Los Zand: Augustus 2015

Na – wegens gebrek aan restanten – een maandje overgeslagen te hebben, is het weer tijd om de ‘Los Zand’ traditie een vervolg te geven. Daar gaan we…

10 augustus – Haarlemmermeer

Trouwe volgers van mijn blog weten dat ik naast natuurfotografie ook nog wel eens een zijpaadje bewandel en probeer me te bekwamen in nacht- en avondfotografie. Meestal gebeurt dat in de donkere wintermaanden, vaak onder barre omstandigheden. Mijn laatste project ‘Haarlemmermeer‘ eindigde met de Calatravabruggen over de Hoofdvaart bij windkracht 7. Eén en ander verliep niet vlekkeloos en vroeg om een herhaling. Vandaag was het dan zover: op een rustige zomeravond en op een voor een avondmens aangename tijd kiekte ik nogmaals de Citer, deze keer tijdens het blauwe uurtje.

Hoewel ik in principe steeds 5 belichtingen per foto schiet, maak ik daar nu achteraf geen gebruik van om een HDR-opname te maken. Wel geprobeerd, maar het voegde deze keer niets toe, vond ik.

2015-08-10 21-49-07 - IMG_4937dev_1080p
18mm – f/6.3 – 2s – iso 100 – -0.33eV

12 augustus – De achtertuin

Vanmiddag een onverwachte bezoeker in de achtertuin: een Boomblauwtje. Nog nooit eerder gezien en zo rustig dat hij/zij met de macrolens benaderbaar was.

Boomblauwtje
Boomblauwtje

13 en 21 augustus – Achtertuin

Augustus 2015 kende een paar tropisch warme dagen. Te warm om er op uit te trekken met de camera. Maar met een beetje hulp kan je de natuur ook naar je toe laten komen. Dat worden in deze maand dan al gauw wespen….

 

2015-08-13 14-43-56 - IMG_5695dev_1080p

Een glasplaatje met wat limonadesiroop, wat velletjes gekleurd papier op de tuintafel en dan maar rustig (vooral RUSTIG!) afwachten.

2015-08-13 19-16-10 - IMG_5836dev_1080p

Zo gauw een tweede wesp wilde aanschuiven, ontaardde dat steeds in een hevige vechtpartij. Niet vast te leggen, zo snel als dat gaat. Wel jammer dat ze elkaar niets gunnen, want ik had graag een vredig gezamenlijk buffet willen kieken. Ik vond het trouwens best verbazingwekkend dat één zo’n klein beestje de hele glasplaat in een middagje schoon kon likken. Vermoedelijk werken ze in continudienst…

2015-08-21 19-13-54 - IMG_7086ed_1080p

 

15 augustus – Leyduin

Tijdens een zaterdagmiddagwandeling in Leyduin zagen we op het veldje naast de parkeerplaats wat Icarusblauwtjes zitten. Ze waren redelijk rustig en lieten me – met de Lumix – dit plaatje schieten:

 

 

2015-08-15 14-38-35 - P1030190dev_1080p

15 augustus – Achtertuin

Voorafgaand aan bovengenoemde wandeling kiekte ik in onze vijver op een stengel van de Japanse Holpijp (ik verzin die namen niet!) de tot mislukken gedoemde expeditie van een tuinslakje.

Vermakelijk om te zien hoe het beestje na een lange tocht boven aangekomen vertwijfeld om zich heen kijkt…

<<< klik voor een grotere weergave op één van de kleine foto’s >>>

… en uiteindelijk besluit de hele weg terug – onverichterzake – maar te aanvaarden:

Terug maar weer...
Toch maar eens een TomTom kopen?

25 augustus – Leyduin

Tijdens de eerste paddestoelenzoektocht van dit seizoen – waarbij ik me voornamelijk met de Kopergroenbekerzwam heb bezig gehouden – maakte ik ook deze kiek van een Sneeuwbes:

Sneeuwbes
Sneeuwbes

Weer terug op de parkeerplaats werd ik afgeleid door een groepje Boerenzwaluwen op en rond het ‘bezoekerscentrum’ De Kakelye. Deze schreeuwlelijk, een jong roepend om voedsel, is de eerste boerenzwaluw die ik een beetje redelijk kon vastleggen:

Honger!!
Honger!!

Hiermee ben ik door de in mijn ogen blogwaardige kiekjes van de maand augustus heen. Op naar de Pyreneeën! Bedankt voor het lezen en kijken.

Advertentie

5 reacties op ‘Los Zand: Augustus 2015

 1. Hoi Dick,
  Zo zie je maar, er blijven vaak wat beelden liggen die best wel de moeite waard zijn om eens te laten zien. De Calatrava bruggen zijn beslist fotogeniek, zoals je ook hier laat zien. De manier om wespen te fotograferen is een vondst die je mooie beelden heeft opgeleverd. Ook bij ons in de tuin is een boomblauwtje op bezoek geweest. Bijbehorende beelden komen waarschijnlijk pas in de stille novembermaand aan bod. Wel prettig als ze ontspannen blijven zitten. Slakken zorgen wel vaker voor bijzondere beelden, gelukkig zijn ze meestal ook niet zo snel weg. En oh ja, de kopergroenbekerzwammetjes heb ik inmiddels gevonden. Wat zijn die belachelijk klein.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  je los zand blogs zijn altijd als zoete rozenblaadjes op drijvend water.
  Ik vind ze altijd schitterend om te zien en ook misschien wel door de varia 🙂
  Van de Citer had ik zelfs nog nooit gehoord *schaam*, maar je hebt deze onwijs mooi in beeld weten te brengen. Het boomblauwtje is ook geweldig en ook je mooie experimenten met de wesp op de tuintafel. lijkt me dan ook best de moeite waard om uit te proberen :-).
  Het verhaal van de slak en de TomTom is hilarisch whahahaha…. echt geweldig.
  Zwaluwtje en icarusblauwtjes zijn ook mooie platen geworden.
  Groetjes,
  Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.