Het Gezwam Begint Weer

Met deze foto uit mijn vorige blog opende ik op 19 augustus mijn paddestoelenseizoen 2015. Een schilderachtig plaatje van – waarschijnlijk – Duinfranjehoedjes in de Van Limburg-Stierum Vallei in de AWD:

Zandpaddo's
Zandpaddo’s

Een week later begint het echte werk met een eerste struintocht op de landgoederen Leyduin-Woestduin. Niet voor de hand liggend, want Wandelbos Groenendaal ligt om de hoek en daar is altijd heel veel te zien. Maar ik had in Leyduin al eerder een dikke omgevallen boom zien liggen, waar een groenzweem over lag en die wilde ik wel eens nader inspecteren. Vaak is dit namelijk een teken dat er een Kopergroenbekerzwam actief is en dat zou een mooie binnenkomer voor het nieuwe seizoen zijn. Vorig jaar had ik dit bijzonder zwammetje voor het eerst gezien en er ook foto’s van gemaakt, maar had toen het vermoeden dat het mooiste er al af was. Dit jaar wilde ik er dus wat eerder bij zijn. Ik loop dan ook als eerste direct op de betreffende boom af en zie tot mijn verrassing al verschillende blauwgroene bekertjes staan. Ik was even vergeten hoe klein ze eigenlijk zijn (3-5mm…) en moet – zonder leesbril – heel goed kijken om wat gave exemplaren te vinden.

Het is een enorm dikke boom (liggende hoogte ongeveer 1,5m) en de zwammetjes zitten verspreid over enkele meters in de lengte en voor het overgrote deel op de zijkant van de boom. Die vallen allemaal eigenlijk al af, want dat levert geen mooie achtergrond op. Duidelijk minder zitten er op de bovenkant en zijn bijna onbereikbaar voor mijn camera als die op een statief staat. En dat dan weer net in een donker stukje bos; wat een problemen weer. Dan de iso maar wat opschroeven en toch maar uit de hand proberen. Eerst even wat geprobeerd met mijn Raynox voorzetlensje, maar dat het is echt geen doen. Dan maar zonder:

Kopergroenbekerzwam 2
Kopergroenbekerzwam

Nog steeds geen mooie achtergrond. Daarvoor moet ik toch echt de hoger op de boom zittende exemplaren hebben, zodat de struiken erachter voor een groen decor zorgen.

Maar ja, dan kan je de camera niet omhoog richten om op zoek te gaan naar mooie bokeh lichtbollen. Door in staand formaat te kieken is dit – een beetje – op te lossen…

Kopergroenbekerzwam 4
Kopergroenbekerzwam

…maar beter dan dit wordt het niet. Het gebladerte is nog te dicht om wat licht door te laten. Ik moet er sowieso nog een beetje inkomen: paddestoelen kieken is toch weer andere koek.

Maar ook zonder bokeh bollen kan het mooie plaatjes opleveren:

Kopergroenbekerzwam 5
Kopergroenbekerzwam

Gelukkig schijnt af en toe de zon, maar niet hinderlijk, zodat de iso weer iets terug kan.  Dit is niet bepaald een makkelijk begin van het paddestoelenseizoen. Toch maar weer staand formaat :

Kopergroenbekerzwam 7
Kopergroenbekerzwam

Niet alleen wat zwakke lichtbollen, maar ook een grappig effect in het achterliggende hout- “landschap”. Nog eentje dan:

Kopergroenbekerzwam 8
Kopergroenbekerzwam

Hoe het kan weet ik niet, maar hier krijg ik bokeh bolletje in de voorgrond; vermoedelijk door water(dauw)druppeltjes op het hout. Tot besluit de  – wat mij betreft – mooiste kiek van deze bijzondere zwammensoort: gave exemplaren, simpele compositie, rustige achtergrond…

Kopergroenbekerzwamc 12
Kopergroenbekerzwam

Volgende keer maar eens op zoek naar een klein stammetje, dat makkelijker hanteerbaar is dan zo’n omgevallen woudreus. Die zijn hier vast ook wel te vinden…. Ik maak nog een rondwandeling op zoek naar meer, maar het valt nog een beetje tegen. En dat terwijl het de afgelopen weken toch behoorlijk nat geweest is. Wat ik verder nog tegen kwam:

Een groepje Gele Hoorntjes:

Geel Hoorntje
Geel Hoorntje

En een groepje paddestoeltjes, waarvan ik de naam niet zo gauw kan vinden, met op de achtergrond nog wat familieleden:

2015-08-25 11-47-43 - IMG_7473dev_1080p
Onbekend groepje (wieltjes?)

Veel meer dan dit is er nog niet te vinden, maar het begin is er. Eerst maar eens twee weken vakantie vieren in de Pyreneeën (waarover later meer…). Als dat hinderlijke oponthoud eenmaal achter de rug is, zal het paddestoelenseizoen wel écht helemaal losbarsten…

Half september ben ik weer veilig terug en wordt het tijd om Groenendaal weer eens onveilig te gaan maken. Dat komt in een later blog aan de orde. Dit eerste paddoblogje wil, moet en kán ik ook beëindigen met dé paddestoel der paddestoelen, de Vliegenzwam. Ter hoogte van Huis Te Manpad aan de Herenweg stond op 20 september ineens een onweerstaanbaar groepje, waar ik me ’s avonds even heerlijk op heb uitgeleefd:

Vliegenzwam 1
Vliegenzwam

De jonge exemplaren met nog bolle hoed vind ikzelf altijd het meest fotogeniek. Die krijgen dan ook de meeste aandacht:

Vliegenzwam 2
Vliegenzwam

In een goed paddestoelenseizoen mag een Vliegenzwam niet ontbreken. Als dit een beetje leuk uitpakt, hoef ik me daar dus verder niet druk meer over te maken… In liggend formaat:

Vliegenzwam 3
Vliegenzwam

Het nadeel van de Herenweg is, dat er regelmatig een auto voorbij komt. Maar als de schemering invalt, kan dat ook een voordeel betekenen. Een auto komt…

Vliegenzwam 5
Vliegenzwam

…en een auto gaat weer…

Vliegenzwam 6
Vliegenzwam

Ik ben tevreden. Mijn paddestoelenseizoen is al geslaagd voordat het goed en wel begonnen is. Tot besluit nog een foto van een Panteramaniet, een zusje van de Vliegenzwam. Ook mooi en minstens zo giftig!

Panteramaniet
Panteramaniet

Wordt vervolgd…. Bedankt voor het lezen en kijken.

15 reacties op ‘Het Gezwam Begint Weer

 1. Wauw, wat een mooi blogje. Die kopergroenbekerzwammen zijn gewoon superlastig, ik heb er vorig jaar ook flink mee liggen stoeien. En ik heb ook altijd dat ik er een beetje in moet komen met het fotograferen van zwammen. Jouw vliegenzwam serie vind ik echt top, alle foto’s….die zou ik zelf graag eens zo maken. Wie weet krijg ik daar komende week nog gelegenheid voor.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Je motiveert mij wel om het beschreven gebied ook op te zoeken, zeker nu ook mijn vakantie voorbij is. Het paddenstoelenseizoen kan voor mij nu ook gaan beginnen. Ondanks de moeilijke condities heb je de mini’s toch al mooi in beeld gekregen, maar ze halen het niet bij de vliegenzwammen. Die zijn deze keer de kers op de taart.
  Groet, Kees

  Like

 3. Hai Dick,

  Ik had al een aantal foto’s uit dit blogje op FB gezien, maar zo bij elkaar is het ff een stukkie mooier.
  Dat hele kleine spul is wel mooi, maar wat mij betreft meer voor de echte macro-fanaten. Geef mij maar het laatste deel van jouw serie. Stuk voor stuk prachtige dromerige platen. Een kabouter zou er zo intrekken. De sfeer is werkelijk fantastisch.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje………….. ik zie toch echt wel een beetje groen hoor Dick. Werkelijk een machtige mooie serie met niet alleen de zeldzame Kopergroenbekerzwam, maar ook je vliegenzwammen zijn geweldig mooi en heel sfeervol in beeld gebracht. De natuur wordt zo nog mooier dan hij al is. Mijn complimenten. Ik doe je dit nog niet na.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Jij bent goed bezig Dick! Een heerlijke serie, waarvan de eerste Vliegenzwam toch wel de absolute topper is, maar de Kopergroenbekerzwam heb je ook heel verdienstelijk gefotografeerd ( ik weet hoe klein het is).
  De onbekende zwammetjes zouden Wieltjes kunnen zijn? Zowel de zwammetjes als de foto’s spreken me wat minder aan, maar voor de rest heb je puike foto’s neergezet!

  Groetjes Loes

  Like

  1. Het zou best kunnen dat het wieltjes zijn. Ze lijken er iig wel op. Ben met je eens dat dit niet de mooiste van dit blog zijn, maar bij gebrek aan beter. ..
   Groetjes. Dick

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.