De Mooiste Foto’s van 2018

Rups van de Koninginnepage, Lent

2018 is voorbij gevlogen: alweer een jaartje ouder, maar ook wijzer? Hoe dan ook is het weer tijd voor de jaarlijkse traditie: een overzichtsblog met daarin de 12 mooiste foto’s van het afgelopen jaar. Door de beperking van ééntje per maand is en blijft dat een uitdagende klus.

Voordat ik aan het schrijven van dit blog begon, had ik 55 foto’s genomineerd. Dat was op zich niet moeilijk. Omdat ik dit jaar weer streefde naar zoveel mogelijk variatie was de verdere selectie soms dubieus. Sommige maanden was de keus niet moeilijk, andere daarentegen leverden zoveel fraais op dat gooien met een paar dobbelstenen de enige optie was. 

Uiteindelijk is het toch weer gelukt, maar bij veel maanden had net zo goed een andere foto kunnen staan. Daar gaan we dan:

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

JANUARI

Januari en februari waren twee maanden waarin ik me geregeld vermaakte met twee van de toen in ons land verblijvende zeven Waterspreeuwen. Er zat er maandenlang één in de Amsterdamse WaterleidingDuinen, lekker dicht bij huis. Een andere hield zich lange tijd op bij een gemaal in de Ooijpolder bij Nijmegen. Zoals mijn trouwe volgers waarschijnlijk inmiddels wel weten, verblijf ik daar – sinds begin van dit jaar – geregeld om op onze kleindochter te passen. Twee keer kon ik tussendoor even buurten bij dit exemplaar, die op een net even wat leuker plekje zat. Nadat ik de eerste keer eigenlijk al klaar was met fotograferen, liep ik over de brug bij het gemaal richting auto, toen ik hem ineens bijna loodrecht onder me zag zitten. Dat leverde deze ‘drone-view’ foto op, nét even wat anders dan je meestal ziet. Vandaar deze keus.

Waterspreeuw in de Ooijpolder
01 Waterspreeuw in de Ooijpolder

FEBRUARI

Februari ging ik een avondje naar Amsterdam om de wrange smaak van het teleurstellende Amsterdam Licht Festival een beetje weg te spoelen. Deze keer om wat ‘gewonere’ stadsbeelden te maken. Eén van de hotspots is de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal, net een stukje Venetië. In de categorie ‘nacht- en avondfotografie’ vind ik dit mijn mooiste foto van het jaar..

Amsterdam, OZ Achterburgwal hoek OZ Voorburgwal
02 Amsterdam, OZ Achterburgwal hoek OZ Voorburgwal

MAART

Maart bracht ik twee keer een bezoek aan een Arnhems industrieterrein. Daar verbleef namelijk wekenlang een groepje Grote Barmsijsjes. Ik ben niet zo’n soortenjager en reis er zeker niet het hele land voor af, maar ik zag hier aanhoudend mooie foto’s van voorbijkomen op de sociale media. Vanuit het Nijmeegse was het echter maar een klein stukje rijden en toen de ergste drukte voorbij was, waagde ik het erop. Niet voor niets, want twee keer een uurtje kieken, leverde veel mooie plaatjes op. De keus was moeilijk, maar dit was één van de mooiste van de tweede dag.

Arnhemse Barmsijsjes
03 Arnhemse Barmsijsjes

APRIL

April – en ook al de maand daarvoor – had ik op verschillende locaties een aantal keren vergeefs naar een Blauwborst gezocht. Op één van de laatste dagen van deze maand besloot ik het nogmaals te wagen in het Schinkelbos, een aan het Amsterdamse Bos grenzend stukje bos-in-ontwikkeling. Voordat ik daar inderdaad een Blauwborst vond, kon ik dit unieke tafereeltje vastleggen. Een fazant aan de wandel en daarbij duidelijk het hazenpad kiezend. Voor mij de foto van deze maand.

Fazant neemt hazenpad, Schinkelbos
04 Fazant neemt hazenpad, Schinkelbos

MEI

Mei kruipen veel libellenlarven uit het water om op een hopelijk gunstig moment te transformeren van larve naar imago. Op een zonnige dag – een lange hete zomer kondigde zich aan – had ik het geluk bij een van de poeltjes in de Amsterdamse WaterleidingDuinen getuige te zijn van enkele tientallen Grote Keizerlibellen die in diverse stadia van dit zgn. uitsluipproces verkeerden. Ik probeerde dit ondanks het harde zonlicht vast te leggen. Door flink onderbelichten (3 stops) kreeg ik dit verrassend fraaie beeld. Een zestal andere kandidaten achter zich latend is dit voor mij zonder twijfel de foto van deze maand.

Uitsluipende Grote Keizerlibel in de AWD
05 Uitsluipende Grote Keizerlibel in de AWD

JUNI

Juni was eveneens een maand met een goede opbrengst. Tijdens een weekje vakantie in de noordelijke Elzas heb ik niet alleen gewandeld, gefietst en wijn geproefd, maar kon ik ook geregeld met de camera op stap. Dat leverde me o.a. een paar mooie vlinder-primeurtjes op. Ik heb lang getwijfeld tussen een foto van parende Dambordjes en deze foto van een Grote Weerschijnvlinder. Ik vind echter deze qua achtergrond en compositie net ietsje beter geslaagd.

Grote Weerschijnvlinder in de Elzas
06 Grote Weerschijnvlinder in de Elzas

JULI

Juli maakte ons duidelijk dat het klimaat misschien dan toch aan het opwarmen is. Hitte, droogte en sommige diersoorten rukken vanuit het zuiden op richting ons land. Normaal gesproken wordt de Koninginnepage alleen in het uiterste zuiden van Limburg af en toe waargenomen, maar dit jaar vond een ware invasie plaats. In de buurt van mijn oppas-adres fladderden er op het eiland Veur-Lent in de Waal echter tientallen rond. Dat kon ik natuurlijk niet laten lopen. Het leverde een mooie serie platen op, waarvan deze mijn favoriet is.

Koninginnepage in Lent
07 Koninginnepage in Lent

AUGUSTUS

Augustus was in tegenstelling tot de vorige maand (ik had nóg wel acht foto’s willen laten zien) een beetje magertjes. Dat maakte de keus alleen maar makkelijker. Het moest een foto van het voeren van jonge Boerenzwaluwen worden. Op twee verschillende dagen was ik daar getuige van, hetgeen een flinke serie foto’s opleverde. Omdat hier hét voedermoment plaatsvindt, is dit de foto van deze maand geworden.

Voedermoment Boerenzwaluwen
08 Voedermoment Boerenzwaluwen

SEPTEMBER

September zorgde ervoor dat de invasie van de Koninginnepages een mooi staartje kreeg. Aangezien er zoveel rondvlogen, moest het toch ook kunnen lukken om misschien de wonderschone rups van deze vlindersoort hier te spotten. Tussen half augustus en half september ging ik drie keer op zoek op diverse locaties rondom Lent. De eerste keer zonder resultaat, de tweede keer vond ik er één. Dat leverde een foto op waar ik al erg blij mee was, maar de derde keer vond ik er drie en één daarvan leverde deze vele malen mooiere plaat op. De mooiste foto van september, misschien zelfs wel van het hele jaar…

Rups van de Koninginnepage, Lent
09 Rups van de Koninginnepage, Lent

OKTOBER

Oktober zou in normale jaren een mooie paddestoelenfoto op moet leveren, maar 2018 was niet normaal. Ik ging natuurlijk wel diverse keren op zoek, want ik heb nu eenmaal een zwak voor zwammen. Dat leverde genoeg materiaal op om in ieder geval één blog te vullen, maar een foto van de maand zat er niet bij. Omdat de categorie ‘landschap’ ook een plaatsje in dit overzicht verdient, koos ik voor een zonsopkomst in de in nevelen gehulde Hatertse en Overasseltse Vennen.

Zonsopkomst in de HOV
10 Zonsopkomst in de HOV

NOVEMBER

November was het dan toch gedaan met de zomer en begon de herfst met eindelijk weer eens regen. Misschien net op tijd om het paddestoelenseizoen nog een beetje te redden. Zoals wel vaker hadden we voor begin november een hutje op de Veluwe geboekt en deze keer vielen we met de neus in de boter. De eerste dagen waren de herfstkleuren overweldigend, hetgeen veel mooie plaatjes opleverde. Die moesten deze maand echter wijken voor een zwammenfoto. Niet die van een stuivende Aardster die zelfs de krant haalde, maar deze sfeerfoto van een onbekend zwammetje in de holte van een boomstam met een kleine lichtspot in de achtergrond, precies op de juiste plaats.

Herfstsfeer in het Leuvenumse bos
11 Herfstsfeer in het Leuvenumse bos

DECEMBER

December werd Notenkrakermaand. Het zal niemand ontgaan zijn dat deze zeldzame wintergast in Wageningen was geland. Dit trok ontzettend veel vogelkijkers en fotografen en ik wilde dit aanvankelijk dan ook aan me voorbij laten gaan. Maar het beestje was een blijvertje en bood natuurlijk wel een unieke kans. Hopende dat het met de drukte nu wel mee zou vallen, trok ik op 4 december de stoute schoenen aan en reed vanuit Nijmegen naar de betreffende plek. Het bleek een uiterst koddig diertje dat druk doende was de hem aangeboden noten te verstoppen. Die blijft dus nog wel even. Hij was bovendien erg tam en in amper een uurtje tijd kon ik enkele mooie plaatjes schieten, waaronder dit portret.

De Wageningse Notenkraker
12 De Wageningse Notenkraker

En zo eindigt dit overzicht zoals het begint: met een foto van een bijzondere wintergast. Het fotojaar 2018 zit er hiermee weer op. Alle mappen zijn weer even langs gelopen, kritisch bekeken en opgeruimd. 

Rest mij nog iedereen heel hartelijk te bedanken voor het lezen en bekijken van dit blog en alle 53 andere zwamverhalen die ik het afgelopen jaar de lucht in heb gestuurd. Daarbij worden alle likes en reacties extra gewaardeerd. Allemaal uiteraard de beste wensen voor het nieuwe jaar  met vooral een goede gezondheid en daarbij uiteraard veel mooie fotomomenten.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

Advertentie

17 reacties op ‘De Mooiste Foto’s van 2018

 1. Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar Dick! Veel goede gezondheid, geluk en natuurlijk veel fotoplezier! Je laat hier een fraaie en afwisselende selectie van 2018 zien, en goed om te zien dat je toch best wel kunt kiezen als het ‘moet’ 😉
  Ik ben verrukt van de barmsijsjes, zo mooi verdeeld over het beeld en dan op zo’n prachtige sierlijke tak! Amsterdam vind ik ook verrassend, idd net Venetië. Hazenpad is erg leuk, de rups van de Koninginnenpage en de novembersfeer zijn heerlijke foto’s !
  Kortom, een fijn eindejaarsblog! Op naar het nieuwe jaar!
  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. hoi Dick,
  Wat een mooi gevarieerd overzicht. Ik heb veel prachtige foto’s voorbij zien komen dat het moeilijk is een favoriet te kiezen. De koninginnepage, de rups van deze vlinder , de notekraker, het mooie landschap van oktober. Oh, en de uitsluiper met de donkere achtergrond, die vind ik geweldig.
  En komend jaar gaan we weer voor nieuwe fotografische uitdagingen.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook jij hebt een fraaie serie samengesteld Dick. Het is altijd een goed teken als het moeilijk is om een keuze te maken. Dan heb je dus veel mooie platen gemaakt. Voor een niet-soorten-jager is het aantal bijzondere soorten toch behoorlijk hoog 😉 Maart, mei en september zijn mijn top drie (in willekeurige volgorde).

  Ik wens je veel mooie foto’s in 2019 en bovenal een goede gezondheid en geluk.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 4. Stuk voor stuk juweeltjes, Dick.
  Je hebt een prachtig jaaroverzicht gemaakt. Maar dat kon ook niet anders, gezien de mooie blogs die je het hele jaar door hebt laten zien.
  Voor 2019 wens ik jou weer veel mooie natuur- en fotomomenten, en natuurlijk veel gezondheid en geluk.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Ik zou haast zeggen, adembenemend. Gelukkig is het dat net niet, een stuk beter voor mijn gezondheid. Petje af voor wat je hier laat zien. Iedere maand heeft een juweeltje opgeleverd, en dan te bedenken dat je nog meer in voorraad had.
  Ik ben benieuwd wat je er in 2019 van gaat maken. Ik zal je blog belangstellend blijven volgen. Succes en veel geluk in 2019.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige reeks waarbij ik de avondfoto van Amsterdam er uit vind springen en die van de paddenstoel, daarbij wil ik niet zeggen dat ik de andere foto’s niet bewonder want dat doe ik wel degelijk!

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick…
  wil jou/jullie nog een fijn jaar in gezondheid en liefde toewensen, maar misschien had ik dat op FB wel al eens gedaan, daar komen zoveel wensen voorbij dat ik het niet meer weet!!

  Een prachtige blog laat je zien heel mooie diverse serie begeleid door je teksten van het hoe en het waarom!! zo is het een mooi verhaal geworden die de traditie begeleid! je foto’s zijn stuk voor stuk subliem! Je onderbelichte uitsluiper heeft voor mij wel gewonnen! maar de rest zijn stuk voor stuk bjoeties! complimenten voor je jaaroverzicht dus!

  Kan je echter niet beloven dat ik dit jaar weer meer ga bloggen, op de 1 of andere manier komt het er gewoon niet van…Zoomen, FB en Flickr vergt zoveel tijd dat het er gewoon bij inschiet!

  Groeten Nieske

  Like

 8. Hoi Dick,
  werkelijk een prachtig overzicht van je platen. Nou is het wel zo dat je echt altijd mooie platen hebt dus de keuze hier zal dan ook best wel moeilijk zijn geweest voor je. Ik vond (en vind) het in ieder geval geweldig om weer wat mooie platen terug te zien 🙂 Ik kijk al uit naar je neiuwe platen van dit jaar.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hallo Dick, ook hier wens ik je alle goeds voor 2019 en hopelijk weer veel mooie fotografiemomenten. Ik heb genoten van je selectie foto’s van het afgelopen jaar en zie dat je dus destijds ook bij de barmsijsjes bent geweest en net als jij bij uitzondering ben ik er naartoe gereden. Ook daar had ik geen spijt van. De notenkraker staat er prachtig op. Mocht ik daar al naartoe gegaan zijn dan is het nu te laat. Ik heb begrepen dat door het vuurwerk de vogel niet meer gezien is. De grote weerschijnvlinder heb ik dan redelijk dicht bij huis uitgebreid kunnen fotograferen. Wat een prachtvlinder en hij staat er bij jouw foto puik op. De uitsluipende keizerlibel is schitterend en verdient dan ook een plaats in dit overzicht.
  Groeten,
  Rooos

  Geliked door 1 persoon

 10. Hallo Dick,
  De beste wensen voor 2019 in goede gezondheid en met mooie fotomomenten!
  Je overzicht is overweldigend mooi! Amsterdam: prachtig! De Barmsijsjes ook superdesuper zo op die tak. Die prachtige zwam met lichtpuntje. De jaloersmakende plaat van de Grote weerschijnvlinder en niet te vergeten die prachtige foto van de Koninginnenpage rups. De verrassingsfoto is wel die haas en fazant, wat een leuke goedgeslaagde plaat is dat, zeg! Natuurlijk was de Notenkraker ook wel dè kraker van dit jaar, goed dat je dit grappige beest ook hebt opgezocht, want dat gedrag kun je niet uitleggen, maar moet je zien. Het leverde je ook een fraai portretje op. Verras ons dit jaar ook maar weer met veel mooie foto’s….
  groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 11. Hallo Dick , regelmatig bezoek ik je website en nu wil ik toch een reaktie geven op deze serie. Nr.1 voor mij zijn de barmsijsjes; wat een prachtig beeld en super mooie kleuren ook in de achtergrond. Nr. 2 vind ik de rups van de koninginnepage; zo mooi soft heb je de kleur gehouden ! Nr. 3 het onbekende zwammetje, “less is more”en daar houd ik van. Ook dit jaar hoop ik weer inspiratie van jouw foto’s op te kunnen doen , groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 12. Hai Dick,

  Allereerst nog de beste wensen voor 2019. Dat het maar een mooi jaar mag worden.
  Voor iemand die geen soortenjager is, is het toch opvallend dat 2 foto’s het tegendeel bewijzen. Misschien wel achter de meute aan, maar toch naar de barmsijsjes en de notenkraker 😉
  Niets om je voor te schamen overigens. Wanneer ik de tijd zou hebben, had ik hetzelfde gedaan. Het zijn ook topsoorten en vooral de sijsjes hebben je, in mijn ogen, de plaat van het jaar opgeleverd. Zo zie je maar hoe een takje een foto enorm kan verbeteren.
  De variatie in je overzicht laat zien dat je meerdere takken beheerst. Ik mag altijd graag naar je experimenten kijken en er over lezen. Helaas heb ik te weinig tijd om ze op dit moment uit te proberen, maar wie weet in de toekomst.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.