Los Zand – FMA 2020

Noordvoort

Het is weer tijd voor een aflevering uit de LOS ZAND serie. In de mappen van de maanden februari, maart en april van 2020 trof ik wat los materiaal waarvoor in één van mijn reguliere blogjes geen plaats was, maar die ik toch nog even wil laten zien. Zoals gewoonlijk is het weer een gevarieerd geheel geworden.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Op zoek naar de eerste voorjaarsbloeiers maakte ik op 28 februari een kort rondje door het Groenendaalse Bos. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus hoopte ik ook nog wat paddestoelen te vinden. Afgelopen maand was tenslotte nat genoeg geweest.
Ik vond dit groepje Waaiertjes op een stapel dikke boomstammen. Normaal ben ik niet zo van het zwart-witte (die tijd heb ik gehad in de jaren 70-80!), maar dit keer wilde ik wel een uitzondering maken…

Waaiertjes in zwart-wit
01 Waaiertjes in zwart-wit

Bij dit groepje Gewone Wimperzwammetjes zou dat vermoedelijk nergens op slaan. Ik probeerde het niet eens.

Gewone Wimperzwammetjes
02 Gewone Wimperzwammetjes

De Wimperzwammetjes stonden er bepaalde plekken nog florissant bij. Ze zijn verrekte klein (2-3mm doorsnede), maar door de fel oranje kleur vallen ze gelukkig nogal op. Ik blijf dit toch een bijzonder soort vinden.

Gewone Wimperzwammetjes
03 Gewone Wimperzwammetjes

Hiermee is de maand februari gelijk afgehandeld en ga ik door met maart. Ik ging slechts één keer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). De Vroegeling bloeide er uitbundig, hoewel dat een relatief begrip is, want ze zijn minuscuul klein.

Vroegeling
04 Vroegeling

Ik durf met een gerust hart te beweren dat ik dit bloempje dit jaar min of meer ontdekt heb als zijnde best wel fotogeniek. Het is ook weer eens wat anders.

Vroegeling
05 Vroegeling

Voor de afwisseling weer eens een paar paddo’s. Aan het mos te zien ook al niet te groot. Vermoedelijk waren dit weer Duinmosklokjes.

Duinmosklokjes [?]
06 Duinmosklokjes [?]

Nu we het toch over mos hebben: de haarmossen begonnen nu met hun mannelijke bloeiwijze, het Antheridium (Antheridiën). Van het Ruig Haarmos zijn deze, net als de vrouwelijke sporenkapsels, tamelijk opvallend gekleurd.

Antheridiën van Haarmos
07 Antheridiën van Haarmos

Het volgende bloemtrosje schold ik in eerste instantie uit voor Vroegeling, maar de bloeiwijze is duidelijk anders. Waarneming.nl is voor 99.7% zeker van Klein Tasjeskruid. Het zou best kunnen, ik kende het niet.

Klein Tasjeskruid
08 Klein Tasjeskruid

Nogmaals de Antheridiën van Ruig Haarmos met op de achtergrond vaag de inmiddels alweer grote sporenkapsels.

Antheridieënbekertjes Haarmos
09 Antheridieënbekertjes Haarmos

De laatste foto vanuit de AWD is genomen aan het eind van de dag. Het lijkt een uitbundige zonsondergang, maar dat was het niet. Dat kan ook helemaal niet, want dan had ik vanaf deze plaats nooit op tijd bij de uitgang kunnen zijn. Er zat wel wat kleur in de lucht en door flink onderbelichten en achteraf wat aan de witbalans te sleutelen kreeg ik dit niet onaardige resultaat. Niet alles is wat het lijkt…

Damherten
10 Damherten

Niet alleen de duinen, ook het achterliggende polderland kreeg mijn aandacht. Zo fietste ik op 16 maart richting Spaarndam, naar het Landje van Gruijters en de Hekslootpolder. Er zaten grote groepen Grutto’s en Kluten, meer dan ik daar ooit gezien had. Het was een prachtig gezicht toen ze plotseling – om één of andere reden – op de vlucht gingen.

Garnizoen Grutto's
11 Garnizoen Grutto’s
Kolonne Kluten
12 Kolonne Kluten

In de Hekslootpolder trof ik een kleine groep Smienten, op de valreep. Ik had ze deze winter nog niet gezien en ze zouden vast niet lang meer blijven.

Heer en mevrouw Smient
13 Heer en mevrouw Smient

Twee weken later besloot ik een rondje Waterland te doen, nadat ik eerder die dag een blauwtje had gelopen bij het zoeken naar blauwborsten bij Uitgeest. Die vond ik hier ook niet, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik hoopte wél een koereiger te vinden, maar moest het doen met enkel een paar Grutto’s.

Grutto
14 Grutto
Grutto
15 Grutto

Half april werden de avonden alweer wat langer en ik gokte erop dat het op een doordeweekse avond verantwoord was om eens richting strand te fietsen. Omdat ik mijn oog had laten vallen op de zuidelijke palenrij van strandreservaat Noordvoort (tussen Noordwijk en Zandvoort…), betekende dat 15 km fietsen naar Langevelderslag. In Coronatijd was met de auto geen optie, want alle strandparkeerterreinen waren afgesloten. Ik hoopte op een spectaculaire zonsondergang en maakte vele foto’s (met grijsfilter en dus lange sluitertijden) net zolang tot de zon onder was gegaan. Alle foto’s waarop de zon zichtbaar was, konden in de prullenbak; Alleen deze, nét na zonsondergang gemaakt, vond ik toonbaar.

Noordvoort
16 Noordvoort

Hierna pakte ik snel mijn spullen in, want na een korte strandwandeling moest ik dat hele eind nog terug fietsten, in het donker! Nog even achterom kijkend, bleek dat het standpunt vanaf de andere kant van de palenrij misschien beter zou zijn geweest. Ik maakte nog even snel een foto met de telefoon. Om de veelgebruikte woorden van kleindochterlief te gebruiken: Is ook leuk?

Noordvoort
17 Noordvoort

Tot slot, omdat ik het niet laten kan, weer een foto van onze maan van 3 april. Eerste kwartier met lekker strijklicht en bij heldere hemel (zonder vliegtuigluchtvervuiling), dus veel reliëf zichtbaar.

Onze Maan, 03 april 2020
18 Onze Maan, 03-04-2020

Tot zover deze aflevering van LOS ZAND. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

13 reacties op ‘Los Zand – FMA 2020

 1. Wat een super mooie serie foto’s.
  Voor mij springt foto 16 er echt uit, deze zou je aan de muur kunnen hangen, als ik zo’n foto had gemaakt zou ik hem grroot laten afdrukken en dan in de kamer hangen.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  weer een fijn husseltje laat je hier zien.
  Als ik jouw foto’s van dat heel kleine spul zie, wimperzwammetjes, vroegeling en tasjeskruid, dan vraag ik me steeds af hoe vaak ik daar nietsvermoedend langsgelopen zal zijn. Gelukkig laat jij de schoonheid ervan hier zien.
  De grutto’s en kluten in de vlucht zijn mooie beelden, evenals je strandfoto’s (allebei eigenlijk).

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Meer dan mooi allemaal. Vooral je maan met dat prachtige reliëf erop én de twee zonsondergangen. wow!
  Dan terug naar het losse zand…Ik pik er een paar uit….Vroegeling, wat een prachtig fotogeniek plantje, mooi vooral de tweede foto. Ook het haarmos heel mooi gefotografeerd. De wimperzwammetjes zijn geweldig. Het is heel lang geleden dat ik die onderweg tegen ben gekomen, weet dus heel goed hoe klein die zijn. knap gefotografeerd. De opvliegende kluten en grutto’s is echt een feest om te zien, mooi dat je er foto’s van kon maken.
  Fijn pinksterweekend,
  groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Los zand, ik had daar meer van verwacht in deze superdroge tijden. Wandelend door de AWD kom je daarmee helemaal aan je trekken. Maar dan praat ik over het nu, niet over MFA. Wellicht breng ik je zo op een idee. De macro’s zijn als vanouds, met hele knappe winperzwammetjes. Spelend met belichting levert nog wel eens verrassende beelden op, soms mooier dan de werkelijkheid. Je had wel lef om naar Noordvoort te gaan aan het eind van de dag. De beelden zijn in ieder geval de wandeling en fietstocht wel waard. Maar dat hele stuk terug fietsen, je moet er maar zin in hebben.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Hier komt de macrospecialist weer om de hoek kijken, je doet wat je niet laten kunt en daar is niks mis mee, ik heb dat met vogels en tenslotte heeft iedereen z’n specialiteit. Over vogels gesproken, je hebt in een reactie al enkele keren aangegeven aan vliegende vogels niet eens te beginnen, maar je grutto’s en kluten mogen er zijn, vind ik. Mooi licht valt er op de vogels, vooral de kluten. Van je macro’s vind ik nr. 5 van de vroegeling de mooiste, hele fijne achtergrond. Tenslotte je zonsondergangen, schitterend, die kunnen zo op een ansichtkaart in de souvenirwinkel.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Heerlijk, die los-zand blogjes van jou. Het laat maar weer mooi zien hoe divers de omgeving is. Ik ben wel een beetje jaloers op jouw mooie foto’s van het Wimperzwammetje, die komt hoog op mijn wensenlijstje. En de zonsondergangen zijn ook prachtig.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Lekker gevarieerd bericht zo. Die paddo-verslaving van jou is blijvend ben ik bang. Volgens mij scan jij onbewust iedere keer de omgeving op paddo’s en zwammen. Maar je maakt er altijd wel iets moois van. Foto2 vind ik erg fraai vanwege de gekozen scherptediepte.
  Leuk de foto’s van de groepen grutto’s en kluten. Ik probeer al langer om zo’n groep grutto’s te fotograferen, maar dan als ze allemaal schuin vliegen, dus van de onderkant en dan met beide vleugels zichtbaar. Eigenlijk zoals je de kluten hebt, maar dan van de onderkant en een stuk dichterbij. Jammer van de koereiger, misschien krijg je komende winter een herkansing. Zal mij niet verbazen als hij terugkomt, zeker nu er sprake lijkt te zijn van broedgevallen in de OVP.
  Nummer 16 is een prachrige foto. Leuk dat je ook een zelfde soort plaatje laat zien die met de telefoon is gemaakt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Hallo Dick, als altijd een genoegen je blog te lezen en je foto’s te bekijken. Een mooi overzicht van wat je weer tegen bent gekomen. De legeronderdelen van vogels die aan je voorbij vlogen vind ik prachtig en dan de gruttos die je in Waterland zag zijn heel fraai. Ik hoop dat ze niet voor niets naar NL zijn gevlogen en een nest met jongen heeft kunnen grootbrengen. De zwammen zijn ook weer heel fraai en het wipperzwammetje spreekt tot de verbeelding. Heel mooi vastgelegd. De foto’s van de ondergaande zon met perspectief vanwegen de palen zijn ook schitterend. Bedankt voor al het moois en tot de volgende.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,
  ik zorg er de laatste tijd al voor dat ik groen ben voor ik naar jou ga want anders duurt het te lang voor ik weer bijgekomen ben 😂😂🤣
  ook deze serie is er weer eentje om door een ringetje te halen. Ik ben niet zo van de zwart/wit maar deze heeft wel zo zijn bekoring. Die wimperzammetjes zijn echt zooooooomooi!!!!! ik heb ze ooit een keer hier aangetroffen en daarna niet meer gezien.
  Die damherten in dat avondlicht is ook al zo mooi net als die 3 laatste foto met de zonsondergangen en als afsluiter de maan. De mossen zijn erg fotogeniek en die heb ik ook nog liggen hihi….. Grutto heb je ook mooi vereeuwigd. Ik heb weer aardig zitten genieten hier 😄
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.