Vossen Gewelp

02 Lui of moe?

In mijn blog van twee weken geleden plaatste ik deze foto van een moervos die ik in de AWD tegen het lijf liep:

18 Vossenmoer
Vossenmoer

Deze ontmoeting vond eind april plaats en gezien haar toestand was het misschien vanaf die datum tijd om eens op zoek te gaan naar een vossenburcht. Er waren duidelijk mondjes die gevoed moesten worden en vermoedelijk waren ze inmiddels al groot genoeg om de burcht af en toe te verlaten.

Nou wist ik – via een ingewijde – een burcht waar vorig jaar welpjes ter wereld waren gekomen.Ik was daar ook een paar keer geweest, maar zonder succes. Later staakte ik mijn pogingen wegens de enorme drukte die daar ontstond. Het leek wel een openluchttheater vol fotograferende lieden, vermoedelijk hetzelfde publiek dat ook altijd op de bekende vossenplekken te vinden is. Dat is niet mijn kopje thee.

Dit jaar probeerde ik het nog eens, want één keer vossenwelpjes fotograferen leek me toch wel een belevenis. Ik vatte twee avonden post bij dezelfde burcht als vorig jaar, maar geen teken van leven. Ik was er ook steeds de enige, dus dat was natuurlijk wel verdacht. Via dezelfde ingewijde kwam ik erachter dat deze burcht verlaten was en dat het festijn ergens anders plaats vond. Niet ver daar vandaan en met de juiste aanwijzingen niet moeilijk te vinden. Ik besloot er op een avond met minder mooi weer (koud en winderig) naar toe te gaan en hoopte – mede gezien corona – op niet al te veel publiek.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Dat viel toch nog een beetje tegen. Er zat een mens of 20 in een halve cirkel rondom de plek waar het kennelijk moest gaan gebeuren. En – waar ik op hoopte – wél op ruime afstand van elkaar. Dat gaf wel een prettig gevoel en gelukkig kon ik nog een ruim plekje vinden op de rechterflank. De zon, die naar mijn smaak helaas iets te uitbundig scheen een beetje schuin opzij.

Na een kwartiertje wachten, kwamen stuk voor stuk de hoofdrolspelers uit hun holletje gekropen. Het bleken er vijf te zijn. Van dat holletjes was overigens niets te zien; als er geen mensen hadden gezeten was je er zo aan voorbij gelopen.

01 Vijf stuks

Kennelijk waren ze net wakker, want ze waren erg lamlendig. Een beetje hangen tegen elkaar…

02 Lui of moe?
02 Lui of moe?

… en een beetje gapen. Je zou er bijna aan meedoen.

03 Moe dus... of gewoon slaap?
03 Moe dus… of gewoon slaap?

Maar na een poosje kwam er toch wat leven in de brouwerij. Ze gingen op stap, sommige alleen, maar deze zochten elkaars gezelschap.

04 Samen op stap
04 Samen op stap

Zoals te zien is, was het gras vrij hoog, stonden er struiken en lag er veel dood hout rondom de burcht. Niet erg bevorderlijk voor mooie plaatjes als ze daar tussen zouden blijven. Ik heb veelal gekozen het meeste storende materiaal weg te snijden. Er blijft dan wel vaak weinig ruimte over rond de dieren, maar je moet toch wat.

05 Rekken en strekken
05 Rekken en strekken

Na wat noodzakelijke rek- en strekoefeningen leek er leven in de brouwerij te komen.

06 Langzaam opstaan
06 Langzaam opstaan

Na wat voorzichtig snuffelen en heen en weer lopen, werd toch weer besloten te gaan liggen. Oortje knabbelen is kennelijk een geliefde bezigheid onder vossenwelpjes. Of het slachtoffer daar ook zo overdenkt, betwijfel ik…

07 Oortje knabbelen
07 Oortje knabbelen

Even kwam een derde broer of zus kort buurten en werden de koppen bij elkaar gestoken. Geen idee waarvoor, maar het leverde wel een leuk plaatje op.

08 Even de kopen bij elkaar
08 Even de kopen bij elkaar

Plotseling viel het oog van dit welpje op de grote kring belangstellenden. Wat doen jullie daar? Heb ik iets van je aan?

09 Wat doen jullie daar?
09 Wat doen jullie daar?

In navolging van het merendeel van het publiek besloot hij/zij om er ook maar even bij te gaan liggen. Kijken wie dat het langste volhoudt?

10 Dan ga ik er ook maar weer bij liggen...
10 Dan ga ik er ook maar weer bij liggen…

Tsjongejonge, wat een slaapverwekkende vertoning! Hoelang liggen jullie daar al? Liggen jullie daar wel lekker? Wel een beetje koud, hè?

Ik ga er weer even bij zitten. Zie ik dat nou goed? Hebben jullie iets lekkers mee genomen? Ik zou wel wat lusten….

Ondertussen ontstond elders op het veldje voor de burcht enige actie!

15 Eerst nog even stoeien…

Eén van deze twee welpjes had duidelijk meer zin in stoeien dan de ander. Die liet het maar een beetje over zich heenkomen.

16 Eerst nog even dollen...
16 Eerst nog even dollen…

Toch weer dat oortje bijten…

17 Oortje bijten blijft leuk...
17 Oortje bijten blijft leuk…

…maar een hap in z’n neus is ook leuk, toch?

18 ... en nu je neus!
18 … en nu je neus!

Je kunt ook te ver gaan, natuurlijk! Dit pik ik niet!

19 Oh...wordt niet gewaardeerd?
19 Oh…wordt niet gewaardeerd?

Dit begon op bekvechten te lijken. Het leek een serieuze zaak te worden, maar het kon ook show zijn. Wel leuk voor de fotografen.

20 Ik wist niet dat je kwaad werd!
20 Ik wist niet dat je kwaad werd!

Het is maar net hoe je naar zo’n foto kijkt: het lijkt in eerste instantie een ernstige situatie, maar als je er met andere ogen naar kijkt, zou je ook kunnen denken dat ze hartelijk schaterlachen om één of ander flauwe mop.

21 Hahaha... was maar een geintje!
21 Hahaha… was maar een geintje!

Nog even kort nastoeien…

22 Ik zal je (terug)pakken!
22 Ik zal je (terug)pakken!

… en toen keerde de rust weer. Wel jammer.

23 Rust
23 Rust

Of toch niet?

24 Niks rust!
24 Niks rust!

Zo langzamerhand begon het tot ze door te dringen dat ze toch wel erge honger hadden. Waar bleef mama toch?

25 Waar blijft het eten?
25 Waar blijft het eten?

Dit welpje ging er even voor zitten. Lang voor zich uit starend en alles rondom opnemend. Het leverde me serie mooie portretjes op, waarvan dit er één is.

26 Ik hou de wacht

Vier broertjes en of zusjes hadden elkaars gezelschap opgezocht tussen het kreupelhout vlak bij de burchtingang en besloten hetzelfde te gaan doen. Een mooie foto om dit blog mee te eindigen.

27 Wij ook!
27 Wij ook!

Moeder vos heb ik deze avond niet gezien, laat staan de vader. Dus helaas geen voedermomenten of andere moeder-kind interacties. Maar daarom niet getreurd. Ongeveer een uurtje fotograferen leverde een dikke 2000 foto’s op, waarvan er – na een paar selectierondes – een stuk of 300 overbleven die ikzelf het bekijken waard vond. En dat zijn er dus veel meer dan ik ooit kan laten zien laat zien. Maar dat er t.z.t. nog een tweede blog gaat komen, zit er wel in… Ik hoorde iemand zeggen dat-ie er al vier weken bijna ieder dag zat. Het lijkt dus enigszins een verslavende bezigheid. Het is dan ook best leuk om te zien, maar ik denk dat ik het bij deze ene keer laat. Hoewel… misschien zijn iets jongere welpjes nóg leuker…

Voor nu was dit met 27 foto’s wel weer even genoeg vossengeweld… (of… gewelp?) Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

15 reacties op ‘Vossen Gewelp

 1. Balen als er zoveel fotografen zitten maar ja het zijn wel superkansen natuurlijk. Dit zie je niet zo snel ergens anders. Je hebt er toch geweldig leuke foto’s aan overgehouden. Schitterend om ze zo te zien spelen met elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een geweldige serie foto’s van de jonge vosjes.
  Als ze zo met elkaar spelen is het geweldig om dit ook vast te kunnen leggen.
  De laatste twee foto’s vind ik echt super.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuke serie, en leuk die koppies zo bij elkaar, dat soort foto’s heb ik weer veel minder. De tweede foto en “op wacht” vind ik de mooiste, en verder zitten er veel vertederende en leuke spelende vossen foto’s bij…… Ze laten zich nog steeds zien….en zijn inmiddels pubers.
  Ben benieuwd naar jouw tweede blog.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh jee! Ben je dan toch besmet met het vossenvirus? Het zijn dan ook prachtige fotomodelletjes. Ik hoop nog steeds hier in de buurt een vossenburcht te ontdekken, maar ik weet dat de kans daarop erg klein is. Al met al een prachtige serie, waar ik met een lichte afgunst naar kijk. Vooral de foto’s met de interactie tussen de jongen vind ik mooi. Maar ook het portret van foto 26 mag er zijn.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, een geweldige serie van de vosjes. En ja veel fotografen trekken die kant op om wonderschone plaatjes te kunnen maken. Ik ken er zoal meerderen die dat doen. Maar zolang er respect voor deze dieren in acht wordt genomen en het niet de spuigaten uitloopt heb ik er minder moeite mee. De vossen zelf geven natuurlijk al gauw aan als dat anders is. Natuurlijk is het alleen beleven van zo’n vossenfamilie het ultieme. Maar ja NL bevat inmiddels zoveel mensen dat je er niet meer omheen kunt.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,

  Echt schitterend dit, als je dat van zo nabij kunt meemaken. Ik kan me voorstellen dat zoveel fotografen dan een minpuntje is, misschien ook voor de rust van de dieren, maar ik denk dat als je eenmaal ligt te fotograferen je alles en iedereen om je heen vergeet bij het zien van zoveel moois. De portretjes zijn natuurlijk prachtig en vertederend, maar vooral ook de foto’s waar de agressiviteit, of is het speelsheid, vanaf druipt. Als ik in de buurt woonde zou ik zeker ook even gaan kijken en fotograferen uiteraard. Prachtige serie.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Gááf, Dick.
  Twintig fotografen eromheen beletten de vosjes blijkbaar niet om hun eigen speelse gang te gaan.
  Geweldig om dit zo te kunnen zien. Een heel leuke en mooie serie laat je hier zien. Ik snap dat je daar volop van hebt genoten; ik geniet hier van je foto’s.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Het is er dan toch van gekomen, je hebt de hotspot dan toch bezocht. Ook al waren er meerdere toeschouwers, het is en blijft natuurlijk een schitterende belevenis. Ik ben er drie keer geweest, waarvan een keer speciaal met een van mijn kleinzoons. Volgend jaar wil ik wel proberen iets eerder op zoek te gaan. Jij hebt een prachtige avond gehad als ik zie welke interactie er tussen de welpen was. Ik had wel het geluk dat de moervos kwam, want ook dat brengt wat extra’s. Ik ben ’s morgens geweest, misschien speelde dat mee. Hoe dan ook, corona had niet teveel invloed. De mensen hielden meestal voldoende afstand. Ik kan nu ook zeggen dat ik daar niets opgelopen heb.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,
  Tjonge, je hebt wel heel erg veel foto’s gemaakt van deze schattige vosjes (wel 2000 ?!? echt?)
  Dus een tweede deel moet er zeker komen. Hoe leuk ik ze ook vind, ik zou er niet naar toe gaan. Als er al meerdere fotografen liggen, knap ik al af. Ik kom liever een vosje per ongeluk tegen.
  Maar dat terzijde. Je foto’s zijn prachtig en de vosjes natuurlijk vertederend.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Dick,
  ik kan wel raden wie die ingewijde was 😀😄.
  Werkelijk prachtig om deze jonge vosjes te zien. Inmiddels heb ik nu 3 jaar al zelfs geen gewone vos meer gezien dus laat staan deze kleintjes. Ik vind je reportage werkelijk schitterend om te zien. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Like

 11. Al die drukte met zoveel fotografen is ook niet mijn ding, ik ben er dan ook niet geweest, maar ja, jij hebt dus een mooie serie foto’s en ik niet…..
  Het is echt wel genieten van dat jonge en speelse spul, dus dat doe ik dan maar hier bij bij 😉
  Kleine opmerking als het mag : 8 t/m 12 lijken mij veel meer verscherpt dan de andere foto’s en dat is een beetje jammer, zeker bij zulke poezelige dieren past dat niet.
  Maar verder mooi hoor!

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 12. Hai Dick,

  Na mijn zeer slechte ervaring van vorig jaar (ik ben toen van ellende maar vertrokken zonder 1 foto) heb ik geen zin meer om naar dit soort plekken in de AWD te gaan. Net vanwege de drukte hoor, want ik ga ook graag naar het circus op de veluwe, maar vanwege het feit dat vorig jaar de moervos niet eens bij de welpjes kon komen om ze te voeren.
  Maar ja, dit soort series helpen natuurlijk niet mee om die afkeer vol te houden he? Geweldige mooie serie van deze pluizenbolletjes en een hoog schattigheidsgehalte. Het meest vervelend van zoveel mensen vind ik dat je op 1 plek moet blijven zitten. Het leuke is om meerdere soorten standpunten in te kunnen nemen. Gelukkig voor jou was er wel wat actie, want de twee welpen die op hun achterpoten staan heben je wel de mooiste actiefoto’s opgeleverd. Die zijn echt super.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.