Harz -3: Ander Gespuis

08 Kameelhalsvlieg

Na de flora en de vlinders gaat in het derde en laatste deel van mijn Harz-trilogie de aandacht uit naar wat andere beestjes. Om te beginnen een paar insecten, waaronder enkele – zeker voor mij – bijzonder vreemde creaturen. Daarna volgt een serie vogelfoto’s van helaas slechts twee soorten. En tot slot vragen wat laag-bij-de-grondse types de volle aandacht.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

INSECTEN

Voordat we naar de Harz afreisden, had ik gehoopt daar een ontmoeting te hebben met Vliegende Herten. Een soort die hoog op mijn wensenlijstje staat. Ik had me er van tevoren niet echt in verdiept, maar wist wel dat je die vooral kon vinden in de buurt van eikenbomen aan de rand van een bos met veel dood hout op de grond. Nou, dat dode hout dat was hier ruim voorhanden, maar verder bleek de Harz voornamelijk uit naaldbomen te bestaan. Gezien de naam van het gebied misschien niet zo vreemd.

Ik kan meteen wel verklappen dat ik geen Vliegend Hert ben tegen gekomen. Daarvoor in de plaats had ik – al meteen op de eerste dag – onverwachte ontmoetingen met een andere mooie diersoort. Daarover later meer…
Ik liet dus al snel mijn hoop op een Vliegend Hert varen en verlegde mijn aandacht naar de vlinders. Op zoek naar deze fladderaars kom je natuurlijk ook geregeld andere insecten tegen, zoals deze Tijgerlangpootmug:

01 Tijgerlangpootmug
01 Tijgerlangpootmug

Deze Langpootmuggensoort kende ik nog niet, bovendien zat deze redelijk vrij en hoog (meestal zitten ze diep in het gras) en was dus redelijk goed te fotograferen.

De Bloedcicade had ik wel al vaker gezien, maar nooit eerder vastgelegd. Dat moest er nu maar eens van komen! Ze zijn verrekte klein, maar bewegen gelukkig weinig.

02 Bloedcicade
02 Bloedcicade

De volgende vliegensoort ken ik in principe wel. Toch moet ik altijd thuis opzoeken welke naam hier ook alweer bij hoort. Een niet nader gespecificeerde Dansvlieg dus.

03 Grote Dansvlieg
03 Grote Dansvlieg

Minder druk dan zijn kleinere, oranje familieleden is de Zwarte Weekschildkever, ook wel Zwart Soldaatje genoemd. Deze bewoog zelfs helemaal niet (op die ene antenne na…). Soms zit het mee.

04 Zwart Soldaatje
04 Zwart Soldaatje

En dan nu één van de vreemde creaturen die ik in mijn inleiding al noemde. Een kever die ik nooit eerder had gezien en me in de verte een beetje deed denken aan de in een ver verleden (het Paleozoïcum) veel voorkomende Trilobieten. Het bleek om een – blijkbaar ook in Nederland algemeen voorkomende – Oranje Aaskever te gaan. In de vergroting is de vezelige structuur van het oranje kopschild goed te zien.

05 Oranje Aaskever
05 Oranje Aaskever

De larven van de Elzenbladwesp vertonen een opvallend gedrag. Tijdens het groepsgewijs knabbelen aan een bladrand gaan hun achterlijven als bij volleerde synchroonzwemsters gelijktijdig de lucht in en vormen daarbij min of meer de letters S. Het schijnt te dienen ter afwending van dreigend gevaar en is vooral erg fotogeniek als je een heel rijtje van deze acrobaten ziet. Helaas moest ik het met slechts eentje doen. Soms zit het tegen…

06 Elzenbladwesp
06 Elzenbladwesp

De volgende kever was weer een primeurtje. Ik had hem nooit eerder in levende lijve ontmoet, maar wist toch vrijwel direct zeker dat dit een Coloradokever moest zijn. En dat was ook zo. Het schijnt een regelrechte ramp voor aardappels telende agrariërs te zijn. Ik heb ze gelukkig zelf nooit in mijn (voormalige) moestuin gehad. Ik geloof dat het bestrijden van deze kever verplicht is. Ik heb makkelijk praten, maar dat zou toch zonde zijn?

07 Coloradokever
07 Coloradokever

En dan het vreemdste insect dat ik ooit zag. Vrij groot en tamelijk opvallend. Het deed wat denken aan een gaasvlieg en daar bleek het achteraf inderdaad familie van te zijn. Geen echte vlieg dus, maar een zgn. netvleugelachtige (Wikipedia); toch is zijn naam Kameelhalsvlieg. Nooit van gehoord! Gezien de vrij grote legboor is dit een vrouwtje.

08 Kameelhalsvlieg
08 Kameelhalsvlieg

Na dit zoveelste wonderlijke schepsel der natuur is het nu tijd voor een blokje gevogelte.


VOGELS

Ons vakantieverblijf bevond zich op een helling aan de rand van het plaatsje. Wij hadden de onderste verdieping en keken uit op een naar beneden weglopend deel van de grote en keurig onderhouden tuin. In de tuin stond een schuurtje, waarop ik meteen de eerste dag al een vrouwtje Zwarte Roodstaart meende te zien. Snel de camera gepakt en zittend in een tuinstoel een paar foto’s kunnen maken.

09 Zwarte Roodstaart [v]
09 Zwarte Roodstaart [v]
10 Zwarte Roodstaart [v]
10 Zwarte Roodstaart [v]

Al vrij snel bleek dat ze niet alleen was. Ze leek net uitgevlogen kindertjes te hebben. Af en toe daalden die vanuit de achterliggende hoge sparren af op het schuurdak.

11 Zwarte Roodstaart [juv]
11 Zwarte Roodstaart [juv]

Er werd druk om voedsel gebedeld, maar moeders had daar even geen boodschap aan. Misschien vond ze haar grut groot genoeg om zelf hun kostje bij elkaar te sprokkelen? Het jong was inderdaad al aan de forse kant, zelfs al groter dan mama.

12 Zwarte Roodstaart [juv]
12 Zwarte Roodstaart [juv]

Daar waren ze blijkbaar nog niet aan toe. Dan maar weer chagrijnig het nest opzoeken en afwachten of er nog wat die kant op komt… luie, verwende wezens!

13 Zwarte Roodstaart [juv]
13 Zwarte Roodstaart [juv]

Ik besloot in principe iedere avond even een half uurtje te gaan posten, met de telelens in de aanslag. Een voedermomentje zou leuk zijn, maar helaas… ik zag ze niet meer.

Wel zag ik af en toe in het dorp een mannetje vliegen en één van die keren nam er één plaats op een qua afstand redelijke plek. Op een hekje, vol in de zon, maar beter wat dan niets… Deze foto is – ondanks het harde licht – nog redelijk toonbaar.

14 Zwarte Roodstaart [m]
14 Zwarte Roodstaart [m]

Exact een week na de eerste foto’s was er weer actie in de tuin. De vakantie zat er al bijna op en ik had de hoop ze nog eens te zien al min of meer opgegeven.
Ik ben niet zo bekend met Zwarte Roodstaarten, maar dit leek mij ook een mannetje, maar dan in een jonge uitvoering. Vermoedelijk was dit één van de jonkies die in een week tijd er al behoorlijk volwassen uit was gaan zien.

15 Zwarte Roodstaart [jonge man?]
15 Zwarte Roodstaart [jonge man?]

En dan zou dit – een vermoedelijk zusje – een jong vrouwtje kunnen zijn?

16 Zwarte Roodstaart [jonge dame?]
16 Zwarte Roodstaart [jonge dame?]

En hier nog een jonge heer? Kop en snavel duiden op een juveniel, maar de kleur gaat al aardig naar volwassen…

17 Zwarte Roodstaart [juv.m?]
17 Zwarte Roodstaart [juv.m?]

Bij de laatste twijfelde ik (en nog steeds): was dit nou de papa of toch ook een jong heerschap? Misschien was dit zelfs wel dezelfde vogel als die op de vorige foto staat en was het een kwestie van lichtval?

18 Zwarte Roodstaart [m]
18 Zwarte Roodstaart [m]

Tot zover de familie Zwarte Roodstaart. Een ware luxe dit vanuit je luie tuinstoel te kunnen fotograferen. Jammer dat ze geen fotogeniekere plekjes opzochten, maar je kan niet alles hebben.

Ik had in mijn inleiding nog een tweede vogelsoort beloofd en die cirkelde één van de laatste dagen ineens boven ons huis. Voordat ik de camera had gepakt en goed had ingesteld was de Zwarte Ooievaar – want dat was het – al bijna uit zicht. Ik hield een paar slecht belichte foto’s over waarvan ik deze met veel kunst en vliegwerk nog redelijk toonbaar kon maken. Jammer, maar meer dan een bewijsfoto is het niet geworden…

19 Zwarte Ooievaar
19 Zwarte Ooievaar

REPTIELEN

Na de vlinders, de insecten en de vogels hebben we alles wat kan vliegen wel zo’n beetje gehad en kunnen we door met het kruipende gespuis. Te beginnen met een hazelworm. Die zagen we geregeld, maar ze zaten vaak op een zonnige plek of zochten snel de begroeiing op. Deze liet zich net lang genoeg zien om één gelaagde foto op te leveren. Maar meer heb je er eigenlijk ook niet nodig, dat maakt zo’n blog alleen maar onnodig lang.

20 Hazelworm
20 Hazelworm

De enige hagedis die we hier zagen was een Muurhagedis. Hij zat rustig op een houten bankje en vroeg er als het ware om om gefotografeerd te worden. Dat geef ik natuurlijk maar al te graag gehoor aan: weer eens wat anders dan zo’n groene zandhagedis…

21 Muurhagedis
21 Muurhagedis

Hij was duidelijk niet zo gewend aan fotosessies en keek me verveeld aan…

22 Muurhagedis
22 Muurhagedis

AMFIBIE

Van Muurhagedis naar Vuursalamander lijkt maar een kleine stap. Uiterlijk lijken de beide dieren wel wat op elkaar (een kop, vier korte poten en een lange staart), maar toch behoren ze tot twee totaal verschillende klassen van het dierenrijk.

Op de eerste dag na aankomst regende het langdurig en leek het op een dagje huisarrest uit te draaien. Aan het eind van de middag trokken we de stoute schoenen aan en besloten in de regen toch maar even een korte wandeling langs de Oker te maken. Dat bleek een goed besluit want we struikelden hier bijna over de Vuursalamanders. De eerste probeerde omhoog te klauteren over een stenen trap die vanuit het rivierdal naar ‘onze’ straat leidde.

23 Vuursalamander
23 Vuursalamander

Beneden in het dal zagen we er in totaal een stuk of 10-12, maar de meeste zaten op onmogelijke plekjes. De volgende zat in een laagje water ergens voor een garagedeur. Ook niet zo’n fijne plek, zou je denken, maar hij zat er roerloos, er was geen storende achtergrond en hij was prima bereid mee te werken aan een een fotosessie.

24 Vuursalamander
24 Vuursalamander

Hij liet zich van alle kanten vastleggen, zelfs van voren. Lang genoeg stil zittend om er een focus stack van 25 opnames van te kunnen maken.

29 Vuursalamander
25 Vuursalamander

Zo hadden we op fotografiegebied het hoogtepunt al direct op de eerste dag te pakken. Alles wat daarna kwam zou alleen maar bonus zijn (en dat was toch ook niet mis). Hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn Harz-trilogie en kan ik weer verder met de gewone Nederlandse natuur. Ook mooi en in deze tijden wel zo veilig!
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

12 reacties op ‘Harz -3: Ander Gespuis

 1. Een geslaagde vakantie met bijzondere waarnemingen Dick. Mooie opnames van wat je bent tegengekomen zoals de kameelhalsvlieg. Wat een bijzonder ingewikkeld insect. Opvallend, grote vleugels en een langgerekt lijf en heel mooi om te zien. Familie zwarte roodstaart een erg mooi vogeltje. Een mooie waarneming van de zwarte ooievaar. Maar de salamander is naar mijn idee een toppertje. Bijzonder dat ie zo goed benaderbaar was. Het zijn dan ook prachtige opnames geworden.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Dat was wel een hele geslaagde vakantie. Mooi die insecten. Die aaskever is apart, zeg! Maar ja ik was gelijk helemaal weg van je zwarte roodstaarten! Dat donkere jong lijkt me inderdaad wel een mannetje 1e kalenderjaar. Want hij is echt te donker voor een vrouwtje. Je muurhagedis is geweldig, maar je vuursalamanders zijn helemaal geweldig! Die heb ik nog nooit gezien!
  Het is weer genieten geblazen op je blog!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een mooie serie foto’s heb je kunnen maken tijdens je vakantie, die was volgens mij wel heel goed geslaagd zo.
  Foto 8 vind ik echt helemaal te gek.
  Ook de foto’s van de zwarte roodstaart zijn super, leuk hoor met een jong er ook bij.
  Ik heb genoten van je foto’s.
  Groetjes Irma

  Like

 4. Hoi Dick,

  Wat een hoop bijzondere soorten heb je hier weer bij elkaar weten te sprokkelen. Soorten die je hier in Nederland sporadisch ziet zijn daar in de Harz blijkbaar vrij algemeen b.v. de vuursalamander. Ik zag er tientallen jaren geleden eens eentje in Zuid-Limburg daarna nooit meer. Hazelworm en muurhagedis zijn ook twee van die soorten waarvan je weet dat ze hier voorkomen, maar zien is dan toch weer een ander verhaal. Prachtige foto’s maakte je ervan. Wat een bijzonder beest zeg die aaskever, nog nooit gezien. Kameelhalsvlieg kende ik wel althans van foto’s, maar ook die nog nooit gezien. Ik denk dat je met je determinatie van de zwarte roodstaart met ? helemaal goed zit, het zijn in elk geval juveniele exemplaren te zien aan die lichte snavelbasis. Prachtige afsluiter van je Harz drieluik.

  Groeten,
  Ad

  Like

 5. Hallo Dick,
  Je hebt een bijzonder geslaagde vakantie achter de rug lijkt mij. Wat betreft de insecten laat je bijzondere soorten zien zoals vooral kameelhalsvlieg en oranje aaskever. Maar iedere plaat van een insect vind ik heel fraai. De zwarte roodstaarten hebben je een mooie serie opgeleverd. Ik heb er ooit een gezien op de Zuidpier. De gekraagde hebben mij meer succes opgeleverd. De mooiste platen staan wat mij betreft aan het eind. Hazelworm, muurhagedis maar voor de vuursalamander hebben voor een schitterende afsluiter gezorgd, met in mijn ogen de vuursalamander als perfecte uitsmijter. Wat zou ik die graag eens willen zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Dick,
  heel knap zoals jij al die piepkleine diertjes op de foto kan zetten.
  De kameelhalsvlieg is wel de allermooiste, vooral met de glanzende kleuren in zijn vleugels; dat heb je goed vast kunnen leggen. De vuursalamander is prachtig en dat komt heel goed uit op jouw foto’s. Verder is het fotograferen van de familie roodstaart vanuit je tuinstoel natuurlijk een grote luxe.
  Je hebt al met al een rijke foto-oogst aan je bezoek aan de Harz overgehouden, al heb ik de groene omgeving wel een beetje gemist.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 7. Vliegend hert zul je overdag niet aantreffen, ze komen pas te voorschijn als het gaat schemeren. Hier in Limburg zijn ook een paar plekken waar ze massaal zitten, volgens mij is mei of juni de tijd daarvoor.
  Oh ja, een kameelhalsvlieg … Ooit heel lang geleden heb ik daar ook een blog van gemaakt toen ik er eentje in de tuin had. Ze schijnen jarenlang in dezelfde struik als larve te leven en ook als imago verplaatsen ze zich vrijwel niet. Een beestje dat nog is overgebleven uit de oertijd.
  Een mooie reeks foto’s met voor mij de vuursalamander als topper

  Geliked door 1 persoon

 8. Ook deel 3 heb ik met veel plezier bekeken. En die vuursalamander, geweldig. Prachtige serie kon je daarvan maken. Ja als je die op dag 1 al hebt, kan het al niet meer stuk. Mooie locatie waar jullie waren, ook leuk met zo’n zwarte roodstaart vlakbij.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 9. Goeie dag zeg!!!! Ook in deze blog staan weer supermooie plaatjes en dat niet alleen. Ik zie hier ook een aantal voor mij bijzondere diertjes zoals de Kameelhalsvlieg en de Oranje aaskever. Heel mooi gefotografeerd en ontzettend mooi om te zien.
  de serie van de zwarte roodstaart of eigenlijk “het gezin” zwarte roodstaart” is echt super. Wat een mazzel dat je die gelijk al zag zitten. Echt super. Daarna nog een aantal mooie reptielen zoals de hazelworm en de muurhagedis. Ik heb weer even heerlijk zitten genieten Dick en uiteraard ook weer alles in de vergroting bekeken 😀 .
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 10. Hai Dick,

  Je hebt je hart op kunnen halen daar, want het zijn drie hele fraaie series geworden. Alledrie hebben ze hun charmes, maar de laatste is het meest aan mij besteedt. Prachtig die salamander en vooral de foto die je van voren hebt kunnen nemen. Superplaat. Die zwarte roodstaarten zijn heel leuke vogels om te fotograferen. Ik denk dat je de pech had, dat je net een week te laat was. Een week eerder en je had zeker een paar voermomentjes vast kunnen leggen. Toch een fraaie serie beelden met alle leden van de familie. Leuk om eens wat grotere jongen te zien. Tsja, die zwarte ooievaar. Prachtige waarneming, maar jammer dat je te laat was. Schijnt best een veel voorkomende vogel te zijn in Duitsland heb ik begrepen.
  In ieder geval lekker dat je in die week je verzameling met allerlei dieren hebt uit kunnen breiden. Ben eigenlijk wel benieuwd heoveel unieke soorten je nu in je verzameling foto’s hebt zitten.

  Groet,
  René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.