De Mooiste Foto’s van 2017

Damhert in rijplandschap

2017 is weer voorbij gevlogen en dat betekent: tijd voor het in stand houden van een traditie. Géén vuurwerk afsteken of goede voornemens maken, maar het samenstellen van een overzichtsblog met daarin de 12 mooiste foto’s van het afgelopen jaar, ééntje per maand. Door zijn beperkingen is en blijft dat een moeilijke klus, maar toch zie ik daar elk jaar weer naar uit. Je loopt al je mappen weer even langs, gooit onmiddellijk weer een hoop weg en als dat klaar is, maak je gelijk een back-up. Tenminste… dat probeer ik wel. Wel zo netjes en dat laatste schiet er namelijk nog wel eens bij in.

Net als de vier voorgaande jaren, verliep het ook dit jaar weer moeizaam. Voordat ik aan het schrijven van dit blog begon had ik nog 40 foto’s over. Toch alweer 20 minder dan vorig jaar… Extra moeilijkheid die ik mezelf opleg is dat ik iedere maand een verschillend onderwerp wil laten zien. Uiteindelijk is het weer gelukt, maar – net als voorgaande jaren – bij veel maanden had net zo goed een andere foto kunnen staan. Daar gaan we dan:

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

JANUARI

In de wintermaanden is er in de natuur niet zoveel te beleven en ik verleg mijn werkterrein dan ook meestal naar een stedelijke omgeving voor het mij verder bekwamen in nacht- en avondfotografie. Een foto uit deze categorie zou dan ook goed passen in deze maand. Helaas strooide het weer roet in het eten door op 18 januari voor een sprookjesachtig berijpte AmsterdamseWaterleidingDuinen te zorgen. Dat leverde een serie fraaie winterwonderlandschapsfoto’s op, waarvan deze – met een jong damhert dat op het juiste moment zijn voorpootje optilt –  de maandwinnaar is geworden.

Damhert in rijplandschap
Damhert in rijplandschap

FEBRUARI

In februari en maart heb ik me weer ontzettend vermaakt met het proberen vast te leggen van vallende en botsende druppels. Er zaten een paar voltreffers tussen, waaruit ik voor deze maand een keuze heb gemaakt. Ik twijfel nog steeds of ik misschien toch niet had moeten kiezen voor een foto van sneeuwklokjes in warm avondlicht. Dat was echter toch minder een uitdaging, dus vandaar deze ‘botsing’:

Botsende druppels
Botsende druppels

MAART

Een keus maken was deze keer vrij eenvoudig. Hoewel ik erg tevreden was over een foto van een Boomleeuwerik in de AWD, kon dat er eigenlijk maar eentje worden en dat was deze foto van het Gewone Purpersteeltje. Een foto met een hoog blingbling-gehalte, veroorzaakt door dauwdruppels en het daarop vallende tegenlicht van de net doorbrekende zon.

Gewoon Purpersteeltje
Gewoon Purpersteeltje

APRIL

Voor deze maand twijfelde ik tussen een wat abstractere foto van de bollenvelden of een primeurtje van een vogelsoort. Omdat je niet goed weet wat je overkomt als er plotseling een Geoorde Fuut op – pak ‘m beet – 3 meter voor je boven water komt, heb ik voor de laatste gekozen.

Geoorde Fuut
Geoorde Fuut

MEI

Hoewel ik me in principe alleen in de wintermaanden met avond- en nachtfotografie bezighoud, maakte ik daarop dit jaar een uitzondering toen we in mei in Nijmegen een weekje vakantie vierden. De nieuwe brug over de Waal – De Oversteek genaamd – wordt ’s avonds fraai uitgelicht en is voor deze tak van sport dan ook een must. Het werken met lange sluitertijden en voorzichtig toepassen van HDR is een leuke techniek en zorgde voor dit resultaat. Hoewel er op natuurgebied in deze maand ook genoeg te beleven was, moest met name de Blauwborst toch wijken voor dit plaatje. Ik had tenslotte in april al een vogel in de aanbieding…

De Oversteek
De Oversteek

JUNI

Omdat we ongeveer de helft van de maand juni op een fietszadel in Frankrijk doorbrachten, was de foto-opbrengst beperkt. Dat maakt kiezen wel lekker makkelijk. Deze maand lukte het me voor het eerst een voedingsmoment van Boerenzwaluwen vast te leggen. Toch komt de winnaar van deze maand uit de categorie ‘zoogdieren’ (evenals het damhert van januari, maar daar ging het meer om het landschap). Ik weet niet hoe het kwam, maar 2017 was een goed reeënjaar. Geregeld kwam ik ze tegen, meestal vlak voor of tijdens de schemering, maar ook een keer ’s morgens vroeg. En steeds dichter bij huis. De mooiste foto is genomen op een avond in Leyduin. Ik had een koppeltje vanuit het bos de wei in zien springen en hoewel ik eigenlijk vreesde dat ze al ver weg zouden zijn tegen de tijd dat ik die plek – op steelse wijze  – had bereikt, stond ik plotseling oog in oog met deze reebok. Ik weet niet wie er het meeste schrok.

Reebok betrapt
Reebok

JULI

De keuze voor de maand juli was een stuk minder eenvoudig. Ik bleef uiteindelijk met vier foto’s zitten, in drie verschillende categorieën, t.w.: insecten, vogels en planten. De laatste twee zijn al vertegenwoordigd in dit overzicht, dus een sfeervolle Zonnedauw en een landende Putter zal ik hier niet laten zien. Vanwege de sfeer heb ik tenslotte gekozen voor een foto van een Heidelibel in warm ochtend(tegen)licht. Helaas dit jaar dus geen vlinder in de top 12…

Heidelibel
Heidelibel

AUGUSTUS

Deze maand was de keus iets makkelijker. Van de drie overgebleven kandidaten legde een mosfoto het af tegen de winnaar van maart; een sfeervolle paddestoelenfoto won net niet van de winnaar van oktober. Ik kies hier voor een kleurige, schilderachtige, naar abstractie neigende detailopname van het hart van een Klaproos.

Klaproos
Klaproos

SEPTEMBER

Dat 2017 een uitstekend paddestoelenjaar was, zal niemand ontgaan zijn. Het seizoen begon al vroeg en vanaf augustus tot eind november scoorden paddestoelen steeds hoog in het maandklassement. Omwille van de variatie beperk ik me echter tot twee maanden en maak daarbij onderscheid tussen slijmzwammen en ‘gewone’ zwammen. De winnaar van de maand september is een foto van een groepje Karmijnrode Netpluimpjes. In een pril stadium zijn ze wit, maar ik ben later nog een paar keer terug geweest om hun ontwikkeling te volgen. De foto is een focusstack van 12 opnames, een techniek die ik dit jaar ontdekt heb. Om even aan te geven hoe ‘groot’ deze slijmzwammetjes zijn: de oranje schijfjes zijn Wimperzwammetjes en die hebben een doorsnede van ongeveer 3 mm.

Karmijnrode Netpluimpjes
Karmijnrode Netpluimpjes

OKTOBER

Het paddestoelenhoogseizoen viel dit jaar in oktober. Ik ben er een keer of zeven op uit geweest en de opbrengst was dan ook enorm. Daar zaten vele mooie plaatjes tussen, maar één stak er toch met kop en schouders bovenuit. Een uiterst sfeervolle tegenlichtfoto van een Rechte Koraalzwam is dan ook de winnaar van deze maand geworden. Het is misschien zelfs wel de mooiste foto van het hele jaar. Door al het zwammengeweld kan ik helaas een paar andere plaatjes niet laten zien…

Rechte Koraalzwam
Rechte Koraalzwam

NOVEMBER

Een foto van een zonsopkomst of een zonsondergang mag ook niet ontbreken in dit overzicht. Vorig jaar een zonsopkomst (voor mij een loodzware opgave) dit jaar een zonsondergang. Gemaakt bij de Haarlemse Molenplas met op de achtergrond de ‘skyline’ van Heemstede.

Zonsondergang
Zonsondergang

DECEMBER

Deze maand deelde koning winter al vroeg een eerste speldenprik uit, hetgeen voor code rood en grote verkeersproblemen zorgde. Verder was het overwegend grijs en grauw. Toch lukte het om tussendoor nog drie keer naar de AWD te gaan, hetgeen ontmoetingen met een Klapekster en een Waterspreeuw opleverde. Hoewel dat niet resulteerde in slechte foto’s, kies ik toch voor een portret van deze Blauwe Reiger. Hij stond onverstoorbaar aan de waterkant terwijl ik al kiekend op een afstand van amper 2 meter achter hem langs liep. Onderwijl hield hij me over zijn schouder kijkend nauwlettend in het oog. De softe rand van een hekwerk zorgde voor een mooie sfeertje. Toch nog een tweede vogelfoto dus.

Blauwe Reiger

Nu we het toch over vogels hebben: het ei is weer gelegd. Het fotojaar 2017 zit er hiermee weer op. Voor 2018 heb nog geen duidelijke plannen, alleen het jaarlijkse dagje vogelkijkhut met René staat in de agenda. Wel wil ik gaan proberen wat minder achter de bekende onderwerpen aan te hollen. Met uitzondering van paddestoelen, natuurlijk. Of ik dat kan waarmaken, is even afwachten. Het moet namelijk niet ten koste gaan van het natuurgenieten… we zullen zien.

Dan rest mij nog iedereen heel hartelijk te bedanken voor het lezen en bekijken van dit blog en alle 60 andere zwamverhalen die ik het afgelopen jaar de lucht in heb gestuurd. Allemaal de beste wensen voor 2018 met vooral een goede gezondheid en daarbij uiteraard veel mooie fotomomenten.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

……….

Voor degenen die benieuwd zijn naar de afvallers volgt hier nog een carrousel met de 12 nummers twee. Ik hoop dat ik de goede keuzes heb gemaakt. Niet dat het echt belangrijk is….

 

Advertentie

14 reacties op ‘De Mooiste Foto’s van 2017

 1. Wat een weelde Dick als je kunt kiezen uit 40 foto’s die mooi genoeg zijn om in deze lijst te mogen figureren. Dat geeft aan dat je erg goed bezig bent geweest. Ik heb in ieder geval genoten van al je foto’s en verhalen, hoewel ik niet altijd meer op alles reageer.

  Ik zou zeggen ga lekker zo door en ik ben benieuwd naar je nieuwe projectjes is 2018. Verder kijk ik al uit naar ons jaarlijkse fotohutdag. Zouden we dit jaar eindelijk die sperwer of havik voor onze lens krijgen?

  Ik wens jou en je gezin een heel goed 2018 toe.

  Groet, René

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick!!
  allereerst wil ik je feliciteren met de geboorte van jullie kleindochter!!
  na een moeilijke start hoop ik dat het nu goed gaat en ook zo zal blijven!
  ik wens jullie alle goeds en goede gezondheid in 2018! geniet van je kleindochter
  en maak er een fijn jaar van!
  Wat je blog betreft die ziet er fantastisch en allround uit!! mooie opnames
  en moeilijke keuze momenten maken het tot een prachtige post!
  ik heb me weer niet kunnen bedwingen en heb bij de meeste maanden 2 foto’s gepost!
  De opening foto vind ik super, evenals de druppel foto en de brug springt er voor mij uit…
  neem aan dat je hier HDR gebruikt hebt!! maar de rest ziet er ook super uit!

  IK wens je nogmaals een gelukkig nieuwjaar!

  hartelijke groet, Nieske

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een mooi overzicht en lekker veel afwisseling in je keuzes, van hertjes in de rijp tot macro tot landschap. De eerste foto vind ik geweldig, al baal ik meteen weer dat ik die dag geen vrij kon krijgen..want rijp is vaak nog mooier dan sneeuw. De blingbling purpersteeltjes vind ik top. Verder tot mijn favorieten behoren de geoorde fuut, heidelibel, de koraalzwammetjes, de zonsondergang van november en de kleumende december reiger. oh ja en die geweldig mooie reebok die achterom kijkt.
  groetjes en weer veel fotografieplezier in 2018.
  Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Een prachtige serie met voor mij stuk voor stuk jaloersmakende foto’s! Lekker veel variatie, daar houd ik ook wel van.
  Ik geniet altijd erg van je foto’s ook al reageer ik niet altijd.
  Voor jou en allen die je dierbaar zijn de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat het maar een fotogeniek jaar mag worden!

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Knap dat het je gelukt is om je te beperken tot slechts één plaat per maand. En dan ook nog een extra drempel inbouwen door voor variatie te kiezen. Dat het mij zo niet gelukt is zie wel in mijn terugblik.
  Je bent van meerdere markten thuis met bovendien kwalitatief heel fraaie platen. Het is een aansprekend en interessant overzicht geworden.
  Ik wens je voor 2018 alles dat nodig is om het een geslaagd jaar te laten worden.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Dick,
  het zijn 12 prachtige parels die je hier laat zien.
  Leuk, dat je ook de zilveren medaille-winnaars laat zien. Die doen daar eigenlijk niet voor onder.
  Voor 2018 wens ik je weer net zoveel fotoplezier en natuurlijk verder alle goeds.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Wat grappig dat je geprobeerd hebt om iedere maand een ander soort natuuronderwerp te plaatsen. Leuk om te zien dat je in korte tijd grote stappen hebt gemaakt in de natuurfotografie. Sowieso helpt het dat je goede apparatuur hebt, maar belangrijker is de tijd en het geduld dat je er insteekt. Dat gaat zich altijd uitbetalen en dat blijkt wel uit de 2x 12 beelden die hier staan. De Oversteek is wel een hele fraaie hoor. Erg knap hoe jij de nachtfotografie onder de knie hebt gekregen en de beelden die je daarvan dit jaar hebt laten zien.
  Ik hoop dat je ook in 2018 weer prachtige beelden kunt maken en dat je maar weer een aantal mooie wenssoorten hebt weten te platen. Verder natuurlijk veel gezondheid en geluk toegewenst.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Allereerst, gelukkig Nieuwjaar !!!
  Het is een kunst op zich om maar 1 foto per maand te kiezen … Daar kan ik echt niet aan beginnen, zelfs niet in dit afgelopen jaar waarin ik maar weinig foto’s gemaakt heb.

  Je hebt een prachtig overzicht gemaakt ook al is het niet helemaal gelukt om 12 verschillende categorieën te maken, dat maakt mij echt niet uit.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick, om te beginnen de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
  Knap dat het jou gelukt is om een selectie van 12 te maken! al moest ik erg lachen toen ik zag dat je er toch stiekum nog eens 12 bij gezet hebt 😉
  Om even op jouw eigen woorden te reageren
  ” Kwaliteit is beter dan kwantiteit, toch? Dat motto ga ik dit jaar ook wat meer toe te passen, maar of dat lukt?”
  Dat zou ik zeker gaan proberen Dick! Mij bekruipt regelmatig het gevoel dat je teveel foto’s in je blog stopt, kriitsch kijken en selecteren kan het alleen maar beter en mooier maken,
  Dan jouw jaarkeuze, het zal je niet verbazen dat ik meteen val voor het Purpersteeltje en de Koraalzwam, dat spel met licht kan me altijd weer bekoren en jij hebt het inmiddels goed in je vingers.
  Netpluimpje vind ik ook een knappe plaat, ik weet hoe klein dat spul is. Persoonlijk zou ik het donkere dingetje links weghalen, vind k een beetje storend elementje.
  Verder laat je zien hoe veelzijdig je bent en hoeveel plezier je beleeft aan deze mooie hobby, ga lekker zo door Dick, ook in dit nieuwe jaar blijf ik je blogs bekijken, dus ook al reageer ik niet altijd, ik zie ze wel!
  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Dick, eerst en vooral dank voor je fijne wensen en hierbij wens ik jou ook een gezond 2018 met veel mooie fotomomenten, waarvan wij weer kunnen genieten!
  Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt om voor elke maand slechts een te gaan selecteren en dan nog over verschillende thema’s! Ik vind selecteren zoal moeilijk en om dan tot een foto tot winnaar uit te roepen vind ik een lastige taak die ik niet voor mekaar krijg. En wat is de mooiste foto!? Schoonheid of mooi is een kwestie van smaak, dat verschilt van persoon tot persoon. De ene vind dit het mooist een andere vind weer een andere foto het mooist. Maar ik neem dan maar aan dat het hier om jouw persoonlijke smaak en keuze gaat, want voor mij zijn er ook bij de “afvallers” (tweede plaats) prachtige foto’s bij die voor mij tot de winners hadden mogen behoren. Maar uiteindelijk verdienen ze allemaal in de kijker te staan en dat heb jezelf ook wel begrepen of gedacht dat je toch alsnog ons van de “tweede plaats” foto’s laat genieten en dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik ga hier dus deze keer geen favorieten naar voren schuiven, want eigenlijk zijn dit al de mooiste en beste uit al een hele reeks mooie en favoriete foto’s geselecteerd! Ik kan alleen maar zeggen dat ik alle foto’s uniek vind en van allemaal evenveel heb genoten! Het bijzonderste is dat jij er plezier aan beleeft en van genieten van het fotograferen en dat wij mogen meegenieten van al jouw mooie fotowerk en fotokunst! Maar ook de verhaaltje erbij zijn steeds leuk te lezen en inspirerend of leren ons iets bij! Als je het niet erg vind dat ik je er op aanwijs dat je een tweetal foutjes hebt geschreven in je blog, als je spreekt over “Ik weet niet hoe het kwam, maar 2018 was een goed reeënjaar.” en “Dat 2018 een uitstekend paddestoelenjaar was, zal niemand ontgaan zijn.”, terwijl 2018 nog maar amper gestart is, zou dat wel heel snel zijn 😉 Verder kijk ik uit naar al jouw nieuwe blogs om weer te kunnen genieten van al jouw mooie foto’s en ik heb er ook nog een paar in te halen uit vorig jaar, maar dat doe ik nog wel.
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je uitgebreide commentaar, Heidi. En ook voor je oplettendheid. Ik baal er altijd ontzettend van als er taalfouten in mijn zwamverhalen zitten, maar hoe dit er in is geslopen is een raadsel. Het zal wel te maken hebben met het feit dat als je ouder wordt de tijd steeds sneller lijkt te gaan ;-). Gelukkig is dat niet zo en ligt er nog een bijna geheel 2018 voor ons. Ik heb het snel gecorrigeerd.
   Groetjes, Dick

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ken dat gevoel Dick, dat de tijd lijkt sneller te gaan met ouder worden (en we zullen wellicht niet de enigen zijn), maar dat is maar een gedachte en gevoel 😉 Laat ons nu maar rustig kijken, vastleggen op de gevoelige plaat en genieten van wat 2018 ons te bieden heeft 🙂

    Like

 11. Hoi Dick,
  Een prachtig overzicht van 2017 heb je neergezet. Stuk voor stuk mooie platen! Ook las ik met veel respect jouw manier om bij het uitzoeken van de foto’s ook gelijk alles weer netjes te rubriceren en ook heel veel ‘op te ruimen’, daar kan ik nog veel van leren……..
  Ik wens jouw en je dierbaren een heel goed 2018 met veel fotografie mogelijkheden en plezier en bovenal een gezond en inspirerend nieuw jaar!
  Groetjes,
  Ditta

  Geliked door 1 persoon

 12. Hoi Dick,
  Ik was er van overtuigd, dat ik hier al op had gereageerd…….maar schijnbaar niet!
  Wat een prachtige serie heb je samengesteld. Heel divers en wat een juweeltjes van foto’s. Hier laat je ook zien dat een “gewone ” blauwe reiger fantastisch mooi is. De foto is echt een topper. Maar de hele serie is prachtig. Ik ben diep onder de indruk van je fotografie! Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.