Rondom Nijmegen

20 Weidebeekjuffer

In mijn tweede Thuisblijfblog had ik al aangegeven dat het oppassen in Nijmegen – na een korte onderbreking – weer was hervat. Ook daar moest natuurlijk af en toe een frisse neus gehaald worden en dat kon prima in een paar rustige natuurgebiedjes in de buurt. Door diverse aangekondigde en reeds in uitvoering zijnde bouwprojecten komt de natuur daar steeds meer in het gedrang. Het zou mooi zijn als Corona daar ook een remmende invloed op zou kunnen krijgen. Je moet echter van goede huize komen wil je machtiger zijn dan het grote geld…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Voorlopig profiteer ik nog maar even van ‘mijn’ gebiedjes en maak in de tweede week van april een kort uitstapje naar de bermen bij de Lentse Plas. Een beetje tegen beter weten in, want inmiddels lijkt te zomer al op gang gekomen te zijn en schijnt de zon uitbundig. Des te groter de uitdaging om toch wat toonbare plaatjes te maken. Ik hoopte op een vlinder of ander insect, maar ze gaven niet thuis of waren veel te druk. Het werd dus behelpen met de aanwezige flora.

Veel Nederlandse bermen zien in deze tijd van het jaar geel van het bloeiende Raapzaad, zo ook hier. Prachtig om te zien, maar niet bepaald mijn eerste keus om te fotograferen met een macrolens. Voor alles moet echter een eerste keer zijn.

01 Raapzaad
01 Raapzaad

Zoals de foto’s uit de camera kwamen, zagen ze er niet uit. Keihard licht én de kleuren geel en groen zijn duidelijk geen goede combinatie. Door flink draaien en schuiven aan diverse kleur- en belichtingsinstellingen kwam ik uiteindelijk tot deze resultaten. Misschien niet natuurgetrouw, maar dat hoeft ook niet altijd. Persoonlijk vind ik overigens de eerste beter geslaagd dan de tweede…

02 Raapzaad
02 Raapzaad

Raapzaadplanten zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen en met je eigen lichaam voor wat schaduw zorgen is niet haalbaar. Bij de kleine Ereprijsbloemetjes (Veronica) was dat geen enkel probleem.

03 Ereprijs
03 Ereprijs

Voor het zachte effect heb ik deze keer geen boterhamzakje gebruikt. Door gebruik te maken van de ter plaatse aanwezige begroeiing kan je vaak een soortgelijk effect krijgen..

04 Ereprijs
04 Ereprijs

Het volgende project: de doodgewone Paardebloemen. In tegenstelling tot Ereprijs niet erg populair bij fotografen. Heeft dat met de kleur te maken? Geen idee, maar eenmaal uitgebloeid zijn ze veel aantrekkelijker. Maar dat waren ze niet en iets anders dan detailfoto’s maken van het hart van de bloemen kon ik niet verzinnen. Dat een Paardebloem eigenlijk een samengestelde bloem is (Composietenfamilie) zie je niet op een afstand van – pak ‘m beet – 1.5 meter. Het zijn allemaal kleine bloempjes met ieder een eigen stampertje. Waarschuwing: dit is in de vergrote weergave heel erg geel!

Tot slot van dit eerste uitstapje aandacht voor zo’n ander doodgewoon bloemetje, het Madeliefje. Eveneens een composiet, maar in tegenstelling tot de Paardebloem een stuk fotogenieker, mits de omstandigheden meewerken. Dat was hier redelijk het geval, hoewel ik liever de roodgerande variant had gezien. Je kunt niet altijd alles hebben…

07 Madeliefjes
07 Madeliefjes

Een maand later besloot ik weer een frisse neus te gaan halen in Park Lingezegen, een groene verbindingszone tussen Nijmegen en Arnhem. Het bestaat uit verschillende deelgebieden met ieder een eigen karakter. Er is plaats voor recreatie, maar gelukkig ook voor natuur. Voor dat laatste moet je in het oostelijk deel van deelgebied Waterrijk zijn. Het is nog in ontwikkeling en misschien daardoor is het er altijd erg rustig, ideaal dus in deze tijd.

Helaas is het vandaag helaas weer net zo’n dag als een maand geleden. Volop zon dus met als nadeel dat het licht weer erg hard is. Maar elk nadeel heb ze voordeel: je ziet tenminste wél insecten vliegen. Zoals deze kleine Vuurvlinder, die gelukkig ook even stil wil zitten. Het is de eerste die ik zie dit jaar.

08 Kleine Vuurvlinder
08 Kleine Vuurvlinder

Ik loop richting het vogelkijkscherm. Zoals vaak zit alles daar weer te ver weg voor fotografie. Gewoon even kijken en dan snel weer plaats maken voor een ander.
Het gebiedje er omheen bestaat uit rietland waar ook nog wel eens Baardmannen worden gesignaleerd. Niet door mij, maar één van de ter plaatse aanwezige Graspiepers wil wél even leuk meewerken.

09 Graspieper
09 Graspieper

Nadat hij (m/v) zich eerst op het prikkeldraad heeft laten vastleggen, neemt hij plaats op een paaltje.

Een beetje rondkijken en een beetje piepen. Ieder keer als hij even de andere kant op kijkt, loop ik rustig een paar stappen dichterbij.

Hij lijkt het niet in de gaten te hebben óf het boeit hem niet, maar langzamerhand worden mijn foto’s zodoende wel steeds beter. Het levert me veel plaatjes op, daarom ook een beetje vooraanstaande plaats in dit blog.

Onderwijl hoor ik minimaal twee Roerdompen, maar die laten zich natuurlijk niet zien. Herhaaldelijk denk ik ook een Baardman te zien, maar helaas. Bij inzoomen op mijn beeldschermpje blijkt het steeds een Rietgors te zijn.

16 Rietgors

Teruglopend richting het riviertje De Linge zie ik de eerste Koninginnepage van dit jaar alweer fladderen. Ze zijn er dus weer! Hij gaat zelfs even voor me poseren, maar helaas niet op een erg fotogeniek plekje. Dat komt misschien later dit jaar nog wel eens…

17 Koninginnepage
17 Koninginnepage

Aangekomen bij de Linge blijken de Weidebeekjuffers er ook alweer te zijn. In ieder geval eentje, een mannetje, en die is ook nog bereid om af en toe plaats te nemen op een Gele Lis.

18 Weidebeekjuffer
18 Weidebeekjuffer

Ik ga er even rustig voor zitten. Dit is namelijk een mooie gelegenheid om even te oefen met de ProCapture functie van mijn E-M5mk3. Licht is er genoeg en bij iso400 en f/6.3 haal ik sluitertijden van 1/640-1/1000. Misschien net iets te lang.
Ik hoopte op deze manier de juffer vliegend vast te kunnen leggen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Meer dan wat gewapper met de vleugels zat er (nog) niet in, maar dat is ook leuk…

Mijn laatste uitstapje maak ik meteen de dag hierna. Ik had een Koninginnepage gezien en dat smaakte naar meer, dus op naar stadseiland Veur-Lent.

Het is vandaag nog zonniger dan gisteren, dus als ze hier zijn, dan vliegen ze vast. Helaas blijkt hier nog weinig in bloei te staan hier. In ieder geval niets waar Koninginnepages belangstelling voor hebben. Ik ben bang dat ik moet wachten op de tweede generatie, later dit jaar. Om dat niet te vergeten een plaatje van dit ieniemienie Vergeetmenietje:

21 Vergeetmenietje
21 Vergeetmenietje

Het is niet zo dat er helemaal niets bloeit. Smeerwortel is er bijvoorbeeld wel te vinden, maar dat is niet zo in trek bij de vrolijke fladderaars. Ook niet bij fotografen…

22 Smeerwortel
22 Smeerwortel

Dan wel geen vlinders, vogels zitten er wel. Kneutjes om precies te zijn. Ze vliegen rond en rond. En af en aan. Eentje wil wel even poseren en kiest daarvoor een lelijk plekje in een wilg, vol in de zon. Het is een mannetje, maar niet om zijn mooist.

23 Kneu (man)
23 Kneu (man)

Ook zie ik wat Putters vliegen. Net als de Kneu, een vogeltje dat ik niet vaak zie en waarvan ik dan ook nog steeds geen écht mooie foto heb kunnen maken. Vol in de zon en voor het mooie op iets te grote afstand gaat dit hem ook weer niet worden. Zijn gekozen positie boven op de bloeiende Meidoorn is natuurlijk niks mis mee.

24 Putter
24 Putter

Om een blog te beëindigen met twee keiharde vogelplaatjes is nou ook weer zo wat. Gelukkig heb ik nog een Paardepluis in de aanbieding. Zachter kan ik het vandaag niet maken.

25 Pluisje
25 Pluisje

Dit was het weer voor deze keer. Een ieder dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

16 reacties op ‘Rondom Nijmegen

 1. Hoi Dick,
  Je bent weer lekker bezig geweest! Wat is het toch heerlijk genieten van al dit moois.
  De 1e foto ontlokte bij mij gelijk een wow…alleen is het blad wel erg grijsgroen. toch kan het wel goed. De ereprijs, madelief en vergeet-me-nietjes zijn schitterend. De smeerwortel meer een treurwortel, maar je hebt er toch wel iets leuks uitgehaald net behulp van een fijne achtergrond De paardenbloem is wel knal, maar vooral de tweede foto vind ik toch erg geslaagd. Gefeliciteerd met je Koninginnenpage, dat is natuurlijk een knaller, hopelijk kom je die nogmaals tegen. Ook de kleine vuurvlinder is fijntjes. Ik heb ze nog niet gezien hier. De weidebeekman op de gele lis is prachtig. De putter, kneu en rietgors zijn leuke platen, maar die graspieper heeft je wel heel erg verwend. Een heerlijke serie kon je daarvan maken, bloedje scherp natuurlijk. Je kunt goed zien dat je heel dichtbij kon komen. Echt super om te zien.
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit is weer een geweldige serie Dick.
  De Graspieper de kneu de putter en de rietgors zijn super vind ik.
  Ook de koninginnenpage is prachtig en de weidebeekjuffer mag er ook zijn, dan het vergeetmenietje op foto 21 vind ik mook prachtig.
  Kortom ik heb genieten van je blog.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  Ik vind je tekst hier en daar een beetje somber, maar dat is nergens voor nodig, er zijn echt hele prachtige platen bij. Je eerste raapzaadfoto vind ik zeker geslaagd met dat mooie bokeh erachter. Het ereprijs, niks mis mee, zeker de tweede met de complementaire kleuren is mooi. Van je madeliefjes kun je zo een wenskaart maken, ook mooi zacht. Natuurlijk kan het (altijd) beter, maar ik vind je kneu en ook de putter zeker niet verkeerd, oké het licht is wat hard, maar ze zijn zeker niet overbelicht en ze zitten beide redelijk vrij en zijn goed van scherpte met nog een klein lichtje in het oog. Over het geheel vind ik het zondermeer een mooie serie.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  ik hou wel van geel; van je paardenbloem op 6 word ik dan ook wel vrolijk.
  De serie van de graspieper heb je mooi opgebouwd; de laatste is de mooiste en de leukste.
  Maar dan… de koninginnepage… niet op zo’n mooi plekje, zeg je, maar ik vind ‘m juist heel mooi uitkomen zo tegen het groen. En drie keer prachtig: de weidebeekjuffer.
  Vervolgens nog een vergeet-me-nietje, waarvan ik niet wist dat die zo mooi konden zijn.
  Valt dus wel mee met dat “behelpen”.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. hoi Dick,
  Prachtige blog weer, met twee soorten die ook zo graag ook nog wil vastleggen….de koninginnepage en de weidebeekjuffer. Helaas moet ik voor beiden reizen, al mag dat vanaf deze maand weer met de trein…dus ik ben weer wat mobieler.
  Voor mij is het de graspieper die de show steelt, wat een mooi en leuk beestje, en het werkte goed mee.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Nohhhhh……… wat weer een natuurweelde hier zeg!!!!
  Werkelijk weer prachtig om te zien. En natuurlijk zitten er weer hele “groen” foto’s tussen zoals die van de Koninginnepage 💚 Die hoop ik ooit nog eens te ontmoeten.
  Nog nooit van de Lentse Plas gehoord en als ik je zo lees waren de platen in eerst instantie ook nog eens kneiterhard. Ja, dat kan gebeuren maar je ehbt ze prima weten te “vermaken”. Kleuren zijn dan niet helemaal zoals ze “natuurlijk” zijn maar dit is een heel mooi alternatief.
  Ik heb me weer niet zitten te vervelen 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hallo Dick, Dit is weer een blog om van te smullen! De graspieper is om te smullen en ja die ervaring heb ik ook dat ze best benaderbaar zijn zeker als ze op paaltjes zitten en hun lied ten gehore brengen. De foto’s zijn dan ook zeer geslaagd. De koninginnenpage een vlinder die hier toch vaak langs fladdert moet ik dit jaar nog zien. Jouw foto is geslaagd maar begrijp wat je bedoeld dat de setting niet helemaal naar je zin is. De weidebeekjuffer op de gele lis is prachtig. Al met al weer een fraai blog.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Het zal een prettig gevoel zijn dat je in een ander deel van het land steeds meer thuis raakt in een aantal natuurgebiedjes die verschillen van West Nederland. Al moet ik zeggen dat graspiepers in het duingebied regelmatig te zien zijn. Jij hebt daar een hele fraaie serie kunnen maken, dat is mij hier nog niet zo gelukt. Hard licht dwingt tot improviseren en zoals je gemerkt hebt lukt dat de ene keer beter dan de andere. De kneu en putter vind ik overigens toch ook wel geslaagd. De koninginnepage blijft voor mij een wens in Nederland. Hopelijk komt dat er nog een keer van.
  Groet, Kees

  Like

 9. Hoi Dick,
  Mijn reactie is spontaan vervlogen, dus probeer ik het nog een keer.
  Je treft het wel dat je aantrekkelijke natuurgebiedjes in het Oosten van het land kunt bezoeken met een deels heel andere natuur dan in West Nederland. Graspiepers zie je in het duingebied weliswaar ook regelmatig, maar jij hebt er daar hele fraaie platen van kunnen maken. Ook de kneu en putter staan er echt wel behoorlijk op. Weidebeekjuffers en vooral de koninginnepage zijn soorten die we hier missen, helaas. Stoeien met instellingen bij lastige weerscondities is iets waar we niet aan kunnen ontkomen. Fotobewerking is in de moderne tijden een gewaardeerd hulpmiddel.
  Groet, Kees

  Like

 10. Hai Dick,

  Wat heb je toch een geluk dat je in die omgeving mag oppassen. Vooral zo leuk omdat je natuurlijk soorten tegenkomt die je in het westen bijna niet zal zien. Hoewel je vorig jaar natuurlijk prachtige platen hebt gemaakt van de koninginnenpage, laat je nu toch ook wel weer een heerlijke plaat zien. Van je bloemenfoto’s vind ik nummer 7 de mooiste. Fijne sfeer gevangen zo.
  Graspiepers zijn zo af en toe ongelofelijk makkelijk en dichtbij te benaderen. Ook ik heb ze een aantal keren op een paar meter afstand kunnen fotograferen. Jammer dat ze een beetje saai zijn qua kleuren. Helaas zijn die weidebeekjuffers niet in mijn omgeving te vinden. Zulke mooie diertjes en hopelijk krijg je nog mooie kansen om er eentje vliegend vast te leggen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.