De vogels die zich de afgelopen winter met veel voer lieten verleiden onze tuin te bezoeken, vielen – op de Ringmussen na – niet in de categorie ‘bijzondere soorten’. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het zou wel leuk geweest zijn. Ook aan gewone soorten kun je als toeschouwer én fotograaf echter genoeg plezier beleven.
Spreeuwen kwamen iedere dag één of meerdere keren en het volgen van hun gedrag is erg vermakelijk. Terwijl de winter vorderde, begon ik te overwegen om deze vogels zelfs te eren met een eigen blogje.
Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!
Meestal kwamen ze in een groepje, maar één kwam ook vaak alleen en was duidelijk te herkennen aan zijn handicap. Eén pootje bungelde er altijd een beetje bij, maar hij scheen daar verder weinig hinder van te ondervinden.
Manke Nelis noemden wij hem al gauw en omdat je toch een speciale band met zo’n beestje krijgt, is dit blog geheel en al gewijd aan hem (m/v). Zonder overigens zijn soortgenoten tekort te doen, want ik wil zeker niet de indruk wekken dat ik die discrimineer. Je moet daar tegenwoordig erg voorzichtig mee zijn…
Van de honderden spreeuwenfoto’s bleek dat het grootste deel bestond uit foto’s van dit bijzondere exemplaar. Wel of niet bewust? Ik zou het niet weten.
Na grondig selecteren hield ik nog een dikke twintig foto’s over. Manke Nelis in zoveel mogelijk verschillende poses. Verder weet ik aan de beelden niet veel toe te voegen.

Foto nummer 01 is van half februari, de volgende is van begin april. De zon komt dan alweer ruim boven de huizen, die aan de achterkant van onze tuin grenzen, uit. Met een tuin op zuidoost heb je dan altijd te maken met tegenlicht en vaak hinderlijke reflecties in het glas van de schuifpui.
Het licht is op de zonnige dagen totaal anders en hetzelfde geldt voor de verenpracht van de spreeuwen. De kleuren zijn anders, opvallender, misschien zelfs mooier… In ieder geval ziet mijn camera dat zo. Met witbalans of wat dan ook is daar niet veel anders van te maken.

Aan het einde van een zonnige dag valt het zonlicht op de beukenhaag achter in de tuin. Als ik in het najaar begin met het fotograferen van tuinvogels is die altijd prachtig van kleur. Helaas duurt dat maar een paar weken. Om toch van de haag te profiteren, heb ik het volgende verzonnen: voordat ik plannen maak om te gaan fotograferen gooi ik er een gieter water overheen. De combinatie met opvallend zonlicht zorgt voor fraaie blingbling lichtjes in de achtergrond.
Half april begint de Japanse Esdoorn uit te lopen, te zien aan het blaadje rechts boven in de volgende foto. In normale jaren heb ik daar geen last van, maar dit jaar is geen normaal jaar.
Omdat we aan het begin van de corona-crisis geacht werden zoveel mogelijk thuis te blijven, liet ik voor de zekerheid de winterse voederplek nog maar even staan. Dan kon ik in ieder geval vanuit huis toch nog wat fotograferen.
Wat Manke Nelis precies mankeert is me niet duidelijk. Het pootje lijkt lam, maar toch probeert hij er af en toe toch wat op te steunen. Ook hangen aan de mezenbollensilo was voor hem geen enkel probleem.
Eind april moest de voederplek er toch aan geloven. Er bleek namelijk onder mezen een vreemde, besmettelijke ziekte rond te waren, waardoor vele het loodje legden. De oorzaak leek verband te houden met voederplekken. Hoe precies weet ik niet, maar daar komen ze natuurlijk wel vaak met velen bij elkaar. Ook voor mezen gold kennelijk: mijd drukke plaatsen en hou voldoende afstand!
Dat betekende gelijk een eind aan alle vogelbezoek, inclusief de spreeuwen. Ze moesten nu weer geheel voor zichzelf zorgen, maar dat zou nu geen probleem meer moeten zijn. Zelfs niet voor een spreeuw met een lam pootje.

Tot zover deze kleine ode aan Manke Nelis. Hopelijk komt-ie volgende winter weer op bezoek. Ik kijk er nu alweer naar uit.
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende keer.
Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL
Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK
Manke Nelis kan trots zijn op de prachtige fotoshoot die je van hem hebt gemaakt. Spreeuwen zijn eigenlijk prachtige vogels, ze hebben schitterend mooi getekende veren. Ik vind foto 16 heel erg mooi, een keer een andere pose maar ook de rest is niet te versmaden!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een schitterende serie foto’s van deze spreeuw.
Je hebt een prachtig serie gemaakt van Manke Nelis.
De spreeuw is ook mijn favoriete vogel, als de zon op ze schijnt zijn ze zo mooi om te zien.
Ik heb genoten van deze serie.
Groetjes Irma
LikeLike
Je hebt een serie fraai foto’s van Manke Nelis gemaakt hoor.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Dick,
een welverdiende en prachtige ode aan Manke Nelis, en daarmee aan “de spreeuw” in het algemeen.
Hartelijke groet, Corrie
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Een ode aan Manke Nelis. Je hebt het niet over zijn zang gehad, en daar denk je bij MN toch al gauw aan. Spreeuwen zijn hele goede zangers en bovendien imitatoren. Stond MN hierbij ook zijn mannetje of viel hij niet op?
Zijn verenpak mag er net als bij andere spreeuwen zijn. Wat dat betreft worden spreeuwen ondergewaardeerd. MN mag echter tevreden zijn, hij staat er heel mooi op. Zo zie je maar, als je creatief bent sla je je moeiteloos door een tijd met beperkingen heen. Leuke vondst om de heg te begieten.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Mooi blog van deze vaak wat ondergewaardeerde vogel en leuk dat je speciaal aandacht besteedt aan dit gemankeerd exemplaar. Je weet het natuurlijk niet, maar soms kunnen jonge vogels zo’n handicap al in het nest oplopen als de oudervogel erop gaat zitten en zo’n pootje net in een wat ongelukkige houding zit. Heb het bij mijn volièrevogels ook meermaals meegemaakt. Slim idee van je met die gieter, mijn tuin ligt ook zo, ook maar eens proberen. Je geeft aan last te hebben van die Japanse esdoorn, schitterende planten overigens ik heb een hele serie van in de tuin, maar misschien kun je eens proberen je voerstek juist daarvoor te maken, krijg je zo’n mooie rode achtergrond. Ik ben op een gegeven moment ook moeten stoppen met het aanbieden van voer, maar om een andere reden: ratten.
Groeten,
Ad
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Ach, Manke Nelis….je weet niet wat voor ellende zo’n beestje heeft meegemaakt, maar je geeft hem hier toch een kans om ondanks zijn klein handicap beroemd te worden , al is het vermoedelijk in kleine kring 😉 Dat van die plens water zal ik onthouden…( schrijf ik op het lijstje voor volgend jaar net als die kerstlampjes ) Je hebt er weer schitterende platen van gemaakt.
Groetjes,
Maria
LikeGeliked door 1 persoon
Hallo Dick, ik vind ze prachtig deze soort vogels met of zonder handicap. Ze zijn slim, heel slim en weten van diverse omstandigheden profijt te trekken. De kleuren die een zonnestraal op hun verenkleed te voorschijn tovert is magnifiek. Ik zie ze graag en jouw foto’s zijn schitterend. Manke Nelis komt er wel als hij dat al niet bewezen heeft.
Groeten,
Roos
LikeGeliked door 1 persoon
Hai Dick,
Een ondergewaardeerde soort en eigenlijk alleen fotogeniek voor de meeste fotograferen, wanneer ze met duizenden tegelijk een wolk vormen. Toevallig heb ik in het voorjaar ook wat aandacht besteed aan de spreeuw en er eigenlijk maar een paar aansprekende foto’s aan overgehouden.
Jij hebt wat dat betreft wel mazzel dat jouw tuin zo druk bezocht wordt door deze soort en dan vooral door die ene vogel. Lekker dat deze dan ook niet echt schuw is. Omdat je zoveel kansen hebt gekregen, heb je hem behoorlijk optimaal vast kunnen leggen. Wat heeft zo’n spreeuw toch prachtige kleuren. Een mooi blog en een prachtige ode aan die ene spreeuw.
Groet,
René
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
allereerst excuus voor mijn late reactie. Door de hitte en echt de hoge druk op mijn werk maakte dat ik niet of nauwelijks achter de pc ben beland.
Het komt trouwens bij jou ook niet echt vaak voor dat je een soort in je blog zet. Toch is dit een hele mooie serie en vooral in de vergroting met die mooie achtergronden is het echt heel mooi kijken en genieten..
De spreeuw is ook ondergewaardeerd maar het is een pracht van een vogel met werkelijk supermooie kleuren! Ik heb ervan genoeten.
Groetjes, Helma
LikeGeliked door 1 persoon
Euhhh….. genoten!
LikeGeliked door 1 persoon