Zuidpier fiasco

08 Ingerukt...Mars!!

Tussen twee zware februaristormen in zou het – eindelijk! – een paar dagen rustig weer zijn en dus besloot ik maar weer eens naar IJmuiden af te reizen. Het was zelfs al een beetje voorjaarsachtig en dan is een wandeling langs het strand en over de pier altijd lekker. Als er dan ook nog eens iets leuks voor je lens zou komen, dan zou het helemaal een leuk dagje worden. Het zou echter allemaal net even anders uitpakken…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Net als de vorige keer begon ik weer met een wandeling langs het Kennemermeer. Ik was een paar weken eerder dan vorig jaar, maar de winter was zacht geweest, dus als het meezat, zou het Klein Hoefblad er alweer in bloei staan. Dat was inderdaad het geval, maar door de laatste storm was veel zand vanaf het strand achter de eerste duinenrij terecht gekomen en de meeste bloemen waren dan ook onder een dikke laag zand bedolven. Slechts een enkeling had geluk gehad en stond nog fier overeind.

01 Klein Hoefblad
01 Klein Hoefblad

Veel keus had ik niet en de plaatjes die ik voor ogen had, heb ik dan ook niet kunnen maken. Ik zie ze het liefst tussen het helmgras staan, maar daar kon ik helaas niets geschikts vinden. Geen echt mooie achtergronden dus, hoewel de volgende niet onaardig is. Het hart van de bloem ligt nog vol met overgewaaid zand.

02 Klein Hoefblad
02 Klein Hoefblad

Wel zag ik opvallend veel jonge knoppen die zich door de vers gevormde dikke zandlaag heen worstelden. Ik was dus misschien toch wat te vroeg…

03 Klein Hoefblad
03 Klein Hoefblad

Op het strand aangekomen bleek het weer eens erg rustig te zijn. Dat heb ik wel vaker. Deze keer niet alleen met vogels, maar ook met mensen – en dat laatste verbaasde me wel een beetje. Ach, dan maak je maar weer eens een foto van de skyline van Zandvoort.

04 Skyline Zandvoort
04 Skyline Zandvoort

Of je leeft je uit op aangespoelde rommel op het strand, zoals Blaasjeswier.

05 Blaasjeswier
05 Blaasjeswier

Normaal gesproken let ik daar niet zo op, maar het leek eigenlijk best wel iets fotogenieks te hebben. Ik weet alleen nog niet precies wát dan wel…

06 Blaasjeswier
06 Blaasjeswier

Het was laag water en er lag genoeg te eten op het strand. Toch zag ik vrijwel geen vogels, op een paar Zilvermeeuwen na, maar die zijn er eigenlijk altijd wel.

07 Zilvermeeuwen
07 Zilvermeeuwen

Het zijn niet bepaald mijn favoriete vogels, maar door hun gedrag kan het soms toch wel een leuk plaatje opleveren.

08 Ingerukt...Mars!!
08 Ingerukt…Mars!!

Aangespoelde zeesterren lagen er ook genoeg, maar hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor het Blaasjeswier: ik negeer ze meestal. Maar ja, een blog moet natuurlijk wel gevuld en als er niks anders is…

09 Gewone Zeester
09 Gewone Zeester

Nou had dat Blaasjeswier nog wel iets fotogenieks, maar wat je verder met dode zeesterren moet?

10 Gewone Zeester
10 Gewone Zeester

En dan is het nu tijd voor een nadere uitleg van de titel van dit blog.

Richting de pier lopend kreeg ik het idee dat het ook daar verdomd rustig was. Dat bleek veroorzaakt door het gesloten ‘tweede’ hek dat op ca. 500m van het begin van de pier staat. Het was echter vrij extreem laag water, dus via de stenen op de pier achter het hek komen, zou goed te doen zijn geweest. Maar het hek was vermoedelijk niet voor niets gesloten. Het weer van vandaag kon de oorzaak niet zijn, want het was – evenals de voorgaande twee dagen – met windkracht 4 best rustig. Maar misschien was er ergens sprake van schade als gevolg van de storm van een paar dagen geleden. Ik baalde uiteraard enorm dat ik nu voor Jan-met-de-korte-achternaam naar IJmuiden was gereden, maar besloot netjes voor het hek de pier op te gaan om vandaar terug naar het begin lopen. Dat leek mij geen enkel probleem, want voor zover ik weet is de toegang tot de pier alleen verboden bij gevaarlijk weer (6 Bft of meer) én er zou dan een rode vlag moeten wapperen. Van beide was geen sprake.

Speurend naar toch nog iets fotografeerbaars, zag ik halverwege mijn korte pierloop ineens een pick-up truck van Handhaving onderaan de pier stoppen. De twee inzittenden klommen omhoog en deelden mij mede dat het toch echt verboden was op de pier te lopen en dat mij dat op een – vermoedelijk dure – bon zou komen te staan (€140!). Op mijn vraag hoe ik dat had moeten weten, konden ze mij geen antwoord geven. Dat er op het punt waar ik de pier op ging geen waarschuwingsborden stonden en ook geen rode vlag te zien was, deed niet ter zake. Vonden zij. Over een week of 6-8 zou de brief van het JIB wel op mijn mat vallen…
Ik vervolgde geïrriteerd (en dat is héél zacht uitgedrukt) mijn weg naar het begin van de pier (dat mocht van de heren). Daar aangekomen trof ik een aantal mede-slachtoffers, de eveneens gesloten eerste slagboom én… een op de grond liggende rode vlag! Hier was duidelijk iemand in gebreke gebleven. We dachten allen wel een punt te hebben en maakten zoveel mogelijk bewijsplaatjes (voor mij nooit een probleem) en besloten t.z.t. in protest te gaan.

Dat was allemaal gelukkig niet nodig, want ik heb tot op heden (januari 2021) nooit een brief gezien…

Ik deed nog een kleine poging om Sneeuwgorzen te spotten, maar dat draaide – alweer – op niets uit. Bovendien had ik eigenlijk nergens zin meer in en besloot snel huiswaarts te keren.

Bij het Kennemermeer was ik weer wat rustiger geworden en besloot nog even te experimenteren met de scherpstelling van mijn nieuwe EM5mkIII, met name de continue-AF en de tracking-AF. Deze zou t.o.v. mijn oude modelletje een stuk verbeterd moeten zijn.

11 Zilvermeeuw
11 Zilvermeeuw

Het kieken van vogels in de vlucht zou nu haalbaar moeten zijn en waar kan je nu beter mee oefenen dan met grote en relatief rustig vliegende Zilvermeeuwen.

12 Zilvermeeuw
12 Zilvermeeuw

Als dát al niet eens zou lukken… Maar ik moet zeggen: het viel niet tegen.

13 Zilvermeeuw
13 Zilvermeeuw

Ik hield best veel redelijk geslaagde foto’s over: dit bood perspectief!

14 Zilvermeeuw (juv)
14 Zilvermeeuw (juv)

Nou moet ik er wel bij vermelden dat de lichtomstandigheden hier niet beroerd waren. Maar als het dan al niet lukt…

15 Zilvermeeuw (juv)
15 Zilvermeeuw (juv)

En zo kwam ik met gemengde gevoelens weer terug bij de auto.

16 Zilvermeeuw (juv)
16 Zilvermeeuw (juv)

Tot zover dit – wat mij betreft voorlopig laatste – blogje vanaf de Zuidpier. Eigenlijk kom ik veel te vaak met tegenvallende resultaten thuis. Mede door de omstandigheden was vandaag qua fotografie echter wel het dieptepunt. Bijna geen foto’s die de moeite waard zijn, maar wel een sappig verhaal. Dát dan weer wel!

Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

12 reacties op ‘Zuidpier fiasco

 1. Wat jammer dat je niet op de pier mocht zijn, had het niet met de maatregel voor corona te maken, dat ze dit hebben gedaan omdat het anders te druk zou worden.
  Hier doen ze het ook er staat hier een hek voor de opgang naar het recreatieoord, dat zie ik vanuit de woonkamer, een paar weken geleden was het hier echt bomvol met surfers, toen hebben ze het hek geplaatst.
  Je hebt toch wel mooie foto’s van de zilvermeeuwen er aan over gehouden vind ik.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Niettegenstaande de slechte omstandigheden, is het een spannend (hm) verhaal geworden. En als er één foto boven op mijn lijstje staat dan is dit de tweede foto van het blaasjeswier. Die vind ik echt klasse. De resultaten van je nieuwe aanwinst zijn overigens goed geslaagd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een drama, Dick!!
  Maar ja ik zou altijd vanaf het begin de pier op lopen en ga nooit over die zanderige rand met rotsblokken de weg afsnijden… dus zou de slagboom met tekst mij zeker voor 100 % weerhouden hebben.. De foto’s zijn idd iets tegenvallend voor jouw niveau dan. De eerste foto van het klein hoefblad vind ik wel aardig en dan die zilvermeeuwen ook wel mooi! Zeker de eerste twee. en van de vluchtfoto’s ft 12, 15, en 16.
  Ik zou het leuk vinden om een zeester tegen te komen, die zie ik nou nooit. maar de foto’s hebben het niet helemaal….standpunt misschien? Dat blaasjeswier vind ik wel heel mooi spul en die tweede foto is sfeervol en interessant. Nu maar afwachten of je alsnog een prent krijgt.. Het verhaal is echt hilarisch.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  best kans dat die brief met boete uitblijft; hoop dat voor je.
  Verder vind ik dat je toch niet helemaal voor niets naar IJmuiden bent geweest. Foto 8 vind ik erg leuk. En als ik met zo’n setje vluchtbeelden thuis zou komen (m.n. foto 13), zou dat mijn humeur erg goed doen.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, handhavers en dreigen met boetes dat geeft natuurlijk een machtsgevoel. Mensen zijn de nuance kwijt en kunnen situaties maar moeilijk inschatten. Het heeft dus ook geen zin om in discussie te gaan. Je verliest het altijd van orde handhavers en andere ambtenarij. De foto van de meeuwen met de ‘generaal’ vind ik geweldig. Stillevens van zeewier of zeesterren daar kun je heel fraaie foto’s mee maken. Zoals je laat zien. Jammer van het onder gewaaide klein hoefblad. Wel een sterk plantje om je kop weer boven het zand uit te steken. Het is net als jij na een afkoel periode ‘Ik worstel en kom boven’.
  Fijn weekend.
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Wat een afknapper. Ik kan mij goed voorstellen dat je dit een baaldag vond. Hopelijk was je wat afgekoeld toen je thuis kwam. Hoe langer het duurt na dit voorval, hoe meer je kansen stijgen dat er geen vervolg komt. Een waarschuwing was wellicht op zijn plaats geweest, maar een boete is gelet op de situatie wel erg cru.
  De motivatie om weer een keer naar de Zuidpier te gaan zal wel flink zijn afgenomen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,

  Ja, dat zijn zo van die ervaringen die we allemaal wel eens een keer meemaken, maar niettemin als het je overkomt baal je als een stekker. En zeker als de opbrengst van je fotodagje dan ook nog eens niet naar je zin is. Maar, ik zie zeker lichtpuntjes in je verhaal en je fotos’s. Het ontluikende hoefblad vind ik een hele fraaie opname en je experimenten met het blaasjeswier zijn ook niet onverdienstelijk, ik vind ze best kunstzinnig ook al zijn het dan registrerende platen. Je verdienste zit m.i. vooral in je nieuwe camera, je vliegende vogels die je al zo lang wilde zin er heel knap uit, dat biedt perspectief. Nu voorzichtig aan proberen wat snellere soorten vast te leggen al kan ik je zeggen dat dat zeker ook nog teleurstellingen op zal gaan leveren, maar de aanhouder wint.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 8. Gatverdamme Dick!!!
  Ik zou net als jij (als ik er al ben) ook via het strand de pier opklauteren want dat is net zo gemakkelijk en dan heb je vooraf al het strand kunnen inspecteren op leuke fotomomenten. Dat een stel van die handhavers dan ook nog eens zeggen dat het niet ter zake zou den dat je het niet ziet aangegeven staan!!! Als je deze bon alsnog zou krijgen dan zou ik zeer zeker in bezwaar gaan!!!! Wat een ellende zeg.
  Maar je had meer pech dus maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik toch wel jaloers bent op je zeester. Je zegt wel “wat moet ik met een dooie zeester, maar ik zoek er altijd naar in IJmuiden en ik zie ze nooit!!!! Ik ben altijd op de verkeerde momenten maar nu jij dus 🤣. Grapje hoor…. ja, ik weet het, slecht grapje!!!!
  Nog gefeliciteerd met je nieuwe camera want je vliegbeelden zijn echt heel mooi!
  Ik heb weer genoten van je foto’s.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hahaha, jij komt gewoon altijd op het verkeerde moment op die plek. Ik was er op 24 april en heb genoeg gezien en gefotografeerd. Ik moet daarbij wel zeggen dat het per uur ontzettend kan verschillen. Je vluchtbeelden zijn prima gelukt in ieder geval. Je weet nu in ieder geval dat het niet aan je camera ligt wanneer het met andere vogels niet lukt. Voor de rest is het veel oefenen, maar ook een kwestie van geluk dat de vogel lekker rechtdoor blijft vliegen en geen rare bochten maakt. Ik hoop voor je dat de boete verscheurd is. Ook ik klim altijd via de rotsblokken de pier op en kijk ik eigenlijk helemaal niet of er ergens een vlag hangt. Ik zie het altijd wel aan het hek.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.