Wintergasten in de tuin [3]

22 Spreeuwen

Mijn vorige blog over de wintergasten in onze tuin eindigde ik met de woorden dat er misschien nog een derde deel zou verschijnen met daarin wat winterse beelden. Het bleef echter bij een enkele winterse bui met wat lichte hagel die snel weer weg was. Geen beelden dus van vogels in de sneeuw, maar toch een derde deel, handelend over de eerste twee maanden van 2020. Gewoon omdat ik toch wel een paar plaatjes heb kunnen schieten die ik de moeite waard vind om te laten zien.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De volgorde is weer min of meer alfabetisch, te beginnen met de duiven. Allereerst de dagelijks meerdere malen langskomende Houtduiven. Een portretje doet het altijd leuk.

01 Houtduif
01 Houtduif

De minder frequent aanwezige Turkse Tortel…

02 Turkse Tortel
02 Turkse Tortel

Nogmaals een Houtduif, klaar om aan te vallen op het voer. Verder deden ze geen vlieg kwaad.

03 Houtduif
03 Houtduif [ISO2500]

Om uit te zoeken hoever ik kan gaan met de ISO-waarden van mijn nieuwe OMD-EM5mk3 heb ik af en toe een wat extreme waarde ingesteld. In zoverre: met mijn oude camera werd boven de 1600 de ruis al gauw een probleem (ook met mijn oude Canons overigens). Bovenstaande foto is gemaakt bij ISO2500 en onderstaande zelfs bij ISO6400.

04 Houtduif
04 Houtduif [ISO6400]

Hoger ben ik (nog) niet gegaan. De hoeveelheid ruis die optreedt was redelijk eenvoudig weg te werken, dus ik was hier wel blij mee. ’s Winters zijn vaak de omstandigheden dusdanig dat je al snel wat extra licht nodig hebt. Als er wél genoeg licht is dan kun je kortere sluitertijden gebruiken om eerder geslaagde actiefoto’s te maken. Ook nooit weg.

Ook de Kauwtjes kwamen ieder dag wel langs, met name als er net vers voer lag. Ze waren dan gelijk wel wat meer aanwezig dan de duiven. Toch mag ik ze altijd graag zien en als het allemaal te druk werd dan was het vaak een kwestie van even zwaaien en ze waren weg. Bij Houtduiven werkte dat dan meestal weer niet…

05 Kauw
05 Kauw
06 Kauw
06 Kauw

Als er niets over ISO bij staat dan was die altijd 1600 of lager. De volgende is weer een standje hoger…

07 Kauw
07 Kauw [ISO2500]

En weer liet het Roodborstje zich niet vaak zien in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. Tenminste, niet als ik klaar zat.

08 Roodborst
08 Roodborst

Na de Roodborst zijn de meesjes en de musjes aan de beurt. Helaas geen Pimpeltje deze keer, wel 2x een Koolmees.

09 Koolmees
09 Koolmees
10 Koolmees
10 Koolmees

Wat de musje betreft kan ik drie soorten laten zien, waarvan de Ringmus natuurlijk het leukste was. Daarom eerst de Huismus, een mannetje.

11 Huismus (m)
11 Huismus (m)

En dan ook meteen het vrouwtje maar, nog saaier… Toch ben ik blij dat ze er weer waren.

12 Huismus (v)
12 Huismus (v) [ISO2500]

De Ringmussen. Vier foto’s deze keer. Verder geen commentaar…

13 Ringmus
13 Ringmus
14 Ringmus
14 Ringmus
15 Ringmus
15 Ringmus
16 Ringmus
16 Ringmus

De derde mus was de Heggemus. Ook een soort die ik graag mag zien, liever nog horen, want ze kunnen prachtig zingen… Helaas geen super foto, maar ik was al blij dat-ie een keer op de voerplek kwam. Meestal scharrelen ze op de grond.

17 Heggemus
17 Heggemus

En dan tot slot de Spreeuwen. Ze kwamen vaak en met veel en daar was ik reuze blij mee. Ze maken niet alleen leuke geluidjes (hoog in de bomen), maar ik vind ze ook nog eens prachtig om te zien, zeker als het licht een beetje mooi op hun veren valt. Ik bleef fotograferen en heb dan ook uit veel foto’s een – moeilijke – keus moeten maken. Geen verder commentaar, gewoon kijken.

18 Spreeuw
18 Spreeuw
19 Spreeuw
19 Spreeuw
20 Spreeuw
20 Spreeuw
21 Spreeuw
21 Spreeuw

Deze twee vond ik wel heel erg grappig. Ze keken hier neer op wat zich onder hen allemaal afspeelde en dachten er – vermoedelijk – het hunne van. Ze gaven geen commentaar en mopperden niet, toch deden ze denken aan die twee oude knarren van de Muppets: Statler en Waldorf.

22 Spreeuwen
22 Spreeuwen (AKA Statler en Waldorf)
23 Spreeuw
23 Spreeuw [ISO3200]

Tot slot de Spreeuw die het vaakst kwam en duidelijk te herkennen was aan zijn handicap. Eén pootje bungelde er altijd bij, maar hij scheen er verder weinig hinder van te ondervinden. Manke Nelis noemden wij hem al gauw en krijgt misschien t.z.t. nog wel een eigen blogje.

24 Spreeuw
24 Spreeuw (AKA Manke Nelis)

Dit was het weer voor deze keer. Normaal gesproken ruimde ik altijd eind februari, begin maart de voederplek weer op, maar toen kwam Corona Virus en moesten we allemaal thuis blijven. Om toch nog wat te kunnen fotograferen liet ik de boel dus nog maar even staan. Het zit er dus dik in dat er nog een vierde tuinvogelblogje verschijnt…

Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

10 reacties op ‘Wintergasten in de tuin [3]

 1. Ha Dick,
  toch wel heerlijk als je je zo in eigen tuin kunt vermaken met de vogels.
  Een hogere ISO kunnen gebruiken geeft je nog meer mogelijkheden.
  Spreeuwen zijn top-fotomodellen, dus van mij mag die serie over manke nelis er komen.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Een mooie tuinvogel serie Dick. En niet verkeerd dat je met je nieuwe camera met hogere iso kan werken zonder noemenswaardige ruis. De foto’s van de ringmus vind ik schitterend helaas zie je deze soort steeds minder dus goed dat ze jouw tuin en voederplaats weten te waarderen. De spreeuwen heb ik altijd leuke vogels gevonden en zeker met een zonnetje op de veren. Ik kan me herinneren dat waar ik woonde in mijn jeugd er een gigantische ‘spreeuwenplaag’ was. Voor het huis en op de hele weg grote platanen waar ze dan kwamen overnachten. De herrie kan ik me nog herinneren en de poep die ze op de auto’s en stoep lieten vallen was immens. Dat soort taferelen is helaas niet meer te zien deze tijden.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je krijgt toch aardige bezoekers in de tuin. Bovendien heb je goede mogelijkheden gecreëerd om er mooie plaatjes van te maken. Spreeuwen zie ik bij ons bijna nooit, alleen in de herfst bij achterburen die een vlierbessenstruik hebben. Die komen ze dan in recordtijd leeg eten en alles onder poepen. Mussen laten het de laatste tijd afweten, jij treft het beter. Alleen de heggenmus komt regelmatig en verdient ook aandacht. Hoe dan ook, je hebt je goed kunnen amuseren en weer een mooie serie kunnen maken.
  En oh ja, jouw ervaringen in de “woestijn” komen helemaal overeen met de mijne.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Gewoon omdat ik toch wel een paar plaatjes heb kunnen schieten die ik de moeite waard vind om te laten zien zegt ie dan alsof het anders niet de moeite zou zijn tsssss…….
  Heerlijk dat deze vogels in je tuin komen op de kauwen na dan althans….. de kauwen vind ik echt irritant want die maken overal een puinzooi van maar je ehbt deze wel weer mooi op de foto gezet 😀 Duiven, musjes, koolmees en ook de spreeuwen komen echt weer heel mooi over. Roodborstje is een beetje bleu (net als ik) hihi…….
  Geniet van vandaag want het is weer mooi weer. ik ga de baas zo maar weer eens blij maken 🙄😣
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Zo, die nieuwe camera van je is zeker niet verkeerd, de foto van de houtduif met iso 6400 ziet er goed uit en er nog ruim voldoende detail zichtbaar. Houtduiven komen hier massaal voor, zelfs als vogelliefhebber begin ik er een beetje een hekel aan te krijgen, ze schijten alles onder, gaan zelfs in de dotters in de vijver zitten zodat die helemaal plat in het water komen te liggen. Je geeft aan dat je de aanwezige ruis makkelijk weg kunt werken, vroeg me af hoe jij dat doet, ik doe dat via Camera-Raw, maar misschien is er wel een betere methode, ik hou me aanbevolen. Mooie serie van je tuinvogels, niet alleen de inrichting van je tuin, maar ook de geografische ligging speelt kennelijk een rol, kauwen zie ik hier in de tuin vrijwel nooit. Ik vind je tweede foto van de ringmus de mooiste.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   CameraRaw ken ik alleen van horen zeggen. Ik doe alles met ACDSee Photostudio. Daarin kun je met een penseel tool (o.a.) de ruis wegpoetsen. De vogel minimaal zodat je nog genoeg detail overhoudt, de achtergrond zover dat het er glad uitziet. Ruis in de achtergrond is meestal het meest storend, vind ik. Het is uiteraard wel een beetje bewerkelijk…
   Groet, Dick.

   Like

 6. Hai Dick,

  Toch best leuke soorten om je mee te vermaken in je eigen tuin. Die ringmussen zijn wat mij betreft de fijnste om te fotograferen, omdat je die niet zo vaak tegen komt. Spreeuwen in zomerkleed met het juiste licht levert prachtige beelden op. Ik mag dat altijd graag zien. Het vastleggen gaat lekker makkelijk zo in je eigen tuin en je kunt ze dan ook zo mooi sturen. Mooi takje overigens waar de koolmees (foto 9) op gaat zitten en het takje komt nog mooier uit bij foto 22. Hoge iso-waarden zijn vooral makkelijk in fotohutten. Daar is het toch vaak wat donkerder. Een beetje extra ruis vind ik eigenlijk niet zo’n probleem (als probeer ik dat altijd wel weg te werken), maar belangrijker is wat de hoge iso doet met je scherpte qua onderwerp. Meestal verlies je veel details bij hele hoge iso’s, maar dat ziet er bij jou goed uit. Nieuwe camera’s gaan ook steeds beter om met dit probleem en vooral bij de nieuwste Sony’s schijnt het resultaat verbluffend te zijn bij hele hoge iso’s.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Heerlijke serie van de tuin hoor!
  Prachtig portret van de houtduif. Opvallend dat je tortel minder in de tuin komt, hier heb ik ze dagelijks twee of drie en soms de hele dag duttend op de schutting. De spreeuwen, daar ben ik ook weg van, zeker waar ze met z’n tweeën op staan, maar sowieso de laatste vijf, qua kleur ook. top!
  Kauwtjes, leuk, niet meewerkende roodborst, leuk en koolmeesjes prachtig . Leuk dat je ook nog een heggenmus kon fotograferen. ( zie ik ook wat van de setting) Maar joh, die ringmussen, grote frustratie van mij….wat een beauty’s van foto’s, heerlijk!!!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.