AWD Juli 2020 -1

Zomervlinder

In de maand juli was ik op 3 dagen in de Amsterdamse WaterleidingDuinen te vinden. Op dagen dat het niet te warm zou zijn én er ook wat bewolking werd voorspeld.
De eerste keer was op 7 juli en omdat ik er in juni helemaal niet was geweest besloot ik ter compensatie er maar een lange dag van te maken. Met een graad of 18-20 was de temperatuur prima, maar ondanks dat er wel bewolking was, scheen de zon nog te vaak én te fel naar mijn zin…
Voor mijn doen vroeg (07:30u) stalde ik mijn fiets bij De Oase en besloot een wandeling richting Groot Zwarteveld te maken. Op zich niet zoveel kilometers, maar door allerlei oponthoud was ik toch pas om 16 uur weer bij de uitgang. Met goed gevulde geheugenkaartjes, dát dan weer wel!

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik had een berg foto’s om te bewerken en uit te zoeken en had er uiteindelijk nog bijna 100 over die ik wel blogwaardig vond. Toch heb ik dat aantal gaande weg het componeren van dit blog kunnen terugbrengen tot 46. Nog best veel, maar verdelen over 2 blogs vond ik niet zinvol. Er ligt nog genoeg ander materiaal te wachten, waaronder ook nog vanuit de AWD…

Ik heb dit blog ingedeeld in elkaar afwisselende kleine blokjes over vogels, libellen en vlinders, met tussendoor af en toe een floraplaatje. Ik begin meteen maar met dat laatste, dan hebben we dat maar vast gehad. Mijn eerste foto is er één van het op bepaalde plekken nog uitbundig bloeiende Vingerhoedskruid. De bloei was al duidelijk over zijn hoogtepunt heen, want je moest echt goed zoeken naar gave exemplaren.

Vingerhoedskruid
01 Vingerhoedskruid

Een kort vogelblokje, geheel gewijd aan een jonge Grote Bonte Specht die zich onbespied waande en met zijn ochtendgymnastiek bezig leek te zijn. Hij zat best ver weg, maar de kwaliteit van de beelden (flink gecropt) viel me – geheel tegen verwachting – toch niet tegen.

Ik dacht eerst misschien met een Middelste BS te maken te hebben, maar waarneming.nl vond het overtuigend een GBS, dus dan zal het wel zo zijn…

Verder viel er deze dag op vogelgebied weinig te beleven. Alleen nog een Witte Kwikstaart, op de valreep (laatste foto).


Libellenblokje 1

De opbrengst aan vlinders was vandaag echt gigantisch, ondanks het feit dat het dit jaar niet zo’n geweldig vlinderjaar zou zijn. Niet het aantal soorten, geen bijzondere soorten, maar toch veel foto’s. Daar had ik best een apart blogje aan kunnen wijden.

Deze maand staat ook bekend als libellenhoogseizoen in de AWD, maar ik kan dat dit jaar niet beamen. Nou kan het best zijn dat ik steeds op de verkeerde tijd op de goede plekken was (of andersom), maar rondom de bekende poeltjes vond ik het maar magertjes.
Toch had ik wel een paar leuke ontmoetingen, zoals met deze Watersnuffel, een juffersoort die ik niet zo vaak zie en zeker niet zomaar even snel herken. Ook hier moest waarneming.nl behulpzaam zijn.

Watersnuffel
06 Watersnuffel

Voor lantaarntjes ligt dat iets gemakkelijker, hoewel je ook hier nog wel de mist in kunt gaan. Deze keer ging het goed:

Lantaarntje
07 Lantaarntje

Uitsluipers heb ik dit jaar gemist. Boomkikkers trouwens ook, tot nu toe. Deze Heidelibel (een wat latere libellenfamilie) was nog zo vers dat de vleugels nog niet geheel opgedroogd waren.

Heidelibel (opdrogend)
08 Heidelibel (opdrogend)

Zoals gezegd verschijnen de Heidelibellen wat later ten tonele. Daar staat tegenover dat ze tot ver in oktober nog te spotten zijn. Er zijn negen soorten heidelibellen, waarvan de drie rode (steen-, bruin- en rood-) het bekendst zijn. Hier had ik één van die rode te pakken. Hoogst waarschijnlijk de zeldzaamste van de drie, namelijk de Bloedrode Heidelibel. Waarneming.nl was daar zeer van overtuigd.

Bloedrode Heidelibel
09 Bloedrode Heidelibel [100%]

Vlinderblokje 1.

Een paar soorten die je normaal gesproken elk jaar wel ziet, maar niet altijd uitnodigen tot het maken van een foto. Dikkopjes zie je op bepaalde plaatsen best veel, maar ze zijn klein en druk en willen niet altijd leuk poseren. Ik ben er geen grote fan van en kan er dan ook maar één foto van laten zien. Een Groot Dikkopje in dit geval. Hij zit er niet op zijn voordeligst bij en daar is dan ook alles mee gezegd.

Groot Dikkopje
10 Groot Dikkopje

Ook Zandoogjes zag ik wel vliegen, maar ook van deze familie maak ik meestal niet veel werk. Het Bonte Zandoogje vind ik eigenlijk het mooist en opvallendst, maar die gaat vaak op de meest onmogelijk plaatsen zitten, bij voorkeur op de grond. Tijdens een fotosessie met een paar Keizersmantels (late meer hierover) kwam dit Bruine Zandoogje voorbij en ging – zij het kort – even netjes voor me zitten. Tsja, als ze zich dan zo opdringen, dan klik je natuurlijk toch…

Bruin Zandoogje
11 Bruin Zandoogje

De hyperactieve Zuringspanner hoort dan weer wel tot mijn favoriete soorten en als ik er eentje zie dan hol ik daar meestal net zo lang achteraan tot ie even pauze neemt. Pas als het een mannetje blijkt te zijn, maak ik er meer werk van. Deze keer had ik de pech dat het een vrouwtje bleek te zijn die even stil zat. Toch maar een foto gemaakt. Geen geveerde antennes dus, maar wel op Cypreswolfsmelk.

Zuringspanner [v]
12 Zuringspanner [v]

De volgende en laatste uit dit blokje vind ik de mooiste. Ik struikelde er bijna over en zag hem pas omdat ie druk met zijn vleugels zat te wapperen. Verder hield ie zich vrij rustig en liet zich van alle kanten vastleggen.
Deze vrij grote en geheel groene vlinder had ik nooit eerder gezien. Een primeurtje dus. En de determinatie was geen enkel probleem: dit was ontegenzeggelijk een Zomervlinder. Zelfs die naam kende ik niet.

Zomervlinder
13 Zomervlinder

Tijd voor een bloemetje! Nou ja, bloemetje… niet dus. Wel knoppen, maar net als ieder jaar was ik ook dit jaar weer te vroeg om de zonnedauw bloeiend vast te leggen, maar zo is het eigenlijk ook best mooi….

Ronde Zonnedauw
14 Ronde Zonnedauw

Vlinderblokje 2

Langs het pad dat langs de Vogelkijkhut voert, stond een vrij forse boom waar een stukje schors van ontbrak. Op die plaats was kennelijk iets te halen (vocht?) want vlinders en andere insecten (waaronder Hoornaars) vlogen af en aan. Het wemelde er werkelijk van de Atalanta’s. Sowieso een vlinder die het dit jaar ontzettend goed deed en nu nog steeds doet. Ik besloot een poging te wagen om m.b.v. Pro Capture wat vliegbeelden te maken, maar succes bleek hier uit. Zie later in dit blog voor een paar ‘bloopers’…

Stilzittende Atalanta’s zijn natuurlijk ook gewoon mooi, zelfs met gesloten vleugels.

Een stukje verderop was de plek waar je in voorgaande jaren altijd wel een paar (soms honderden) Keizersmantel kon spotten. Ook dit jaar zaten er enkele, maar zodra de zon even achter een wolk verdween, zag je ze niet meer. Dan vlogen ze direct omhoog, de bomen in. Dan was het zaak om geduldig te wachten op de zon om vervolgens, zodra de eerste vlinder even rustig ging zitten eten/drinken, te proberen met je lichaam voor wat schaduw te zorgen. Meestal werkte dat niet, want: ‘als we laag zitten, willen we wél graag in de zon!’

Keizersmantel [m]
17 Keizersmantel [m]

Ik heb hier weer vrij veel tijd besteed aan pogingen om vliegbeelden te vangen, maar ook hier was dat bijna niet te doen. Het gaat niet altijd goed, zelfs al is je apparatuur nog zo geavanceerd.

Tussendoortje: voor de broodnodige afwisseling kwam ook hier een Atalanta buurten. Stilzittend, dat wel.

Atalanta
18 Atalanta

Bijna geen Keizersmantels in de vlucht, wel veel stilzittende. Dit nog gave mannetje met niet te veel van dat storende, gele Duinkruiskruid leverde onderstaand plaatje op. Het blauwe juffertje vaag in de achtergrond was een mooi bonus…

Keizersmantel
19 Keizersmantel

Een bloemetje! Tweede foto van Vingerhoedskruid. Ook zulke metershoge, forse planten kunnen best fotogeniek zijn, als je het maar wilt zien…

Vingerhoedskruid
20 Vingerhoedskruid

En weer terug naar de vlinders: Vlinderblokje 3.

In dit blokje is de hoofdrol weggelegd voor de blauwtjes. Voor mij lijken alle blauwtjes op elkaar en ik roep dan ook al gauw: hé een Icarusblauwtje. En dat terwijl ik best weet dat er nog veel andere soorten tot deze familie behoren. Boomblauwtjes bijvoorbeeld, maar die zijn zo duidelijk anders dat ik die wel herken. Voor de Bruine blauwtjes (hoe verzin je zo’n naam) ligt dat anders. Laat nou achteraf blijken dat ik die vandaag het meeste zag!

Het stippenpatroon op de onderkant van de vleugels schijnt soortbepalend te zijnt. Dat zal best, maar dat ga ik natuurlijk nooit onthouden… áls ik het al zie. Even invoeren op waarneming.nl (of Obsidentify app, hetgeen hetzelfde is), is tegenwoordig veel makkelijker. Foto’s 21 t/m 24 tonen met 100% zekerheid Bruine Blauwtjes.

Het volgende Bruine Blauwtje kreeg slechts een waarschijnlijkheid van 52%, misschien omdat een deel van de vleugel achter een geel bloempje verscholen zat? De alternatieve voorstellen vielen in mijn ogen sowieso af.

Bruin Blauwtje
25 Bruin Blauwtje

Hé, een Icarusblauwtje! Soms heb je het dan wel ineens bij het rechte eind. Met 100% zelfs! Ik lijk wel een kenner…

Icarusblauwtje
26 Icarusblauwtje

De Icarusblauwtjes waren druk met paren en namen daar uitgebreid de tijd voor.

Icarusblauwtjes
27 Icarusblauwtjes

Fijn dat ze dat voor mij (het is een langdurige kwestie) op een mooi plekje wilden doen: met recht een HOOGstandje!

Icarusblauwtjes
28 Icarusblauwtjes

Bloemetje! Stijve Ogentroost deze keer. Heel anders en zeker in verhouding tot het Vingerhoedskruid een minuscuul plantje. Maar daarom niet minder fotogeniek. Het is een lid van de Bremraapfamilie en parasiteert op grassen (wikipedia). Staat op de Rode Lijst als sterk afnemend.

Stijve Ogentroost
29 Stijve Ogentroost

Vlinderblikje 4.

Oeps, een typefout: Vlinderblokje moet dat natuurlijk zijn. In dit vierde blokje trek ik weer een blikje vlinders open, vandaar…

De St.Jansvlinders, ook wel Bloeddropjes genoemd, hadden er – misschien aangestoken door de blauwtjes? – ook nog zin in. Eigenlijk hebben die er volgens mij altijd wel zin in, want je treft ze heel vaak in dergelijke poses.

Bloeddropjes (St.Jansvlinders)
30 Bloeddropjes (St.Jansvlinders)

Maar ook in andere standjes waren ze vandaag te bewonderen. Een kleine selectie:


Libellenblokje 2

Dit blokje begin ik met een soort die op het eerste gezicht wel wat weg heeft van de afsluitende Bloedrode Heidelibel van blokje 1: de Vuurlibel. Eén van de mooiste en opvallendste soorten die je hier sinds een paar jaar kunt tegenkomen. Het begon – zoals altijd – met één waarneming, maar elk jaar zie ik er meer en meer en ook op steeds andere plaatsen. Ze zijn bezig met een opmars in noordelijke richting

Vuurlibel [m]
34 Vuurlibel [m]

Ze lijken niet alleen op de heidelibellen, ze gedragen zich ook zo. Ze vliegen namelijk eveneens vaak vanuit een bepaalde positie een kort rondje en dalen dan weer neer op hetzelfde plekje. Een tak of een stuk dood hout, zoals in bovenstaand geval. Daar kunnen wij als fotografen natuurlijk mooi gebruik van maken.

Zo kun je bijvoorbeeld (nadat je eerst een paar keer dat patroon hebt waargenomen en zodra hij even een rondje maakt) voorzichtig de tak waarop hij zat in een iets gunstiger positie plaatsen of zelf een betere standpunt zoeken. Totdat je tevreden bent over het resultaat óf totdat hij er genoeg van heeft. Wat het eerste komt…
Ze trappen er best langdurig in… Ik ben daar weleens een dik half uur mee bezig geweest voordat ik het opgaf.

Vuurlibel [m]
35 Vuurlibel [m]

De vorige twee foto’s zijn vermoedelijk van hetzelfde exemplaar. De volgende kon ik verderop ‘vangen’ bij een poeltje op het Groot Zwarteveld.

Vuurlibel [m]
36 Vuurlibel [m]

De vuurrode mannetjes vallen het meest op en verwisseling met een andere soort is bijkans onmogelijk. Voor een vrouwtje ligt dat iets anders. Ze zijn geelbruin en lijken – hoewel ze wat groter zijn – wel wat op de Zwervende Heidelibel.

Vuurlibel [v]
37 Vuurlibel [v]

Bovenstaande foto is gemaakt niet ver van de plek van foto 36. Er werden verschillende pogingen tot paring gedaan, maar dat ging te snel om te vangen. Een projectje voor volgend jaar?

Het laatste bloemetje: nogmaals Vingerhoedskruid. Niet mooier (eigen mening), maar wel weer heel anders dan de eerste twee foto’s.

Vingerhoedskruid
38 Vingerhoedskruid

Pro Capture gedoe

Vandaag stond het grootse deel van de dag dus in het teken van Pro Capture oefeningen. In dit geval pogingen om vliegende vlinders vast te leggen. Met name een vliegende Keizersmantel zou mooi zijn.

De resultaten waren helaas nogal magertjes. Ik begin met een tweetal ‘bloopers’. Niet zozeer een mislukking, maar meer een toevallige bijvangst. Op foto 39 (links) mis ik net een vliegende Atalanta. Niet alleen is die al bijna uit beeld, hij zit ook nog eens niet in het scherptegebied. Continu autofocussen en tracking AF zijn helaas niet mogelijk met mijn combinatie van camera (Olympus) met telelens (Lumix), maar daar wordt aan gewerkt…
Foto 40 (rechts) heeft als bijvangst een aanvliegende wesp. Helaas geen Hoornaar, wél bijna scherp.

Tijdens het wachten op meewerkende Keizersmantels werd hun plaats kort ingenomen door een Atalanta. Toeval, wél vliegend, maar net geen voltreffer.

Atalanta
41 Atalanta

Op de volgende twee foto’s staan wél twee vliegende vlinders. Eerst een Bruin Zandoogje die net boven de bloem hing waarop hij zat (of wilde gaan zitten), maar dat is niet goed zichtbaar, dus eigenlijk gewoon een mislukte foto.

Bruin Zandoogje
42 Bruin Zandoogje

Hetzelfde geldt voor de volgende foto, maar dan wél met een Keizersmantel (v)! Ze vliegt, maar je kan het alleen niet zien!

Keizersmantel
43 Keizersmantel

Is er dan helemaal niets gelukt? Jazeker wel! De volgende twee foto’s komen net door de keuring. Een Keizersmantel (man) die net weg vliegt in twee opeenvolgende shots gevangen! Het is goed te zien dat-ie vliegt en de scherpte vind ik wel oké. Enig minpuntje is de iets te drukke achtergrond, maar je kan ook niet overal op letten!

Het hoofddoel van vandaag was gelukt. Na een vliegend Groot Geaderd Witje (zie blog Harz2) kan ik nu ook een vliegende Keizersmantel afvinken, hoewel dat natuurlijk nog wel beter moet. Volgende kandidaat is de Koninginnepage, maar dat zal wel volgend jaar worden…

De laatste fotoplek van dit blog is voor een terugkijkende Witte Kwikstaart. Helaas gewoon op de grond, maar hij wilde niets anders. Nou, dan maar niet. Volgende keer negeer ik je gewoon!

Witte Kwikstaart
46 Witte Kwikstaart

En hiermee ben ik aan het eind gekomen van een druk dagje in de duinen. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer!

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

16 reacties op ‘AWD Juli 2020 -1

 1. Wat een mooie serie foto’s zijn dit Dick.
  Je hebt je goed vermaakt die dag merk ik.
  Leuk die specht de eerste daarvan vind ik leuk, net of hij aan de rekstok hangt.
  De keizersmantel is een prachtige vlinder, deze heb ik hier nog nooit gezien.
  Ook prachtig is het vingehoedskruid en de vuurlibelle doen het ook heel goed.
  Ik heb genoten van je foto’s.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat heb ik genoten van jouw blog. Ook al heb ik de soorten (op de grote groene vlinder na, die zomervlinder is een nieuwe soort voor mij) zelf ook allemaal gezien en vastgelegd, het is zo leuk om jouw verhaal te lezen en de foto’s erbij te zien. En jouw vlinder vliegbeelden vind ik toch wel super goed hoor.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, wat een mooi uitgebreid blog. Mooi ook hoe je de indeling maakt per onderwerp. Ja het was inderdaad niet een echt goed vlinderjaar. Maar de exemplaren die je gezien hebt zoals de zomervlinder en de keizersmantel zijn toch wel heel mooi. Van de zomermantel had ik nog nooit gehoord. Komt die wel vaker voor in NL?
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Dit julioverzicht staat vol met soorten die ik de zomermaanden ook in de AWD gezien heb. Geen verrassing overigens. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat zal ook wel komen omdat ik er vaker geweest ben dan jij. De zomervlinder is nieuw voor mij, nog nooit van gehoord zelfs. Je mag trouwens niet mopperen dat je al deze soorten op één dag gezien hebt. Dus toch wel op de goede dag op de goede plaatsen geweest. De kwaliteit van je foto’s vind ik weer top.
  Groet, Kees
  PS. Klopt het dat je vanmiddag (29 sept) op weg was naar Groenendaal? Ik moest toen ik terugreed uit Groenendaal voorrang geven aan iemand die via een zebrapad overstak en die sprekend op jou leek.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  ik ben hier al heel wat gewend qua mooie platen en plaatjes maar nu moet ik echt even aan het zuurstof!!! Wat een gave serie zeg en wat een geweldige mooie foto’s. Die GBS klopt inderdaad en dit is een juveniel die al aardig op weg is om een vl3wassen GBS te worden.
  De mooiste foto in dit blog vind k toch wel de zomervlinder. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord laat staan gezien!!! Je ehbt deze ook nog eens op een werkelijk schitterende manier in beeld gebracht 💚
  Uiteraard zijn je andere platen ook meer dan mooi dus ik ga maar weer even bijkomen 🙃
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,

  Een hele kluif, maar daarom niet minder mooi. Goed dat je bij het opnemen van de beelden voor enige afwisseling gezorgd hebt, zo blijft het spannend wat er nog komen gaat. Ik vind je beginplaat van het vingerhoedskruid prachtig, maar ook de andere twee van die bloem.
  Ik kan bevestigen dat het inderdaad juveniele grote bonte spechten zijn, leuke houding. Goh, die zomervlinder, wat een schoonheid zeg, nog nooit gezien. Toen ik je beschrijving las dacht ik aan een groentje, maar dit is echt geweldig mooi. Je blauwtjes zijn ook prachtig, de bruine blauwtjes zijn herkenbaar aan die witte veeg in de vleugels. Met dat hollen van je achter de vlinders aan heb je je hier toch bepaald geen blauwtje gelopen, vooral nr.25 waar je het bruin blauwtje in de bokeh-ring gevangen hebt. Erg mooi ook dat vrouwtje van de vuurlibel, die zie je niet zo vaak. Prachtig blog.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Ik had al een reactie geplaatst, maar vermoedelijk gewoon iets niet goed gedaan….weg!
  Dus nu maar opnieuw proberen…
  Ik vind je foto’s geweldig mooi, vooral de bloeddropjes en parende icarusblauwtjes. De Keizersmantel zijn ook al super. De rek en strek oefeningen van de specht zijn super leuk! De Libellen staan er ook prachtig op. Ik heb van alles genoten, maar moet zeggen dat de foto van de zomermantel (haha) alles omver heeft geblazen. Die foto én de soort vind ik SUPER!!
  (ik heb je net ook nog een mailtje gestuurd over die lastige blauwtjes 😉
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Het is inderdaad een grote bonte. Middelste bonte zal je niet tegenkomen in de AWD, maar de kleine bonte zit er weer wel. Lekker gevarieerd blog met voor mij de vuurlibel en de serie van de blauwtjes als hoogtepunten. Blauwtje vind ik altijd prachtig en dan vooral met gespreide vleugels zoals op foto 26. Maar nummer 25 heeft de mooiste compositie met die fraaie lichtcirkel in de achtergrond. Goed gezien. Leuk ook die vliegbeelden. De techniek wordt toch steeds weer een stukkie beter.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.