De Zandhagedissen van de AWD

Dinsdag 10 juni 2014, Amsterdamse WaterleidingDuinen

Vanmiddag breng ik een bezoekje aan de AWD met maar één doel: zandhagedissen zien en bij voorkeur ook kieken uiteraard. Ik ben op verschillende plekken in dit grote gebied al eens een zandhagedis tegengekomen, dus in principe zitten ze overal, maar – zoals in mijn vorige blog te lezen valt – weet ik inmiddels waar de kans op een ontmoeting wat groter zou moeten zijn! Dat wil ik nu meteen maar even controleren. De bewuste locaties zijn niet zover van de ingang en de ingang is niet zover van mijn huis, maar er is slecht weer op komst, dus het wordt een kort maar hopelijk geen bliksembezoek.

De zon is al achter dunne bewolking verdwenen als ik arriveer: op zich voor fotografie prima, maar of de hagedissen nu nog tevoorschijn zullen komen is de vraag. Ik loop wat heen en weer tussen beide plekken (die niet ver van elkaar af liggen) en besluit op een gegeven moment maar gewoon even te gaan zitten wachten… Niet lang, want daar verschijnt plotseling een felgroen gekleurd mannelijk exemplaar. Rustig kruipt hij over het dode hout en blijft dan weer even zitten, mij de gelegenheid gevend vele kiekjes te maken. Aardig toch? Schuw is-ie zeker niet (misschien al gewend aan ons soort mensen?) en zolang ik maar rustig beweeg, kan ik hem met de 100mm macrolens heel dicht benaderen. Helaas levert het geen heel erg spannende poses op, maar dat komt vast een volgende keer.

2014-06-10 13-21-16 - IMG_6263_1024px

Jammer van dat grassprietje…

De volgende galerij aanklikken als je de foto’s groter wilt zien:

Een close-upje van de tekenfamilie die zich aan het arme beestje tegoed doet…en wij mensen raken al helemaal in paniek bij het zien van één teek!

Tekenfamilie
Tekenfamilie

Nog een – aanklikbare – galerij:

Als het beestje er uiteindelijk genoeg van heeft en wegvlucht onder het dode hout, loop ik nog even naar de andere plek. Daar zit inmiddels ook een mannelijk exemplaar op een stukje boomschors, maar daar zit geen beweging in.

Tevens de laatste, want de eerste spetters vallen en ik spoed me tevreden naar huis. Ik kom gelukkig droog over; met de regen valt het achteraf alleszins mee…

3 reacties op ‘De Zandhagedissen van de AWD

 1. Mooi he die zandhagedissen. Je hebt ze toch ook gevonden en de mannetjes staan er goed op. Jeetje wat een teken zeg, nog helemaal volgezogen ook.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Ik heb al veel hagedissen in mijn collectie maar nog geen zandhagedis. Mooie beesten, mooi van kleur. Ik dacht dat zon toch wel een vereiste zou zijn om hagedissen te treffen, niet dus.
  Leuke serie toch, door de bijzonderheid van het treffen.
  Dat teken in schubben bijten verbaasd me ook trouwens.

  Like

 3. Nu je weet waar je ze kan vinden ga je er vast nog wel een keer op uit om het op je gemak over te doen. Opmerkelijk dat er geen vrouwtje in beeld kwam. Als je met pensioen bent heb je vast wel voldoende tijd om ze nog eens op te zoeken. En zijn ze er niet, dan is er ongetwijfeld wel iets interessants in de buurt te vinden.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.