In de Oliebellen

Winter 2015-2016, Thuis

Voor de winterperiode zoek ik altijd een fotoprojectje dat binnenshuis uit te voeren is. Hoewel ik liever de natuur in trek, heb je soms van die dagen dat je daar echt geen zin in hebt. En dat waren er deze winter best veel, eigenlijk nog steeds en er lijkt geen eind aan te komen. Dagen met harde wind en veel regen volgen elkaar in rap tempo op; het lijkt wel of dat tegenwoordig steeds vaker voorkomt… of vergis ik me nou?

Na mijn druppelfotografieproject in 2014 en mijn wierookexperimenten in 2015 wilde ik dit jaar eens iets gaan doen met oliedruppels op water. Niet zo heel erg origineel, maar je moet alles een keer geprobeerd hebben. Het bleek simpeler dan verwacht. Nadat je eenmaal een opstelling hebt gebouwd is de uitvoering vrij simpel. Wat dat betreft lijkt het er sterk op dat mijn projectjes steeds makkelijke worden, minder spannend en uitdagend.

Benodigdheden: 

 • glazen ovenschaal
 • water
 • olie, bij voorkeur zo kleurloos mogelijk (zonnebloem olie is prima)
 • afwasmiddel
 • 4 keukenrollen
 • roerstaafje
 • 1 pipetje (optioneel)
 • camera met macrolens
 • statief (+fietsmontagestandaard)
 • bureaulampje o.i.d.
 • gekleurd papier, cadeaupapier

Het opbouwen was even improviseren, want met mijn ‘gewone’ statief kan ik niet recht omlaag fotograferen. Omdat ik een redelijk fanatiek fietser ben en ook zelf af en toe aan het sleutelen sla, ben ik in het gelukkige bezit van een fietsmontagestandaard. Daar kon ik het afneembare middendeel (met de kop) van mijn fotostatief in vast klemmen en zodoende het doel bereiken. Recht omlaag kunnen fotograferen – met de lens evenwijdig aan het wateroppervlak – is wel handig i.v.m. de beoogde scherpte(diepte). Uit de hand fotograferen is het alternatief, maar is een stuk moeilijker…

Opstelling
Opstelling

De ovenschaal moet op een verhoging staan om er bepaalde attributen als gekleurde velletjes papier, cadeaupapier of wat dan ook onder te kunnen leggen. Door deze attributen met een bureaulampje te verlichten, krijg je mooi en voldoende licht zonder vervelende schaduwen. Nog mooier zou misschien zijn met twee lampjes, van elke zijde één. Ik stelde de gevoeligheid in op ISO100-400 en het diafragma op f/3.5, waarbij ik sluitertijden kreeg van rond de 1/100s.

Ovenschaal op pootjes
Ovenschaal op pootjes. Gekleurd papier voor een regenboogeffect.

Een klein laagje water in de ovenschaal is voldoende. Een druppeltje afwasmiddel aan het water toevoegen om de oppervlaktespanning te verlagen, waardoor de oliedruppels wat boller worden. Na het toevoegen van de olie aan het water roer je de boel goed door met bijv. een kleine garde of wat dan ook. Als je (te) hard roert krijg je (te) veel kleine belletjes – en misschien zelfs schuim! – en is het een kwestie van geduldig wachten… Als de koffie op is en je denkt dat je met de aanwezige bellen wel een leuke compositie kan maken, is het een kwestie van heel voorzichtig de bellen binnen het bereik van je lens te brengen (‘live view’ is dan weer erg handig!), wachten tot ze – min of meer – stil liggen en dan maar klikken. Om teveel bellen te verwijderen of extra bellen toe te voegen is een pipetje erg handig:

Optioneel pipetje
Optioneel pipetje

Van bovenaf gezien ziet het er dan zo uit; het fotograferen kan beginnen!

Bellen in beeld
Bellen in beeld

Door te combineren met en variëren van verschillende kleuren papier, kan je het zo bont maken als je zelf leuk vindt. Van monochroom tot kleurrijke regenboogeffecten. Een aantal voorbeelden van de resultaten in de onderstaande galerij. <<Klik op een kleine foto om de galerij in zijn geheel in groot formaat te bezichtigen>>

Resultaten:

Het is niet per se noodzakelijk dat de oliebellen stil liggen, soms is een beetje beweging ook leuk. Het vereist enige oefening, maar dan heb je ook wat. Hier had ik een aantal kleine bellen gevangen in een holte in een langzaam ronddraaiende grote ‘olieplas’. 1/100s is dan kort genoeg.

Beweging in Olie
Beweging in Olie – Olie in Beweging

Mocht je niet tevreden zijn over een bepaalde kleurencombinatie, dan is daar in de nabewerking vaak nog wel wat aan te doen (witbalans, kleurbalans, tint, verzadiging…). Ik heb overigens alle opnames gemaakt met de witbalans op ‘bewolkt’ hetgeen de mooiste kleuren gaf (kwestie van smaak). Links is origineel, recht bewerkt.

Aanvankelijk deed ik niet zoveel aan nabewerking, enkel uitsnijden. Later ben ik overgegaan tot het verwijderen van storende kleine belletjes d.m.v. klonen en blurren. Na-verscherpen en ruis-onderdrukken is bij dit soort opnames overigens meestal geen enkel probleem. Daar knappen dergelijke plaatjes vaak erg van op, zonder dat je daar vervelende effecten van ziet.

Dit was dan het binnenshuisproject 2016. Ik was er redelijk snel mee uitgespeeld, waardoor er gelukkig nog genoeg tijd over is om mijn blog-achterstand weg te werken en mijn inmiddels aardig grote foto-archief op te schonen en te (re)organiseren. Er is nog tijd genoeg, want hoewel de natuur al voorzichtig begint te ontluiken lijkt de lente nog ver weg…

Dank voor het lezen en kijken en tot een volgende blog.

Advertentie

11 reacties op ‘In de Oliebellen

 1. Hahaha, leuke serie weer Dick! Ja, soms is het kinderlijk simpel!
  Ik vond het rook gebeuren ook heel simpel, dat lijkt aardig op dit werk [dit is iets makkelijker]
  Mooie plaatjes en een duidelijke uitleg!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat ziet dit er leuk uit zeg. Ik begon gewoon met lezen en zag….4 keukenrollen….(ik dacht al , wat moet je met zoveel keukenpapier, ga je er zo’n grote bende van maken)….verder lezend en kijkend naar je opstelling snapte ik hem…
  Erg mooie resultaten, ziet er echt super uit, je kan ze zo als wallpaper gebruiken

  Leuk dat je ook uit hebt gelegd hoe je het allemaal voor elkaar hebt gekregen.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb geen idee hoe je op dit idee gekomen bent maar ik vind het meesterlijk!
  Zag al wat voorbij komen op Facebook en heir zie ik nog veel meer schitterende creaties.
  Erg leuk bedacht en heel mooi uitgevoerd.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Is de kiem voor jouw inspiratie gelegd in de jaren 60-70 toen vloeistofprojecties populair waren? Velen kickten op de psychedelische effecten die hierbij te zien waren.
  Je bent nu lekker inventief bezig geweest. Het heeft mooie, onverwachte, kleurrijke effecten opgeleverd. Een leuk projectief om je thuis tijdens regenachtige, stormachtige dagen mee te amuseren. Heel origineel gedaan.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Ik heb er direct een bladwijzer van gemaakt, want dit is erg leuk om eens met de kinderen uit te voeren. Zeer goed beschreven en geillustreerd met duidelijke foto’s. Top gedaan.
  De uitvoering is ook zeer goed gelukt. Er zitten een groot aantal echte toppers tussen en vooral die met een beetje beweging erin is prachtig.
  Ik ga dit zeker dus ook eens doen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.