AWD en Leyduin – 04/2020

10 Vuurkever

In de maand april is er alweer steeds meer te beleven in de natuur. Normaal zou je als natuurfotograaf dan geregeld op stap moeten om zoveel mogelijk moois vast te leggen. Een vervelend virusje strooide echter roet in het eten en we mochten alleen de deur uit als dat echt nodig was. Nou is fotograferen van natuur niet echt noodzakelijk, maar een frisse neus halen was dat dan weer wel, maakten we onszelf wijs. Dus vermaakte ik me zoveel mogelijk thuis, maar ging ook een paar keer verantwoord en intelligent op stap met mijn camera.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Eén van die keren was een doordeweeks avondrondje in Landgoed Leyduin aan het begin van de maand. Het was er erg stil en ik kon ongestoord, op meer dan voldoende afstand van de weinige wandelaars, mijn gang gaan. Ik hoopte er een eerste Oranjetipje te spotten, maar helaas, die dachten waarschijnlijk ook dat ze afstand moesten houden… Dan maar even stoeien met Daslook. Meestal heb ik daar grote moeite mee, maar omdat het zo lekker ruikt (ik krijg er altijd trek van…) en het licht niet verkeerd was, ging ik er toch maar even voor op de knieën.

01 Daslook
01 Daslook

Geen wonder dat de Oranjetipjes niet thuis gaven: er stond slechts sporadisch een Pinksterbloem te lonken. Hoe mooi zou het geweest zijn als er op dit exemplaar eentje zat te rusten. Ik moest het echter doen met een gevederd muggenbeest. Dit was meteen de hele opbrengst van deze korte avond.

02 Pinksterbloem
02 Pinksterbloem

Twee weken later waagde ik een tweede poging. Oranjetipjes had ik overdag al een paar keer zien fladderen, zij het op andere plaatsen dan Leyduin. De Pinksterbloemen bloeiden nog steeds niet uitbundig; ik heb sterk de indruk dat dat in eerdere jaren anders was. Uitgebloeide Paardebloemen stonden er wél volop.

03 Paardepluis
03 Paardepluis

Je moet toch wat, dus heb ik me daar maar even mee bezig gehouden. Tweemaal dezelfde twee Pluizebollen vanaf iets ander standpunt. Ik kon niet kiezen…

Bij de eerste drie foto’s kon ik profiteren van het warme licht van de snel zakkende zon. Op de volgende foto was daar helaas duidelijk minder sprake van, hetgeen meteen een saaier beeld opleverde.

06 Paardepluis
06 Paardepluis

De laatste pluizebol van deze avond vind ik zelf de minste. Ik geloof niet dat dit mijn favoriete onderwerp wordt…

07 Paardepluis
07 Paardepluis

Datzelfde geldt voor Weegbree. Ik vind ze wel leuk om te zien, maar er fotografisch iets van bakken is andere koek. Óf ik heb hier iets niet goed gedaan óf het lag aan het licht ter plaatse, maar ik weet zelf niet goed wat ik van het resultaat moet vinden.

08 Weegbree
08 Weegbree

Alweer op weg naar huis (de avonden zijn half april nog erg kort) vond ik deze eenzame Boshyacint, die nog nét door een laatste zonnestraal beschenen werd.

09 Boshyacint
09 Boshyacint

Aan de rand van het bos was duidelijk meer licht aanwezig. Een stil zittende Vuurkever op Fluitekruid (?) werd mijn laatste onderwerp van deze korte expeditie. Wat overbelichten, een boterhamzakje en genoeg tijd om een focusreeksje (n=10) te maken, gaf het volgende resultaat. Ik was hier best wel tevreden mee.

10 Vuurkever
10 Vuurkever

De laatste week van de maand vond ik het toch wel weer eens tijd worden voor een bezoekje aan de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Als je op een doordeweekse dag gaat én de bekende hotspots (vossen) mijdt, is de kans dat je daar binnen 1,5m van iemand anders komt erg klein. De Cipreswolfsmelk bloeide alweer en dat deed me er aan denken dat ik nog wat bewijsplaatjes moest maken voor waarneming.nl. Aan onderstaande foto’s hebben ze niets…

11 Cypreswolfsmelk
11 Cypreswolfsmelk

Een wat meer gedetailleerde opname (focus stack) van de bloemen. Ik was er nu toch, maar eigenlijk vind ik ze mooier én fotogenieker wanneer ze net zijn uitgebloed. Dan krijg je van die mooie rode tinten. Heb ik al eens eerder laten zien en misschien komt het er later dit jaar nog eens van…

12 Cypreswolfsmelk
12 Cypreswolfsmelk

Komt er ineens een pluizebol nieuwsgierig om de hoek kijken. Wat een verrassing!

13 Paardepluis
13 Paardepluis

Een eenzaam Duinreigersbekje in het zand kan ik nooit voorbij lopen zonder te kijken of dat iets oplevert.

14 Duinreigersbekje
14 Duinreigersbekje

De Zandhagedissen zijn in deze tijd van het jaar min of meer een must. Ze zijn dan om bepaalde reden erg actief en vooral de groene mannetjes zijn erg fotogeniek. Moet je ze natuurlijk wél nog even tegenkomen. Ik vond deze op een – voor mij – niet zo gebruikelijke plek. Ik keek daar in het voorbijgaan altijd op het dode hout, omdat ik vermoedde dat ze daar ook zouden kunnen zitten…

15 Zandhagedis
15 Zandhagedis

Op de vorige foto kroop de zon net even achter een wolk en dat is voor ons soort mensen altijd fijn. De volgende twee heren zag ik op de bij menig AWD-bezoeker bekende plek. Vol in de zon. Ik hou daar niet zo van, de koudbloedige Zandhagedissen des te meer.

16 Zandhagedis
16 Zandhagedis

Ondanks de felle zon vielen de resultaten me nog niet echt tegen.

17 Zandhagedis
17 Zandhagedis

Bij één van de poeltjes op het Eiland van Rolvers liep ik deze moervos tegen het lijf. Ik wist toen nog niet dat ik later dit jaar kennis zou maken met haar 5 kinderen (blog volgt spoedig…).
Nadat ze een tijdje met bedelende blikken om me heen had gedraaid, besloot ze elders iets te eten te gaan zoeken. Zo hoort dat ook, aan mij hebben ze een verkeerde…

18 Vossenmoer
18 Vossenmoer

Dat was de hele AWD-opbrengst van deze maand. Hierna ging ik nog één keer terug naar Leyduin in een laatste poging een Oranjetipje te scoren. En dat is gelukt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het was een vrouwtje dat op een onmogelijke plaats zat en er stond meer wind dan me lief was. Kortom: alles zat tegen. Er was dan ook geen koek van te breien, waarvan hier het bewijs. Volgende jaar weer nieuwe kansen?

19 Oranjetipje
19 Oranjetipje

De laatste plaats in dit blog is bestemd voor weer eens een ondergewaardeerde soort, de Rode Klaver. Ik mag het altijd graag zien bloeien, maar fotograferen is een ander verhaal. Blijkbaar geldt dat niet voor mij alleen, want zelden zie ik er foto’s van voorbij komen. Niet helemaal terecht, want met een mooie boterbloemen-achtergrond is het toch best om aan te zien?

20 Rode Klaver
20 Rode Klaver

Dit was het weer voor deze keer. Iedereen weer hartelijk dank voor het lezen, kijken en reageren. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

17 reacties op ‘AWD en Leyduin – 04/2020

 1. Hai Dick,

  Mooi warm licht op de eerste paar foto’s en vooral 4 en 5 zijn erg fraai. Ietsje meer scherpte zou ik nog mooier vinden denk ik. Leuk ook die zandhagedissen. Altijd een mooie attractie en je moet een beetje geluk hebben voor een onderscheidende foto. Ik vind het altijd leuk als je ze net iets gevangen hebben. Jammer dat het voor mij iets te ver weg is. Ik ben wel benieuwd naar jow foto’s van de welpjes. Dat was toch wel weer een grote publiekstrekker dit voorjaar.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 2. Enige herkenning is mij niet vreemd, je ziet mooie dingen, maar het fotografisch ook mooi vast leggen is een ander ding. Of…. je ziet hele mooie dingen, maar de wind is een spelbreker. Of, je zoekt en vindt het niet. Het is mij allemaal niet vreemd. Maar, met name de foto’s van de Cypreswolfsmelk vind ik toch wel heel fraai. En ook de Zandhagedissen staan er goed op.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Voordat ik het vergeet. Je moet toch eens uitleggen hoe je ergens koek van kunt breien. Voor mij een volstrekt nieuwe uitdrukking. Bloemen pak ik tijdens mij gestruin af en toe mee, figuurlijk dan. Ik moet er iets mee hebben, maar meestal blijft het bij kijken. Dat de omstandigheden een grote rol spelen bij het eindresultaat van fotografische inspanningen is iedereen bekend, tegenvallende platen eveneens. Paardenpluis (4 en 5), vuurlever, boshyacint en duinreigersbekje hebben je knappe platen opgeleverd. Ik ben benieuwd naar je vosjes.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, een frisse neus halen is toch wel noodzaak … Erg belangrijk zelfs voor sommige mensen. Het was een mooi rondje, mooi licht … Mooie pluizen, nr. 6 erg mooi en dan nr. 12
  Vossen zie ik zelden vrij in de natuur dus daar val ik uiteraard ook wel op.
  Ik ben zegge en schrijven precies 2 keer buiten mijn tuin de natuur in geweest dit jaar …

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Je bent weer lekker bezig geweest met je boterhammenzakje en het heeft je wederom fraaie beelden opgeleverd. Heel mooi die onscherpe herhaling van de daslook in de achtergrond en prachtig warm licht bij de paardenpluizen waarvan ik nr. 4 iets mooier vind dan nr. 5 omdat daar het effect van het tegenlicht beter zichtbaar is. Het vuurkevertje is zonder meer een prachtplaat en het paardenpluis op nr. 13 is weer helemaal anders, maar niet minder fraai en frisser. Ja, die zandhagedis, daar zou ik voor naar de AWD willen komen, maar ik vrees dat het daarvoor nu alweer te laat is. Ben benieuwd naar je vossenblog en ach, voor het oranjetipje komen volgens jaar beslist weer nieuwe kansen.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Je laat weer een fraaie serie zien met voor mij als mooiste foto die van de vuurkever.
  Opvallend dat de zandhagedissen altijd zo onder de teken zitten, ook op jouw foto’s goed te zien.
  Ik kijk uit naar je vossenblog met jonge vossenwelpen!

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig!
  Zeg is dat nou waar? Dat de vossen daar gevoerd worden, zodat ze niet schuw voor mensen zijn?
  Lijken me zulke nare praktijken, niet natuurlijk zeg maar.

  Ik was er nog nooit!
  Ik heb er door de berichtgevingen een dubbel gevoel bij.
  Aan de ene kant een heel mooi gebied,
  aan de andere kant te veel mensen daar, die teveel af willen dwingen.
  Klopt dat laatste?
  Ik ben eigenlijk heel benieuwd, wat jij vindt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het klopt inderdaad dat daar op een aantal plaatsen een volgens mij vaste groep lieden de vossen worden gevoerd. Die vossen zijn behoorlijk tam ja en dat trekt natuurlijk weer andere ‘fotografen’ aan. In principe mijd ik die plekken. Ik voel mij daar erg opgelaten. Als ik eens een foto van een vos maak dan is dat altijd tijdens een één op één ontmoeting en dat gebeurt maar weinig.

   Geliked door 1 persoon

 8. Hallo Dick, een heel fraai blog met schitterende foto’s van een seizoen wat al weer achter ons ligt. Het gaat allemaal zo snel. Je moet je er gewoon bewust van blijven en alles bewust in je opnemen want anders vliegt de tijd nog sneller aan je voorbij. Je hebt weer prachtige foto’s gemaakt en jammer dat de oranjetipjes je een beetje in de steek lieten. Wat je zelf zegt volgend jaar nieuwe kansen. Ik kijk uit naar je blog met de jonge vosjes. De foto van de Moer is prachtig. Goed dat je de vossen niet voert. Ze kijkt wel een beetje beteuterd 😉
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,
  Mooie foto’s in de avondzon van daslook, pinksterbloem en de paardenpluis. Nou vind ik paardenpluis altijd heel lastig om een beetje leuk te fotograferen. Dit mooie licht doet het hem wel hoor. de twee waaruit je niet kunt kiezen zijn prachtig, ik kan er ook niet uit kiezen 😉 De Weegbree is leuk, maar er zou bovenin een blauwtje moeten hangen (jammer hè 😉 De roodkopvuurkever vind ik een mooie plaat en de duinreigersbek ook heel fijntjes. Jammer dat je niet meer kansen hebt gekregen voor de oranjetipjes. Mooie ontmoeting met de moervos. De groene hagedissen zijn prachtig. Ik vind vooral de derde erg mooi vanwege de houding. Tenslotte de rode klaver. Het is een prachtig plantje en echt wel fotogeniek, maar ik loop er ook wel eens omheen de draaien, zo van …en nu? Dit is in ieder geval een leuke foto!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 10. Potverdori Dick,
  dit zijn toch weer hele mooie en sfeervolle platen zeg.
  Je zegt bij de paardenbloempluis dan wel dat het niet jou ding gaat worden maar deze presentaties zijn echt al meer dan mooi!!! Ook je Duinreigersbekje vind ik echt fantastisch!! Trouwens, al deze foto’s zijn heel mooi. ook weer allemaal inde vergroting bekeken en dan zie ik er nu inmiddels net zo uit als die achtergronden van de rode klaver.
  Prachtige post Dick!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.