Blijf Thuis! (1)

11 Wolfsmelk

Toen begin maart ene Corona Virus ook in ons land danig begon huis te houden, was er geen ontkomen meer aan. Voordat het echt de spuigaten uit zou lopen, besloot onze regering dat het land op slot moest. Niet helemaal, maar op een intelligente manier handen wassen, afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven. Omdat een intelligente lock-down niet voor iedereen is weggelegd bleek het advies al snel geen advies, maar een verplichting op dwang van fikse boetes.

Ik had geen enkele moeite met thuisblijven. Er was voorlopig nog genoeg te doen en klussen en grof vuil wegbrengen vielen daar niet onder. Foto’s uitzoeken, fotoblogs schrijven en eindelijk mijn fietsblog eens bijwerken. En dat alles kon nu in een heerlijk rustig tempo. Onthaasten is zo gek nog niet.

Alleen het fotograferen leek aanvankelijk ook op een laag pitje te gaan staan. Ik moest op zoek naar onderwerpen in onze eigen achtertuin, maar op de inmiddels bekende vogelvoederplaats na, is daar niet zoveel te beleven. Toch heb ik wat geprobeerd, vandaar dit eerste ThuisBlijfBlog.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

In januari stak dit jaar voor het eerst een Winterakoniet de kop op in onze tuin, maar die was al uitgebloeid. Daarna volgden wat krokussen, blauwe druifjes en kleine narcissen. Het bloeide allemaal vroeg dit jaar, daarna zit je nog maanden met de rommel. In maart bloeiden de krokussen nog, maar eerlijk gezegd was het moois er wel al een beetje af. Toch maar even iets geprobeerd.

01 Paarse Krokussen

De oorzaak zal gelegen hebben in de zachte winter, gevolgd door het stormachtige, natte weer in februari.

De blauwe druifjes oogden nog wel redelijk fris, maar stonden er ook niet geweldig bij. Het is roeien met de riemen die je hebt als je thuis moet blijven. Ik begon maar wat te tuinieren en dacht dat het misschien wel leuk was te experimenteren met het aluminium windschermpje. Zie voor het hoe en waarom dit blog.

02 Blauwe Druifjes
02 Blauwe Druifjes

Niet alleen het aluminium schermpje, ook de voor de lens liggende rommelige begroeiing werkte mee aan het eindresultaat.

03 Blauwe Druifjes
03 Blauwe Druifjes

Het was niet altijd even succesvol, maar dat heb je met experimenteren. Hier zie bijna helemaal geen effect, maar kreeg je toch geen onaardig plaatje.

04 Blauwe Druifjes
04 Blauwe Druifjes

De bedoeling was om zoveel mogelijk verschillende beelden te maken, maar het blijven natuurlijk wel steeds diezelfde blauwe druifjes.

05 Blauwe Druifjes
05 Blauwe Druifjes

Daarom ook maar weer eens het beroemde boterhamzakje van stal gehaald voor een wat vager, zachter beeld.

06 Blauwe Druifjes
06 Blauwe Druifjes

En dit is de laatste van deze serie.

07 Blauwe Druifjes
07 Blauwe Druifjes

Vorig jaar hadden we een Euphorbia (amygdaloides purpurea om precies te zijn) in de tuin geplaatst. De Nederlandse naam is Paarse Amandelwolfsmelk en het is een groenblijvende plant met groen blad dat rood-paarse verkleurt in de winter. Het bloeit met geelgroene bloemen op rode stelen in het voorjaar. Het was behoorlijk uitgezaaid en daar maakte ik nu dankbaar gebruik van.

08 Wolfsmelk
08 Amandelwolfsmelk

Twee keer ongeveer dezelfde compositie, maar door de verschillende achtergronden en uitsnijding toch heel andere plaatjes.

Soms is echter een eenvoudig en rustig plaatje ook wel lekker.

11 Wolfsmelk
11 Amandelwolfsmelk

Voor de verandering tot slot geen plantjes of bloemetjes, maar iets dierlijks. De – bruine – kikkers waren vroeg dit jaar en eind maart was de eerste kikkerdril al geproduceerd (normaal meestal begin april). Er kwam weer wat meer leven in de tuin.

Er waren minder kikkers dan voorgaande jaren, maar de productie was desondanks groot. Hier werd druk gewerkt aan nog meer nageslacht.

14 Kikkerpaartje
14 Kikkerpaartje

Tot zover dit eerste Thuisblijfblog. Al snel werd duidelijk dat ik me niet maandenlang zou kunnen vermaken in mijn achtertuin. Gelukkig bleek er een ontsnappingsmogelijkheid waar ik dankbaar van gebruik wilde maken: je mocht elke dag een frisse neus halen, maar op een intelligente manier. Dus op veilige afstand, dicht bij huis en bij voorkeur alleen. Ik zag wel wat mogelijkheden…
In de maand april was er in de achtertuin al iets meer te beleven, maar niet alleen in de tuin, ook in huis. Daarover meer in mijn tweede Thuisblijfblog.

Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

11 reacties op ‘Blijf Thuis! (1)

 1. Hoi Dick,
  Leuk hoor en doorspekt met humor…Ik heb er van genoten.
  Je experiment met dat alufolie van het blauwtje vind ik wel geslaagd. Hele leuke effecten. Ook die Wolfsmelk leverde je mooie platen op.(1e en laatste vind ik het mooist) Iedere foto zo met zijn eigen charme. Dat je dat kikkerdril er nu zo mooi op kreeg, echt uit de kunst. Het lijken net allemaal ogen! Ook de parende kikkers heel mooi standpunt en super van kleur,
  Blijf dit doen! (haha)
  Kom maar op met een vervolg, tijdens je frisse neus halen.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. hallo Dick, Zo zie je maar dat op elke plek en omstandigheid er foto’s te maken zijn. Even onze fantasie laten werken en met gebruik van materialen heb je weer een mooi resultaat. De druifjes spreken mij het meest aan.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick, ja de eerste weken van de lockdown ben ik ook heel veel thuis gebleven….
  Jij had gelukkig nog wat moois in de tuin. (ik kwam niet verder dan een paar mieren op het balkon), en dat leverde jou nog een prachtig blogje op met voorjaarsbloeiers.
  Na twee weken nagenoeg binnen blijven, ben ik toch in de omgeving wat meer op pad gegaan, maar wel op een verstandige manier….. want ik ben geen thuis blijver…….
  Mooie resultaten met de blauwe druifjes, met het alufolie en het inmiddels bekende boterhamzakje. Ook de kikkers en de kikkerdril leverde jou mooie beelden op
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Ik kwam thuis uit Sri Lanka toen de intelligente lockdown net op gang kwam. Geen verveling mogelijk, genoeg foto’s om uit te zoeken. In de tuin was niet veel te beleven wat mij inspireerde. Jij hebt je wel met bloemen op een aantrekkelijke manier bezig kunnen houden. De blauwe druifjes waren duidelijk interessante modellen. Kikkers doen het altijd goed bij mij. Jouw platen vind ik dan ook heel fraai. Nu kunnen we, zeker als we erbij nadenken, de natuur weer zonder problemen in. Na de tuin zal je ongetwijfeld daar voorbeelden van laten zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou zeg, je hebt anders niks te mekkeren met deze prachtige foto’s!!!!!
  Even over dat boterhamzakje: Trek je dat gewoon strak over je lens heen of hoe doe je dat??? Ik vind die foto’s nl enorm geslaagd hoor. Dat van dat zilverpapier snap ik toch niet maar dat boterhamzakje vind ik wel tof.
  ik zie hier echt hele mooie foto’s voorbij komen zeg en dat kikkerdril is ook zo mooi helder. Echt een heel mooi blog. We mogen nu wel de natuur in maar zolang er veel mensenmassa’s zijn blijf ik toch maar even voorzichtig. Weet gelukkig wel een paar plekjes die rustig zijn 😉
  je blog met deze mooie bloemetjes is in ieder geval super geslaagd 😄
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Door een boterhamzakje heen fotograferen werkt niet. Probeer maar eens, dat stelt beroerd scherp. Ik maak er een scheurtje of gat in. Of wat ook kan: je houdt het zakje (of een deel ervan) half voor je lens. Zoeken naar de juiste positie en het het effect wat je daarbij krijgt. Gebruik een heel goedkoop dun grijs zakje… Ik laat het je anders wel eens zien.

   Like

 6. Hoi Dick,

  Zo, jij hebt je tijdens deze lock-down periode inderdaad nog niet verveeld zo te zien en je weet van eenvoudige onderwerpen waar je normaal gesproken niet zo bij stilstaat toch hele mooie, aansprekende platen te maken. Ik kom, mede geïnspireerd door jou, steeds meer tot de ontdekking dat het een kwestie is van heel veel experimenteren op macro-gebied. Wat dat betreft toch weer heel anders dan vogelfotografie, maar zeker niet minder interessant. Prachtige serie waarvan ik de diverse blauwe druifjes de mooiste vind.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Je hebt jezelf toch wel vermaakt in je tuin zie ik.
  Ik vind de blauwe druifjes echt heel mooi, maar ook het kikkerdril en de kikkers zijn super.
  Wij gingen vanaf het begin van de lockdown gewoon wandelen hoor, wel afstand van anderen bewaren, daar liep ik met een grote boog omheen.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Gelukkig ben je in bezit van een tuin. Kun je nagaan wat het zou zijn als je op drie hoog zou wonen en alleen een balkonnetje hebt. Altijd leuk om een beetje aan te klooien en je verhoogd toch je kunde en handigheid ermee. Foto’s 3 en 7 zijn toch wel hele fraaie, net als de foto van de parende kikkers.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.