Voorjaar 2020 (2)

13 Bennebroekse Bosanemonen

In mijn eerste voorjaarsblog heb ik o.a. beelden laten zien van een aantal bekende voorjaarsbloeiers. De onder natuurfotografen populaire soort, de Bosanemoon, kwam er met slechts één foto bekaaid af. De reden daarvoor zal de oplettende lezer bekend zijn…
Omdat ik natuurlijk niet achter wilde blijven, ondernam ik een tweede poging. Hiervoor fietste ik naar het Bloemendaalse Bos, een bosgebied nabij hertenkamp en Thysse’s Hof. Daar wemelt het werkelijk van de Bosanemonen; ik had me daar al eens eerder mee vermaakt.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik had geen goede dag uitgekozen. Het was in de middag van 19 maart somber weer en de beloofde opklaringen kwamen uiteraard weer eens niet. Dan maar met slecht licht proberen er iets van te maken.

01 Bloemendaalse Bosanemonen
01 Bloemendaalse Bosanemonen

Eigenlijk staan hier veel te veel Bosanemonen: je weet gewoon niet waar je beginnen moet. Herhaaldelijk plof ik dan ook voor niets op mijn knieën neer: het is al gauw te druk. Ook hier zou wat meer afstand bewaard mogen worden…

02 Bloemendaalse Bosanemonen
02 Bloemendaalse Bosanemonen

Soms vind je een compositie die wel aardig lijkt, maar dan werkt het licht of de achtergrond weer niet mee. Vandaag meestal beide.

03 Bloemendaalse Bosanemonen
03 Bloemendaalse Bosanemonen

Ik probeerde wel van alles en dat leverde ook genoeg foto’s op, maar slechts een enkele mocht op mijn harde schijf blijven staan. Ik vond ze allemaal een beetje saai.

04 Bloemendaalse Bosanemonen
04 Bloemendaalse Bosanemonen

Niet alleen de Bosanemoon bloeit hier overdadig, er staat ook geregeld een Holwortel tussen en dat geeft meteen een beetje kleur. Een beetje flets en wazig, dat dan weer wel. Dat krijg je als je er een beetje langs en tussendoor probeert te kieken.

05 Bloemendaalse Bosanemonen
05 Bloemendaalse Bosanemonen

Het volgende plaatje deed mij terugdenken aan wethouder Hekking. De altijd strak in de camera kijkende, opdringerige ijdeltuit die altijd heerlijk in de weg kon staan als de burgemeester van Juinen een interview had (uit van Kooten en de Bie).

06 Juinense Holwortel
06 Juinense Holwortel

Er staan hier niet alleen veel te veel Bosanemonen, het is me hier ook te druk met wandelaars en loslopende honden. Bovendien werd het licht er niet beter op. Ik besloot er maar een eind aan te breien, met de gedachte dat het – na de zoveelste poging – met Bosanemonen nooit iets zou worden.

07 Bloemendaalse Bosanemonen
07 Bloemendaalse Bosanemonen

Twee dagen later besloot ik bij het licht van de ondergaande zon een frisse neus te gaan halen in het BennebroekBos. Daar is het meestal niet druk en misschien dat er nog iets leuks te doen was.
De Oosterse Sterhyacintjes waren mijn eerste slachtoffers…

08 Oosterse Sterhyacint
08 Oosterse Sterhyacint

De zon was nog niet ver genoeg gezakt om hier al voor mooi warm licht te zorgen.

09 Oosterse Sterhyacint
09 Oosterse Sterhyacint

Eén van de doelen van dit uitstapje was het vinden van Dubbele Bosanemonen, want die stonden hier vroeger. Nu kon ik ze echter niet vinden, maar geheel onverwachts liep ik wél de gewone soort tegen het lijf. In eerste instantie slechts een enkeling en op een plaats die qua achtergrond perspectieven bood. Helaas stond de hoofdrolspeler zelf vol in het zonnetje. Het kan ook niet altijd allemáál meezitten, natuurlijk.

10 Bennebroekse Bosanemoon
10 Bennebroekse Bosanemoon

Wat wel meezat: een toevallige passant wees mij – op gepaste afstand – op een plaats waar er véél meer stonden. Nou bleek dat overdreven, maar er stonden een paar flinke pollen. Ze waren mij hier nooit eerder opgevallen.

11 Bennebroekse Bosanemonen
11 Bennebroekse Bosanemonen

Ook deze stonden op een zonnige plaats, maar de zon was intussen al aardig gezakt. Dat zorgde voor warm licht en ikzelf zorgde voor de nodige schaduw.

12 Bennebroekse Bosanemonen
12 Bennebroekse Bosanemonen

Het licht werd steeds mooier en als dan alles op zijn plaats valt, heb je niet veel meer nodig dan een paar bloemetjes op de juiste plek.

13 Bennebroekse Bosanemonen
13 Bennebroekse Bosanemonen

Ik leefde me heerlijk uit. Ik was moederziel alleen en kon ongestoord mijn gang gaan. Alleen de snel dalende zon zou nog voor problemen kunnen gaan zorgen.

14 Bennebroekse Bosanemonen
14 Bennebroekse Bosanemonen

Maar het viel mee. Nog net voor het te donker werd, was de buit binnen. Bovendien wist ik nu dicht bij huis op een mooi plekje Bosanemonen te vinden. Ik kon dus altijd nog eens terug gaan.

15 Bennebroekse Bosanemonen
15 Bennebroekse Bosanemonen

Andere bezigheden en/of slechte weersomstandigheden zorgden er echter voor dat het er dit jaar niet meer van kwam. Maar daarom niet getreurd: ik ben voorlopig tevreden met deze resultaten.

16 Bennebroekse Bosanemonen
16 Bennebroekse Bosanemonen

Volgend jaar weer nieuwe kansen…

17 Bennebroekse Bosanemonen
17 Bennebroekse Bosanemonen

Het begon nu aardig te schemeren op de plek van de Bosanemonen. Tijd om huiswaarts te keren dus, maar eerst nog even snel naar de rand van het bos. Op de daar gelegen heuvel was meer licht én er stond altijd Sneeuwroom. Dat was nu ook het geval, maar nog slechts enkele exemplaren. Soms heb je echter niet meer nodig.

18 Bennebroekse Sneeuwroem
18 Bennebroekse Sneeuwroem

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn tweede en laatste voorjaarsblog. In ieder geval wat voorjaarsbloeiers betreft. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

16 reacties op ‘Voorjaar 2020 (2)

 1. Hallo Dick, Ik ben ook niet vaak tevreden met het resultaat als ik de bosanemonen in De Doort fotografeer. Ook daar te veel keus. Maar genoeg geneuzel. Ik vind het weer een prachtige serie wat je hier laat zien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  ik vind je Bloemendaalse serie helemaal niet verkeerd, hoor. Vooral die met roze gloed van de holwortel is erg mooi. Maar in Bennebroek zorgde de oranjegele gloed van het late zonnetje wel voor fijn licht en een kleurige achtergrond. Nummer 13 is mijn favoriet. De sterhyacint en de sneeuwroem zijn erg mooie bloemen.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 3. hallo Dick,
  Wat herkenbaar, dat gestoei met de bosanemonen. Ook op mijn plekje, in Oegstgeest waren ze overdadig aanwezig, maar ik worstelde ook met de compositie, het te harde licht, of helemaal geen licht….macro lens of toch telelens….. Jouw Bennebroekse anemonen vind ik de mooiste, maar ook de sterhyacint heb je schitterend, zo ook de sneeuwroem met die mooie achtergrond. En dat boterhamzakje he…..dat werkt echt wel goed
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,

  Je begint heel bescheiden in Bloemendaal en in deze foto’s laat je duidelijk zien wat het licht doet. Maar naarmate je verder komt in het blog worden ze steeds mooier en vanaf foto nr. 12 vind ik ze echt schitterend, ondoenlijk om daar de mooiste van aan te wijzen, maar allemaal fijn belicht met een heerlijk zachte achtergrond. Ook je sneeuwroem, een plantje dat ik overigens niet kende, is prachtig. Bennebroek biedt duidelijk meer dan Bloemendaal.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Je bent inmiddels steeds kritischer aan het worden, wat op zich niet verwonderlijk is. Je wilt immers de lat steeds hoger leggen. Te fel licht kan je overigens wel temperen met een parasolletje. Het stoeien met het licht heeft je een hele reeks mooie platen opgeleverd die wel mooier en vooral warmer worden naarmate je meer aan het eind van de reeks komt. Het is bovendien wel een prettig gevoel om af te sluiten in de wetenschap dat je er een aantrekkelijke plek in de buurt bij hebt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Nou Dick,
  het maakt volgens mij bij jou niet uit met wat voor licht je fotografeert want je foto’s zijn altijd meer dan de moeite waard. je bent werkelijk een echte fotograaf geworden en de meeste van deze foto’s in je hele blog kunnen zo in een natuurboek!
  Uiteraard alles weer in de vergroting bekeken en ohhhhh…. wat heb ik weer zitten genieten. door drukte heb ik zelf helaas nog niet zoveel aan macro kunnen doen maar dat zal ook wel weer een keer komen. Inmiddels kan ik hier volop genieten 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Een paar keer heb ik mij aan bosanemoontjes gewaagd, maar het is gewoon niet aan mij besteed. Wat een lastige krengen zijn dat. Net als sneeuwklokjes zullen dit waarschijnlijk nooit mijnfavorieten worden. Ik dacht dat jouw verhaal ook die kant op ging, maar de avondserie laat toch heel iets anders zien. Dat zorgt dan toch wel weer voor inspiratie en voora de nummers 10 en 13 zijn erg fraai. Vaak gebeuren dit soort dingen vaak op de momenten dat je het minst verwacht. Dat maakt onze hobby toch altijd erg leuk en onvoorspelbaar.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.