De Mooiste Foto’s van 2014

Naar goed foto-bloggers gebruik hier mijn jaaroverzicht 2014. Ik heb weer geprobeerd er een gevariëerd geheel van te maken met vooral veel natuur.

JANUARI:

In deze natte maand heb ik me vooral binnenshuis met fotografie bezig gehouden en me ontzettend vermaakt met het kieken van vallende druppels. Op jacht naar botsende druppels met als ultiem resultaat een ‘parapluutje’ was niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. Mijn avonturen beschreef ik in twee lange blogs en ik maakte een overzicht van mijn 10 mooiste druppels. Mijn eigen favoriet is deze Super Bowl:

Super Bowl
Super Bowl

FEBRUARI:

In februari had ik een zeer enerverende, 20 minuten durende ontmoeting met een ijsvogel in de AWD. Dat leverde me een hele reeks mooie plaatjes op, maar deze maand kan ik natuurlijk niet om de foto heen die me mijn eerste publicatie opleverde. De Mosjes van het Manpad maakte ik op de ochtend na één van de zeldzame nachtvorsten van de vorige winter. Berijpte mosjes op een houten hek aan de Manpadslaan te Heemstede, met op de achtergrond sporekapsels met druppeltjes dooiende rijp die de mooie bokeh cirkels veroorzaakten.

Mosjes van het Manpad
Mosjes van het Manpad

MAART:

Deze maand moet ik een keuze maken tussen Hoofddorpse Pestvogels, Haarlemse Uilskuikens of Flirtende Futen. In ieder geval een vogelfoto en na lang wikken en wegen is de keus gevallen op deze admiraalzeilende fuut:

Admiraalzeilende Fuut
Admiraalzeilende Fuut

Eén van de doelen voor aankomend jaar is futen (en andere watervogels) vanuit een lager standpunt kieken. Dat wordt dus zoeken naar een geschikte lokatie.

APRIL:

In april heb ik een dag doorgebracht in Bosvogelhut Hoenderloo, samen met ex-collega en natuurfotograaf René Vos. Dat leverde uiteraard een hele serie prachtige vogelfoto’s op, waaruit het moeilijk kiezen is: Appelvink, Grote Bonte Specht of toch een badscène van Roodborst, Lijster of Merel? Ik kies voor de eerste, een Appelvink, omdat ik die voor het eerst in levende lijve heb mogen aanschouwen en ook omdat het gewoon een heel mooi vogeltje is:

Appelvink
Appelvink

MEI:

Deze maand heb ik uren zitten kijken naar een uitsluipende Viervlek libel, hetgeen een hele serie mooie plaatjes opleverde. Ook een gezin futen dat net bezig was de jongen een vers gevangen visje te voeren leverde een paar fraaie kiekjes op. Daarnaast de Familie Ooievaar van de Fazantenlaan in Heemstede met als hoogtepunt een foto van het nest bij volle maan. Helaas is het de bedoeling slechts één foto per maand te selecteren en daar wil ik me wel aan houden. Moeilijk kiezen dus, maar vogels zijn al ruim vertegenwoordigd in dit overzicht, dus viel mijn keus tenslotte op deze Rozenkever op een ontrollend varenblad:

Rozenkever op Varenblad
Rozenkever op Varenblad

JUNI:

Na een aantal mislukte pogingen was het me in juni eindelijk een keer gelukt thuis te komen met een aantal bedauwde insecten. Voor mij al een hele prestatie, maar desondanks heeft geen enkele foto dit jaaroverzicht gehaald. Mijn keuze viel op deze twee Bergeenden met hun spiegelbeelden in de plas op het Landje van Gruijters in Spaarndam:

Bergeenden
Bergeenden

JULI:

Ondanks dat het dit jaar lang niet zo’n goed vlinderjaar was als 2013 zit ik nu toch met een aantal fraaie foto’s van o.a een Keizersmantel, een Zuringspanner en een Metaalvlinder. Ik kies echter toch voor een andere insectensoort, nl. een eitjesafzettende Keizerlibel. Het resultaat van een dik uur in de hete zon bij een poeltje in de AWD zitten kijken en kieken.

Grote Keizerlibel
Grote Keizerlibel

AUGUSTUS:

Ook deze maand weer ruim voldoende keus, maar niets kan natuurlijk op tegen de bijzondere verschijning in onze regio: de Overveense Kwak. Door velen gefotografeerd in allerlei poses en ook ik heb een ochtendje bij de vijver in Overveen doorgebracht. Uit de vele foto’s die ik maakte was het weer moeilijk kiezen, maar deze is het uiteindelijk geworden:

Overveense Kwak
Overveense Kwak

SEPTEMBER:

Deze maand moet ik kiezen tussen een zeehond met vers gevangen schol, een duinlandschap of toch maar de silhoutfoto van twee Damherten….Voor alle drie is wat te zeggen; na het opgooien van een dobbelsteen wint de laatste:

Damherten in silhout
Damherten in Silhouet

OKTOBER:

Ook deze maand is het weer een moeilijke keus: nachtfotografieseizoen begint weer en het paddestoelenseizoen draait op volle toeren. Ik kan echter niet onder de Maandfoto van Natuurmonumenten uit, mijn eerste echte prijsje: de Porseleinzwam met guttatiedruppels.

2014-10-27ZwetendePorseleinzwam_1024px
Zwetende Porseleinzwam

NOVEMBER:

Ook deze maand weer een groot paddestoelen-aanbod, met name klein Priegelwerk en een Stuivende Stuifzwam. Een avondje fotograferen van Rotterdamse architectuur leverde ook mooie plaatjes op, maar ik neig toch naar een Texelse zonsondergang, geen nacht- maar toch wel avondfotografie.

Texelse Zonsondergang
Texelse Zonsondergang

DECEMBER:

Eén van de weinige dagen in de AWD deze maand leverde me dit plaatje van een vrouwtjes tafeleend in de vlucht op (Vliegende Tafeldame). Een ‘lucky shot’, maar ik was er best wel blij mee. Een goede stimulans om verder te oefenen…

Vliegende Tafeldame
Vliegende Tafeldame

Het maken van zo’n jaaroverzicht is erg moeilijk, maar ook ontzettend leuk om te doen. Ik zou er zo nog een kunnen maken; bovendien ruimt het je archief lekker op en kijk je weer eens kritisch naar je eigen werk. Ik zie alweer genoeg verbeterpuntjes voor aankomend jaar…

Dank voor het kijken en voor iedereen de beste wensen en vooral een goed fotojaar 2015!

Advertentie

10 reacties op ‘De Mooiste Foto’s van 2014

 1. Hoi DIck,
  Zie je nu dat je best kunt kiezen en kortere blogs maken?
  Geintje hoor, want ik vind je blogs altijd leuk en onderhoudend, dus vooral doen wat je zelf fijn vindt.
  Je hebt voor je jaaroverzicht een gevarieerde selectie gemaakt. de Manpadmosjes vind ik super, heb je die ook als kerstkaart gebruikt?
  De Super Bowl is trouwens ook grote klasse.

  Voor zo meteen een goede jaarwisseling, voor het nieuwe jaar veel geluk en gezondheid, en natuurlijk veel mooie fotomomenten. Je hebt het afgelopen jaar een enorme spurt gemaakt, je foto’s worden steeds beter, ga zo door, ik geniet steeds van je verhalen, en we ontmoeten elkaar vast wel eens ergens in het veld.

  Groetjes Loes

  Like

 2. Mooie en afwisselende serie, die superbowl is super! Maar ik zie meer prachtplaatjes zoals de herten in silhouet, de zwetende zwam, de eiafzettende libel en die prachtige mosjes met lichtjes erin. Ik wens jou een heel goed, gezond 2015 met wederom mooie fotomomenten.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Hoi Dick,
  Ook jou is het gelukt om een heel fraai gevarieerd jaaroverzicht te maken. Het is en blijft een lastige, maar tegelijkertijd o zo aantrekkelijke opgave. Je krijgt zo een prachtige kans om heel 2014 nog eens door te nemen. Je laat hier een aantal juweeltjes zien die naar meer smaken.
  Hier ligt je uitdaging voor 2015. Veel geluk, en plezier in de natuur.
  Groet, Kees

  Like

 4. Gelukkig Nieuwjaar Dick en het was genieten om naar je foto’s te kijken. Daar gaan we in 2015 gewoon mee door natuurlijk. Mooie keuzes uit elke maand en sommige kende ik nog niet. Het silhouet bijvoorbeeld, erg mooi en de zwetende porseleinzwam is helemaal prachtig.

  Like

 5. Hoi Dick,

  Prachtig jaaroverzicht met schitterende foto’s. Ik geloof dat ik jouw blog niet volg, daarom mis ik dus een hoop mooie foto’s van jouw in de daar bijhorende blogs.

  Ik ga je vanaf nu volgen, zodat ik lekker met je mee kan genieten, wat je zoal allemaal vastlegt in de Nederlandse natuur.

  Groeten en de beste fotowensen voor 2015
  Remco

  Like

 6. Hoi Dick……….

  een fantastische jaaroverzicht…
  daar heb ik wel wat favorieten bij…
  nr. 2 met de dauw en rijp…prachtige foto en de foto met de
  de druppels onder de paddenstoel! prachtig en dan wil ik de andere
  foto’s niet te kort doen want ze zijn stuk voor stuk mooi…
  Verder wil ik jou/jullie een goed en zo gezond mogelijk 2015
  wensen met veel mooie foto momenten!!

  gr. Nieske

  Like

 7. Hoi Dick,

  een prachtige afsluiting met mega supermooie platen. Het is inderdaad moeilijk kiezen in zo’n item maar je laat hier hele fraaie en soms ook bijzondere opname zien. Ik vind al je foto’s fantastsich maar januari en februari als ook september en oktober zijn voor mij de uitschieters.

  Ik wens jou en al je dierbaren een heel mooi, gelukkig
  maar ook vooral een gezond 2015.

  dat we ook in dit nieuwe jaar weer van elkaars foto’s en mooie momenten
  mogen en kunnen genieten.

  Like

 8. Dick, dit is een heel mooi jaaroverzicht geworden. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk kiezen was want ik heb het afgelopen jaar heel veel mooie blogs van jou voorbij zien komen. Ik ga geen keuze uit de foto’s maken, want ze zijn allemaal het bekijken zeer waard. Ik wens je een gezond en fotofantastisch 2015 toe. Groetjes Annemarie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.