Veluwse Vierdaagse

Om misverstanden te voorkomen: dit is geen blog over een vierdaagse wandeltocht! Hoewel wij niet vies zijn van een stukje wandelen, zal niemand die hier komt dat ook verwacht hebben. Nee, in dit blog een fotoverslag van een vierdaags vakantieverblijf in Beekbergen (en dát moet de trouwe volger bekend voorkomen).

We schrijven eind mei en de eerste grote coronagolf leek achter de rug. We blijven echter voorzichtig en proberen afstand te bewaren. Dat moet midden op de Veluwe geen al te grote problemen opleveren.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De eerste dag maakten we een flinke wandeling over de Loenermark, waar rond deze tijd van het jaar op bepaalde plekken (bosranden langs heidevelden) o.a Groentjes te spotten zouden moeten zijn. Helaas… deze keer niet.

’s Avonds ging ik alleen op stap. Een rondje Beekbergerwoud. Het is aan de late kant, maar je weet nooit of er nog een Oranjetipje rond fladdert of – beter nog – stil zit. Helaas… deze keer niet.
Een Sint Jacobsvlinder is echter ook niet lelijk. In de duinen zie je ze veel, maar meestal zitten ze op onmogelijk plekjes. Deze hing te rusten aan de onderkant van een blad. Hoewel het inmiddels bij achten was, deed de zon nog goed zijn best goedwillende fotografen te hinderen. Goed belichten was dan ook een ramp, maar ik heb geprobeerd er het beste van te maken. Je zou het bijna high-key kunnen noemen…

01 Sint Jacobsvlinder
01 Sint Jacobsvlinder

Pinksterbloemen bloeiden er nog volop, maar zonder een Oranjetipje boeiden ze me niet. Boterbloemen negeer ik ook meestal, maar vandaag eens een keertje niet. Ik geloof dat dit zelfs mijn eerste boterbloemfoto is.

02 Boterbloem
02 Boterbloem

Dagkoekoeksbloemen zie je overal in groten getale, de witbloeiende Nacht- en Avondkoekoeksbloem iets minder. Ik heb echter een hekel aan nep, maar de Echte Koekoeksbloem kan ik wel waarderen…

03 Echte Koekoeksbloem
03 Echte Koekoeksbloem

Op een bepaalde plek stonden wilgenbomen vol met spuugbeestjes (Wilgenschuimcicaden) die maakten dat je het idee had dat het onder de bomen regende. De druppels die op het lagere struikgewas vielen, vormden in combinatie met het zonlicht voor een fraaie achtergrond met bokeh bollen. Maar alléén als er in de voorgrond iets fotogenieks staat om op scherp te stellen. Ik heb van alles geprobeerd, maar alleen wat Paardebloemen (in verschillende stadia) waren enigszins bruikbaar. Jammer, daar had meer in gezeten…

04 Paardebloem
04 Paardebloem

Rood kleurende Veldzuring met gunstig opvallend zonlicht en dat tegen een donkere achtergrond vraagt om low-key. In de nabewerking nog wat spelen met licht, donker en contrast gaf dit resultaat.

05 Veldzuring
05 Veldzuring

De laatste foto van deze avondwandeling. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat dit een Hortensia soort is.

06 Hortensia
06 Hortensia

Omdat de beestjes het een beetje lieten afweten, lijkt het beetje een flora-blog te worden, maar het komt goed…

Bij het vakantieverblijf maak ik meestal een vogelfotografie hoekje, maar voor een paar dagen vond ik dat niet de moeite. Bovendien zijn alle vogels veel te druk met het opvoeden van jongen. Het werd dus ook hier ‘behelpen’ met de aanwezige flora. Hoewel het beste er hier en daar wel al af was, waren de Lelietjes-van-Dalen (of is het Lelietje-van-Dalens?) toch een dankbaar onderwerp.

Lelietjes-van-Dalen bleken zelfs een mooi onderwerp voor – nogmaals – een low-key experiment.

09 Lelietje van Dalen
09 Lelietje van Dalen

En maar weer terug naar ‘gewoon’…

Een varen was nog duidelijk in de ontrol-fase. Ik maak er dankbaar gebruik van…

12 OntrolVaren
12 OntrolVaren

Her en der tussendoor kroop hier en daar wat Kruipend Zenegroen.

Tot slot twee close-up foto’s van een uitbundig bloeiende Rhododendron.

Vanaf hier begint de beestenboel, zij het dat het beperkt blijft tot gevogelte. Eerst maar een slechte bewijsfoto van een vogel in de vlucht. Gemaakt tijdens een andere avondwandeling, onder aboninamele lichtomstandigheden. Hierdoor moest er in de nabewerking weer van alles uit de kast gehaald worden, maar het is in ieder geval te zien dat het een Boomvalk is. Het is mijn eerste…

17 Boomvalk
17 Boomvalk

Mijn laatste uitstapje ging – niet geheel toevallig – naar de Hoog Buurlose Heide. Hier zou namelijk de fraaie, rode Lentevuurspin te vinden moeten zijn. Maar die zijn klein en de heide is groot, dus – hoe verrassend – vandaag helaas even niet. Een adder zou eventueel ook leuk geweest zijn…

Een Veldleeuwerik in de vlucht is andere koek en voor mij nog even te hoog gegrepen, maar gewoon op de grond is ook al mooi. Zelfs dat was me tot vandaag nog niet gelukt. De afstand was groot en het plekje kon beter, maar toch: de eerste is binnen.

18 Veldleeuwerik
18 Veldleeuwerik

Een Pimpelmees was zo druk met de zorg voor zijn kindjes dat-ie geen tijd had om even op een beter plekje te gaan zitten. Dan maar weer iets high-key-achtigs geprobeerd. Hij heeft – als ik het goed zie – een flinke spin te pakken. Ik geloof (en hoop) niet dat het een Lentevuurspin is…

19 Pimpel met buit
19 Pimpel met buit

Gelukkig was er vandaag toch nog een vogeltje wél bereid een beetje mee te werken: een vrouwtje Roodborsttapuit.

Na afloop van mijn wandeling zocht ik ietwat teleurgesteld mijn auto weer op, maar sprong zowat een gat in de lucht toen ik vlak bij de parkeerplaats bijna struikelde over een Meikever. Hij lag te spartelen op zijn rug op het pad en ik besloot hem m.b.v. een stukje hout overeind te helpen en in de berm neer te leggen. Als dank daarvoor moest-ie natuurlijk wel even poseren en dat deed-ie graag.
Ik schoot een focus-reeksje (n=12) en wil met de volgende foto laten zien dat dit niet altijd goed gaat als het onderwerp niet stil zit. Ik vond het toch een grappig resultaat.

22 Meikever
22 Meikever

Er bleek niet één exemplaar te zijn, maar het pad was – sterk overdreven – bezaaid met Meikevers, de één in duidelijk betere conditie dan de ander. Het was zo’n dag dat ze massaal uit de bomen vallen, misschien veroorzaakt door de stevige wind die vandaag waaide?
Sommige waren niet vooruit te branden en leken reddeloos verloren, andere probeerden op eigen pootjes een goed heenkomen te zoeken.

Meikevers zijn – met ca. 3 cm aan lengte – flinke jongens en opvallend zijn hun oranje antennes waarmee ze voedsel en – niet onbelangrijk – leden van het andere geslacht zoeken. In rust zijn de uiteinden samengevouwen, maar zodra ze in beweging komen, blijken deze te bestaan uit 6 lamellen bij de dames en 7 lamellen bij de heren. Verschil moet er zijn, nietwaar?

25 Meikever
25 Meikever

In het veld is dat met het blote oog amper waarneembaar, maar op sommige foto’s zijn ze eenvoudig te tellen. Onderstaande figuur is dus duidelijk een soort man.

26 Fortuyn Meikever
26 Fortuyn ‘At Your Service’ Meikever

En de laatste. Deze probeerde met alles wat-ie nog in zich had op/over een tak te klimmen, maar dat lukte voor geen meter. Misschien maar goed ook, want voor een laatste foto is dit wel een leuke pose: doei en bedankt voor de medewerking!

27 Uitzwaai Meikever
27 Uitzwaai Meikever

Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

12 reacties op ‘Veluwse Vierdaagse

 1. Hoi Dick,

  Ik heb genoten van dit blog hoor. Heel veel mooie foto’s. De low-key foto’s vind ik heel goed gelukt maar ook de flora met bokeh en zachte achtergronden zijn mooi. Jammer dat je niet meer vogels kon fotograferen maar in elk geval heb je toch 2 nieuwe fotosoorten erbij. De Meikevers stelen de show, vooral omdat ik ze nog nooit gezien heb. Mooi dat de lamellen te tellen zijn, erg stoere beesten.

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  ik vind je low-key van de lelietjes-van-dalen héél erg mooi. Chique foto.
  De detailbeelden van de roze rododendron spreken mij ook erg aan (dat dacht je waarschijnlijk al).
  En die meikevers zijn erg leuk en mooi geworden. Vooral die eerst met al die pootjes 🤩

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  Mooie serie en leuke tekst weer. Je hebt in de nabewerking van sommige foto’s echt iets bijzonders kunnen maken. De St. Jacobsvlinder vind ik in dat opzicht alleszins geslaagd. Maar ook de veldzuring in abstractie, zulke experimenten daar houd ik wel van. Je echte koekoeksbloem is prachtig zo met die achtergrond. Vroeg me af of je bij sommige bloemenfoto’s weer met een boterhammenzakje in de weer geweest bent, maar hoe dan ook de resultaten mogen er zijn. Je boomvalk kan inderdaad nog een stuk beter, maar het begin is gemaakt en realiseer je dat vliegende vogels de moeilijkste tak van vogelfotografie is. Je meikevers vind ik schitterend, prachtige kever is dat toch, ik heb ze nog nooit gefotografeerd, hier zie je ze ook bijna niet. Volgend jaar toch maar eens naar op zoek gaan.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   Als ik het me goed herinner ben ik bij de lelietjes van dalen wel met een zakje in de weer geweest, maar hetzelfde effect kan je vaak ook bereiken door gebruik te maken van de aanwezige begroeiing.

   Like

 4. Hoi Dick,
  Rondstruinen in een andere omgeving is altijd aangenaam, zeker als het de Veluwe is. Je moet daar uiteraard een beetje geluk hebben met wat je daar kan tegenkomen, maar mijn ervaring is dat die omgeving altijd de moeite waard is. Ook al zijn je bloemenfoto’s als vanouds weer fraai, de meikevers stelen voor mij de show. In de AWD kon je er dit jaar ook volop van genieten, ze waren er behoorlijk massaal. Ik vind het geweldige dieren om te fotograferen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, ten eerste gefeliciteerd met je eerste boomvalk. Dat er nog velen mogen volgen. De leeuwerik heel fraai en die fotograferen in vlucht is inderdaad helemaal niet simpel. De foto’s van de bloemen zijn naar mijn idee prachtig. De veldzuring spreekt mij het meeste aan. Vuurwerk is het eerste wat in me opkwam. De serie van de meikevers vind ik wel het meest tot de verbeelding spreken. Prachtig, foto 22 en 24 vind ik wel heel fraai maar ook de andere foto’s zijn super.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Een mooie vierdaagse! Al had je ook wel wat last van wenssoorten die het lieten afweten!
  Maar je hebt een mooie serie van de bloemen. Echte koekoeksbloem is ook de mooiste met die grillige blaadjes. De low key van de Lelietjes-van-Dalen vind ik echt geslaagd. Soort Barokplaat. Ik wist niet dat rododendrons zo mooi waren, die moet ik toch maar eens beter bekijken volgend jaar, dan! Ook al heb je heel wat moeten doen in de nabewerking, die boomvalk is toch heel erg gaaf. Zo’n plaat heb ik nog nooit gemaakt. De Veldleeuwerik, roodborsttapuit en de pimpelmees ook lekker platen . Ik moest lachen om je opmerking “hopelijk niet de lentevuurspin”haha! De meikevers vormen wel een geweldig toetje!Hele gave platen zijn dat!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Voor mij was een gebrek aan vogels toch wel een kleine domper geweest, maar jij als allround-fotograaf schakelt gewoon over naar andere mogelijkheden. Foto’s 5 en 9 zijn prachtig gelukt, waarbij ik nummer 9 nog het mooist van de twee vind. Waarschijnlijk door het contrast dat erin zit. Lekker dat je nog een aantal meikevers tegenkwam, Het heeft je nog een aantal zeer fraaie platen opgeleverd.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  sorry voor mijn late reactie maar ik liep al enorm op achter en de hitte van de afgelopen weken maakte dat er niet beter op. Werken en hitte is geen goede combi hahahaha…. Straks weer naar het werk maar eerst even bij jou koekeloeren en……. ik word weer enorm verrast!
  Werkelijk prachtige beelden en wat ik zelfs heel erg mooi bind zijn de antennes van de meikever. Die zijn al zo mooi en je brengt de meikever en zijn antennes ook jog eens prachtig in beeld. Echt heel gaaf om te zien.
  Natuurlijk zijn ook de andere foto;’s weer eens meer dan mooi en heb alles zowel in klein formaat als in groot formaat beken. Ik ben weer helemaal blij na het zien van dit moois. Echt heel mooi gedaan.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.