Siberische Grondeekhoorns

17 Siberische Grondeekhoorn

In het jaar 2000 maakten wij onze eerste fietstrektocht. We pakten gelijk goed uit en fietsten met volle bepakking naar Rome en weer terug. Bijna 5000km in 9 weken (voor de liefhebbers te lezen op VeloSite2.0). Om deze enerverende monstertocht 20 jaar later te gedenken, besloten we het dunnetjes over te doen, héél dunnetjes.
Dus begonnen we eind mei andermaal aan een fietstocht naar Rome, maar dan naar het gelijknamige buurtschap, dat deel uit maakt van het Gelderse dorp Rossum. In één dag goed te doen. Het ergste van de eerste coronagolf was achter de rug en een hotelletje boeken in Rossum bleek mogelijk. Omdat het van daaruit nog slechts 52 km was naar Tilburg, kwam het idee op om de aldaar verblijvende fotogenieke en wereldberoemde Siberische Grondeekhoorns met een bezoekje te vereren. Omdat er ook weer terug gefietst diende te worden, bleef er voor dat bezoek slechts ca. 1,5 uur over…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Tijdens het fietsen van Rome naar Tilburg was het aanvankelijk bewolkt, maar vanuit het westen zou het langzaam op klaren. En dat kan natuurlijk weer niet gewoon een beetje, dus u raadt het al: we reden Tilburg in en alle wolken verdwenen als sneeuw voor de zon! Resultaat: knalhard licht waar niemand op zat te wachten en ik al helemaal niet. Nu maar hopen dat de bomen op het domein van de eekhoorns het licht voldoende zouden temperen…

Vol goede moed liep ik via het eerste het beste pad het bos in. Reeds na enkele minuten zag ik iets rommelen tussen het gebladerte op de grond. Ja hoor, meteen raak… maar wat zijn ze klein!

01 Siberische Grondeekhoorn
01 Siberische Grondeekhoorn

Ze zijn niet alleen klein, maar blijken ook tamelijk rusteloos. Al gauw zocht hij/zij een plekje in de zon op hetgeen gelijk een heel andere sfeer opriep. Hopelijk zijn het geen echte zonaanbidders…

02 Siberische Grondeekhoorn
02 Siberische Grondeekhoorn

Ook hier zat-ie nog met zijn staart in de zon, maar op een leuk plekje. Dit leverde meteen al een eerste aardig plaatje op. Dit was de moeite al waard.

03 Siberische Grondeekhoorn
03 Siberische Grondeekhoorn

Misschien ten overvloede dit citaat uit het Brabants Dagblad: Het zijn dieren met een verhaal. Dat voert terug naar het roemruchte Tilburgs Natuur Dierenpark aan de Bredaseweg. Het sluit in 1973 de poorten, maar laat in de omringende Warande een erfenis na. Een kist valt van een wagen, schiet open, de inhoud kiest het hazenpad, het bos in. Aldus de anekdote. Feit is dat Tilburg er vanaf dan een in het wild levende eekhoornsoort bij heeft. Die is nu dik op weg naar het gouden jubileum, en houdt zich prima staande.

Ze mogen er van ‘Brussel’ blijven mits de populatie niet veel groter wordt en ze zich niet gaan verplaatsen naar andere gebieden.
Leuk voor ons soort mensen, maar niet in het minst voor de eekhoorntjes.

04 Siberische Grondeekhoorn
04 Siberische Grondeekhoorn

Hoewel ik met de derde foto al best tevreden was, wilde ik natuurlijk meer. Ik had tenslotte nog een uur over. Ik liep wat heen en weer verschillende paden in, maar zag er slechts af een toe eentje, terwijl er toch een stuk of honderd zouden moeten zijn. Deze deed zijn naam geen eer aan en zat in een boom. Dat verwacht je natuurlijk niet…

05 Siberische Grondeekhoorn
05 Siberische Grondeekhoorn

Totdat ik in gesprek raakte met iemand die er kennelijk meer van wist: ik moest bij ‘de speeltuin’ zijn, daar zaten de meeste. En ze had gelijk.
Al snel vond ik er eentje die op de grond in de weer was met een eikel, zoals het een echte Knabbel of Babbel betaamt.

06 Siberische Grondeekhoorn
06 Siberische Grondeekhoorn

Leuk om te zien natuurlijk, maar niet zo’n fraai plaatje opleverend. De volgende zat in principe op een beter plekje, ware het niet dat de zon hier een beetje roet in het eten gooide.

07 Siberische Grondeekhoorn
07 Siberische Grondeekhoorn

Ze schoten nu links en rechts aan me voorbij. Over de grond met toch een grote voorkeur voor plekjes op en tussen de aanwezige houtwallen. Gevolg: al snel teveel storende takken in beeld.

08 Siberische Grondeekhoorn
08 Siberische Grondeekhoorn
09 Siberische Grondeekhoorn
09 Siberische Grondeekhoorn

Nou schijn je deze beestjes met wat nootjes redelijk eenvoudig te kunnen verleiden om op een leuker plekje te gaan zitten. Die had ik niet meegenomen, bovendien had ik geen tijd om daar uitgebreid werk van te maken. Zoals meestal bij mij moest het vandaag weer allemaal ‘naturel’.

Maar zonder geluk vaart niemand wel en af en toe zat er dan ook eentje op een wat gunstigere plek. Nooit lang, dus snel handelen was noodzaak.

10 Siberische Grondeekhoorn
10 Siberische Grondeekhoorn
11 Siberische Grondeekhoorn
11 Siberische Grondeekhoorn

Deze had geen echt fraaie stek uitgezocht, maar dat handje op zijn neus vond ik wel heel grappig.

12 Siberische Grondeekhoorn
12 Siberische Grondeekhoorn
13 Siberische Grondeekhoorn
13 Siberische Grondeekhoorn

Omdat je een blog altijd een beetje moet opbouwen, heb ik de vijf – in mijn ogen – mooiste foto’s voor het laatst bewaard.

14 Siberische Grondeekhoorn
14 Siberische Grondeekhoorn
15 Siberische Grondeekhoorn
15 Siberische Grondeekhoorn

Soms schieten ze ineens toch een boom in. Deze dacht een plekje gevonden te hebben uit het zicht van dat figuur met dat rare zwarte ding in zijn handen. Maar dat was duidelijk buiten de waard gerekend…

16 Siberische Grondeekhoorn
16 Siberische Grondeekhoorn

In eerste instantie was-ie inderdaad onzichtbaar voor mij, maar behoedzaam om de boom heenlopend kreeg ik hem toch in het vizier. Deze – een fractie eerder genomen – foto vind ik persoonlijk één van de mooiste van vandaag…

17 Siberische Grondeekhoorn
17 Siberische Grondeekhoorn

… hoewel deze laatste er zeker niet veel voor onder doet. En dat ondanks het zonnige plekje dat hij had uitgekozen om te poseren.

18 Siberische Grondeekhoorn
18 Siberische Grondeekhoorn

Tot zover dit beeldverslag vanuit het verre Tilburg. Misschien riskant, maar we hebben er niets aan over gehouden. Het was leuk om een keer gedaan te hebben, maar een uurtje was lang zat. Het leverde toch steeds min of meer dezelfde beelden op, waarbij je dan een beetje mazzel moet hebben met de omstandigheden.
Een ieder weer dank voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

13 reacties op ‘Siberische Grondeekhoorns

 1. Wat een geweldige foto’s van de grondeekhoorn zijn dit Dick.
  Wij komen wel eens in Tilburg maar ik weet niet waar je dit dan kan fotograferen, ik zou dat wel heel graag weten, want misschien kan ik daar de volgende keer, zal wel volgend jaar worden ook eens kijken, wel te hopen dat ze er dan nog zijn natuurlijk.
  Ik ben het met je eens van de laatste 5 foto’s die zijn inderdaad echt super mooi.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze zitten in de bossen ten westen van de stad. De Oude Warande (ben ik niet geweest) en het Wandelbos. Zoek op Uitspanning de Zeven Geitjes (Google Maps). Het bos ligt daar tegenover.

   Like

 2. Hoi Dick,
  Dit bespaart je een treinreis naar Siberië, waarbij je nog maar moet afwachten of je de eekhoorns dan zult treffen. Maar vanuit Rome was het toch ook nog een behoorlijke rit. Het was wel de moeite waard. Het is je gelukt om een knappe reportage te maken van deze exoot die het in Tilburg prima naar zijn zin heeft. Een mooi diertje overigens.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Stoer om dat eind te fietsen! En ik zit ongelofelijk te genieten van dit ontzettend schattige beestje. Hij staat hoog op mijn verlanglijstje, maar het komt er steeds maar niet van! Misschien moet ik ook eens de fiets pakken….(dacht het niet) Fantastische platen en de laatste paar vind ik qua licht ook wel de mooiste. TOP,
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  het lijken me toch wel heel leuke diertjes om te observeren en op de plaat te zetten.
  Ik ben het met je eens dat de laatste 5 foto’s wat licht betreft het mooist zijn. Maar alle beelden daarvoor zijn ook erg leuk, m.n. 4 en 12.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Hartstikke leuk blog van deze kleine snelle rakkertjes. Vreemd eigenlijk, ik woon er slechts een veertigtal km.’s vandaan maar ik ben er eigenlijk nog nooit achteraan gegaan. Toch maar eens overwegen want jij laat er hier een prachtige serie van zien, bij elkaar geschoten in slechts anderhalf uur. Een flinke fietstocht overigens, maar ik lees dat jullie ervaren pedaleurs zijn en dan is Tilburg vergeleken met Rome slechts een tochtje in je achtertuin. En dan te bedenken dat het best lastig is om in zo’n bosstructuur een mooie achtergrond te krijgen en die beestjes ook nog watervlug zijn. Ik vind het een knappe serie waar voor mij vooral je openingsfoto alsmede nr.2, 11 en de laatste eruit springen.

  Groeten,
  Ad

  Like

 6. Hai Dick,

  Leuk dat je naar de eekhoorntjes geweest bent. Ze staan al een tijdje op mijn reserve-lijstje, maar het komt er eigenlijk nooit van. Gewoon te ver weg en eigenlijk een mooi tripje als ik een keertje in de buurt ben, zoals jij dat nu gedaan hebt. Ik zie regelmatig zeer mooie beelden voorbij komen en jij hebt er in die korte tijd gelukkig ook een aantal kunnen maken. Eigenlijk moet je hiervoor zelf nootjes meenemen en een mooie tak of stronk neerzetten. Dat het ook lukt zonder zelf te tuinieren is mooi meegenomen. Soms heb je gewoon die mazzel dat je een paar van dit soort beelden kunt maken in een korte tijd. Ik zou er in ieder geval ook tevreden mee zijn.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Nohhhhh…….. ik ben gelijk weer van kleur verschoten 🥒🥦💚maar wat is dit gaaf zeg! Kon je ze zo gemakkelijk fotograferen? Ik lees dat je iets zag bewegen en dan volgen daar enorme mooie foto’s op!!! Echt geweldig om te zien. Niet dat ze voor je gingen poseren maar gezien het tijdsbestek heb je toch een prachtige serie weten te maken 🤢 Maar eens googlen waar ik dit kan vinden.
  Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.