Los zand : winter 19/20

08 Winterakonieten

Na de vierdelige serie blogs over de AWD-winter dacht ik klaar te zijn voor het voorjaar. Maar helaas, ik vond her en der nog wat Los Zand dat in bepaalde mapjes was achtergebleven. Tijd dus voor de grote schoonmaak met als resultaat een soort overgangsblog.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik begin met een serie plaatjes die ik maakte tijdens mijn bezoek aan het Amsterdam Licht Festival (ALF) Ik had ze bewaard met in het achterhoofd de gedachte om in februari/ maart nog eens terug te gaan naar de hoofdstad om wat aanvullende beelden te maken. Helaas gooide een vervelend virusje roet in het eten…

De eerste foto is gemaakt vlakbij het Centraal Station. Het Oosterdok ter hoogte van NEMO.

01 Amsterdam, Oosterdok
01 Amsterdam, Oosterdok

Ik gebruik bij nachtfotografie meestal de automatische witbalans en dat gaat vaak goed. Op foto 1 heb ik daar niet aan gesleuteld. Voor foto 2 – die ongeveer hetzelfde is – heb ik achteraf wat meer blauw toegevoegd om en wat koeler beeld te krijgen. Soms worden kunstlichtplaatje namelijk wat te geel naar mijn smaak. Nou heb ik niet zoveel smaak, dus een ander moment kan ik daar weer anders over denken…

02 Amsterdam, Oosterdok
02 Amsterdam, Oosterdok

Het ALF speelde zich dit jaar deels af in een gedeelte van Amsterdam dat ik nog niet kende, maar waar toch een aantal verrassende foto-locaties bleken te zijn, zoals bijvoorbeeld deze Muiderpoort.

03 Amsterdam, Muiderpoort
03 Amsterdam, Muiderpoort

De route liep via het Entrepotdok om Artis heen om vervolgens over het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) richting De Amstel te gaan. Dit doorkijkje op het UvA terrein vond ik wel de moeite waard om even mee te nemen. Ik denk overigens dat normaal dit terrein niet vrij toegankelijk is, dus misschien was dit wel een buitenkansje?

04 Amsterdam, UVA
04 Amsterdam, UVA

Na alle tegenvallende ALF kunst ellende aan de zuidkant van de Blauwbrug, was het de hoogste tijd om op de hoek Amstel/Zwanenburgwal even tot bezinning te komen. Amsterdam op zich is eigenlijk veel leuker dan dat hele ALF, getuige dit panorama van geveltjes aan het water.

05 Amsterdam, Amstel
05 Amsterdam, Amstel

Nog zo’n panorama, nu iets meer kijkend richting Muntplein. Uiterst rechts is nog net een deel van hotel De L’Europe (óók erg fotogeniek overigens) zichtbaar met links daarvan de Munttoren.

06 Amsterdam, Amstel
06 Amsterdam, Amstel

Hopelijk is in november dat fanatieke virusje een beetje uitgeraasd en zijn de belemmeringen weer achter de rug zodat ik hier alsnog een vervolg aan kan geven. Tot zover voor nu de afdeling nachtfotografie vanuit Amsterdam.

Mijn twee volgende plaatjes vallen echter ook in de categorie nachtfotografie, maar dan heel anders. Het fotograferen van de maan wordt veel gedaan, vooral als er iet bijzonders mee aan de hand is. Minder uitdagend als je eenmaal weet hoe het moet en veel tijd kost het niet.

De eerste foto is van 6 januari. Een wassende maan genomen aan het eind van een dagje in de AWD. Als de maan op deze manier beschenen wordt door de zon dan zijn de kraters goed zichtbaar door het strijklicht. Exif: 1/640s-f/6.3-iso800-400mm en 1 stop onderbelicht.

07 Maan 06.01.20
07 Maan 06.01.20

Drie dagen later was de eerste volle maan van 2020 en er zou sprake zijn van een gedeeltelijke maansverduistering. Erg spectaculair was dat echter niet: het gaat om de zwakke schaduw aan de rechter onderkant. Nou, nou! Bovendien zijn bij volle maan de kraters niet of nauwelijks zichtbaar. Exif: 1/400s-f/11-iso200-400mm en 3 stops onderbelicht.

08 Maansverduistering [...]
08 Maansverduistering […] 10.01.20

Genoeg duistere praktijken, tijd voor ‘normale’ daglichtfotografie. Het is 9 januari als in de achtertuin de eerste Winterakonieten in bloei komen. Het voorjaar kondigt zich voorzichtig aan…

08 Winterakonieten
09 Winterakonieten

De dag daarna maakte ik een rondje door wandelbos Groenendaal, op zoek naar slijmzwammen. Ik heb daar blijkbaar geen goede neus voor, want die vond ik niet, hoewel… misschien ééntje, maar dat stelde niet veel voor. Slechts ietsje groter waren deze witte schijfjes. Met het blote oog wel te zien, maar daar houdt het dan ook mee op. Pas met een macrolens zie je hoe fraai ze er écht uitzien en dat het (waarschijnlijk) Gewone Franjekelkjes zijn. Een focus stack van 23 opnamen.

10 Gewoon Franjekelkje
10 Gewoon Franjekelkje

De Kleverige Lindebekertje waren er nog steeds. Dus daar maakte ik dankbaar gebruik van om weer eens een poging te wagen ze fatsoenlijk vast te leggen.

11 Kleverig Lindebekertje
11 Kleverig Lindebekertje

Tijdens een wandeling in de AWD met vrouwlief (18 januari) maakten we ook even een uitstapje naar het strand. Dat doen wij wel vaker in deze tijd van het jaar. De kans dat je dan een paar Drieteenstrandlopertjes tegenkomt is redelijk groot. Zo ook nu. Helaas voor het fotograferende deel van ons gezelschap was het erg zonnig…

12 Drieteenstrandloper
12 Drieteenstrandloper

Weer teruglopend naar het duingebied werden we nieuwsgierig gade geslagen door deze indrukwekkende geweidrager. Zoals gezegd was het zonnig, erg zonnig. Het niet-fotograferende deel van ons gezelschap had daar geen enkele moeite mee…

13 Damhert
13 Damhert

Op 23 januari was het ander koek, ook in de AWD. Niks geen zon, maar somber weer en veel dauwdruppels op van alles en nog wat.. En dus niet alleen op mossen!

14 Dauwdruppels
14 Dauwdruppels

Op 5 februari maakte ik de laatste foto van een Grote Zaagbek (v) van deze winter. Waarom deze geen plaats kreeg in dit blog is mij een raadsel…

15 Madam Zaagbek
15 Madam Zaagbek

Tijdens één van mijn vele speurtochten naar Baardmannetjes maakte ik nogmaals een uitstapje naar het strand. Vooral om nogmaals Drieteenstrandlopertjes te fotograferen, maar nu bij beter licht. Dat leverde genoeg plaatjes op om daar een apart blog mee te vullen. Binnenkort in dit theater!

In dit blog drie bijvangsten van dat uitstapje. Het resultaat van wat gespeel met zeeschuim en zonlicht in de branding.

16 Zeebellen
16 Zeebellen

Als die combinatie klopt dan kan dat resulteren in prachtig gekleurde bokeh bollen.

17 Strandballen
17 Strandballen

Helaas was vandaag door mij die combinatie niet kloppend te krijgen. Ik moet daar nog eens een vinger achter zien te krijgen.

18 Strandstilleven
18 Strandstilleven

Met deze drie strandfoto’s ben ik wel heel toepasselijk gekomen aan het eind van deze portie los zand. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

17 reacties op ‘Los zand : winter 19/20

 1. Hoi Dick,
  Los zand heeft wel iets, op zijn minst variatie. Avond- en nachtfotografie hoort overduidelijk bij je interesses, zoals je volgers inmiddels weten. Het gaat je goed af en geeft weer eens een heel ander beeld van een stad. Dat je van paddo’s houdt is eveneens bekend, de kleverige lindebekertjes staan er heel fraai op. Madam zaagbek is ook al een schoonheid, een waardige afsluiter van het winterseizoen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kon in eerste instantie ook niet meer reageren, maar toen ik op “4 reacties” klikte kwam ik gelukkig toch in het reactie-gedeelte. Ik vind dit een fijne overgang naar ….. wie zal het zeggen in deze rare tijden. Eigenlijk wil ik nooit een favoriete foto kiezen omdat iedere fotograaf/blogger de foto’s met zorg maakt en uitzoekt voor de blogs. In dit geval moet ik toch even kwijt dat ik foto 14 met de druppels wel heel erg goed gelukt vind.

  Geliked door 1 persoon

 3. De Amsterdam-foto’s zijn prachtig en knap gedaan. De natuurfoto’s liggen mij meer, maar je laat je veelzijdigheid goed zien. Erg mooi.
  Je blog heeft wat kuren, denk ik. Ik moest ook inloggen, terwijl ik ingelogd ben, maar even vernieuwen brengt gewoon terug naar het oude vertrouwde reactieveld.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een gevarieerd blog Dick. De nachtfoto’s zijn fraai maar mijn voorkeur gaat uit naar flora en fauna. Ik vind ook dat je die altijd prachtig weet vast te leggen. De serie van het strand met schelpen en de bokeh bollen hebben in deze mijn voorkeur. Prachtig.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Dit kun je met droge ogen toch geen restantjes of los zand zoals jij het noemt meer noemen. Behoudens dat heb je het van leuk, luchtig commentaar voorzien. Ik vind de witbalans bij je eerste foto toch net wat mooier dan bij de tweede, je zien daar ook het schijnsel in de lucht boven de gebouwen. Mooie aanvulling dit op je blog van destijds. Leuk die eerste maanfoto, moet ik ook maar eens proberen. Als je toch regelmatig veel foto’s voor een stack maakt zou je eens een startrail kunnen overwegen. Je franjekelkje is werkelijk een beauty, maar ja daar moest je ook 23 keer voor op je knieën, haha. Vroeg me af of die dauwdruppels ook een stack is, heel mooi. En ja, hoe kun je die grote zaagbek nou in hemelsnaam vergeten, prachtig. Ik zou wat meer op het strand gaan spelen met die strandballen weet jij wel raad, heerlijk bokeh.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   De dauwdruppels is inderdaad een stack, van slechts 4 opnames in dit geval. En startrails heb ik al eens gedaan, met mijn vorige Canon spiegelreflex. Met mijn huidige camera is dat een fluitje van een cent (LiveComposite!)

   Like

 6. Wat is dit toch mooi! Werkelijk fantastisch!
  Nou ben ik sowieso altijd al aangeschoten qua kleur als ik naar je blog ga dus dat geeft wat lucht maar man man man….. ook in dit los zand (schandalig om het zo te noemen) zitten werkelijk pareltjes,. Strandbellen maar ook de kleverige bekertjes zijn zo mooi net als dat franjekelkje zucht….. Werkelijk genieten.
  De eerste foto’s met licht zijn ook helemaal jouw ding en je kan dat ook nog eens erg goed naar voren brengen. Je maakt mer weer helemaal afgun……euh… superblij met deze mooie platen.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Ha Dick,
  wat een gevarieerd blog. Je laat hier goed zien dat van veel fotografische markten thuis bent.
  De koelere omzetting van je eerste foto spreekt mij erg aan. Ook de uitsnede vind ik hier goed uitkomen. Uit die serie vind ik foto 5 ook erg mooi.
  De allermooiste van dit blog is voor mij foto 14; beeldschoon dat takje vol glanzende druppels.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 8. Weer een leuke los zand blog, met van alles wat. Ik vind de nachtfotografie van jou toch ook wel erg mooi. En de koelere tinten spreken inderdaad wat meer bij dit soort foto’s. Verder een paar mooie uit de AWD, damhert, de druppels op het grasje, mevrouw zaagbek.. de zwammetjes, maar wat ik ook heel mooi vond…de strandfoto’s van de schelpjes en de branding.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Nou, je had nog een hoop zeer fraaie beelden liggen hoor.
  Allereerst een reactie op de eerste twee beelden. Ik vind de uitvoering van nummer 2 mooier. Ik zou bv foto 5 ook wel eens met een koelere witbalans willen zien. Die nachtfotografie van jou is toch iedere keer weer schitterend. Knap werk.
  Foto´ s 10 en 14 zijn ook een hele fraaie. Mooi in al hun eenvoud.
  De zaagbekvrouw ook prachtig. Opvallend dat ze zou tam is. Dit is nou toch wel een soort die behoorlijk snel de vleugels neemt. Mooi extraatje op het mooie blog waarin je aandacht had voor de zaagbekken.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.