DTS x 18

01 Drieteenstrandloper

In mijn vorige blog kwam reeds een foto van een Drieteenstrandloper (DTS) voorbij. Een foto die gemaakt werd tijdens een strandwandeling bij zonnig weer, dus met hard licht. Enkele weken later was het minder zonnig en besloot ik, een tweede poging te wagen. Hoewel ook nu nog niet optimaal was het licht nu iets beter.

Ook nu weer komende vanuit de AWD besloot ik post te vatten ter hoogte van de noordelijke begrenzing van het strandreservaat Noordvoort. Daar heb je tegenwoordig wat minder last van wandelaars en zeker van wandelaars met honden. Laagwater was nét geweest, hetgeen als voordeel heeft dat je dan niet in het natte zand hoeft te gaan liggen én dat de gewenste fotomodellen – als ze er zijn – vanzelf jouw kant op bewegen. Toen ik bijna op mijn beoogde schietpositie was aangekomen kwam er een flinke groep DTSs voorbij rennen en ik stortte mij direct ter aarde.
Meestal ben je dan te laat, maar nu niet: ze bleven een beetje heen en weer rennen, soms wat verder weg, dan weer wat dichterbij en mijn schietgerei maakte overuren. Toen ik enkele honderden foto’s op de SD-kaart had staan, besloot ik het voor gezien te houden. Er zouden vast wel een paar geslaagde opnames tussen zitten, bovendien moest ik nog wat ruimte vrij houden voor Baardmannen

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De opbrengst aan geslaagde foto’s viel niet tegen. Na een kritische voorselectie bleven er nog bijna 90 foto’s over.

01 Drieteenstrandloper
01 Drieteenstrandloper

Na de tweede selectieronde stonden er nog ca. 40 klaar in de map voor dit blog, natuurlijk nog veel te veel.

02 Drieteenstrandloper
02 Drieteenstrandloper

Tenslotte waren het allemaal min of meer dezelfde foto’s: DTS op links, DTS op rechts, DTS min of meer frontaal. Er moest nog minstens de helft worden geschrapt.

03 Drieteenstrandloper
03 Drieteenstrandloper

Na veel wikken en wegen zijn er 18 foto’s overgebleven die dit blog hebben gehaald.

04 Drieteenstrandloper
04 Drieteenstrandloper

Hoewel het ontzettend drukke beestjes zijn, zit er niet veel actie in deze beelden. Af en toe werd er wat gegeten en dat was het dan.

05 Drieteenstrandloper
05 Drieteenstrandloper

Ik heb me in het verleden al vaker met deze beestjes bezig gehouden met steeds ongeveer dezelfde beelden als resultaat.

06 Drieteenstrandloper
06 Drieteenstrandloper
07 Drieteenstrandloper
07 Drieteenstrandloper

Toch trap ik er steeds weer in: als ik ze voorbij zie rennen, wil ik ze ook proberen te kieken. Door dat hoge bewegingstempo is dat dan ook een hele uitdaging. Een ieder die zich er ook aan gewaagd heeft, zal dat ongetwijfeld beamen.

08 Drieteenstrandloper
08 Drieteenstrandloper

Omdat er ter plaatse verder weinig andere mensen op het strand waren, bleven ze relatief lang bij mij in de buurt rondhangen, zodat ik er niet veel tijd aan kwijt was. Ik denk dat de hele sessie niet meer dan 12 minuten heeft geduurd.

09 Drieteenstrandloper
09 Drieteenstrandloper

Behalve dat het leuke beestjes zijn én blijven, weet ik er verder niets zinnigs over te vertellen. Vanaf hier gewoon maar alleen kijken.

10 Drieteenstrandloper
10 Drieteenstrandloper
11 Drieteenstrandloper
11 Drieteenstrandloper
12 Drieteenstrandloper
12 Drieteenstrandloper
13 Drieteenstrandloper
13 Drieteenstrandloper
14 Drieteenstrandloper
14 Drieteenstrandloper
15 Drieteenstrandloper
15 Drieteenstrandloper

Ah, de wind wakkerde hier even aan, hetgeen met wat opstandige veertjes voor wat variatie zorgde.

16 Drieteenstrandloper
16 Drieteenstrandloper
17 Drieteenstrandloper
17 Drieteenstrandloper
18 Drieteenstrandloper
18 Drieteenstrandloper

Met deze 18e DTS ben ik aan het eind gekomen van weer een enerverend blog. Hoewel ik er nu anders over denk, zou het mij niet verbazen als ik volgende winter gewoon wéér op een strand te vinden ben om mij met deze koddige diertjes te vermaken. We zullen het zien, u bent gewaarschuwd!

Voor nu een ieder weer dank voor het lezen en vooral kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

10 reacties op ‘DTS x 18

 1. Wat een geweldige serie van deze drieteentjes.
  Allemaal perfect scherp, en een mooi laag standpunt.
  Groetjes Irma
  PS, ik weet nu waarom mijn reactie toen niet werd geplaatst, ik moet eerst een reactie geven op het forum waar ik bij ben, dan hoef ik mijn naam en email etc niet meer in te vullen, die site is ook van WordPress.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick, ja met zo’n hoog aantal opnames kunnen de foto’s die je plaatst alleen maar van heel hoge kwaliteit zijn. Dat is dus in dit blog het geval en ik heb genoten van de mooie foto’s die je hier laat zien. Een mooi vogeltje in een prachtige setting.
  Prachtig,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Hele leuke serie. Met plezier doorgebladerd. In de lightbox ook erg mooi, deze foto’s kunnen dat heel goed hebben. Mooi standpunt, dat doet alles. En zo’n pootje ff optrekken of een beetje wind in de veertjes. Heel relaxed allemaal. Ik ben er niet goed in, nooit gelukt met mooie foto’s thuis te komen,
  Dus ik zit er van te genieten.
  Groetjes en fijn weekend.
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Wauw, wat een prachtige serie. Ik vind ze alle 18 even mooi, het licht was prima zo te zien, te weinig licht is ook niet fijn (had ik in november op de pier, en daarna gooide de onstuimige winter en daarna Corona roet in het eten voor mijn plannen om in ijmuiden de DTSjes te fotograferen). dat lage standpunt doet het hem wel denk ik. Mooie zachte tinten. Ik heb met veel plezier naar je blog gekeken
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een geweldige mooie serie en dat met je schietgerei. ik schiet altijd hele andere dingen whahahaha….. let maar niet op mij maar met dat schietgerei zoals je dat zo mooi verwoorde schoor ik gelijk naar het donkere groen!!!!
  Je lag mooi in het zand en dan ook deze fantastische platen van de drieteentjes kunnen maken. Ja, dat is echt onwijs mooi. Mijn complimenten Dick! Ik bekijk je foto’s daarna ook altijd nog in die lihgtbox. Echt geweldig!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Dts’jes doen het meestal goed, vooral als je een plek kan vinden om ze mooi op de plaat te krijgen. Liggend, of zoals bij de Zuidpier, als ze op een rotsblok lopen is dan het aantrekkelijkst. Net als jij kan ik er ook niet zo makkelijk genoeg van krijgen en het gevaar van in herhaling vallen is dan levensgroot. Het zij zo, als je het maar naar je zin hebt. De serie is in ieder geval top.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Hele gave serie. Prachtige scherpte in je foto´ s en ook de details in het wit zijn top. Het licht in je eerste foto vind ik het mooist. Daar heb je een beetje een roze gloed en dat maakt de foto warmer. Foto drie is ook gaaf. Jammer dat de vogel net niet een beetje meer jouw kant op kijkt. Het standpunt maakt natuurlijk de hele serie. Dat is zo belangrijk bij deze kleine vogeltjes. Het fijne is dat je dan zo mooie onscherpte in je voor- en achtergrond krijgt. Ik heb ze een paar dagen geleden ook weer gefotografeerd en het blijft leuk om te doen. Vooral als je toch weer net iets andere beelden krijgt dan de vorige keren. Als ik jouw serie zo bekijk, dan heb ik toch het gevoel dat dit hier ook het geval is. Gewoon erg mooi gedaan.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,

  Het zijn leuke vogeltjes die DTS’jes, je kunt er met gemak honderden foto’s van maken en uren tijd aan besteden omdat ze over het algemeen helemaal niet schuw zijn en bovendien vaak lang op dezelfde plek heen en weer blijven rennen. De serie kenmerkt zich door de fijne lage standpunten waardoor fijne zachte voor- en achtergronden en prima scherpte op de vogels. Ze staan allemaal heel prominent in beeld, misschien had je ervoor kunnen kiezen om enkele foto’s met wat meer omgeving te maken. Uit ervaring weet ik inderdaad dat het lastig is om zo’n rennend vogeltje te platen, dat zou dan met wat uitzoomen, een wat langere sluitertijd en pannen mogelijk moeten zijn. Natuurlijk zijn er dan veel misklikken, maar als je kiest voor “continue opnames hoog” (bij Nikon) zit er meestal toch wel een goede foto tussen. Maar niettemin een fantastisch mooie serie in een mum van tijd geschoten, het hoeft niet altijd uren of dagen te kosten natuurlijk. Het is moeilijk om de mooiste aan te wijzen, maar die met een lichtje in het oog hebben mijn voorkeur.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.