De Mooiste Foto’s van 2015

Net als de twee voorgaande jaren doe ik ook dit jaar weer mee met die leuke traditie om aan het eind van het jaar een blogje te schrijven met daarin de 12 mooiste foto’s van het jaar, van elke maand één. Het lijkt wel of het elk jaar moeilijker wordt om een keuze te maken: er zijn maanden bij waarvan ik wel 4 of 5 foto’s zou willen plaatsen. Daarnaast nog het eeuwige getwijfel over het plaatsen van óf de mooiste foto óf toch maar van dat ene mooie moment. Gelukkig ben ik al vroeg begonnen met uitzoeken, maar toch zit ik eind december nog steeds met meer dan 30 foto’s en raadplegen van de familie lost mijn probleem niet op. Gewoon maar beginnen met schrijven en gaandeweg proberen een knoop door te hakken…

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

JANUARI

Deze maand is het geen probleem, daarvan blijft er maar één over. Een macro-opname van een mooi natuurverschijnsel dat helaas deze winter niet vaak voorkwam: ijskristallen op de rand van de hoed van een paddestoel. De kristallen begonnen door de warmte van de zon van onderaf langzaam te smelten waardoor er een soort kristalglazen ontstonden.

Kristalglas
Kristalglazen

FEBRUARI

Deze maand ben ik een paar keer richting Zandvoort gefietst, waar een groep Pestvogels was neergestreken in een woonwijk. Ik heb daar een paar prachtige foto’s van kunnen maken, waarvan er eentje in aanmerking kwam om dit blog op te sieren. Pestvogels zo dicht bij huis zijn een buitenkansje en de bewuste foto zou hier dan ook gestaan hebben, ware het niet dat zich begin van de maand een natuurverschijnsel in Nederland had voorgedaan dat tegenwoordig ook een zeldzaamheid is: sneeuw! Een ochtendwandeling in de Amsterdamse WaterleidingDuinen leverde een aantal mooie sneeuwlandschappen op en daarnaast een serie foto’s van een vos in fraai ochtendlicht. Eén van die foto’s leidde later dit jaar tot een publicatie in de Zoom.nl WinterFotografie Gids 2015. Ik voel me daarmee uiteraard zeer vereerd en daarom dan ook hier deze foto.

Vos in de sneeuw
Vos in de sneeuw

MAART

Ik had de Pestvogel natuurlijk kunnen doorschuiven naar maart, want ook deze maand heb ik daar nog leuke plaatjes van kunnen kieken. Dat zou het probleem echter alleen maar groter maken, want een bezoekje aan de Heikikkers op de Veluwe leverde – naast een mooi plaatje – mijn allereerste publicatie in Zoom op: in een artikel over dierenfotografie in het septembernummer. Daarnaast verscheen deze plaat in een artikel over het fotograferen van heikikkers op de website van Zoom.nl. Daar ben ik best wel een beetje trots op, dus vandaar.

03.mrt2015-03-17 15-49-31 - IMG_1047wide_1080p
Love is Blue

Een heel andere foto maakte ik de avond voor vertrek van het grootste in Nederland gebouwde plezierjacht – de Symphony – van de werf aan De Kaag. Eén van mijn betere – zo niet de beste – avondfotografiefoto’s tot nu toe, maar na lang wikken en wegen is die het toch niet geworden.

APRIL

Deze maand ging de eindstrijd tussen een foto van de zeldzame Kievietsbloem en een van de doodgewone, uitgebloeide paardebloem. De laatste heeft gewonnen, waarbij het mooie avondlicht, de compositie en de sfeer de doorslag gaven.

2015-04-21 20-41-52 - IMG_0334dev_1080p
Paardepluis

MEI

Op een avond in mei reed ik naar de Hempolder om o.a. grutto’s te fotograferen en dat was niet zonder resultaat. Er zaten een paar geslaagde kiekjes tussen en omdat de Grutto dit jaar werd uitverkozen tot onze ‘Nationale Vogel’ (voor wat het waard is) wil ik daarvoor wel een plaatsje in dit overzicht vrijmaken.  Een standaard Grutto-op-paaltje valt al gauw af; ik hoef nu alleen nog maar te kiezen tussen  een Grutto in het weiland of een Grutto in de vlucht. Omdat vogels in de vlucht kieken niet mijn sterkste punt is was ik met de vliegende Grutto erg in mijn nopjes, maar ik kies hier toch voor een Grutto in het weiland vanwege het mooiere licht en het lage standpunt.

2015-05-19 19-55-27 - IMG_2931dev_1080p
Onze Nationale Grutto

JUNI

In de maand juni heb ik veel tijd gestopt in het zoeken naar een spechtennest. En toen ik er eenmaal eentje had gevonden, in het dagenlang posten, in de hoop het uitvliegen van een jong vast te kunnen leggen. 12 Dagen lang heb ik elke dag minimaal een uur staan wachten, kijken en kieken, maar helaas wegens een- duidelijk verkeerd- geplande vakantie het ultieme moment gemist. Wel is het gelukt verschillende voedermomenten te kieken, maar die waren niet allemaal even geslaagd. Vaak was het licht ongunstig: te weinig, te hard en vol op de nestholte of juist tegenlicht. De foto van deze maand is echter wat dat betreft wel aardig gelukt.

2015-06-17 10-37-24 - IMG_9386dev_1080p
Grote Bonte Specht – moeder en kind

Misschien is mijn tweede keus – een zonsondergang in de Groene Weelde in de Haarlemmermeerpolder – wel mooier, maar dat was meer een toevalstreffer.

JULI

Deze maand ging de eindstrijd weer tussen twee foto’s, allebei toevalsmomenten. De eerste was tijdens een ochtendkoffie op een vakantiestekje in Beekbergen. Een roofvlieg streek neer om de krant uitgebreid te komen lezen. Ik kreeg volop gelegenheid de macrolens te pakken en in te stellen, met op zich een fraaie macro als resultaat, ware het niet dat een krant nou niet bepaald een mooie plek is om je te laten kieken. Moment twee vond plaats tijdens een avondwandeling langs een Limburgs riviertje, waarbij ik bij toeval op twee bevers stuitte. Ondanks dat de schemering al begon in te vallen, leverde dit een aantal spannende en unieke plaatjes op, waarvan ik dit de mooiste vind.

Bever
Bever

AUGUSTUS

Het wordt afgezaagd, maar ook deze maand moet ik weer een keuze maken en hoewel ik eigenlijk mijn tweede keus – een sfeervolle Parnassia-macro – misschien wel mooier vind, geeft het moment deze keer weer de doorslag. Tijdens een ochtendje kieken in een fotohut in Amsterdam maakte ik mijn eerste echt mooie ijsvogelfoto. Geen bijzondere actiefoto, maar een rustige pose in prachtig licht en met een fraaie achtergrond.

2015-08-20 12-00-21 - IMG_6683devWide_1080p
IJsvogel

SEPTEMBER

Deze maand geeft de meeste keuzestress! Ook deze maand kon ik tot twee keer toe uitgebreid een ijsvogel vastleggen, op een mooie plek in de Amsterdamse WaterleidingDuinen, hetgeen een serie schitterende kiekjes opleverde. Een vakantie in de Pyreneeën leverde daarnaast ook een aantal prachtige fotomomenten op, die hier allemaal niet zouden misstaan. Een bergmeertje, een overvliegende Rode Wouw, een Groene Cicade en verschillende bijzondere vlinders. Uit de laatste categorie heb ik het meest achter de kolibrievlinder aangelopen, hetgeen me zelfs een aanhouding door de plaatselijke gendarmerie opleverde! Duizenden foto’s maakte ik van deze snelle rakkers met uiteindelijk best een paar leuke resutaten. Dit is één van de mooiste:

2015-09-07 10-15-12 - IMG_0948_1080p
Kolibrievlinder

OKTOBER

Deze maand maakte ik twee foto’s die voor mij – als niet-ochtendmens – een soort van onhaalbaar leken: een zonsOPKOMST en een bedauwde libelle. Per jaar heb ik maar weinig kansen, maar in oktober zou het in principe moeten kunnen lukken, mits je een beetje mazzel hebt. Op 10 oktober had ik dat met een prachtige zonsopkomst en tien dagen eerder met de vondst van een bedauwde heidelibel. Deze keer geldt het principe: wie het eerst komt die het eerst maalt.

2015-10-02 09-24-09 - IMG_5024deved_1080p
Bedauwde Heidelibel

NOVEMBER

Ook begin november had ik – na een mistig begin – nogmaals het geluk van resterende dauwdruppels, deze keer op een braambloesem in de Amsterdamse WaterleidingDuinen. Omdat deze maand verder geen serieuze concurrentie opleverde was de keus niet zo heel moeilijk.

2015-11-02 10-28-28Braam - IMG_7961dev_1080p
Braambloesem

DECEMBER

Deze maand ben ik niet veel op pad geweest met de camera. Het weer zat een beetje tegen of er waren andere redenen. Slechts een keer trok ik de natuur in, maar daar is in deze tijd van het jaar niet zo heel veel te beleven. Verder bracht ik voor het derde jaar op rij een bezoekje aan het Amsterdam Licht Festival, het begint een gewoonte te worden. De mooiste kiekjes maakte ik niet van één van de kunstobjecten, maar van een fotogenieke grachtenlokatie tijdens het blauwe uurtje: Zicht op Papeneiland vanaf de Papiermolensluis.

2015-12-13 18-04-42 - IMG_0443And2more_tonemapped_1080p
Amsterdam Papeneiland

Hiermee zit het fotojaar 2015 er op. Ik heb me keurig aan de afspraak gehouden slechts één foto per maand te plaatsen, maar toch op slinkse wijze gebruik gemaakt van de mogelijkheid mijn tweede keuzes te laten zien. Gewoon om aan te tonen  dat het allemaal zo eenvoudig niet is! Ik hoop dat ik een goede keus gemaakt heb.

Ik wil hierbij iedereen bedanken voor het lezen en bekijken van dit blog én uiteraard van alle voorgaande blogs. Vooral de reacties waardeer ik zeer. Allemaal de beste wensen voor 2016: vooral een goede gezondheid, maar hopelijk ook veel mooie fotomomenten. Dat de keuze volgend jaar nog maar veel moeilijker moge zijn…

Advertentie

14 reacties op ‘De Mooiste Foto’s van 2015

 1. Hai Dick,

  In 2015 ben ik jouw blog gaan volgen en heb daarin enorm veel mooie platen gezien. Wat ik vooral leuk vond, was dat er zo’n grote variatie aan soorten beelden voorbij kwamen. Of het nou dieren, planten, macro-onderwerpen, stadsgezichten, landschapjes of wat dan ook waren, het zag er altijd zeer fraai uit. Dat vind ik knap want het vergt allemaal een ander soort techniek. Je hebt je dus ontwikkelt als allround fotograaf en je ziet toch een grote vooruitgang in de afgelopen jaren. Ik kijk in ieder geval altijd met plezier naar je foto’s en vind je teksten leuk om te lezen. Ga zo door in 2016!

  Veel geluk en gezondheid toegewenst in 2016.
  René

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick, een prachtig overzicht van wat je allemaal voor je lens hebt gekregen in 2015. Voor 2016 wens ik je weer veel inspiratie en bijzondere momenten in de natuur en dat daar weer veel mooie foto’s van gemaakt zullen worden. Ik kijk er naar uit.
  Proost,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt een geslaagd jaar achter de rug, met o.a. je publicaties in/op Zoom. Je jaaroverzicht sluit daar naadloos op aan. Fraaie beelden en mooie afwisseling. Mijn favorieten zijn de grutto en de heidelibel.

  Ik hoop dat 2016 voor jouw net zo’n mooie serie oplevert en dat je veel er op uit kunt trekken om te genieten van deze mooie hobby,

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 4. Een hele reeks mooie momenten en erg leuk om nog eens terug te zien. Het ijsvogeltje vind ik persoonlijk toch nog altijd de mooiste maar de eerste foto komt dicht in de buurt.
  Voor dit nieuwe jaar wens ik je veel moois toe en natuurlijk ook voor je vrouwtje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt weer prachtige plaatjes uitgekozen, stuk voor stuk zijn het beauty’s. Ik hoop dat je ook dit jaar jaar weer veel foto’s plaatst zodat ik weer inspiratie op kan doen. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Ondanks het wikken en wegen – of dankzij – heb je een prachtig gevarieerd overzicht samengesteld. Dat er veel moois niet aan bod is gekomen is wel herkenbaar. Als je het nog eens zou moeten doen zou er net als bij mij waarschijnlijk een ander overzicht uitrollen. Het is maar net hoe je er op een bepaald moment over denkt. Hoe dan ook, de variatie en kwaliteit spreken mij aan. Dat je ook in vakkringen erkenning hebt gekregen maakt 2016 toch wel een succesvol jaar voor je. Ga vooral zo door.
  Daarnaast wens ik jou en je gezin alle goeds toe voor 2016.
  Gr

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  een heel mooi overzicht en ja, het is wikken en wegen welke te plaatsen want er zijn zoveel mooie momenten die we graag nog eens zouden laten zien. Jou keuze is een hele mooie en ik ben echt helemaal verliefd op je foto van november “Braambloesem”. Wat is die toch mooi!!!!!
  Ook voor jou en je dierbaren een heel mooi en liefdevol 2016. Dat we ook in dit nieuwe jaar weer van veel mooie natuurmomenten van elkaar mogen en kunnen genieten.
  Groetjes,
  helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuk en afwisselend overzicht. Prachtige momenten en ik kan mij voorstellen dat je soms moeite had met kiezen. Ik mis een beetje jouw prachtige macrofoto’s van paddenstoelen, maar ook dat zal wel met de beperking van 1 foto per maand te maken hebben. Ik had nog even doorgeklikt en ik zag de foto van de roofvlieg, als je er niet bij had gezegd dat ie op een krant zat, was dat niet te zien. Ik vind het een prachtige foto, heb hem volgens mij niet gezien in een van je blogs (of gemist). Ben benieuwd naar wat je in 2016 ons gaat laten zien, ik heb in 2015 genoten van jouw foto’s en vooral jouw macrofoto’s vind ik steeds beter worden.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,
  Allereerst wil ik jou en je dierbaren een heel gelukkig en gezond 2026 wensen!
  En natuurlijk ook veel fotoplezier en mooie foto’s! Dat gaat je in het nieuwe jaar ongetwijfeld lukken, want in het afgelopen jaar heb ik weer een flinke vooruitgang geconstateerd, je gaat echt lekker!
  Het verrast mij dat je 12 foto’s hebt kunnen uitkiezen 😉 want kiezen is volgens mij niet jouw sterkste punt, in je enthousiasme wil je alles laten zien. Ik zou je toch de raad willen geven om strenger te selecteren, hoe moeilijk dat ook is, maar ik ben er echt van overtuigd dat je blogs er alleen maar mooier en beter door worden. Natuurlijk mag je deze raad lekker naast je neer leggen en gewoon je eigen ding blijven doen hoor 😉
  Dan over dit mooie jaaroverzicht: allemaal fraaie beelden en een fijne afwisseling. Als altijd met een prettige lezend verhaal, daar ben je goed in.
  De kristalglazen zijn een prachtige openingsfoto ( wel in het groot bekijken, dan zie je de haarscherpe kristalletjes), de ijsvogel springt er uit door kleur en scherpte, en ook een erg mooie achtergrond, en ook je braambloesem verdient een extra compliment.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 10. O, o, wat verschrikkelijk mooi allemaal zo bij elkaar en ook prachtig achter de linkjes. Ik heb geen voorkeur, allemaal fijn om maar te kijken. (Wel blij dat ik mijn kolibrievlinder niet in mijn overzicht heb gestopt, want die kan bij lange na niet tippen aan die van jou.)
  Ik wens je een net zo fantastisch (of nog beter) nieuw fotojaar toe in alle vredigheid en gezondheid.
  Hartelijke groet, Dianne

  Geliked door 1 persoon

 11. Als nieuwkomer ben ik wat laat, maar beter laat dan nooit en ik moet bekennen dat ik een grote bewondering heb voor al jouw foto’s. Ik zou niet kunnen zeggen welke ik de mooiste vind, ze zijn gewoon allemaal prachtig en uniek! Ik wens je hierbij een al even mooi en uniek fotojaar en natuurlijk ook een gezond en gelukkig jaar.
  Vriendelijke groet, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.