Harz -2: Gefladder

23 GGW in de vlucht

Zoals al aangekondigd in deel 1, gaat in dit tweede Harz-blog alle aandacht uit naar vlinders. Het fotograferen daarvan in het buitenland is altijd spannend, want je hoopt toch altijd weer een mooie soort tegen te komen, bij voorkeur eentje die je in ons koude kikkerlandje niet gauw aan zult treffen. Ik kan meteen wel verklappen dat dat aardig gelukt is.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Tijdens één van de eerste wandelingen liepen we over een weide, een deel van één van de skipistes bij Altenau. Hier zagen we de ene na de andere Metaalvlinder. Ze zaten er voornamelijk op – volgens mij – Adderwortel en zo niet, dan leek het daar sterk op. In de AWD zie ik af en toe wel eens een Metaalvlinder, maar hier had ik ze gewoon voor het uitzoeken.

01 Metaalvlinder
01 Metaalvlinder

De ‘metalic’ kleur van hun vleugels varieerde van blauw tot grijsgroen, verlopend naar bruingrijs aan de achterkant.

02 Metaalvlinder
02 Metaalvlinder

De mannetjes hebben duidelijk grotere, geveerde antennes.

03 Metaalvlinder
03 Metaalvlinder

Zeker van opzij zien ze er een stuk indrukwekkender uit, voor zover dat mogelijk is voor zo’n relatief klein vlindertje.

04 Metaalvlinder
04 Metaalvlinder

De laatste – weer een vrouwtje – zat voor de verandering eens niet op Adderwortel.

05 Metaalvlinder
05 Metaalvlinder

Ook de gewonere soorten kregen mijn aandacht. Het zal te maken hebben met het feit dat ik jarenlang geprobeerd heb met wisselend succes een moestuin te exploiteren, maar de koolwitjes zijn bij mij niet erg populair. Als ze er uitdagend mooi voor gaan zitten, dan ben ik echter best bereid de ontspanknop even in te drukken. Deze keer voor een Klein Koolwitje. Ik ben de beroerdste niet…

06 Klein Koolwitje
06 Klein Koolwitje

Tijdens een andere wandeling zag ik opeens een veel groter witje vliegen. Het was een zonnige dag, zoals de meeste dagen dat we hier verbleven. Dat leverde meestal niet de fraaiste foto’s op, maar als het niet zonnig is dan zie je zeker niks fladderen. Gelukkig ging ook deze even stil zitten op een distel en kon ik afdrukken. Toen ik het plaatje op mijn schermpje zag verschijnen zag ik pas dat ik een primeurtje te pakken had: dit moest haast wel een Groot Geaderd Witje zijn! En dat was het ook!

07 Groot Geaderd Witje
07 Groot Geaderd Witje

Zoals het meestal gaat: als je er eenmaal één gezien heb, zie je ze vaker. We kwamen er op elke wandeling nu steeds wel één of meerdere tegen en steeds kon ik ze dan niet weerstaan.

08 Groot Geaderd Witje
08 Groot Geaderd Witje

Kennelijk waren ze niet erg kieskeurig wat betreft hun nectarleverancier, want ze landden op verschillende bloemsoorten. De namen daarvan wist ik meestal niet (heb er ook niet naar gezocht), maar het was wél leuk voor de variatie.

09 Groot Geaderd Witje
09 Groot Geaderd Witje

Geen primeurtje, maar toch wel een bijzondere soort, was het Boterbloempje. In 2019 had ik die voor het eerst gezien in de Pyreneeën en nu dan ook hier in de Harz. Een opvallend mooi, overwegend oranje vlindertje, maar met de vervelende eigenschap dat het zich graag diep in het gras ophoudt. Helemaal vrij kon ik ze er dan ook niet op krijgen, maar dat was vorig jaar al gelukt. Het is niet anders.


Wat dat betreft werkten de Kleine Vossen beter mee. Gewoon bij iemand in de voortuin, mooi vrij zittend op het Oranje Havikskruid. Misschien dan wel niet zo’n bijzondere soort, maar toch zeker een hele fraaie. Ik mag ze in ieder geval graag zien.

12 Kleine Vos
12 Kleine Vos

Wél weer een bijzondere soort was dit Bont Dikkopje. Hoe de bovenkant van de vleugels er uitziet, kon ik niet zien, maar de onderkant was opvallend en deed een beetje denken aan een parelmoervlinder. In Nederland zijn ze vrij zeldzaam. Hoe het in Duitsland zit, weet ik niet, maar het was voor mij in ieder geval het tweede primeurtje! Bovendien hing deze voor de verandering eens mooi vrij aan een grashalm, niet vol in de zon en tegen een redelijk rustige achtergrond. Het kon beroerder!

13 Bont Dikkopje
13 Bont Dikkopje

De volgende is vermoedelijk geen primeur. Een vrij forse parelmoervlinder, op braamstruiken aan de rand van het bos. Een Bosparelmoervlinder zou voor de hand liggen, maar dat is het vrijwel zeker niet en ook de Braamparelmoervlinder is zeer onwaarschijnlijk. Ondanks dat ze de onderkant van de vleugels niet goed liet zien, zou het – volgens waarneming.nl – om de Grote Parelmoervlinder kunnen gaan. Hij lijkt inderdaad veel op een eerdere foto die ik daarvan in de Elzas heb gemaakt…


Ook een mooie soort was de volgende. Een vrij onopvallend tussen het gras hangende Lindepijlstaart, een knots van een nachtvlinder. Toevallig viel mijn oog er op en dat was best knap van mijn oog, want de schutkleur was bijna perfect. Eenmaal eerder zag ik deze soort, alweer jaren geleden, in eigen tuin op de muur van ons schuurtje.

16 Lindepijlstaart
16 Lindepijlstaart

De volgende is weer een primeurtje: we zagen hem landen in de berm van ons wandelpad, diep tussen het gras. Gelukkig zocht-ie later een iets beter plekje op, waardoor ik hem redelijk goed vrij kon fotograferen. Het was een vrij forse vlinder die sterk deed denken aan de Grote Beer. Het bleek inderdaad familie te zijn. Deze Weegbreebeer – want zo heet ie – komt in Nederland niet of nauwelijks voor. In sommige jaren wordt er wel eens eentje gemeld, meestal op de Pietersberg. In Duitsland daarentegen is-ie verspreid over het hele land wel te vinden. Ik kan het me verbeelden, maar in de tekening op de vleugels zie ik min of meer de vorm van een hakenkruis, een heilig symbool in o.a. het hindoeïsme en boeddhisme, dus dat slaat weer helemaal nergens op…

17 Weegbreebeer
17 Weegbreebeer

Op de laatste wandeling hadden we op de valreep nog een ontmoeting met één van de allermooiste vlinders, mijn favoriete Koninginnepage. De laatste jaren worden we in Nederland steeds meer verwend met deze mooie soort, dus dat we hem hier zagen, was niet verwonderlijk. Hoewel ik er al veel en ook zeker mooiere plaatjes van heb, nam ik deze toch graag nog even mee.

18 Koninginnepage
18 Koninginnepage

Tot slot een zestal foto’s van vlinders in de vlucht. Om de titel van dit blog een beetje te rechtvaardigen. Ik wil niet zeggen dat het een fluitje van een cent is, maar met mijn nieuwste aanwinst is dat beslist goed te doen. Ik heb daar al eerder iets over geschreven en ook van laten zien met een Meikever. Nu waren verschillende Groot Geaderde Witjes (GGW) de door mij uitverkoren modellen..


Ik gebruikte de Olympus E-M1mk3 in combinatie met de niet geheel compatibele PanaLeica 100-400mm lens. Dat betekende dat ik geen gebruik kan maken van de langzamere stand waarbij voor elke opname ge-autofocust wordt. Of dat een nadeel was of niet blijft de vraag. Het was nu één keer scherpstellen (S-AF) op vlinder of bloem en dan de ontspanknop half ingedrukt houden totdat de vlinder wegvloog (of geland was) en dat kon soms best lang duren.


Als het dan gebeurde was het een kwestie van snel de ontspanknop doordrukken en dan maar hopen dat in de voorafgaande 14 beelden de wegvliegende vlinder zich nog in het scherptedieptebereik zou bevinden.

23 GGW in de vlucht
23 GGW in de vlucht

Vaak was dat niet het geval en kon je een hele set opnames direct weggooien, maar soms zat het mee en dan kon je in één zo’n setje (van zo’n 25 opnames) zomaar een stuk of 5 geslaagde foto’s hebben.
Gaandeweg kwam ik erachter dat je niet teveel moest inzoomen, maar vrij veel ruimte rondom je onderwerp moest houden. Dat leverde een beduidend grotere kans op één of meerdere hits op. Nadeel was dat je dan soms behoorlijk moest croppen. Al met al hield ik van de enkele honderden opnames er toch enkele tientallen over die scherp waren en dat zou zonder Pro Capture nooit gelukt zijn.

De laatste en – in mijn ogen – mooiste opname was degene waarbij er plotseling een tweede vlinder in beeld vloog. Of het een poging tot paring was, weet ik niet; vandaag zag ik het niet gebeuren.

24 GGW x2
24 GGW x2

Kortom: ik heb er weer een mooi stukje speelgoed bij en ga daar zeker vaker gebruik van maken. Er zal nog wel flink geoefend moeten worden, maar dat is ook leuk. Over de resultaten tot nu toe ben ik in ieder geval niet ontevreden. Het is een mooie toevoeging aan vlinderfotografie.

Tot zover de vlinders uit de Harz. Geen slechte opbrengst, al zeg ik het zelf.
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. In het derde en laatste deel van deze trilogie komen de vogels en wat overige fauna aan de orde. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

12 reacties op ‘Harz -2: Gefladder

  1. Hai Dick,

    Weer zo’n tak van fotografie die ik in de toekomst vaker wil gaan beoefenen. Afgelopen maanden ben ik wat bezig geweest met de macro-lens in mijn tuin en het blijft lastig om dit spul echt mooi scherp op de foto te krijgen. Ik kijk dus met enige bewondering naar de vliegbeelden. Er is enige mate van geluk bij nodig, maar de geluksfactor heb jij toch aardig weten te verkleinen. Heel knap werk. Tsja, een mazzeltje met foto 24 natuurlijk, maar dat moet je af en toe gewoon hebben. Leuk dat je weer een paar nieuwe soorten in je verzameling hebt kunnen stoppen en ook nog eens met mooie platen (bijna aldoor dan). Zo’n boterbloempje zou dan ff wat beter mee moeten werken, maar ja.
    Nummer 3 vind ik een hele fraaie net als nummer 8. De soorten op 16, 17 en 18 zijn natuurlijk geweldig om voor je lens te krijgen. Uiteraard wil je graag superplaten, maar in deze gevallen is het ook heel fijn om ze gewoon op de foto te krijgen.

    Groet,
    René

    Geliked door 1 persoon

  2. Hallo Dick, buiten de fantastisch mooie opnamen van de vlinders vind ik de soorten weer top. De metaalvlinders zijn prachtig. Het geaderd witje vind ik schitterend en zijn in deze mijn favoriet maar dat komt ook door de fraaie platen die je er van hebt gemaakt. Mijn complimenten.
    Groeten,
    Roos

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Dick,
    Wow wat een fantastische vlinders heb je gezien….erg jaloersmakend.
    Foto 5 van de metaalvlinders is de mooiste, maar ik vind ze allemaal heel mooi ook al omdat ze nou eens niet op dat gele spul zaten! De Kleine vos heel fijntjes op het havikskruid, super! Bont dikkopje, prachtig!! Natuurlijk ook de Koninginnenpage en de Parelmoertjes staan er weer heel fijntjes op. De Weegbreebeer is een schoonheid, zo ook het boterbloempje, prachtig! Maar de geaderde witjes zijn echt geweldig! Wat een mooie soort en dito platen. Ik heb hier wel lekker van zitten genieten, Heb je nog een deel?
    Groetjes,
    Maria

    Geliked door 1 persoon

  4. Het hele blog is om te smullen, Dick. Wát een prachtige platen.
    Je begint al met een mooi diverse serie van de metaalvlinder. Maat het groot geaderd witje steelt voor mij hier de show. Elegante vlinder is dat. En opvliegend levert natuurlijk de meest bijzondere beelden. Dikke complimenten daarvoor.

    Hartelijke groet, Corrie

    Geliked door 1 persoon

  5. Hoi Dick,
    Niet alleen lijkt de Harz mij een aantrekkelijk vakantiegebied, het leverde je ook nog een flink aantal aantrekkelijke soorten vlinders op. Je nieuwste speeltje gaat je ongetwijfeld veel plezier bezorgen. Het is weer een flinke investering , maar het levert je wel fraaie resultaten op. De vliegbeelden die je hier laat zien vind ik heel mooi. Maar een aantal soorten die je hier laat zien zijn is nieuw voor mij. Kortom, een prachtige serie, allesbehalve doorsnee.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

  6. Hoi Dick,

    De metaalvlinder lijkt me een lastige vlinder om te fotograferen, zonder pola-filter zouden de glimmende vleugels snel kunnen uitbijten. Maar je hebt het lekker onder controle, vooral de zijaanzichten vind ik heel mooi. Prachtige vlinder dat groot geaderd witje, kan me voorstellen dat je er geen genoeg van kon krijgen. Heel bijzonder dat boterbloempje, ik had er in vlindertermen nog nooit van gehoord en uiteraard ook nog nooit gezien. Dat bont dikkopje heeft wel iets weg van het spiegeldikkopje, althans de buitenvleugels, heel mooi. Parelmoervlinders in z’n algemeenheid zijn voor jullie, daar bij de AWD, geen uitzondering, ik zou een gat in de lucht springen als ik er hier een zag. Die pro-capture stand in je camera moet je koesteren, die gaat je nog vele mooie plaatjes opleveren. Deze zijn in elk geval al schitterend. Prachtige serie in z’n totaal.

    Groeten,
    Ad

    Geliked door 1 persoon

  7. Gohhhhh….. wat een schitterende serie heb je hier neergezet 💚 Ik heb hier werkelijk met open mond naar zitten kijken want er zitten echt parels tussen, wat zeg ik tussen….. het zijn allemaal parels!!! Ten eerste die metaalvlinder (die ik echt bijzonder vind) en prachtige antennes heeft, maar ook de andere vlinders zijn super. Ik was behoorlijk onder de indruk van foto 23. Wat een gave serie van die vliegende GGW. Echt super en deze moeten gewoon in een natuurboek.
    Ook je ontdekking van de Lindepijlstaart is bijzonder want deze zie je toch niet veel.
    daarbij zag je ook nog een paar bijzondere soorten zoals de dikkopjes ne de weegbree beer.
    Ik heb je foto’s een aantal keren bekeken en echt….. zo gaaf!
    Groetjes,
    Helma

    Geliked door 1 persoon

  8. Wauw, hier wordt ik blij van, mooie vlinders. En wat een gave soorten: braamparelmoervlinder , groot geaderd witje en koninginnepage….die wil ik zelf allemaal ook nog eens vastleggen. De lindepijlstaart is ook een mooie, grote nachtvlinder. ( mijn moeder had er eentje op haar balkon en ze vond het een vies beest…..heb haar maar even gecorrigeerd dat het een heel mooie nachtvlinder is). Ook het dikkopje is een soort die we hier niet veel zien, dus een heerlijke serie zo… (ik zou bijna weer naar zomer verlangen…maar dan wel met temparaturen van maximaal 25 graden).
    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.