Zwarte Woud 2: Gevogelte

Mei 2014 – Zwarte Woud (D)

Na in mijn eerste deel van de Zwarte Woud-trilogie een uitstapje te hebben gemaakt naar architectuur en ‘long exposure’, keren we nu weer gauw terug naar de natuurfotografie: tijd voor wat gevogelte!

Ons onderkomen – gelegen op een heuvel – beschikte over een redelijk tuin, met gazon, borders en een piepklein vijvertje met dito fontein. Nooit verwacht, maar op een goede dag kwam daar toch een vogel een bad nemen, een soort die ik nog niet eerder had gezien, laat staan gekiekt. Het bleek achteraf om een vrouwtje Zwarte Roodstaart te gaan, een primeurtje! Erg lang bleef ze niet, maar ik kon toch een paar redelijke plaatjes maken (vanachter glas):

Zwarte Roodstaart (v)
Zwarte Roodstaart (v)

Een bijna dagelijks terugkerende gast was een Witte Kwikstaart. Een altijd lastig vogeltje om te fotograferen, vind ik: op de een af andere manier lijkt het vaak dat het kopje niet scherp is. Deze keer valt het wel mee:

Witte Kwikstaart op rotsblok
Witte Kwikstaart op rotsblok
Witte Kwikstaart in het gras
Witte Kwikstaart in het gras

Op één van onze kortere wandelingen in de buurt viel ons een volgend primeurtje op: een Glanskopje. Het beestje – of misschien waren het er twee – vloog af en aan met voedsel. Kennelijk zat hier ergens een nest… Helaas geen camera mee, dus een paar dagen later ging ik nog eens alleen posten op die plek. Zo onopvallend mogelijk en amper bewegend was het een kwestie van tijd of daar was er weer eentje:

2014-05-11 17-28-01 - IMG_2692dev_1024px
Glanskopje

Deze keer wat verder weg nog én geen voedsel voor de kids, maar wel een mooi plaatje, vind ik zelf.

Geduldig wachtend kwam hij of zij toch steeds dichterbij: kennelijk zit het nest hier in de buurt, maar ik heb het nog niet ontdekt. Maar dan komt er eentje met voedsel aanvliegen en neemt plaats op een tak van een spar, mooi vrij.

2014-05-11 17-49-46 - IMG_2724dev_1024px

Hij/zij schuift in een andere positie en zoekt het nog wat hoger op:

2014-05-11 17-49-59 - IMG_2742dev_1024px

De leukste foto, naar mijn idee. Vanuit deze positie kan het beestje goed zien of het veilig is het nest in te duiken. Dat doet-ie sneller dan op gerekend en dat moment miste ik dus in eerste instantie, maar ik weet nu wél waar het zich bevindt en daarop richt ik nu de camera. De beestjes zijn kennelijk aan mij gewend en ze vliegen nu af en aan het nest in:

Nest in boom
Nest in boom!

Het valt nog niet mee om er een scherp vast te leggen, want razendsnel schieten ze steeds naar binnen. Ik heb een plaatje waar ik tevreden mee ben en gun het jonge gezin verder alle rust.

Verder was er op vogelgebied niet zoveel te beleven, tenminste niet op de momenten dat ik er tijd en gelegenheid voor had. Tot zover dus de vogels van het Zwarte Woud. In het derde en laatste deel komt de flora aan bod. Ook mooi, dus blijf kijken!

Advertentie

5 reacties op ‘Zwarte Woud 2: Gevogelte

 1. Hoi Dick,
  Wat heb je die vogeltjes mooi kunnen kieken zeg, de eerste van de zwarte roodstaart vind ik prachtig en het glanskopje, waar jij de blaadjes storend vindt, die vind ik juist top. De rode wauw, gaaf zeg, en best goed op de foto. groetjes Ghita

  Like

 2. Haha, wat Ghita schrijft over die storende blaadjes, zo dacht ik er ook meteen over, stoort dus absoluut niet. juist mooi.Maar die foto mist wat frisheid. Mijn absolute favoriet is het eerste glanskopje, kleuren, compositie, sfeer, alles helemaal top.

  Groet
  Loes

  Like

 3. Hoi Dick,
  Je bent er wel voor beloond dat je wat geduld gehad hebt. De glanskopjes staan er mooi op, waarbij iedereen natuurlijk zijn favoriet heeft. Een zwarte roodstaart zie je niet zo vaak, dus hier mag je ook best blij mee zijn.
  Groet, Kees

  Like

 4. Hallo,
  Leuk om deze foto’s te zien, wij zijn op vakantie in het Zwarte Woud en zagen de Rode Wouw alleen wisten we dit niet, en gisteren waren wij bij de Sluchtersee en daar zagen we een klein vogeltje met een rood/oranje staartje. Dankzij jou foto’s weten we nu wat het is. Erg mooi genomen!

  Vriendelijke groeten,

  Theo en Yvonne Schoenmaker

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.