De Ooijse Sternen

10

Evenals een aantal collega-bloggers ben ook ik bij Zwarte Sternen op bezoek geweest. In mijn geval was dat in de Ooijpolder bij Nijmegen, tijdens een oppasbeurt aldaar. Ik had dat al eens eerder gedaan en weet dat je daar wat het licht betreft het beste in de ochtend naartoe kan gaan. Deze keer kon ik echter pas in de middag weg, aangezien kleindochterlief geen zin had om eerder te gaan rusten.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik arriveerde om kwart voor twee bij de Oude Waal en zocht snel een goede, lage positie onder aan de dijk met een paar vlotjes binnen schootsafstand. En dan maar hopen dat daar iets leuks zou gaan gebeuren.

Veel leuker dan een voedermoment zou het waarschijnlijk niet worden en al snel heb ik de eerste in de tas. De maaltijd bestond uit een flinke libel…

01
01

,,, in ieder geval voor één van de twee jongen.

02
02

Twintig minuten later werd het volgende maaltje aangeboden, een juffer deze keer.

03
03

Hopelijk was nu het andere jong de gelukkige… Voor mij zijn al die kleintjes gelijk, maar een goede vader of moeder kan vast zijn kindertjes uit elkaar houden.

04
04

De rest van dit blog bestaat uit een beeldverslag van slechts één ander voedermoment en wat daar zoal bij hoort. Dit vond plaats op een ander vlotje, dat meer recht voor me lag. Iets dichterbij, maar wel met een futennest in de achtergrond.

Eén van de ouders kwam aanvliegen met – ook hier – een forse libel.

05
05

Daar was uiteraard grote belangstelling voor.

06
06

Twee hapgrage mondjes probeerden de libel te pakken te krijgen.

07
07

Tot nu toe had ik het futennest buiten beeld kunnen houden, maar op de volgende foto niet meer. Ik had het makkelijk weg kunnen poetsen, maar zo heel storend vond ik het nou ook weer niet. Het was er nou eenmaal en het is tenslotte ook natuur, misschien zelfs wel meer dan die vlotjes…

08
08

Omdat er kennelijk geen overeenstemming kon worden bereikt over wie de gelukkig zou worden, dreigde pa of ma er weer vandoor te gaan.

09
09

Om het direct nog eens te proberen: Kijk jongens, dit is hem. Een libel, maar wél een hele grote, hè. Wie durft?

10
10

Ikke, ikke… Ze houden zich allebei groot en doen of ze het wel durven…

11
11
12
12

En dan blijkt zo’n libel van dichtbij toch een hele kluif. De kleine weet er geen raad mee.

13
13

Na even aanmodderen besloot pa/ma het beestje weer over te nemen…

14
14

… en leek er met de prooi vandoor te gaan.

15
15

Hij/zij ging er inderdaad vandoor met het lekkere hapje…

16
16

… de kleintjes vertwijfeld achter latend. Hij zal toch wel weer terug komen? Wij hebben wél honger hoor!

17
17

En nog geen 8 seconden later was-ie weer terug…

18
18

… met – naar het lijkt – dezelfde libel.

19
19

Wat pa of ma met de libel gedaan heeft zou ik niet weten, Ik heb er eerlijk gezegd niet zo op gelet. Wat de achterliggende gedachte van dit ritueel was, ontging mij ook geheel.

20
20

Eén van de jonkies wilde het nog wel een keer proberen en hapte toe. Daar zat ie nou met zo’n eng beest in zijn bek,

21
21

Maar gelukkig bleek ineens dat er versterking was gearriveerd. Er bleken ineens drie jonkies te zijn. De derde had zich al die tijd goed verstopt. Samen zouden ze de klus waarschijnlijk wel klaren…

22
22

Ik had echter geen tijd om dat verder af te wachten. Ik had me voorgenomen (en beloofd) niet langer dan een uur te blijven. Thuis wachtte vermoedelijk weer een inmiddels uitgeruste kleindochter die ook weer alle aandacht nodig had.

Tot zover mijn korte bezoekje aan de Ooijse Sternen. Misschien volgend jaar weer, want het blijft toch wel leuk om te zien. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

13 reacties op ‘De Ooijse Sternen

 1. Wat een geweldige serie foto’s van het voeren van de jonge sterns Dick.
  Dit is echt genieten, ook fijn dat je er niet zo ver voor weg hoefde.
  Het licht vind ik bij deze foto’s wel heel mooi..
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Zo, jij hebt je ook al heerlijk kunnen vermaken bij de zwarte sterns. Wat een leuk spektakel om te zien, hé! Het heeft je schitterende foto’s opgeleverd. Die open bekkies zijn zo leuk en wat een hoeveelheid libellen gaan erin!! Je verhaal er bij maakt het helemaal leuk!
  Super.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier Zwarte Sterns 😉 Je hebt in dat ene uurtje prachtige momentjes te pakken gekregen en wat heerlijk dat je daar als enige fotograaf zat, dat is wel eens anders.
  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 4. haha, de sternen zijn populair… Ook jij laat een prachtige serie zien, met de voedermomenten. Mooi om de hele libel nog te zien in de snavel van het kleintje. Prachtig dit soort plekjes met vlotjes waar de sternen kunnen broeden en hun jongen groot brengen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  wat een supermooie serie van de zwarte sternen en hun kleintjes.
  ik had al bij Maria maar ook bij René prachtige beelden gezien en hier zie ik weer van die mooie beelden. Gaaf zoals je de voederende ouder met die libellen ziet maar ook de jongen zelf die de enorme libel in de snavel hebben. Echt geweldig zo mooi scherp en helder deze foto’s zijn. Het was dus echt niet zo gek om in de middag te gaan 🙂 En je kon er ook redelijk dichtbij komen. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Je hebt daar wel een schitterende plek gevonden, en dan ook nog het rijk alleen. Opmerkelijk dat de zwarte sternen dit jaar zo populair zijn. Des te aardiger dat jij een min of meer eigen plek gevonden hebt. Het is boeiend om te volgen hoe dat voederen verloopt. Zo’n grote prooi kost blijkbaar nogal wat moeite. Je kunt het bijna vergelijken met een jonge fuut die een grote vis krijgt en daar soms geen raad mee weet. Jouw fotoverslag mag er zijn.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,

  Wat late reactie i.v.m. vakantie. Leuk om te zien hoe jij zo’n onderwerp invult op dezelfde locatie als waar ik mijn zwarte sternfoto’s maakte. Wat dan vooral opvalt is het totale verschil in de kleurbalans. Waar jouw foto’s vooral heel warm van kleur zijn, zijn mijn foto’s veel koeler. Ik weet niet of jij dat bewust zo instelt op je camera of in de nabewerking, ik heb de kleuren gelaten zoals ze uit de camera kwamen. Mooi moment als de oudervogels dan met zo’n prooi aankomen die eigenlijk te groot is voor de jonkies. Mooie serie en het futennest op de achtergrond stoort totaal niet wat mij betreft. Mooie locatie waar ik volgend jaar ook zeker nog eens terugga.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   Ik heb meestal de witbalans in de camera op bewolkt staan en anders op auto. Ik fotografeer in RAW dus achteraf bijstellen is geen punt. Ik hou we van iets warmere kleuren, maar het moet ook weer niet te warm zijn. Het is natuurlijk allemaal een kwestie van smaak…
   Groet, Dick

   Like

 8. Hai Dick,

  Tsjonge, ik heb ff twee weken geen tijd om mij met bloggen bezig te houden en ik loop er drie achter.
  Mooi plekkie daar ook en ik ben wel benieuwd wat de afstand is tot het vlotje. Het fotograferen van jonge zwarte sternen blijft toch een fantastisch iets. Alleen al om te zien en vast te leggen wat er allemaal ingaat en hoe het erin gaat. Daarom vind ik het erg leuk om jouw benadering van dit blog te zien. Natuurlijk een beetje uit nood, omdat je er maar 1 uur was, maar het is wel een leuk idee. Uiteraard heb ik dit soort dingen ook gezien en je vraagt je inderdaad af, waarom ze de dingen doen zoals ze het doen. Waarom wegvliegen? Misschien om even ergens anders op adem te komen wellicht? In ieder geval een hele leuke serie om te bekijken en dat futennest stoort helemaal niet.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.