De Mooiste Foto’s van 2016

Wijngaardslak

Het jaar 2016 is bijna ten einde en dat betekent voor veel bloggers weer een helse klus. Het is namelijk een goede traditie om het jaar af te sluiten met een overzichtsblog met daarin de 12 mooiste foto’s, ééntje per maand. Ook ik doe daar uiteraard weer aan mee en hoewel het een zware opgave is, is het toch ontzettend leuk om te doen. Je ziet het hele fotojaar weer aan je voorbij trekken: de mooie momenten, maar ook de vele frustraties. Het is tevens een mooie gelegenheid je archief weer eens wat op te schonen en een goede back-up te maken.

Ik ben al in november voorzichtig begonnen met het maken van een voorselectie, waar ik daarna geregeld doorheen liep om – na veel wikken en wegen – steeds meer te schrappen. De week voor kerstmis zat ik nog met 12 mapjes met in totaal ruim 60 foto’s. De selectie werd steeds moeilijker: voor sommige maanden was het al meteen een uitgemaakte zaak, maar voor andere maanden kon ik niet kiezen en zat er niets anders op dan het lot te laten kiezen… Uiteindelijk is het natuurlijk toch wel weer gelukt, maar bij veel maanden had net zo goed een andere foto kunnen staan. Daar gaan we dan:

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

JANUARI

In de wintermaanden heb ik er niet altijd zin in om het huis uit te gaan en zoek ik een fotografie-uitdaging binnenshuis. Vallende en botsende druppels vastleggen is daarbij mijn favoriet. Ook dit jaar heb ik me daar mee bezig gehouden, maar eerst heb ik me geprobeerd te vermaken met oliedruppels op water. De resultaten waren best aardig, maar de uitdaging was er snel af: te makkelijk. Omdat dit overzicht rond de jaarwisseling geplaatst wordt, leek het me toch wel toepasselijk om met een foto van Oliebollen te beginnen.

Oliebellen
Oliebollen

FEBRUARI

In februari stapte ik over van de oliebollen naar de botsende druppels (natte boel) en dat leverde een paar mooie plaatjes op.  Maar in januari en februari ging ik ook een paar keer naar buiten en was ik zelfs een paar keer op het strand te vinden. De jacht op de Drieteenstrandlopers  leverde een serie fraaie platen op, waarvan ik hier deze had willen laten zien, ware het niet dat de mooiste van maart ook al een vogelplaatjes gaat worden. Ik kies daarom – voor de nodige variatie – voor een foto van een Strandgaper, een mooie bijvangst.

Strandgaper
Strandgaper

MAART

In maart huurde ik een ochtendje een vogelkijkhut in Amsterdam, dezelfde als waar ik vorig jaar augustus mijn eerste écht mooie ijsvogelfoto’s kon maken. Helaas was het broedseizoen toen al ten einde en was het een tamme boel. Dat moest dit jaar anders en dus koos ik een dag aan het eind van de maand. Dat bleek een uitstekende keus, want er was vandaag volop actie, waardoor ik – onder andere – deze foto van een visoverdracht kon maken.

Visoverdracht
Visoverdracht

APRIL

Voor deze maand had ik ook een aantal vogelkandidaten, waaronder een Blauwborst in het gras in de Rietputten en twee Zilvermeeuwen op de uitkijk op de Zuidpier. Allebei in mijn ogen bijzonder fraaie platen, maar die moesten het – voor de variatie – afleggen tegen deze bedauwde Kievietsbloemen in ochtendlicht. Ook een plaatje waar ik zeer mee in mijn sas was.

Kievietsbloem
Kievietsbloem

MEI

De vorige maand was de keuze al moeilijk, de maand mei wordt het alleen maar moeilijker. Twee macrofoto’s van resp. Madeliefjes in avondlicht (Leyduin) en bedauwde Mannetjesereprijs (AWD) vind ik eigenlijk misschien wel de twee mooiste. Maar ook een Grutto in fraaie setting (Hempolder) en een mannetje Zandhagedis (ook AWD) mochten er zijn. Deze maand kies ik echter voor ‘het moment’ van een jagende vos in de Amsterdamse WaterleidingDuinen, waar een ontmoeting met vossen op bepaalde plaatsen bijna onvermijdelijk is. Dit was op een andere plek en ik had het dier helemaal voor mezelf. Misschien dan niet de mooiste foto, maar het laat wél een vos zien die helemaal zichzelf is. Bovendien in mooi avondlicht en ook de timing was niet verkeerd.

Vossenjacht
Vossenjacht

JUNI

Een groot contrast met de vorige foto is de mooiste foto van de maand juni: een wijngaardslak op jacht. Of  gewoon op pad, dat kan ook. Op het fietspad door Landgoed Woestduin dan welteverstaan. In zo’n beetje het laatste zonlicht van de dag, maar in een slakkentempo, dus dat kon nog nét.

Wijngaardslak
Wijngaardslak

Ik vind deze ‘Low Key’ foto zelf – denk ik – eigenlijk wel de mooiste foto van het jaar en daarom hier helaas géén foto van mijn eerste ontmoeting met een Weidebeekjuffer (in Drenthe) of één van de 5 andere genomineerden…

JULI

Voor de verandering was de keuze voor de maand juli een stuk eenvoudiger. Niet dat ik niet veel fotografeerde, maar het leverde gewoon weinig plaatjes op waar ik super tevreden over was. Dat kan je zo eens hebben. Met moeite kon ik toch nog 2 kandidaten bij elkaar vinden: een Pantserjuffer (met herhaling) en een Sint-Jansvlinder. Ik had bijna de laatste gekozen, ware het niet dat ik voor september al een vlinder in gedachte had… De winnaar was bovendien nog niet eerder in een blog te zien:

Pantserjuffer
Pantserjuffer

AUGUSTUS

De zomervakantie brachten we net als vorig jaar weer in Frankrijk door. Weer in de Pyreneeën, maar deze keer met op de heenweg een tweedaagse tussenstop in de Brenne, een zeer waterrijk gebied ergens halverwege. Normaal gesproken erg groen, maar dit jaar was alles dor en doods wegens aanhoudende hitte en droogte. Het was zo verschrikkelijk heet dat je met goed fatsoen alleen ’s morgens vroeg iets actiefs kon doen. Echt iets voor mij en dus kon ik dezer Heidelibel in fraai warm ochtendlicht vastleggen.

Heidelibel
Heidelibel

Op de hoofdbestemming lukte het om – naast de Kolibrievlinder – ook mijn andere wensvlinder, de Koninginnepage vast te leggen. En niet beroerd ook, al zeg ik het zelf. Helaas moest deze wijken voor de mooiste van september…

SEPTEMBER

De winnaar van de maand september is namelijk een Keizersmantel. Een grote vlinder die ik ook elk jaar wel een paar keer in de AWD tegenkom, maar zo mooi als ik deze in Zuid-Frankrijk kon vastleggen, zal daar niet snel gebeuren. Deze plaat laat – wat mij betreft – dan ook de foto van mijn eerste Groene Specht en mijn eerste Tapuit ver achter zich.

Keizersmantel
Keizersmantel

OKTOBER

De zomer is weer sneller voorbij dan je denkt en dan breekt eindelijk het paddestoelenseizoen aan. Een periode van het jaar waar ik echt naar uitkijk. Dit jaar kon je echter kijken wat je wilde: het kwam maar niet echt op gang. Pas eind oktober begon het wat serieuzer te worden en dat leverde meteen een paar fraaie foto’s op. Eén daarvan was van een Netpluimpje, een ca. 15mm hoog slijmzwammetje, waar ik bij toeval tegenaan liep. Een wonderschoon zwammetje, maar toch krijgt de zonsopkomst van 10 oktober voorrang. Zulke foto’s maak ik niet gauw. Slechts enkele keren per jaar kan ik het opbrengen op tijd mijn warme nestje uit te komen en één van die keren had ik geluk: mooie kleuren in de lucht, een dun laagje nevel en een paard dat net in beeld liep en even zijn kop optilde. En dat allemaal pal achter mijn huis.

Zonsopkomst
Zonsopkomst

Het zal mijn trouwe volgers niet ontgaan zijn dat ik  deze maand ben overgestapt van de Canon EOS spieglreflexcamera naar de Olympus OMD EM5II systeemcamera. Een verademing wat betreft gewicht en voorlopig heb ik er nog geen spijt van. Bovenstaande foto en alle volgende foto’s zijn daarmee dan ook gemaakt.

NOVEMBER

Een paddestoelenfoto mag niet ontbreken in mijn jaaroverzicht. Gelukkig kostte het deze maand geen enkele moeiten er een te bestempelen tot mooiste van de maand. Een mooi Geweizwammetje met op de achtergrond één of andere hoedpaddestoel die door goed gebruik te maken van de truckendoos gevierendeeld lijkt te worden. Ik ben meestal wel op zoek naar dergelijke effecten, maar het lukt lang niet altijd, zeker niet in zo’n mooie compositie. Groot is dan ook de blijdschap als je zoiets op je display ziet verschijnen. Omdat ik nog steeds wat achterloop met bloggen is deze hier nog niet eerder te zien geweest.

Geweizwam
Geweizwam

DECEMBER

In deze maand van het jaar is de natuur in diepe rust. De winter deelde zijn eerste speldeprikjes uit, hetgeen een paar aardige winterse landschapje opleverde, maar toch is dit meer de tijd om de stad in te trekken en weer eens wat aan nachtfotografie te gaan doen. Niet in het minst om mijn nieuwe camera beter te leren kennen. Samen met dochterlief Ilse ging ik een avondje stappen in haar woonplaats Utrecht. Een stad met grachten, bruggen en natuurlijk de onvermijdelijke Domtoren. Het nadeel van deze maand is, dat ik nog geen tijd heb gehad om alle foto’s al te bewerken, maar voorlopig is dit één van de mooiste geworden: de Oudegracht, mét Domtoren en nog voordat alle feestverlichting was opgehangen. Een uit 5 belichtingen samengestelde foto. Een blogje volgt waarschijnlijk in januari.

Oudegracht, Utrecht
Oudegracht, Utrecht

Zo. Het ei is weer gelegd. En me keurig weten te beperken tot slechts één foto per maand. Misschien niet elke maand mijn mooiste foto, maar omwille van de variatie maak je misschien wel eens de verkeerde keus. Echt belangrijk is het allemaal niet, er zijn – helaas – veel ergere dingen in deze wereld.

Het enerverende fotojaar 2016 zit er hiermee weer op. Voor het nieuwe jaar heb ik nog geen vastomlijnde plannen. Ik zie wel wat er komt. Dan rest mij nog iedereen te bedanken voor het lezen en bekijken van dit blog en alle 72 andere zwamverhalen die ik dit jaar de lucht in heb gestuurd. Allemaal de beste wensen voor 2017 met vooral een goede gezondheid en daarbij veel mooie fotomomenten.

21 reacties op ‘De Mooiste Foto’s van 2016

 1. Hai Dick,

  Allereerste de beste wensen voor 2017. Dat het maat weer een prachtig fotojaar voor je mag worden.
  Het jaar 2016 was voor jou een jaar van overgangen. Geen geklungel meer met de camera, maar nu Yemrev kiekt (of was die naamsverandering al in 2015?). Ik denk dat het woordje “kiekt” overigens geheel verkeerd gekozen is. Het is allesbehalve kiekjes maken wat jij doet. Erg knap hoe jij je de nachtfotografie eigen hebt weten te maken. Dat is een groot compliment waard. Ook je macro’s zijn tot een prachtig niveau gestegen. Geen kiekjes, maar kleine kunstwerkjes. Een hoop veren dus voor jou, maar ik denk dat je die wel verdiend hebt (nu niet naast je schoenen gaan lopen he). Dat je maar veel moois mag vastleggen in het komende jaar (een bruine Kiekendief met prooi bv).

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad staat er een afspraak om een keertje de polders boven Amsterdam in te gaan Dick.
   Hopelijk komen we de Bruine Kiekendieven tegen. Ik laat wel weten wanneer er iets te zien valt.

   Groet,
   René

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooi overzicht Dick! En lekker afwisselend. Het laat zien dat je op elk fotografie gebied je hebt weten staande te houden. Sterker nog: prachtplaten aflevert!

  Ik kan je helaas niet bijhouden en reageren op al je blogs, maar de meeste heb ik wel gezien. Ik hoop dat je in 2017 lekker door kunt gaan op deze weg en blijft genieten van deze prachtige hobby. Verder misschien eens een zonsopkomst in juli? 😉

  Groet, René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Het is je dan uiteindelijk gelukt om een gevarieerd overzicht samen te stellen, en hoe! Het blijft een hele opgave om een uitgebalanceerd overzicht te maken. Daar hoort inderdaad onvermijdelijk bij dat mooie platen soms toch moeten afvallen.
  Niet alleen jouw macrowerk mag er zijn, de beelden die je nu toont maken dat goed duidelijk. Het is een overzicht waar ik met plezier naar gekeken hebt . En dat je besluit met een prachtige plaat van Utrecht, waar ik jarenlang gewoond en gestudeerd heb, vind ik zelfs nog een kers op de taart.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  De visoverdracht, de keizersmantel…..ik zou niet kunnen kiezen. Stuk voor stuk van alle maanden van het jaar 2016 mooie foto’s. Ik hoop dat 2017 weer een mooi fotojaar zal worden. Ik wens je veel creativiteit toe, veel plezier en een gezond 2017.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi overzicht,ook lekker gevarieerd. De slak is mijn favoriet, die spreekt mij enorm aan. Ook jouw macrofoto van november, de strandgaper van februari en de ijsvogeltjes vind ik bijzonder mooi en kan ik wel tot mijn favorieten kiezen. De keizersmantel heb je prachtig op die vlinderstruik,nee zo zullen we hem in de AWD niet krijgen, daar zijn alleen maar gele bloemen.
  Voor het komende jaar weer heel veel fotografie plezier en leuke foto uitdagingen toegewenst, en natuurlijk alle goeds en gezondheid.,
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick, allereerst wens ik je een heel gelukkig en gezond 2017 toe, met natuurlijk veel mooie foto- en natuurmomenten!
  Het zal inderdaad niet meegevallen zijn om uit jouw vele foto’s een mooie selectie te maken, maar je bent er goed in geslaagd om een gevarieerd overzicht samen te stellen. Zo kun je goed zien dat je van alle markten thuis bent.
  ‘Uiteraard’ zijn de macro’s mijn favorieten en de novemberfoto wel heel in het bijzonder, een topper die ik graag gemaakt zou hebben!

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 7. Allereerst de beste wensen voor 2017 met gezondheid, geluk en veel mooie fotomomenten!
  Een prachtige selectie laat je hier zien, wat ik op zich al knap vind want dat selecteren zou niets voor mij zijn, daarom begin ik er ook maar niet aan. Als ik uit deze serie een favoriet moet uitkiezen dan is dat de strandgaper met de slak op een goede tweede plaats!

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  allereerst nogmaals de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar en dat er maar vele uitjes en mooie platen mogen volgen.
  Je overzicht is echt supermooi. Natuurlijk heb ik ook even op de linken bij de desbetreffende foto’s geklikt en ik moet zeggen dat je een goede keuze hebt gemaakt. Vooral je fotografie op macro gebied is zoveel mooier geworden dat ik er best wel eens jaloers naar kijk hahahaha…. Heerlijk dat we zo op deze manier kunnen genieten van al dat moois. Het is niet te doen om een keuze te maken want het zijn allemaal al hele fraaie platen maar toch haal ik er eentje naar voren en dat is de Strandgaper. Die vind ik echt zo mooi!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Cees,

  wat heb je een mooie blog gemaakt met je jaaroverzicht van 2016!
  prachtige opnames van prima kwaliteit..
  de foto van de schelp op het strand…prachtig, maar ook de vos
  met z’n mooie sprong…jij zeg dat ik van alle markten thuis
  ben, maar jij kunt er zelf ook wel iets van! prachtige en verzorgde blog,
  is genieten hier! dikke complimenten

  Wens jou/jullie natuurlijk ook alle goed en veel creatieve en
  mooie fotomomenten!

  vriendelijke groetjes Nieske

  Geliked door 1 persoon

 10. 1 foto per maand uitkiezen zal mij nooit lukken maar heel knap dat het je wel gelukt is. Natuurlijk juist goed als je te veel mooie foto’s hebt 🙂
  De eerste is dan wel geen natuur maar heel prachtig. De ijsvogeltjes zijn subliem en het paard in de grondnevel en de mooie vurige lucht (blijkbaar gemist) is ook heel bijzonder en mooi.
  Gelukkig nieuwjaar … Het gaat vast weer veel moois opleveren.

  Geliked door 1 persoon

 11. Hoi Dick,

  Ook jij de beste wensen voor 2017 met veel fotogenoegen.
  Je hebt een mooi gevarieerd jaaroverzicht gemaakt en ik ben het helemaal met je eens dat de wijngaardslak je absolute topper is, prachtig het tegenlicht gevangen. Maar ook de andere platen zoals die van de strandgaper en het geweizwammetje zijn heel geslaagd. Ga zo verder in 2017 en de resultaten zullen zeer zeker uit je nieuwe camera rollen.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 12. Hoi Dick,
  het was veel wikken en wegen, begrijp ik, maar het is je uitstekend gelukt om veel variatie te laten zien. Bovendien zijn het allemaal prachtige foto’s.
  Mijn favoriet is de visoverdracht van de ijsvogels; direct gevolgd door de springende vos. Bij dierfotografie is het juist super om “het juiste moment” vast te kunnen leggen. Qua kleur en sfeer vind ik de strandgaper top.
  Ik wens jou een goed 2017 met weer veel mooie fotomomenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 13. Allereerst de beste wensen voor 2017, in goede gezondheid en met vele mooie foto momenten. Wat laat je een prachtig jaar zien, zo veel verschillende onderwerpen, en je brengt me weer op een idee. Januari, heerlijk met water en olie spelen, is ook wel een beetje mijn ding. Stuk voor stuk elke maand beauty’s, zal niet makkelijk zijn geweest om een selectie te maken. Je bent er heel goed in geslaagd. Geniet van 2017 dan doe ik dat ook met de prachtige foto’s die voorbij komen. Groetjes Von

  Geliked door 1 persoon

 14. Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar ! Je hebt er een heel mooi overzicht van gemaakt , elke maand een topfoto, moeilijk te zeggen welke de mooiste is voor mij, ik denk dat ik voor de kievitsbloem ga misschien wel omdat ik die nog nooit voor de camera heb gekregen maar je hebt er een heerlijke plaat van gemaakt ! en dan nr 2 de heidelibel ook prachtig door de mooie kleuren in de achtergrond. Ik hoop ook in dit nieuwe jaar veel foto’s van je te zien , groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 15. Natuurlijk wens ik jou een gezond en fotofantastisch 2017. Ik verheug me op nieuwe foto’s en verhalen. Je hebt super mooie foto’s uitgekozen, ik word er helemaal vrolijk van. Groetjes Annemarie

  Geliked door 1 persoon

 16. Het zijn stuk voor stuk allemaal pracht foto’s. Ben je beroeps/professionele of hobby fotograaf? Uw foto’s zien er toch wel heel professioneel uit. De macro’s vind ik ook heel prachtig en verfijnd! “Great work!” Groetjes, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.