De 12 mooiste van 2019

Paddestoelen in de sneeuw.

Het ei is weer gelegd! Zoals ieder jaar niet makkelijk, maar het is toch weer gelukt een overzicht van de mooiste foto’s van het afgelopen jaar te produceren. De spelregels zijn bekend: slechts 1 foto per maand die in die betreffende maand gemaakt moet zijn. Ik heb geprobeerd me eraan te houden, maar dat is nét niet helemaal gelukt… Hier komen – vergezeld van een korte motivatie – de 12 mooiste van 2019.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

JANUARI

Januari was niet echt een probleem. Eind van de maand werden we getrakteerd op een heus pak sneeuw. Dat leverde o.a. een aantal mooie tuinvogelplaatjes op. De eerste dag was er nog slechts sprake van hier en daar wat lichte sneeuw en hagel. Omdat je nooit weet of het doorzet, toog ik direct naar de Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD). Ik ging op zoek naar Ruig Haarmos, maar vond deze Paddestoeltjes in de sneeuw/hagel. Het werd Foto van de maand op AWD.Waternet, dus vandaar…

Paddestoelen in de sneeuw.
01. Paddestoelen in de sneeuw.

FEBRUARI

Februari daarentegen werd wél een probleem. Ik had deze maand eigenlijk maar één foto geschoten die ik wel geslaagd vond, maar om een Schotse Hooglander nou ook maar meteen tot foto van de maand te bombarderen… En dat terwijl ik eind januari mijn eerste geslaagde foto’s van Baardmannetjes maakte. Een primeurtje. Een week later en ik had hem hier zonder smokkelen kunnen plaatsen. Dan maar even vals spelen…

Baardmannetje
Baardmannetje

MAART

Maart is de maand dat de voorjaarsbloeiers zich steeds meer laten zien. Sneeuwklokjes, krokussen, bosanemoontjes zijn dan de geijkte onderwerpen. Daar heb ik me uiteraard ook weer mee bezig gehouden, maar mijn keus voor deze maand viel op een wat ondergewaardeerde voorjaarsbode, het Klein Hoefblad. De locatie waarop ik deze aantrof speelde daarbij ook een rol: in de zeereep, bij het Kennemerstrand te IJmuiden.

Klein Hoefblad
03. Klein Hoefblad

APRIL

April is niet de meest voor de hand liggende maand voor nachtfotografie. Het wordt dan eigenlijk alweer te laat donker. Als ik echter in deze maand in Beekbergen vertoef, dan is Deventer goed te doen. De oude binnenstad staat bekend om zijn mooie oude straatjes en biedt ook nog een aantal andere fotogenieke objecten. Deze foto van de Bergstraat en de Bergkerk vond ik zelf de mooiste.
De keus voor nachtfotografie ging deze maand ten koste van een eindelijk goed gelukte foto van een Goudvink en een foto van een onderonsje tussen een Havik en een vlieg…

Bergstraat, Deventer
04. Bergstraat, Deventer

MEI

Mei werd de maand van de Morinelplevier. Al een week of twee verbleef er een koppeltje van deze tot dan toe voor mij onbekende doch mooie vogelsoort in een uithoek van de AWD. Ik zag veel foto’s voorbij komen en toen op een mooie ochtend de ergste drukte voorbij leek, trok ook ik de stoute schoenen aan. Ik had geen uur later moeten komen, want dan waren ze weg geweest, maar mijn tweede vogelprimeur van dit jaar was een feit. Van de vele foto’s die ik toch nog kon maken, vond ik dit één van de mooiste. Vanwege de vage voorgrond, de lichtpaarse zweem van een duinviooltje en niet in het minst de vogel zelf.

Morinelplevier
05. Morinelplevier

JUNI

Juni is vakantiemaand, zegt ook een pensionado… Hoe dan ook: we verbleven twee weken in de Franse Pyreneeën. We wandelden wat, we fietsten wat en fotografeerden tussendoor ook nog het een en ander. We waren twee keer eerder op deze plek in september, nu dus in juni. Hoewel er in deze maand normaal gesproken sprake is van een vlinderdip was daar niet veel van te merken. Veel vlinders zagen we, met name veel parelmoervlinders. Op de enige ochtend die met wat dauw begon, fotografeerde ik deze Knoopkruidparelmoervlinder in fors tegenlicht. Door in de nabewerking nog wat met de belichtingsschuifjes te spelen, ontstond dit druppelsilhouet.

Druppelsilhouet
06. Druppelsilhouet

JULI

Juli leverde de tweede vlinderfoto voor dit overzicht. Niet zomaar een vlinder, maar een Koninginnepage. Niet zomaar een Koninginnepage, maar een vliegende Koninginnepage. Net als vorig jaar waren deze prachtige vlinders – evenals de rupsen – weer te vinden in de buurt van Nijmegen, met name op het stadseiland Veur-Lent. Dit was natuurlijk gewoon een toevalstreffer, maar zonder geluk vaart niemand wel…

Koninginnepage
07. Koninginnepage

AUGUSTUS

Augustus was de keus wat moeilijker. Niet verwonderlijk want dan is het volop zomer en is er buiten genoeg te beleven. Ik bezocht de AWD een paar keer, maar bleef verder nóg dichter bij huis. Ik bezocht wat kleinere natuurgebiedjes in de buurt en maakte een begin met het paddestoelenseizoen.
Op de heetste dagen postte ik een paar avondjes bij een bloemenveld aan de Kadijk, 500 m lopen van huis. Elke avond kwam daar een sprong reeën vanuit het Groenendaalse Bos het onkruid tussen de bloemen opruimen. Dat leverde de foto van deze maand op. De categorie ‘zoogdieren’ is hiermee ook meteen vertegenwoordigd, maar dit ging wél ten koste van een boomkikker, een akkerhommel en een springspin. De natuur is hard!

Reegeit
08. Reegeit

SEPTEMBER

September, eindelijk is de R is weer in de maand en dat betekent normaal gesproken: paddestoelen! Vorige maand al leek het even een goed seizoen te gaan worden, maar een nieuwe droge periode gooide roet in het eten. Pas eind van de maand barstte het los. Dichtbij huis, bij ingang Huis te Manpad, sprong direct een groep Vliegenzwammen in bloei. Het fotograferen van dergelijke grote zwammen vind ik een stuk moeilijker dan de kleinste soorten. Toch moest een kwartet van de paddestoel der paddestoelen in diverse stadia van ontwikkeling de foto van deze maand worden. Dit gaat helaas ten koste van mijn eerste foto van een Bidsprinkhaan

Vliegenzwamkwartet.
09. Vliegenzwamkwartet.

OKTOBER

Oktober ontaardde in een fantastische paddestoelenmaand. Bijna om de dag was ik in de bossen te vinden, op zoek naar fraaie soorten, exemplaren en composities.
Op de vroege ochtend na een regenachtige dag was ik in Groenendaal bezig te bepalen of een alleenstaande Mycena op een bemoste boomstam misschien een mooie plaat zou opleveren. Er waren bokeh lichtbollen in de achtergrond, waarin bij een bepaalde stand van mijn camera een iriserend effect zichtbaar werd. Vermoedelijk werd dit effect veroorzaakt door breking van zonlicht door de regendruppels die nog aanwezig waren op het gebladerte in de achtergrond. Een apart en moeilijk vast te leggen verschijnsel; dit moest wel de foto van de maand opleveren en dat is dan ook zo.
De enige serieuze concurrent was een nachtfoto van de Oostpoort te Delft. De keus was niet eenvoudig…

DiscoPaddo
10. DiscoPaddo

NOVEMBER

November. In de tweede week van deze maand vierden wij herfstvakantie bij de buren. Tijdens wandelingen die we daar maakten, zagen we veel paddestoelen, waaronder enkele keren ook de zeldzame Spechtinktzwam. Na de Tralie-inktzwam en de Oorlepelzwam was dit de derde, hoog op mijn lijstje staande, zwammensoort die ik dit jaar kon afstrepen. Één van de vele foto’s die ik van de Spechtinktzwam maakte, is de foto van deze maand. Dit betekende wel dat met vier foto’s de paddestoelen ruim vertegenwoordigd zijn in dit jaaroverzicht. Maar ja, het is nou eenmaal één van mijn favoriete onderwerpen.

Spechtinktzwam
11. Spechtinktzwam

DECEMBER

December is altijd een beetje een moeilijke maand. Het aanbod uit de natuur is beperkt én het is echt last-minute werk. Als ik halverwege de maand begin met het componeren van dit blog is er nog niet veel te kiezen. Wél ga ik deze maand in principe altijd naar het Amsterdam Licht Festival (ALF), maar dit keer was ik zo stom geweest om daar al op 29 november heen te gaan. Het festival zelf levert doorgaans niets hoogstaand op, maar een panoramafoto van de Amstel beviel mij wel. Dat zou dus voor de tweede keer smokkelen worden, tenzij…
Gelukkig was dat niet nodig, want op de valreep, zondag 29 december, kleurde de opkomende zon de lucht in heel Nederland knalrood en ik was – geheel tegen mijn principes – op de juiste tijd ter plaatse! Ik had hier vanwege de symboliek natuurlijk liever een zonsondergang laten zien, maar het is niet anders.

Zonsopkomst
12. Zonsopkomst

2019 is weer voorbij gevlogen. Ik vond het geen slecht fotojaar, met genoeg mooie momenten én een flink aantal primeurtjes. Voor 2020 heb ik nog geen plannen, wel wensen. Ik wil proberen meer werk te maken van vliegende vogels en de vliegende koninginnepage smaakt ook naar meer…
Rest mij nog iedereen hartelijk te bedanken voor het lezen en bekijken van dit blog en de 51 andere zwamverhalen van het afgelopen jaar. Daarbij worden alle likes en reacties zeer gewaardeerd. Allemaal natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar, met vooral een goede gezondheid en uiteraard weer veel mooie fotomomenten. Tot in 2020.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

15 reacties op ‘De 12 mooiste van 2019

 1. Hai Dick,

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2020 en dat het maar een prachtig fotojaar mag worden voor je. Met je overzicht laat je ook zien waar jouw grootste passies liggen. Paddenstoelen en insecten en daar maak je dan ook nog eens hele mooie platen van. Soms laat ik mij bijna overhalen om mij ook op deze tak van sport te storten, maar vogeltjes trekken mij toch net ff meer. Met de foto van de vliegende page laat je ook mooi zien dat het verschil tussen een goed gelukte plaat en eentje voor ergens in het archief erg klein is. Dat je net een half oogje kunt zien, maakt de foto mooi. Ook mag ik graag je verhalen lezen hoe je nieuwe dingen uitprobeert en dat ook betrekkelijk snel onder de knie krijgt. Bv met het stacken. Ook nog een compliment voor je nachtfotografie. Daar haal je ook zeer fraaie resultaten mee.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick, om te beginnen wens ik jou en je dierbaren een fantastisch 2020!
  Ik ben het afgelopen jaar weinig zichtbaar actief geweest op de blogs, maar ik heb je wel steeds gevolgd, met me verwondering afgevraagd hoe jij toch steeds zoveel en zulke mooie paddenstoelen weet te vinden en ze ook nog eens op naam kunt brengen! o ja, én natuurlijk fraaie plaatjes 😉
  Verrassend dat jij je keuze voor je jaaroverzicht nu echt hebt weten te beperken tot 12! En ’t is een prachtige selectie, complimenten!
  Mijn persoonlijke favorieten: Paddenstoelen in de sneeuw, Morinelplevier, Knoopkruidparelmoervlinder en de Reegeit in de bloemenwei, beauties!

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, Ten eerste de beste wensen voor 2020. Verder heb je weer een prachtig jaaroverzicht gemaakt. Wat zal jij aan het wikken en wegen zijn geweest welke foto’s van het jaaroverzicht te kiezen. Ik vind ze dan ook allemaal prachtig!.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  je laat hier een rijk en gevarieerd jaaroverzicht zien. Stuk voor stuk prachtige beelden. En heel leuk gepresenteerd. Een genot om te lezen en bekijken; zoals ik eigenlijk het jaar door steeds heb genoten van je mooie blogs. Dus ik hoop dat je het komend jaar “gewoon” zo doorgaat.
  En verder wens ik je natuurlijk alle goeds en veel gezondheid voor 2020.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick….

  Ik vind het super dat jij jezelf op kunt leggen om 12 foto’s te kiezen,
  om de één of andere reden kant ik nooit kiezen uit de laatste 2 foto’s
  dus bij mij zijn het altijd 24…niet eerlijk dus!!
  Wat een gaaf overzicht met mooie opname en begeleidende tekst!
  ik ga niet kiezen want ik vind ze allemaal super maar de maand juni die vind ik wel super super 😉
  Ook ik was niet vaak in blogland te zien en tot mijn schande moet ik zeggen dat ik
  het ook niet zo meer gevolgd hebt!! maar dit smaakt eigenlijk wel weer naar meer…
  ik beloof niets maar ga mijn best doen!

  Dick ik wens je een goed en zo gezond mogelijk Nieuwjaar,

  Vriendelijke groet Nieske

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Dit overzicht is een zeer fraai visitekaartje, waarin ook je veelzijdigheid duidelijk naar voren komt. Ik vind het stuk voor stuk klassebeelden. Probeer dat maar eens te overtreffen dit jaar.
  Ik wens je voor 2020 veel inspiratie op fotogebied, maar natuurlijk ook veel geluk met je naaste familie.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  nu ben ik weer de laatste terwijl ik anders zowaar bovenaan had gestaan met reageren hahahahaha…..maar het heeft ook weer zijn voordelen. Je moet nl weten dat ik werkelijk donkergroen was uitgeslagen bij het zien van al deze prachtige beelden van je terugblik. Ze zijn altijd al mooi maar nu ik deze allermooiste zag was het even flink slikken arghhhh….
  Anyway….. ik had nu even de tijd om weer terug te kleuren alhoewel ik me nu alweer voel “verkleuren”. Werkelijk prachtige platen en zo mooi in de vergroting. Ik moet maar eens een lesje volgen bij je want je kan best een fotocursus gaan geven hoor.
  Een dik compliment voor deze prachtige beelden.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick.
  De beste wensen voor jou en je dierbaren, dat het maar een mooi, gezond en heerlijk jaar mag worden! Ik kan me nu al verheugen op mooie foto’s van vogels in vlucht en/of pages in vlucht!
  Over je keuze van de 12 mooiste…….ja, je speelt vals (LOL) want ik heb natuurlijk alle linkjes aangeklikt en al die blogjes uitgebreid gelezen en bekeken 😉 Natuurlijk was die Schotse Hooglander een juweeltje, pffft zo mooi! en het springspinnetje, en de bidsprinkhaan.. De paddo’s in de sneeuw was toch iets geweldigs om te zien, maar ik ben ook wel weg van de Spechtinktzwam wat een mooie soort en geweldige foto! En dan die Morinelplevier: Had ik maar een zo’n foto en ik zou het hele jaar gelukkig zijn……. ! Je selectie is heel mooi en de achterliggende blogs dus ook! Ik heb er weer van genoten en ben diep onder de indruk van de fantastische kwaliteit van alle foto’s!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 9. hallo Dick, op de derde dag van 2020 heb ik eindelijk gelegenheid om de jaaroverzichten te bekijken. Een mooi overzicht bij jou, en ik was niet verbaasd door het grote aandeel van de paddenstoelen. Ook een erg mooie foto van de koninginnepage, de morinelplevier en de ree….
  Op naar een nieuw jaar vol fotografie wensen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Dick,

  Zo, die staat, wat een prachtig jaaroverzicht heb je gemaakt. Ik vind ze stuk voor stuk prachtig, maar wil er toch enkele uitlichten. En dat is dan met name de silhouetfoto van de druppelvlinder. Hij mag dan wel gedeeltelijk in de nabewerking tot stand gekomen zijn, maar het is een beauty. En, jij bent weliswaar niet de enige, maar de morinelplevier is toch de foto waar ik wat voor over zou hebben gehad om daar bij te zijn, deze kans krijg je nooit meer. In die zin kan ik je opmerking op het einde van je blog dat je tegen je principes een keer op de juiste tijd ter plaatse was, niet plaatsen. Bij de morinelplevier was dat ook duidelijk wel het geval, sterker nog, man, man wat was je hier op tijd en wat heb je er een schitterende plaat geschoten. Als ik als vogelfotograaf net zulke paddenstoelenfoto’s zou schieten als jij vogelfoto’s zou ik dik tevreden zijn. Ik wens je een fantastisch mooi 2020 met mooie blogs die zich ook kenmerken door de leuke teksten en wens je succes met de vliegende vogels, ik ga je weer volgen.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 11. De beste wensen Dick, ook voor je vrouw en ….
  Het is je weer gelukt … 1 foto per maand, niet te doen lijkt mij … Ben dit jaar niet heel frequent aan het bloggen geweest maar wat ik voorbij heb zien komen was heel veel moois en bijzondere dingetjes, geslaagde experimentjes en smaakgerelateerde items. Die ree vind ik het mooist, zo heerlijk kleurrijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.