Pyreneeën 1: Flora en Insecten

September 2015 – Frankrijk, Pyreneeën.

De eerste twee weken van september verbleven we in een gite in het plaatsje Lau Balagnas, net buiten Argelès-Gazost. Strategisch gelegen om een aantal pyreneeëncols per fiets te bedwingen (Tourmalet, Aubisque, Hautecam en meer), te wandelen en – hopelijk ook nog wat leuke dingen te fotograferen. Op internet had ik wel gezocht, maar weinig kunnen vinden. Dat mijn Frans niet zo fantastisch is , zal daarin en rol gespeeld hebben… Ik had dan ook geen al te hoge verwachtingen, maar hoopte op een Kolibrievlinder, een Koninginnenpage en een Bergmarmot. En een Hop natuurlijk, dat zou helemaal te gek zijn!

Het huisje lag aan een uiterst rustig landweggetje in de Vallée des Gaves en van daaruit liep je door de landerijen zo een natuurgebied in, gelegen aan de Gave de Pau. Als we niet op de fiets zaten of in het hooggebergte wandelden, dan waren we (ik) vaak hier te vinden. Gewapend met camera uiteraard. Maar ook op andere wandelingen ging deze mee, meestal de zware EOS, soms de Lumix.

Ik kan nu alvast wel verklappen dat mijn wensen grotendeels in vervulling gingen, maar ook dat ik een aantal andere mooie ontmoetingen had. Alles bij elkaar veel materiaal om uit te zoeken en waarvan teveel overbleef om in één blog te plaatsen. In dit eerste deel wil ik wat van de flora laten zien, samen met wat insecten (behalve vlinders). In chronologische volgorde:

Tijdens een wandeling zagen we in de berm een aantal Vuurwantsen. Opvallende en mooie beestjes zijn dat toch. In Nederland zijn ze zeldzaam, alleen in het zuiden of oosten kan je ze soms tegenkomen, maar in zuidelijke streken zijn ze algemeen voorkomend, soms massaal. Dit is een volwassen exemplaar:

Vuurwants
Vuurwants

Ze zaten onder andere op deze bloemen, waarvan ik de naam niet weet. Ze doen denken aan een groot soort reigersbekjes, maar dat zijn het volgens mij niet.

Vuurwants
Vuurwants

Toch komen ze me vaag bekend voor… Wie het weet mag het zeggen! (Groot Kaasjeskruid! Met dank aan Soli)

Onbekende
Groot Kaasjeskruid

Dezelfde wandeling voerde ons door een fraai dorpje met de naam Saint-Savin, alwaar we in een gemeentelijke plantenbak deze vruchten aantroffen. Ze doen een beetje denken aan Lichée, maar dat groeit heel anders. Dit zijn de vruchten van Indisch Bloemriet (Canna Indica) en zijn best wel fotogeniek <<< klik voor een vergroting >>>

De Canna Indica is een tropisch knolgewas dat ook in Nederlandse siertuinen wel wordt toegepast. Hetzelfde geldt voor de Passiebloem. Hier zie je hem wel vaker:

Passiebloem
Passiebloem

Tijdens deze vakantie kiekte ik niet enkel typische streekflora, maar alles waar mijn oog op viel en waarvan ik dacht dat het misschien wel een mooi plaatje op zou leveren.

Het natuurgebied Vallée des Gaves was niet heel erg groot (4km lang en 500m breed), maar zeer afwisselend en bestond uit percelen agrarisch terrein en stukjes bos, waar doorheen wat beekjes stroomden. Ik ontdekte hier een aantal – voor mij – nieuwe vogelsoorten (waarover later meer) en zag er veel vlinders (waarover later meer); zittend op de knieën viel mijn oog dan af en toe op een mooie grassoort:

Daar heb ik me tot nu toe helemaal nooit in verdiept dus de soortnamen moet ik schuldig blijven.

In het gebied stonden her en der tamelijk veel vlinderstruiken. Op zich veelbelovend,maar de eerste dagen zagen we er niet veel vlinders op. Wel een paar hele dikke zwarte bij-achtigen, maatje Hoornaar. Het bleek om de Blauwzwarte Houtbij te gaan. Komt hier vrij algemeen voor, in Nederland zeldzaam. Het gaat om een mannetje, te herkennen aan de gele antenne-uiteinden. Het was hier best zonnig, vandaar de wat mindere belichting…

Blauwzwarte Houtbij
Blauwzwarte Houtbij

Dan weer even omlaag kijken, want daar was ook genoeg te zien. Op sommige grassige stukjes stonden groepjes roze steel- en bladloze bloemen. Kende ik ook niet, maar nu wel! Herfsttijloos heet dit plantje. De naam kwam me welbekend voor, het plantje totaal niet. Zo ziet het er dus uit…(maar daar heb je voor de determinatie weinig aan…):

Herfsttijloos 2
Herfsttijloos 2
Herfsttijloos 3
Herfsttijloos 3

Weer in een hele andere uithoek van het gebied zaten veel cicaden. Prachtige beestjes, maar ontzettend klein en niet altijd bereid om te poseren. Ze zijn ook een beetje éénkennig en kruipen steeds weg achter de gras- of plantenstengel waar ze op zitten. Wat dan helpt, is je vrije hand achter het beestje te houden, zodat die zich weer naar je toe draait. Er zit vervolgens niets anders op dan heel voorzichtig te handelen…

Groene Cicade
Groene Cicade

Op dezelfde plek stond ook opvallend veel van een grassoort, die vooral opviel door de grote, typische pluimen. Het heeft wel iets van maïs, nu ik het zo zie:

De laatste foto vanuit dit natuurgebied is van de nimf van een Sierlijke Schildwants. Een nimf is een nog jong exemplaar dat herhaaldelijk – ik meen 5 keer – vervelt en er dan ineens weer heel anders uit kan zien. Ik was hier kennelijk min of meer getuige van zo’n vervellingsproces; hij zit namelijk nog half op het vel van het vorige stadium (groen-zwart). Hij knapt er wél van op, vind ik, maar eenmaal volwassen wordt ie nog mooier!

Nimf van de Eurydema Ornata
Nimf van de Sierlijke Schildwants (Eurydema Ornata)

Tijdens een wandeling in de hogere Pyreneeën zagen we in een beekdal op 1450m hoogte tussen de rotsblokken een knalgele sprinkhaan zitten. Niet te beroerd om zich te laten kieken:

Gele Bergsprinkhaan
Gele Bergsprinkhaan

Ik kon zelf geen soortnaam vinden en ook na posten in een facebookgroep, waar toch wel wat insectendeskundigen zitten, kwamen we er niet uit. Hij lijkt nog het meest op een moerassprinkhaan, maar dan is-ie wel een beetje verdwaald… Ik heb waarschijnlijk een nieuwe soort ontdekt: de gele Bergsprinkhaan.

Tot zover de eerste aflevering van een reeksje Pyreneeënblogjes. In deel twee zal ik (waarschijnlijk) wat vogels laten zien. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Advertentie

13 reacties op ‘Pyreneeën 1: Flora en Insecten

 1. Mooie diverse reeks, mooie beelden. Het zal het zuiden wel zijn, want het stikt van de vuurwantsen in mijn hibiscus. Maar wel pas voor het eerste jaar.
  Je onbekende bloem heet groot kaasjeskruid.

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch leuk om eens in een hele andere omgeving te fotograferen, allerlei vreemde insecten en prachtige bloemen laat je zien, vooral de passiebloem is heel mooi op de foto gezet en dan de groene cicade; wat een beeldschoon plaatje ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuke serie, zittten toch wel wat exotische insekten tussen. Die cicade is mooi zeg, maar ze maken wel veel herrie dacht ik. De flora heb je weer supermooi vastgelegd, vooral die herfststijlloos.
  Passiebloem is ook prachtig, leuk dat het daar in het wild groeit (ik heb het destijds niet gezien, maar lette daar toen ook nog niet zo op).
  groetjes Ghita

  Like

 4. Die sprinkhaan vind ik zonder meer een pracht exemplaar. Nooit gezien zo’n felgeel geval. Heb eventjes gezocht maar vond alleen een knalgele uit Turkije en is net iets anders dan de jouwe. Vuurwantsen zeldzaam? Wie heeft je dat wijsgemaakt? Maar mooi zijn ze inderdaad. Wilde cyclamen heb ik afgelopen week ook heel veel gezien (Corfu) en je hebt gelijk, dan zijn ze opeens niet meer tuttig. Insectenloos waren ze wel … blijkbaar niet genoeg nectar of zo. Ben benieuwd naar wat je nog meer gezien hebt overthere.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het voelt altijd goed als je in je vakantieomgeving veel nieuwe flora en fauna ziet. De cicade heeft een sympathieke tegenprestatie geleverd voor alle herrie door even voor je te poseren. De passiebloem staat er ook mooi en vooral origineel op. Zo kon ik ze op La Gomera niet fotograferen. Gefeliciteerd met de ontdekking van die gele sprinkhaan. Altijd leuk als kenners er niet uitkomen welke soort het is. Al met al een prachtig blog.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige serie beelden Dick. Vooral de cicade en de wants staan er heerlijk op. Knap toch hoe jij insecten en planten weet te fotograferen. Ik zou het woordje “Geklungel” maar eens uit je subtitel halen. Ben zeer benieuwd naar de beelden van de rest van je wensenlijstje.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige foto’s Dick en een mooi gebied waar je was gezien de vele mooie flora en fauna. Je Indisch Bloemriet vind ik echt heel mooi en je Herfsttijloos is ook echt heel mooi om te zien. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Je kleurige wantsen zijn ook bijzonder fraai. Die onbekende grassoort heb je ook echt geweldig mooi vereeuwigd. Dit is weer even heerlijk genieten 🙂
  Groetjes,
  Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.