Sneeuwdruppels

Dinsdag 3 februari 2015 – Bennebroekbos

Afgelopen nacht had Koning Winter weer eens voorzichtig toegeslagen. Nachtvorst en hagelbuien zorgden ervoor dat ik de auto ’s morgens eerst moest uithakken alvorens ermee naar de garage te kunnen rijden voor een kleine onderhoudsbeurt. Daar word ik niet vrolijk van, niet van het eerste en niet van het laatste. Weer op de weg naar huis echter scheen het zonnetje en bovendien viel de rekening mee;  daar word ik dan weer wel vrolijk van. Snel een hapje eten, camera gepakt en op weg naar het Bennebroekbos. Even een paar uurtjes spelen in de natuur dicht bij huis.

Een paar weken eerder had ik hier de eerste sneeuwklokjes al zien staan, en ook al een eerste sterhyacint. Eens zien hoe het er nu bij staat en verder maar zien wat er nog meer op mijn pad komt. Vlak na de ingang van het Bennebroekbos staat een hazelaar in bloei. Het is vandaag redelijk windstil, dus even kijken of er wat vrouwelijke bloeiwijze op een toegankelijke plaats beschikbaar is. Meer dan drie zie ik er niet en slecht eentje zit – qua hoogte – op een gunstige plek, maar nog wel gehinderd door wat naburige takken:

Vrouwelijk bloeiwijze van de hazelaar
Vrouwelijk bloeiwijze van de hazelaar

Ik ben er nog niet kapot van. Ik moet later nog maar eens op zoek naar betere exemplaren, want op zich is het wel een fotogeniek onderwerp.

Iets verderop in het bos beland ik tussen de sneeuwklokjes, echt honderden staan er, bijkans door het halve bos heen. Sneeuwklokjes heten in het Engels niet Snowclocks of Snowbells maar Snowdrops en als je dat dan weer omgekeerd omzet in “Double Dutch” krijg je Sneeuwdruppels… volgt u het nog?  Het wordt er niet eenvoudiger op als blijkt dat de meeste sneeuwklokjes onder de smeltwaterdruppels zitten…  Nou ja, kieken maar.

Sneeuwdruppels
Sneeuwdruppels 1
2015-02-03 14-06-33 - IMG_5647dev_1024px
Sneeuwdruppels 2

De volgende jonge sneeuwklok krijgt wat meer aandacht vanwege de twee aanhangende druppels. Ik stoei wat met diafragma om zoveel mogelijk scherpte in de druppels te krijgen, maar kom toch steeds weer uit op f/2.8 of f/3.2, omdat ik een rustige, vrij egale achtergrond toch belangrijker vind. Ik vind het trouwens erg moeilijk focussen op de druppels: dan weer lijkt de druppel scherp, maar het (spiegel)beeld in de druppel niet of andersom.

Met de Raynox-150 voorzetlens en f/8 lijkt een scherpe druppel – en steel – te produceren; toch is/lijkt het beeld ín de druppel niet scherp. Dit vereist duidelijk nog wat oefening…

Scherp of niet scherp...?
Scherp of niet scherp…?

Ik duik nog geregeld op de grond op zoek naar mooie composities en hoop tevens een mooie lichtfonkeling vast te leggen, maar de zon staat nu niet gunstig. Andere keer nog maar eens proberen.

Tussen de velden met sneeuwklokjes staat – zegge en schrijve – één blauwe sterhyacint, nog aangevreten ook. Het is toch zonde! Gelukkig vind ik nog een ander onderwerp: mosjes op een boomstronk. Het is tenslotte februari en dat is mosjesmaand, zeggen ze. De stronk staat helaas (?) in het volle zonlicht, maar dat is dan weer een extra uitdaging. Beetje overbelichten en het contrast wat omlaag geeft het volgende resultaat::

Nog een andere composities:

De Sneeuwdruppel-excursie zit erop voor vandaag, maar wordt vast nog wel eens vervolgd. Ze staan er nog wel een paar weken…

Ik eindig dit blog met een vogelplaatje: op weg naar huis zie ik namelijk ineens een ijsvogel vliegen, op de plek waar ik hem een paar dagen geleden voor het eerst ontdekte. Ook deze keer gaat-ie weer erg ver weg zitten; nu niet in een boom, tussen de takken, maar redelijk vrij. Het valt echter nog steeds in de categorie ‘bewijsplaatjes’, maar wil hem toch even laten zien:

IJsvogel
IJsvogel

Ik zal de komende tijd geregeld bij hem langs gaan. Als we elkaar dan een beetje beter kennen, zal ik hem uitnodigen eens wat dichter bij te komen zitten, op de stok die ik speciaal voor hem heb geplaatst… Wordt – hopelijk – vervolgd.

Dank voor het lezen en kijken.

11 reacties op ‘Sneeuwdruppels

 1. Hoi Dick!!

  Mooie blog…het nieuwe leven bot uit en geeft
  alvast een voorproefje van de Lente…
  Prachtige macro’s, maar ook de Ooievaars foto is prachtig…
  Ik hoop dat het IJsvogeltje aan je went en je de kans geeft
  om hem mooi te portretteren!!

  gr. Nieske

  Like

 2. Het lijkt erop dat de lente in zicht is, de eerste verschijnselen zijn door jou mooi vastgelegd. Ik vind in deze de scherpere sneeuwklokjesdruppels mooier dan de schimmige en dat ijsvogeltje … Altijd leuk, ook al is het ver weg. Die tak gaat ie vast benutten als je hem strategisch geplaatst hebt.

  Like

 3. Oh, jouw blog doet heel erg voorjaarsachtig aan, terwijl ik het vandaag op de fiets toch maar berekoud vond. Ik vind de eerste foto van het sneeuwklokje heel mooi, en ook de mosjes met de zachte kleuren zijn prachtig. Als je de ooievaars niet gaat volgen, heb je nu wel een ander projectje: de ijsvogel.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Prachtige foto’s , ook leuk om te zien hoe je zit te stoeien met onderbelichten en overbelichten, komen toch mooie plaatjes uit. We gaan gelukkig het voorjaar weer in !
  Vr. gr. Adria

  Like

 5. De druppels op het eerste sneeuwklokje vind ik werkelijk heel erg mooi.
  Jammer dat je maar blauwe sterhyacint kon vinden want die zijn zo mooi van kleur.
  ook je mosjes vind ik heel erg geslaagd en dit mag ik dan ok heel graag zien.
  Gaaf die ijsvogel. Ik heb er ook weer een ontdekt maar net als jij zat die ook te ver en heb ik hem ook als bewijsplaatje. Zou gaaf zijn als ie je wat beter leerde kennen dan kan je er nog hele mooie platen van maken.

  Groetjes, Helma

  Like

   1. Klopt, is inderdaad deel van het Grootslag. Dat nieuwe gedeelte in de Koopmanspolder is nu een natuurgebied. Wat grappig dat je Grootebroek hebt gewoond. Ik woon in Enkhuizen.

    Like

 6. Je bent al flink op de macro tour. Ik heb die inspiratie nog niet gevonden. Sneeuwklokjes 2 en 3 spreken mij meer aan dan 1, maar dat is zoals gebruikelijk een kwestie van smaak. Het zegt niets over de kwaliteit van de foto. Ook bij de andere variaties op een zelfde thema speelt dit een rol. Je hebt in ieder geval je hart al weer flink kunnen ophalen. En de ijsvogel? Een mooi bewijsplaatje om te beginnen. Nu maar veel tijd investeren.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.