AWD Augustus 2019

Boomkikker

Mijn vorige blog speelde zich af in de zanderige zuidwesthoek van de AWD. Om het een beetje goed te maken voor diegenen die het niet zo hebben op al dat zand, volgt hier direct een tweede blog over dezelfde maand, uit ander gebiedsdelen en met heel andere plaatjes. Geen zwammen maar veel libellen en juffers, andere insecten en boomkikkertjes. Kortom: een heel ander, zomers groen blog van drie verschillende dagen in de AWD.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ingang De Zilk. Ik ging voor de heide, maar dat was dit jaar weer helemaal niks. Volledig kaal gevreten door de damherten. Eén van de boosdoeners – een fraaie donkere man – is zich van geen kwaad bewust en ligt te rusten in het gras. Vermoedelijk moed aan het verzamelen voor de bronst. De vliegen op zijn neus lijken hem niet te deren.

Damhert
01 Damhert

Het uitdunnen van het damhertenbestand schiet nog niet erg op, dus de vlinders zullen het voorlopig nog even moeten doen met vooral het Duinkruiskruid. De dit jaar veel voorkomende Distelvlinders hebben er geen moeite mee.

Distelvlinder
02 Distelvlinder

Een Zuringspanner zul je er niet gauw op aantreffen. Dat zijn echte laagvliegers en duiken meteen het gras in zodra de zon even achter een wolkje verdwijnt. Zo geschiedde ook hier. Ik heb ze wel eens beter vastgelegd, maar vond dit toch wel een aardig plaatje, in ieder geval anders…

Zuringspanner
03 Zuringspanner

Hoe dichter je bij de zeereep komt, hoe meer je het Duinduizendguldenkruid ziet. Meestal staat het tussen de andere begroeiing, maar daar kan je ook gebruik van maken. Het levert – als je het goed doet – een mooi zacht plaatje op.

DuinDuizendguldenkruid
04 DuinDuizendguldenkruid

Van het ene uiterste naar het andere. Parnassia is op bepaalde plekken in de AWD ook te vinden. Er een mooie foto van maken is echter een ander verhaal. Ik heb al diverse pogingen gewaagd, met wisselend succes. Nu maar eens de harde aanpak met lekker veel contrast. Deze drie (en een half) stonden gezellig dicht op elkaar.

Trio Parnassia
05 Trio Parnassia

De Boomkikkers heb ik deze maand ook een paar keer met een bezoekje vereerd. In deze tijd van het jaar komen de jonkies uit het water en klauteren de omringende vegetatie in. Ze zijn – voor boomkikkerbegrippen – relatief actief en zijn het leukst om te kieken.

Boomkikker
06 Boomkikker

Relatief is betrekkelijk, dus ze zitten ook vaak gewoon stil, in de karakteristieke boomkikkerhouding. Ik zag er lang niet zoveel als voorgaande jaren, dus de spoeling was dun.

Boomkikker
07 Boomkikker

Maar als ze zo tussen de varens zitten, levert het toch ook mooie plaatjes op. Mooi ‘ton sur ton’ in goed Nederlands…

Boomkikker
08 Boomkikker

Boomkikkertjes houden van warmte. Ze zitten het liefst de hele dag te bakken in de zon. Op dergelijke plekken voelen ook allerlei insecten zich goed thuis. Vooral steekvliegen als de Goudoogdaas waren op een ochtend hinderlijk actief. Ik moest ze geregeld van me af slaan, hetgeen me er niet van weerhield om ze te fotograferen.

Goudoogdaas
09 Goudoogdaas

Ze zijn veel leuker om te zien dan dat ze doen. Het zijn echter alleen de vrouwtjes – herkenbaar aan de gescheiden ogen – die bijten, dus dat scheelt al gauw de helft. Bovendien vind ik een eventuele beet een stuk beter te verdragen dan de steek van bijvoorbeeld een wesp!

Goudoogdaas
10 Goudoogdaas

Hé, wat leuk! Er probeert iemand verstoppertje te spelen. Jammer dat die lange voelsprieten hem/haar een beetje verlinken.

Geheime gast
11 Geheime gast

Het blijkt een vrouwtje Gewoon Spitskopje te zijn, een kleine sabelsprinkhaansoort. Ze lijkt erg veel op het Zuidelijke Spitskopje, maar die heeft lange vleugels en de vrouwtjes hebben een rechte legboor. Zie verderop in dit blog…

Gewoon Spitskopje
12 Gewoon Spitskopje

Ook libellen en juffers vinden dit een lekker plekje. Vooral de pantserjuffers zijn hier goed vertegenwoordigd, vandaar dit Lantaarntje.

Lantaarntje
13 Lantaarntje

Twee plaatjes eerder al aangekondigd en daar is-ie dan: het Zuidelijke Spitskopje. Lange vleugels en géén legboor, want dit is een mannetje!

Zuidelijk Spitskopje
14 Zuidelijk Spitskopje

Nou schijnt er van het Gewone Spitskopje ook een variant met lange vleugels te bestaan, dus dat maakt het weer lekker ingewikkeld. Omdat het hier een mannetje betreft is het dus geen zekerheidje… Maar wat boeit het: hij werkte goed mee!

Zuidelijk Spitskopje
15 Zuidelijk Spitskopje

Augustus is bij uitstek de tijd van de heidelibellen, maar ook in november vliegen ze nog – parend als een bezetene – rond. Overal, dus niet per se op de heide. Drie soorten komen het meest voor: de steenrode, de bruinrode en de bloedrode. De huidskleur zegt echter niets, want dat verandert nogal eens. De kleur van de poten (bloedrode) en het al (steenrode) of niet (bruinrode) hebben van een hangsnor geeft de doorslag. Lees de laatste zin gerust nog eens langzaam en hardop over. Nou wil het toeval dat het op onderstaande foto allemaal niet te zien is, dus het blijft hier een raadsel.

Heidelibel
16 Heidelibel

Een ander raadsel: wat heb ik hier gefotografeerd? Het lijken eitjes van één of ander insect, maar waarneming.nl geeft als antwoord: Rietvink! Nou geven ze daar wel eens vaker rare suggesties als je een foto invoert, maar een vogeltje lijkt me dit toch niet. Blijkt het een nachtvlinder te zijn… en daar dan weer de eitjes van. Je leert elke dag nog bij!

Rietvink
17 Rietvink

Augustus is ook Tijgerspinnenmaand. Dit jaar waren er wel érg veel, maar dat maakt de kans op eindelijk een beetje fatsoenlijke foto wel groter. Meestal is het omringende hoge gras namelijk nogal storend in beeld aanwezig. Hier is daarvan geen sprake.

Tijgerspin
18 Tijgerspin

Een zeldzaamheidje in de AWD is de Vuurlibel. Eén of twee jaar geleden zag ik er voor het eerst één. Dit jaar juli zag ik er bij hetzelfde poeltje een stuk of vijf vliegen (zie eerder blog). Nu – een maand later – zie ik er ook eentje vliegen op een flink stuk daar vandaan. Misschien op zoek naar een ander territorium? Hij landt een paar keer op hetzelfde stokje, tussen het gras. Als-ie weer wegvliegt, gok ik er op dat-ie weer terugkeert op hetzelfde stokje dat ik inmiddels in een beter positie heb geplaatst. En dat gebeurt!

Vuurlibel
19 Vuurlibel

Dat gebeurt zelfs herhaaldelijk, zodat ik uiteindelijk bijna een half uur met hem bezig ben geweest. Steeds het stokje iets anders positionerend en van verschillende kanten proberend hem mooi in beeld te zetten. Van een hele reeks foto’s zijn dit wel de twee mooiste, denk ik.

Vuurlibel
20 Vuurlibel

De derde keer dat ik in de AWD was, was aan het eind van de maand en aan het begin van de dag. Voor het eerst was er eindelijk eens sprake van dauwvorming! Dat zorgt meteen voor heel andere beelden. Een simpel grasje bijvoorbeeld…

Grasje
21 Grasje

Vooral langs het Zwarteveldkanaal heeft de dauw goed toegeslagen. De vele daar aanwezige juffertjes zijn het slachtoffer en kunnen geen kant meer op. Er zijn er echter maar een paar die zich hebben laten overvallen op een voor mij gunstige plek, vrij van storende omgeving.

22 Juffer (Watersnuffel?)

Hmm, ik zie al heen-en-weer scrollend nu pas dat foto’s 22 en 23 in elkaar over lijken te lopen. Toeval bestaat.

Lantaarntje
23 Lantaarntje

Naast de vele juffers vind ik ook een enkele grotere libellensoort. Een Paardenbijter bijvoorbeeld. Dat vind ik op zich wel een mooie soort, maar deze hangt op een onmogelijke plek. Daar valt niet tegenop te tuinieren. Er zit dan niets anders op dan een foto van bovenaf te maken.

24 Paardenbijter

Heidelibellen zie ik ook, maar ook niet echt op jofele plekken. Deze hangt wél redelijk vrij…

Heidelibel
25 Heidelibel

Later op de dag, als de boel weer is opgedroogd, vliegt alles weer fris en vrolijk rond. Dat heeft ook zo zijn voordelen: je ziet ze sneller én ze landen altijd wel een keer op een leuk plekje.

Heidelibel
26Heidelibel

Ik begon dit blog met een paar foto’s van jonge boomkikkertjes en schreef dat die actiever waren dan de oudjes. Om het tegendeel te bewijzen tot besluit een soort beeldverhaal. Een flink exemplaar op leeftijd haalt rare capriolen uit, maar niet voor niets! Op ‘zijn’ tak blijkt echter iets meer aan de hand…
(Even aanklikken om dit groot te bekijken…)

Nou, was dát even spannend!? Ze zaten zelfs met zijn vieren op dezelfde tak en het drukke gedoe van deze ouwe jongen ging nog geruime tijd door. Ik heb zelfs nog een poging gewaagd een video op te nemen, maar filmen is niet mijn sterkste kant. Al helemaal niet met een 100-400mm objectief op mijn camera! Het beeld schiet dan alle kanten op.

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van dit overwegend groene blog vanuit de AWD. Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

12 reacties op ‘AWD Augustus 2019

 1. Een heel divers blog met de ene na de andere schoonheid. De zuringspanner vind ik juist wel een bijzondere foto, mooi snuitje en zo kleurrijk. De eerste van de boomkikker is ook eens anders en dan die eitjes. Vlindereitjes zijn zo mooi en apart … Kunstwerkjes vind ik het.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie blog, prachtig die kleine beestjes, allemaal zo mooi zacht van kleur. Vast een bewolkte dag gebruikt, of een parapluutje. Gaaf de vuurlibel. Ik heb ze gezien, maar alleen vroeg in de zomer op de foto kunnen zetten, toen was het mannetje nog niet zo mooi rood van kleur. De parnassia heb je geweldig mooi zo. En dan de boomkikkers, ik vond het dit jaar veel minder dan de vorige twee jaren. jij hebt prachtige foto’s en de serie van de ongeduldige grote kikker is super.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  Een lekker zomertoetje nog dit blog. Wat een prachtig gewei heeft dit damhert. Ik vind de parnassia heel geslaagd, ziet er heel gestileerd uit met die zwarte achtergrond. Ik kan bevestigen dat die eitjes inderdaad van de rietvink zijn, ik fotografeerde ze jaren geleden namelijk ook eens en wist toen aanvankelijk ook niet wat het was. Het grasje met die bokehs vind ik ook prachtig, zo zie dat je onderwerp niet altijd heel spectaculair hoeft te zijn. “Vooral de pantserjuffers zijn hier goed vertegenwoordigd, vandaar dit Lantaarntje”, leuke onderkoelde humor, haha.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een heerlijk blog weer, Dick.
  En vooral: prachtige beelden. Ontzettend leuk: je geheime gast op 11; heel mooi: het grasje op 21 – en eigenlijk de hele serie met dauwdruppels. Die kleine boomkikkertjes zijn erg leuk en heb je mooi op de foto. Het allerleukst is natuurlijk je beeldverhaal van de grumpy old one.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Ik weet niet of ik in herhaling val, maar in ieder geval mijn complimenten voor de scherpe onderwerpen gecombineerd met mooie rustige achtergronden. Daarnaast mooi zachte tinten zoals bij nr 4 en verrassend zoals bij parnassia. Je mag niet klagen over je ontmoetingen met de boomkikkertjes, sommige lezers/kijkers zullen er groen van worden. Augustus in de AWD: het is de moeite van het bezoeken waard geweest.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Ho iDick,
  Je foto van de zuringspanner is zonder meer geslaagd te noemen, ik vind het een juweeltje, juist zo. De Parnassia is een aparte plaat geworden beetje hard zeker in contract met tere pastellicht van je Duinduizendguldenkruid ( wie verzint toch die namen…pfft), maar toch erg mooi. Over je boomkikkers én de Goudoogdaas kan ik kort zijn: Jaloers!!!!Ook de laatste serie van de boomkikker in stripverhaal, zó leuk!! Van de sprinkhaantjes is foto 11 een hele leuke, maar òh wat zijn foto 15 en 16 mooi! Van je juffers zijn de foto’s 22 en 23 echt super, niet alleen dat dauw maar ook de kleuren. De foto van de Paardenbijter van bovenaf heeft je echt een verrassende foto opgeleverd, gewoon prachtig en bloedje scherp.. De foto van de Tijgerspin vind ik misschien wel de mooiste van dit blogje, klasse!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  voordat ik je blog open ga ik alvast maar met mijn mond open zitten want ik weet al van te voren dat er weer de ene na de andere prachtig plaat voorbij komt en dat was dus ook zo!
  Je openingsfoto van die mooi man is al een beauty maar die zuringspanner is ook echt supergaaf om te zien. Ik bekijk ze dan ook echt in de vergroting want je ziet dan zoveel meer detail.
  Die goudoogdaas is ook al zo mooi scherp maar je boomkikker is echt fantastisch! En echt….. die laatste “strip ” van die boomkikker was echt en is dat nog steeds…hilarisch whahahahahaha…. echt geweldig. Mijn complimenten 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Prachtige foto van de parnassia. Ik hou daar wel van. Maar zoals altijd zitten er meer juweeltjes in jouw blog. Hele leuke foto op nummer 11. Dat zijn altijd grappige plaatjes. Nummer 15 is heel mooi. Prachtige scherpte op het oogje. De spin op nummer 18 licht erg mooi op. Fijne plaat om naar te kijken vanwege het licht en de kleuren. Nummer 21 is echt super. Knap gespeeld met het licht. De serie foto’s van de boomkikker is niet alleen fraai gefotografeerd, maar ook zeer komisch beschreven. Erg leuk.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.