In de maand augustus was ik drie keer in de Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD) te vinden. Hoewel, te vinden? Vast niet voor iedereen, want twee van de drie keer ging ik naar een verre uithoek van dit uitgestrekte natuurgebied. Helemaal in de zuidwestpunt ligt namelijk een grote zandverstuiving, ontstaan na de demping van het Van Limburg Stirumkanaal. Kennelijk niet erg aantrekkelijk voor de meeste bezoekers, want meestal ben je daar moederziel alleen. Heerlijk!
Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!
Het is een biotoop die totaal verschillend is van de rest van de AWD: een schier eindeloos lijkende zandvlakte met zo op het eerste gezicht enkel wat helmgras. Als je echter goed kijkt, groeit er toch nog wat meer dan dat. Het Duinviooltje bijvoorbeeld, voelt zich er prima thuis.
Ook paddestoelen zijn er te vinden. Getuige bijv. dit blogje. Augustus is nog wat vroeg misschien, maar het Duinfranjehoedje is er al genoeg te vinden.
Ze leven op de wortelstokken van helmgras. Meestal staan ze daar dan ook goed verscholen tussen, maar soms heb je geluk en vind je een wat meer vrijstaand exemplaar.
Spaarzaam, maar ook Muurpeper kun je er vinden. In deze tijd van het jaar al uitgebloeid, maar dat maakt het voor mij juist fotogenieker.
Nog twee Duinfranjehoedjes. Meestal tref je ze alleenstaand aan.
In het zand zie je her en der sporen van grotere dieren, zoals van damherten en vossen, soms van een eenzame wandelaar. Ook kleinere diersoorten kom je er tegen. Het gaat dan meestal om insecten, zoals sprinkhanen, vliegen, cicaden. Hier een Knopsprietje, een kleinere veldsprinkhaansoort.
Heel anders is de Ratelaar, een iets grotere veldsprinkhaan. Je moet ze uiterst omzichtig benaderen, want meestal springen ze bij het minste of geringste weg. Dat geldt voor bijna alle sprinkhanen en dat kan soms zeer frustrerend zijn!
Het is inmiddels november en het paddestoelenseizoen draait – nog steeds – op volle toeren. Nog maar een koppeltje Duinfranjehoedjes misstaat hier dan ook niet. Er lijkt er geen één hetzelfde…
Eindelijk vind ik er ook eentje die zijn naam eer aan lijkt te doen.
Ook de Blauwvleugelsprinkhaan laat zich hier zien. De blauwe vleugels krijg je alleen te zien als ze wegvliegen. Dat zou ik nog wel eens willen vastleggen, maar is vermoedelijk te hoog gegrepen…
Vlinders zie je hier bijna niet. Ja, er vliegt er wel eens eentje over, maar op het zand zitten doen ze niet. Behalve deze dus. Je zou verwachten dat het hier om een ZANDoogje zou gaan, maar het bleek een Heivlinder te zijn. De natuur zal zich ook wél eens aan de regels houden!
Ik kan er geen genoeg van krijgen: weer twee Duinfranjehoedjes. Wees gerust: na een paar uur hier rondstruinen, kan je geen Duinfranjehoed meer zien, dus er komt een eind aan deze serie.
Op de volgende foto staat dezelfde zwam als op foto 10. Toch weer een heel ander beeld, mede door de eenzame, dode helmgrasspriet op links.
Wat voor de vlinders geldt, geldt ook voor libellen en juffers. Je ziet ze wel eens vliegen, maar zo op het zand zitten doen ze nooit. Het ging hier om een Zwervende Pantserjuffer heb ik me laten vertellen, dus dat verklaart alles. Ze zal moe geweest zijn van het zwerven en lag nu uitgeput op het zand. Ik had alle gelegenheid haar (of hem) uitgebreid te (focus)stacken.
Het Rood Guichelheil zie je niet op de zandvlakte zelf, maar in het overgangsgebiedje langs de randen zijn we wel te vinden.
We zijn er bijna: het voorlaatste setje Duinfranjehoedjes. Het begint nu toch wel een beetje veel van hetzelfde te worden…
Wat in een blog over de AWD-woestijn zeker niet mag ontbreken, is het volgende minuscule plantje. Volgens de deskundigen is het Zomprus, maar ik heb er zo mijn twijfels over. Gezien het formaat zou ik het eerder Dwergrus noemen, maar zo werkt dat dus niet. Niet op basis van deze foto’s.
De plantjes groeien een beetje rommelig en zijn klein, amper enkele centimeters hoog. Maximaal 10 cm schat ik. Op onderstaande foto staat niet het mooiste plantje, maar de konijnenkeutel zegt alles over de grootte.
Tot slot het mooiste exemplaar dat ik vandaag gevonden heb. Zomprus dus. Of zal ik het gewoon maar Dwergzomprus noemen? In ieder geval vind ik het erg fotogeniek spul en ga ik er vast nóg wel eens voor op de knieën.
Tot slot weer twee Duinfranjehoeden. Zoals ik al schreef zijn er geen twee hetzelfde. Sterker nog: ze kunnen zelfs erg in verschijningsvorm verschillen.
Je zou toch niet zeggen dat op de laatste foto ook een Duinfranjehoed staat. Klopt, want het zijn er drie (meligheid…). Ze zien er duidelijk anders uit dan alle voorgaande; vooral de forse steel valt op. Toch zegt waarneming.nl : Duinfranjehoed (99.7%). Ik zou ook niet weten wat het anders zou moeten zijn…
Tot zover de resultaten van mijn gespeel in de zandbak van de AWD. Ik was te vroeg voor Zandtulpjes, dus een paar weken later ging ik weer terug. Ik kan alvast verklappen dat ik die gevonden heb en kwam bovendien met een andere verrassing thuis, maar dat komt later… Voor nu een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.
Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL
een prachtige fotoreeks !!!
LikeGeliked door 1 persoon
Een heerlijk blog Dick. Weer van A tot Z gelezen, je schrijft ook zeer aanstekelijk en houdt de spanning erin, zoals je de foto’s omschrijft. De foto’s zijn weer prachtig zowel die van de zwammen als van de planten.
Groeten,
Roos
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een geweldige serie en ik denk meteen……daar moet ik echt ook weer een keer heen. Maar ik vind het zo’n uithoek en toen ik daar de laatste keer in mijn eentje was, ben ik de weg kwijtgeraakt, vond dat toen niet fijn…dus ook niet meer geweest. Maar wat een variatie aan plantjes en zwammetjes en ook nog beestjes…. stuk voor stuk mooie foto’s
groetjes Ghita
LikeGeliked door 1 persoon
Het is maar 3.5 km lopen vanaf De Zilk en een GPS appje op je smartphone en je komt altijd weer thuis.
LikeLike
Een prachtige serie Dick. Mooi al die kleine onderwerpen groots in beeld gebracht. Ik vond vooral de (uitgebloeide) bloemetjes heel mooi en de Duinfranjehoed mét franje, ik vroeg me al af waar die franje nou bleef ;-).
Groetjes,
Marianne
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een heerlijke serie in prachtige zandkleuren, Dick.
Die duinpaddo’s zijn erg mooi en de glinsterende zandkorreltjes voegen echt iets toe. De laatste foto, met extra zand, is daarvan mijn favoriet. Maar ook de bloemen en insecten komen hier goed tot hun recht. De pantserjuffer met zelfs zandkorreltjes in haar kapsel is geweldig.
Hartelijke groet, Corrie
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
ik heb je hier vorige week nog over gesproken maar wat is dit toch fantastisch om te zien! Net als Ghita zou ik onmiddellijk verdwalen als ik daar zou zijn laat staan dat ik het al kan vinden whahahahaha…. maar goed eerst terug naar je foto’s. Dit zijn dan ook echt prachtplaten en kunnen zo in een natuurkundeboek over paddenstoelen uit het zand. Exht, je foto’s zijn zo mooi scherp en zo duidelijk in details dat ik niet eens meer groen word maar zwart! Mijn complimenten voor deze prachtige platen.
Groetjes, Helma
LikeGeliked door 1 persoon
Opnieuw een perfecte fotoreeks! Ongelooflijk wat jij niet alles vindt tussen het zand.
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Je blog kenmerkt zich weer door een geweldig mooie scherpte gecombineerd met hele fijne zachte achtergronden, echt vakwerk. Vooral nr. 3 en 18 vind ik er uitspringen zonder de rest tekort te willen doen. Mooi ook hoe je die muurpeper in beeld brengt, ik heb dat n.b. in de tuin, maar ben er nog nooit opgekomen om dat te fotograferen. De natuur is soms verwarrend, althans de namen die wij mensen eraan gegeven hebben, ratelaar blijkt nu naast een plant ook een sprinkhaan te zijn. Het zou wat zijn als je die blauwvleugel in de vlucht kon fotograferen. Heivlinder is ook geen algemene soort meer, je ziet ze steeds minder. En wat een mooi plantje dat rood guichelheil, perfect ook gefotografeerd. Complimenten voor deze verzameling.
Groeten,
Ad
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Prachtige foto’s van de zandbak!!! Wat een oogst. De ene plaat even mooi als de andere ;-))
Maar de sprinkhaantjes springen er voor mij wel uit. zo leuk! De franje bij een franjehoed zie ik hier voor het eerst. Alle zanderige paddenstoeltjes vind ik mooi , vooral zoals jij je presenteert. Maar ik ben helemaal gevallen voor je Rood Guichelheil. Dat vind ik al een prachtig bloempje, maar deze foto vind ik echt een juweeltje!
Groetjes, Maria
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Het blijft smullen voor de liefhebber. Woestijnen (of zandbakken) hebben genoeg te bieden, in ieder geval voor ons. De duinfranjehoedjes boden genoeg mogelijkheden om de mooiste eruit te pikken en er aansprekende platen van te maken. Het is je weer gelukt. Insecten kom je er ook meer tegen dan je zou verwachten, hoewel het fotograferen toch een lastige opgave was. In ieder geval ben jij erin geslaagd een aantal fraaie exemplaren te vereeuwigen. Bloemetjes sla ik daar meestal over. Nu ik guichelheil en muurpeper hier gezien heb moet ik daar volgend jaar ook maar eens op gaan letten.
Een van mijn favoriete AWD gebieden is weer eens prachtig in beeld gebracht.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Een prachtige serie heb je hier weer weten te plaatsen.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat moooiiiiiiii !
LikeGeliked door 1 persoon