Gele Kwikken

Gele Kwikstaart

Het fotograferen van een Gele Kwikstaart op de tulpen stond al een paar jaar op mijn wensenlijstje. Niet dat dat heel erg origineel is, maar mooi vind ik het wel. Nou woon ik bijna midden in ‘De Bollenstreek’, maar een Gele Kwikstaart zie ik hier (bijna) nooit. Bollenvelden kun je echter tegenwoordig in meerdere regio’s aantreffen. In de Kop van Noord-Holland en in Flevoland bijvoorbeeld. Voor een combinatie met de Gele Kwik leek de laatste locatie de grootste kans op succes te bieden, maar dat vind ik toch echt te ver weg.

Nou wil het toeval dat ik (wij) in juni van 2016 tijdens een wandel-driedaagse rondom de drie Egmonden op de laatste dag bij Heiloo een gebiedje passeerden met de restanten van bollenvelden en waar we veel gele kwikken zagen. Een week later ben ik terug gegaan en kon toen al een paar aardige platen van deze mooie vogeltjes schieten (zie blog). Ik had me toen direct voorgenomen om een jaar later een nieuwe poging te wagen, maar dan een maand of twee eerder. Ik was er half april en er bleken inderdaad tulpenvelden te zijn, maar slechts enkele stonden in bloei. Ook werkte het weer niet mee: veel wind en een snel dichttrekkende lucht. Ook amper een gele kwik gezien. Eind april stonden de meeste tulpenvelden wél in bloei (dat kon ik vanuit de thuisbasis goed in de gaten houden) en de 27e waagde ik het er nogmaals op en reed nogmaals richting Heiloo.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Het gebied is per auto niet bereikbaar. De laatste twee kilometer moet per fiets of – in mijn geval – lopend afgelegd worden. Dat is geen straf, want het is een mooie landelijke omgeving en je passeert o.a een paar fraaie boerderijen. Op één daarvan houdt dit nieuwsgierige lammetjes mij goed in de gaten:

Lammetje
01 Lammetje

Even later heb ik op een bruggetje een onverwachte ontmoeting met een tweetal visdiefjes. Die neem je natuurlijk ook even mee:

Visdiefjes
02 Visdiefjes

Een lager standpunt kan je je eigenlijk niet wensen…

Visdiefjes
03 Visdiefjes

Direct na dit bruggetje kom je op een wandelroute die langs de bollenvelden voert. Ik had nu meer geluk: er stonden tulpen en de meeste velden stonden inderdaad nu volop in bloei. In allerlei kleuren nog wel: het feest kan beginnen! Het weer werkt niet tegen en al spoedig zie ik de eerste gele kwikstaart neerstrijken op een tulp. Ver weg. Véél te ver weg. Ik besluit te gaan zitten en maar af te wachten. Al snel wordt mijn geduld beloond:

Gele Kwikstaart
04 Gele Kwikstaart, zingend

Redelijk dichtbij, maar helaas uitgerekend op een veld dat al grotendeels gekopt was. Gelukkig is dat in de achtergrond nog niet het geval. Hij zit even kort te zingen en schudt vervolgens zijn veren op…

Gele Kwikstaart
05 Opschudding

… gevolgd door het spreiden van zijn staart.

Gele Kwikstaart
06 Staartspreiding

Dit gedrag lijkt te maken te hebben met het in de nabijheid zijn van een concurrent. Ik heb dit vandaag meerdere keren gezien gebeuren, maar slechts één keer lukte het om er twee tegelijk in beeld te krijgen.

Gele Kwikstaart
07 Concurrentie

Hij gaat er vandoor, de concurrent blijft nog even poseren:

Gele Kwikstaart
08 De concurrent

Ik besluit hierna ook een beetje te verkassen, dichterbij een veld dat wél in bloei staat. Ook hier had ik al snel succes. Voor de afwisseling een plaatje in staand formaat.

Gele Kwikstaart
09 Gele Kwik, ander veld

Maar ze lijken voorkeur te hebben voor het gekopte veld, dat ik nog net binnen schootsafstand heb.

Gele Kwikstaart
10 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
11 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
12 Gele Kwikstaart

Gele kwikkies zitten er hier genoeg en ik vermaak me er de keren dat ze dichtbij genoeg komen kostelijk mee. Meestentijds is dat op dezelfde positie als waar ik begonnen ben. Hier was de kans op succes het grootst. Nog wat resultaten:

Gele Kwikstaart
13 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
14 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
15 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
16 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
17 Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
18 Gele Kwikstaart

Maar gelukkig krijg ik ook af en toe kansen op de anders gekleurde tulpenvelden. Geel op geel bijvoorbeeld Volgens velen het summum.

Gele Kwikstaart
19 Gele Kwikstaart op gele tulpen

Het heeft inderdaad wel iets… (maar wat?) Persoonlijk vind ik andere kleurcombinaties mooier, maar smaken verschillen nou eenmaal. Op de volgende plaat wegens de fletse kleuren vermoedelijk een vrouwtje, hoewel die dergelijk ‘op de uitkijk’ gedrag niet schijnen te vertonen…

Gele Kwikstaart
20 Gele Kwikstaart op gele tulpen

Geel op paars tenslotte knalt er helemaal lekker uit:

Gele Kwikstaart
22 Gele Kwikstaart op paars

Ook dit lijkt me weer een vrouwtje. Hierna weer een mannetje tot besluit:

Gele Kwikstaart
23 Gele Kwikstaart op paars

Ik ben dit jaar wel aardig aan mijn trekken gekomen met dit project. Voorlopig ben ik er klaar mee. Volgend jaar misschien nog eens proberen wat dichterbij te komen…. Voor nu waren dit wel genoeg foto’s. Allen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog!

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

13 reacties op ‘Gele Kwikken

 1. Wat een heerlijke blog! Gele kwikken geheel gedompeld in rood, geel en paars, wat een luxe en wat een prachtige foto’s. Ik zie maar af en toe een gele kwikstaart dus zit hier een partij te genieten!!
  Overigens de entrée met lief lammetje en de visdiefjes is ook zeer geslaagd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuke, mooie blog. Dit staat ook al heel lang op mijn wensenlijstje, dus volgend jaar ook maar eens kijken of ik bij dat gebiedje kan komen (stopt de trein er ook in de buurt).
  Ik kan niet zeggen welke van jouw foto’s ik het mooiste vind, ze hebben allemaal wel wat….nou ja nummer 12 en 17 spreken mij wel erg aan, zo wil ik ze volgend jaar zelf ook wel maken 🙂
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Gele kwikken in zo’n entourage levert mooie plaatjes op. Het is wel prettig als ze goed meewerken. Meestal lukt dat wel als je zelf niet teveel en te opvallend beweegt. De kleurencombinaties zorgen voor mooie variaties. Zouden ze bij ons in de buurt ook niet op de bollenvelden te zien zijn?
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,

  wat een jaloerssmakende foto’s zijn dat van die gele kwikken op die tulpen!!!!
  Echt zo gaaf om te zien zeg en wat kon je die mooi platen!!! Ik zat al te kwijlen bij het visdiefje maar toen ik die prachtige foto’s daarna zag werd het groen voor m’n ogen arghhh…….
  Nee echt, een grandioze serie platen met een hoog genietgehalte.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Het toeval wil dat ik ze dit jaar ook op de tulpen gefotografeerd heb, in dit geval alleen op de rode tulpen. Ook bij mij stond dit al lang op mijn verlanglijstje en ik was er aanvankelijk ook heel blij mee. Nu enkele maanden later ga ik het steeds meer kitscherig vinden. Later deze zomer kon ik ze ook nog op de rogge fotograferen, minder kleurrijk uiteraard, maar iets natuurlijker, althans dat vind ik. In een later blog wil ik ze ook nog eens laten zien. Maar jij bent hier uitstekend in je missie geslaagd.

  Groeten,
  Ad

  Like

 6. Prachtig ! Het gele kwikstaartje is ook favoriet van me maar om ze op de foto te krijgen dat lukt me niet ; ze zijn zo schuw…. Je hebt er een hele mooie blog vol meegekregen allemaal even mooi en kleurig ! Groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 7. Het lammetje is schattig en mooi om de blog mee te beginnen, alsook de visdiefjes vind ik erg leuk en mooi! Maar uiteraard gaat dit blog hoofdzakelijk over de Gele kwikken en ik vind de gehele reeks geslaagd! Natuurlijk geel op geel komt iets minder goed uit, maar toch ook deze zijn vrij goed gelukt! Hoewel je een uitstekende fotograaf bent, heb je ook nog dat tikkeltje gelukt gekregen, Dick! En ik heb ervan genoten… 🙂
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Weer een kwestie van genoeg kennis hebben en dan kun je dit soort series maken. Of ik het mooi vind of niet, maakt in deze helemaal niets uit. Ik vind het altijd erg knap wanneer de beelden die je in gedachte hebt, ook daadwerkelijk gemaakt kunnen worden. De vogels staan er prachtig op en ook de kleurencombinaties zijn prachtig. Om ze dichterbij te kunnen fotograferen heb je of een hele tamme kwik nodig of een klein camouflagenetje.

  Groet,
  René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.