Vroege Vogels 3: De Eekhoorn

15 Juni 2015 – Kalmthout

Door allerlei vakantieperikelen heeft het even geduurd, maar hier is dan eindelijk het derde deel van de ‘Vroege Vogels’ trilogie over mijn uitstapje met René in Vogelhut2 van Glenn Vermeersch. Na de ‘algemene’ vogels in deel 1 en de Spechten en Gaaien in deel 2 is deze aflevering geheel en al gewijd aan een Eekhoorntje. Het was voor de afwisseling een graag geziene gast, die soms als een duveltje uit een doosje tevoorschijn kwam. Als hij (m/v) er eenmaal was – en hij kwam geregeld langs – ratelden onze camera’s als gekken en dat leverde uiteraard een oceaan aan fotomateriaal op met als gevolg: veel selectiewerk en moeilijke keuzes van wat wel en wat niet in een blogje laten zien… maar er zijn erger dingen, het kost alleen veel tijd.

Meestal benaderde hij op slinkse wijze de voederplek vanuit een dikke boom…

2015-06-15 09-13-10 - IMG_7534dev_1080p

… en ging dan rustig op een boomstronk wat zitten knabbelen, hetgeen van die typische ‘eekhoorntjeshouding’-plaatjes opleverde…

2015-06-15 09-35-23 - IMG_7651dev_1080p

Soms kreeg ie daar dorst van en moest er wat gedronken worden uit de vijver, waarbij je dan natuurlijk hoopt op een mooie reflectie in het water…

2015-06-15 08-46-56 - IMG_7503dev_1080p

… maar de échte uitdaging voor ons zat – uiteraard – in het vastleggen van een sprong. Dat werd ons door de beroerde lichtomstandigheden echter niet makkelijk gemaakt. Het bleef ’s morgens lang donker en grijs, waardoor ondanks hoge iso-waarden (1000-1600) toch slechts sluitertijden van hooguit 1/500s werden gehaald. Omdat het beestje ook al niet meewerkte 😉 en de sprong altijd op onverwachte momenten inzette, was dat nooit kort genoeg om een scherp plaatje op te leveren. Onderstaande foto is één van de betere resultaten: het was tevens zijn laatste sprong terug naar de boom, om half drie ’s middags. Hierna hielden wij het voor gezien in Kalmthout.

2015-06-15 14-35-04 - IMG_8498dev_1080p

Van de overige foto’s heb ik maar even een galerij gemaakt die hieronder te bekijken is door op de eerste miniatuur te klikken:

Hiermee is mijn ‘Vroege Vogels’ project afgerond. Hoewel het wat vogels betreft deze keer allemaal een beetje tegenviel, is zo’n ‘dagje vogelhut’ toch altijd erg gezellig en dat is ook wat waard. Volgende keer weer nieuwe kansen op spektakel! Allemaal weer bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot ziens.

8 reacties op ‘Vroege Vogels 3: De Eekhoorn

 1. Wat een leuke serie, die eekhoorntjes zijn gewoon heel fotogeniek, en je hebt er een paar mooie momenten bij (waaronder de drinkende eekhoorn, zo’n spiegeling doet het altijd goed)
  dia show vind ik ook leuk gedaan.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Jullie hebben de natuur meegemaakt zoals het hoort, onvoorspelbaar en soms verrassend. De eekhoorn heeft jullie in ieder geval lekker beziggehouden. Het heeft een hele reeks mooie plaatjes opgeleverd. Natuurlijk is het jammer als de lichtcondities minder goed zijn, zeker als het om het vastleggen van flitsende acties gaat. Wellicht bij een volgende keer.
  Groet, Kees

  Like

 3. Eekhoorns zijn toch wel heel leuke fotogenieke beestjes en ik kan me voorstellen dat jullie blij waren met zijn komst. Een mooie serie laat je hier zien, met veel variatie, een genoegen om te bekijken.
  Natuurkieker Coby

  Like

 4. Ohhhhhhh….. echt jaloersmakende foto’s Dick!
  Ik wil al zo lang ene eekhoorn op de foto zien te krijgen maar dat is me tot op vandaag nog niet gelukt. In hut 2 van Glenn zijn wij ook geweest maar door de vele regen kwam er geen eekhoorn helaas. Ik heb hier echt van genoten. Super!
  Groet,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.