Vroege Vogels

15 Juni 2015 – Kalmthout

“De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk hier!” Eén van de regels uit het Koningslied die me is bijgebleven, is nu voor mij van toepassing. En wel hierom: vandaag loopt de wekker om 03:30u af! Ja, je leest het goed: Half vier, midden in de nacht, moet ik mijn bed uit. Een onmenselijke tijd, zeker voor iemand die bekend staat als zijnde niet bepaald een ochtendmens. Maar vandaag heb ik afgesproken om samen met René een dagje vogels te gaan kieken in een Belgische vogelhut, hut 2 van Glenn Vermeersch in Kalmthout, vlak over de grens. Een mens doet in zijn onnadenkendheid soms rare dingen…

Ik neem een half uur de tijd om rustig wakker te worden voordat ik om 4 uur wegrij. De kans om eindelijk ook eens mooie zonsopkomst te aanschouwen wordt me niet gegund, het is zwaar bewolkt! Het is ongelooflijk stil op de weg en ik kan rustig aandoen om toch keurig op tijd in Kalmthout te arriveren. René staat me al op te wachten en na even handen geschud te hebben, begeleidt Glenn ons naar de hut. Om kwart over zes zitten we met het ‘canon’ (in René’s geval ‘nikon’) in de aanslag klaar voor het schouwspel dat komen gaat.

Ik heb even de neiging om aan René te vragen of-ie me wakker wil maken als het spannend wordt, maar er is al meteen actie. Vooral Koolmeesjes en Spechten vliegen af en aan en de camera’s beginnen meteen te ratelen. Zoals gezegd is het zwaar bewolkt – het regent nog net niet – en om een beetje korte sluitertijden te halen moeten we de ISO behoorlijk opschroeven. Gelukkig heeft mijn nieuwe 70D daar minder moeite mee dan zijn voorganger, maar hoger dan 1600 ga ik toch niet. Spechten en meesjes blijven natuurlijk leuke vogels om te kieken, maar stiekem hoopten we vandaag op een roofvogel (sperwer of buizerd). Een groene specht of andere wat minder algemene soort zou ook leuk zijn, maar je kan de natuur niet dwingen..

In dit blog wil ik foto’s laten zien van wat bekendere soorten, die bij menigeen gewoon in de achtertuin komen. Niks bijzonders maar toch leuke momenten, zoals een voedermoment (er waren een paar gezinnen met veel jonkies)…

Voedermoment
Voedermoment

 

Tussen de vele koolmezen kwam ook een Pimpelmeesje langs, volgens mij ook een jong:

Pimpelmees
Pimpelmees

Tussen de onderwerpen waarop we een beetje hadden gehoopt, zat ook een eekhoorntje. Die liet gelukkig niet lang op zich wachten en zorgde voor de nodige afwisseling. Hier verschijnt-ie voor het eerst ten tonele, razendsnel vanuit een boom naar beneden. Het valt niet mee om dat met 1/40s scherp vast te leggen, tenzij hij (of zij) even inhoudt:

2015-06-15 07-48-17 - IMG_7079dev_1080p
Eekhoorn in de afdaling

Een andere huis-tuin-en-keukenvogel is de Merel. Zowel man als vrouw waren ter plaatse, kinderen heb ik niet gezien:

Merel man
Merel man

<<< klik voor een vergroting >>>

Aanvankelijk waren we een beetje bang voor het hoge gras in de achtergrond, maar gelukkig viel dat ontzettend mee: het leverde fraaie, rustige, sfeervolle beelden op.

De Zanglijster – een vogel die je toch wat minder ziet – kwam ook even voorzichtig buurten…

Zanglijster
Zanglijster

… en een ‘gewone’ Roodborst blijft toch altijd leuk:

Roodborstje
Roodborstje

En ondertussen probeert de Eekhoorn de show te stelen:

Eekhoorn
Eekhoorn

Ik moet zeggen dat hem dat aardig lukt. Een vogel willen we nog wel eens laten schieten, zeker als het om een Merel of een Mees gaat, maar nu ratelen de sluiters weer volop.

De vogels worden steeds groter en komen ook frequenter langs: Kauwen en Eksters waren regelmatige gasten. Allebei geen vriendelijke vogels, wel slim en door het hoge zwartgehalte niet makkelijk te kieken.

<<< klik voor een vergroting >>>

Van de brutaal overkomende, maar toch erg schuwe Ekster had ik zelfs nog niet één goed gelukte foto. Na vandaag is dat eindelijk anders!

Het drinken van de Ekster is een vermakelijk gezicht: steeds als ie zijn hoofd weer achteroverbrengt, verliest hij de helft van het water weer in de vorm van een druppelspoor.

Gespiegelde Ekster
Gespiegelde Ekster

Als ’s middags af en toe het zonnetje doorbreekt, komen ook de vlinders tevoorschijn. Soms kunnen ze dat beter niet doen…

Ekster met vlinder
Ekster met vlinder

En ondertussen probeert de Eekhoorn weer eens de show te stelen:

Eekhoornshow
Eekhoornshow

Ik kan alvast verklappen dat de roofvogels het vandaag af lieten weten en dat terwijl ze toch niet vies zijn van een lekkere duif op zijn tijd. Die waren er wél af en toe, twee soorten zelf: De grootste vogelsoort die we vandaag voor de lens krijgen.

Houtduif (jong?)
Houtduif (jong?)

Naast de Houtduif komt ook een Holenduif langs, een primeurtje voor mij:

Holenduif
Holenduif

De vogels die vandaag het vaakst verschenen waren de Vlaamse Gaai en de Grote Bonte Specht, van de laatste zelfs een hele familie. Dat leverde veel foto’s op, héél veel foto’s zelfs. Zoveel, dat ik die bewaar voor een volgend blogje. En de Eekhoorn dan? Ja, ook die krijgt een eigen blogje, want dát heeft-ie wel verdiend. Hou de vervolgblogs dus in de gaten!

Eekhoorn
Eekhoorn

Voor nu bedankt voor het lezen en kijken.

Advertentie

4 reacties op ‘Vroege Vogels

  1. Leuke serie vanuit de hut van Glenn, de eekhoorn steelt de show maar ook de jonge kool en pimpelmezen zijn erg leuk. Een paar mooie foto’s met spiegeling, doet het toch altijd goed. En de duif met die zachte groene achtergrond vind ik ook heel geslaagd.
    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

  2. Blijkbaar heb ik deze editie gemist, maar het is toch nog goed gekomen. Aan variatie geen gebrek, ook al gaat het dan om wat algemenere soorten. Ik krijg wel de indruk dat jullie dit uitstapje niet voor niets gemaakt hebben. Wellicht ga je zelfs langzaam maar zeker minder moeite krijgen met vroeg opstaan 🙂
    Groet, Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.