Staal en steen in Arnhem

Arnhem CS

Begin oktober van dit jaar verbleven we bijna twee weken in Nijmegen. Zoonlief was met vrouw en dochter op vakantie, dus oppassen was even niet nodig. De boel daar onveilig maken, kon natuurlijk wel.

Een bezoekje aan Arnhem, om daar – bij voorkeur in de avonduren – wat architectuurfotografie te bedrijven, stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Om deze tijd van het jaar begint de avond al redelijk vroeg en de temperaturen zijn nog aangenaam. Een directe bus naar Arnhem CS stopt bijna voor de deur, dus ook dat was goed geregeld. Drie kwartier en 20 haltes later stond ik op het Arnhemse station.

Het was een uurtje of vijf en de zon scheen nog uitbundig. Het licht was dan ook vrij hard, maar dat hoeft voor architectuurfotografie geen groot probleem te zijn. De grote trekpleister hier is het nieuwe centraal station met de twee grote kantoortorens, dus ik kon direct beginnen… 

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Het stationsgebouw zelf laat ik nog even links liggen. Eerst maar eens een verkennende rondje rondom dit gebied maken, zoekend naar goede posities om de twee torens vast te leggen. De groene toren heet Parktoren (verwijzend naar het groen van Park Sonsbeek) en de blauwe toren draagt de naam Rijntoren (verwijzend naar de rivier die door Arnhem stroomt).

Parktoren en Rijntoren, Arnhem
01 Parktoren en Rijntoren
Parktoren en Rijntoren, Arnhem
02 Parktoren en Rijntoren, Arnhem

Dit soort architectuur vraagt, zeker bij dit licht, om zwart-wit omzetting.

Parktoren en Rijntoren, zwartwit
03 Parktoren en Rijntoren, zwartwit
Parktoren en Rijntoren, zwartwit
04 Parktoren en Rijntoren, zwartwit

Ook op zijn kant is het lijnenspel boeiend genoeg voor een plaatje

Parktoren en Rijntoren, zwartwit
05 Parktoren en Rijntoren

Het wordt tijd om ook het station aan de binnenkant te gaan bekijken. Het is een zeer futuristisch ontwerp van architect Ben Berkel dat erg lastig te bouwen bleek. Van het begin van de bouw in 2001 duurde het tot 2015 voordat het geheel feestelijk werd geopend.

Arnhem CS
06 Arnhem CS

De stationshal heeft een schaalvormig dak dat gedragen wordt door een gedraaide stalen kolom, in de volksmond “De Wokkel” genoemd.

Arnhem CS
07 Wokkel, Arnhem CS

In de hal kijk je je ogen uit. Niet alleen naar de mensen die er rondhangen, maar vooral ook naar het lijnenspel. Niets lijkt recht te lopen.

Arnhem CS
08 Arnhem CS

Eén van de weinige ‘normaal’ ogende objecten is de roltrap.

Arnhem CS
09 Arnhem CS, roltrap

Vooral omhoog kijkend zie je de meest wonderlijke structuren.

Arnhem CS
10 Arnhem CS
Arnhem CS
11 Arnhem CS
Arnhem CS
12 Arnhem CS
Arnhem CS
13 Arnhem CS

Het is inmiddels rond half zeven en de zonsondergang begint zich aan te kondigen. Tijd om weer eens buiten te gaan kijken. Het licht is nu een stuk warmer geworden en een ballonvaarder doet de rest.

Parktoren en Rijntoren
14 Parktoren en Rijntoren
Parktoren en Rijntoren
15 Parktoren en Rijntoren

Ik hoopte op een spectaculaire zonsondergang, maar dat leek er niet in te zitten vandaag. Ik loop het centrum uit richting de John Frostbrug over de (Neder)Rijn, een stief kwartiertje lopen.

 Skyline Arnhem
16 Skyline Arnhem

Vanaf deze brug maak ik bovenstaande foto van de (een) skyline van Arnhem. Het licht is niet verkeerd. Vanaf dezelfde brug, maar nu bijna aan de overkant nogmaals een skyline-foto. De twee torens van het station zijn in de verte herkenbaar, de kerk is de Eusebiuskerk. Deze kerk stond ook nog op mijn lijstje voor vandaag, maar bleek in de steigers te staan. Heb ík weer…

Skyline Arnhem
17 Skyline Arnhem

De zon is inmiddels onder gegaan. Nu op een drafje weer terug naar het station voor het blauwe uurtje. 

CS Arnhem met Parktoren en Rijntoren
18 CS Arnhem met Parktoren en Rijntoren

Het lijkt wel een avondje ‘ren je rot’, want nu snel weer terug naar de John Frostbrug, die in het donker erg fotogeniek zou zijn. In de stad loop ik nog even verkeerd, zodat ik er langer over doe dan de bedoeling was. Maar daar is-ie dan: De John Frostbrug over de Rijn, gezien vanaf de zuidkant. Om op deze plek te komen moest ik me in het aardedonker (bijgelicht door de smartphone) een weg zien te vinden door hoog struikgewas. Je moet er wat voor over hebben,

John Frostbrug
19 John Frostbrug

De brug is vernoemd naar een Britse luitenant-kolonel van de landingstroepen gedurende de slag om Arnhem in de tweede wereldoorlog. Vanaf de noordkant ziet de brug er zo uit. Niet heel erg anders…

John Frostbrug
20 John Frostbrug

Dan zit het er bijna op. Nog een laatste keer door de stad naar het station. De bus staat er al, maar het is niet mijn bus, dus ik heb nog even tijd voor wat laatste foto’s.

Arnhem CS
21 Arnhem CS

Een iets ander standpunt en de bus is weg. Ingang van het centraal station met een leeg plein ervoor.

Arnhem CS
22 Arnhem CS

Door de stationshal kom je het snelst bij het busstation. Er is nu duidelijk minder volk, dus snel nog een paar foto’s schieten. 

Arnhem CS
23 Arnhem CS
Arnhem CS
24 Arnhem CS

De bus is keurig op tijd en een klein uurtje later ben ik weer thuis. Het uitzoeken en bewerken kan beginnen. Voor de verandering vind ik dit soort fotografie ook erg leuk om te doen. Iedereen bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog dat vast weer gevuld zal zijn met natuur.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

12 reacties op ‘Staal en steen in Arnhem

 1. Ben zoals jij weet een architectuur liefhebber, ik heb genoten van het mooie lijnenspel, zeker het station. Ook de omzettingen in zw/w zijn goed gedaan. Erg mooi!

  Geliked door 1 persoon

 2. Diepe buiging voor dit staaltje geweldige fotografie van staal en steen!!! Wow, wie ook maar een beetje gevoel voor stijl, vormen en bewegingen in de architectuur heeft zal hier van smullen. Ik doe het in ieder geval. Stuk voor stuk juweeltjes! Ik vind het zooooo knap, pffft! Het nieuwe station van Arnhem had ik nog nooit gezien en die brug is met dat blauwe licht ook zo fraai. De skyline, ik kan alles wel opnoemen, dus!
  Groetjes en alvast fijn weekend,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier kijk ik ook heel graag naar en soms probeer ik het zelf ook een beetje maar ik heb er niet het geduld voor om me er echt in te verdiepen en neem er dan ook te weinig tijd voor. Het zijn stuk voor stuk schitterende foto’s met prachtig lijnenspel.
  Mijn favorieten zijn nrs. 14 en 15, zulk mooi licht maar eigenlijk zijn ze allemaal favoriet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  ze hebben er wel een heel bijzonder gebouw van gemaakt, met al die ronde vormen. Je hebt daar goed gebruik van gemaakt en laat hier prachtige foto’s zien. Ook qua kleur zijn de beelden heel
  mooi. Jeetje, nu wil ik óók een keer naar Arnhem.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Ik weet al dat je je mannetje staat met dit soort fotografie. Heel knap werk dat ik je niet na kan doen. Ook al zal ik hier niet snel zelf aan beginnen, ik vind het wel heel fascinerend om naar te kijken.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  een staaltje fotografie die ik zelf nog niet uitvoer maar wat ik wel heel leuk vind om te zien.
  Bijzonder lijnenspel en die geef je echt ook heel mooi weer.
  De platen van de skyline hebben echter mijn voorkeur 😉
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Heerlijk toch wanneer je zoveel vrije tijd hebt, dat je je niet hoeft te beperken tot 1 of 2 soorten fotografie. Want dit is natuurlijk weer een heel andere tak van sport en ik neem mijn pet voor je af.
  Heel knap werk en ik heb er echt met veel genoegen naar gekeken.
  De gebouwen werken heel goed mee, maar de fotograaf moet er wel iets van zien te maken.
  Nummers 5 en 10 zijn duidelijk favoriet bij mij. Super gedaan. Zo’n skyline is natuurlijk ook fraai, maar dat is voor mij toch een soort foto die veel mensen met verstand van fotografie zouden kunnen maken (ook al is de foto wel erg mooi hoor). Voor 5 en 10 heb je een creatief oog nodig.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.