De Nacht van Haarlem

Twister & Tango (Schalkwijk)

Twee keer eerder ging ik in de nachtelijke uurtjes op stap in Haarlem (2013 en 2017), in gezelschap van camera, statief en draadontspanner. Deze winter ging ik – verdeeld over twee avonden – weer op zoek naar nieuwe fotogenieke plekjes. Ik denk dat ik er wel een paar gevonden heb…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Het oude centrum van een stad is natuurlijk een voor de hand liggend startpunt, maar deze keer koos ik voor een andere aanpak. Ik begon in Schalkwijk, een grote nieuwbouwwijk aan de zuidoostkant van de stad. In de plaatselijke pers waren ze al een paar keer langs gekomen: twee nieuw gebouwde woontorens met een apart ontwerp. Ik was benieuwd hoe dat er in het donker uit zou zien. Ze staan pal achter het winkelcentrum en dragen de toepasselijke namen Twister en Tango.

Twister & Tango (Schalkwijk)
01. Twister & Tango (Schalkwijk)

De eerste foto gaf een mooi overzicht, maar de hoeveelheid blik op de parkeerplaats maakte de voorgrond ietwat rommelig. Dat was wel een beetje jammer, maar de net overtrekkende wolkjes maakten veel goed.

Toen ik op de plek van de tweede foto was gearriveerd waren de wolken alweer weg. Dat was jammer, maar de fraaie groenstrook met speels watertje op de voorgrond vergoedde veel.

Twister & Tango (Schalkwijk)
02. Twister & Tango (Schalkwijk)

Ik weet in Schalkwijk verder – nog – geen andere fotogenieke objecten, dus fietste ik hierna maar direct richting centrum. Een oude bekende en min of meer verplicht nummer is de Amsterdamse Poort.

Amsterdamse Poort
03. Amsterdamse Poort

Via wat kleine straatjes in de Oude Amsterdamse Buurt zocht ik een weg naar het Spaarne. Het lijkt allemaal ver weg, maar de rivier kronkelt dusdanig door de stad heen dat je eigenlijk voor je het weet aan de andere kant van de stad bent.
Ik vond een mooi plekje aan de Vissersbocht met links de Gravenstenerbrug en rechts het Donkere Spaarne. Dit vroeg om een panoramafoto. De volgende foto is dan ook samengesteld uit 4 foto’s die elk weer zijn opgebouwd uit 8 belichtingsreeksjes. Aanvankelijk was ik bang dat het niks zou worden, maar ik ben eigenlijk best tevreden over dit resultaat. Volgende uitdaging: overdoen met foto’s in portretstand…

Deze foto vráágt overigens om een grotere weergave!

Spaarnezicht (panorama)
04. Spaarnezicht (panorama)

Iets verderop aan het Donkere Spaarne vroeg een driemaster om aandacht. Als ik wat meer mijn best had gedaan, had dit misschien ook nog wel meegenomen kunnen worden in een panoramafoto. Maar dat heb ik dus niet gedaan…

Donkere Spaarne
05. Donkere Spaarne

En daar hebben we de beroemde molen De Adriaan weer. Al door heel veel mensen gefotografeerd, ook in het donker. Het zal niet voor niets zijn dat dit altijd blijft trekken.

Molen De Adriaan
06. Molen De Adriaan

Bijna vanuit dezelfde positie is de Catarijnebrug te fotograferen. Een brug die je niet vaak ziet op foto’s van Haarlem. Ook daar zal wel een reden voor zijn…
Dit was de laatste foto die ik op 20 oktober 2019 maakte. Een uurtje of vier op stap in het donker is lang zat. Langer hoeft ook niet als je zo dichtbij woont. Dan ga je gewoon nog een keer.

Catarijnebrug
07. Catarijnebrug

Ik vervolgde dan ook mijn donkere Haarlemse avonturen op 23 december en begon waar ik de vorige keer gebleven was, aan het Spaarne bij De Adriaan. Deze keer vanaf een ander standpunt én met wat tekening in de lucht.

De Adriaan
08. De Adriaan

De reden dat ik hier hier begon, was het feit dat ik de Bakenesserbuurt wat meer aandacht wilde besteden, de Bakenessergracht in het bijzonder. Het eerste punt waarvoor ik van de fiets stapte was op de Korte Jansbrug.

Bakenessergracht v.a. Korte Jansbrug
09. Bakenessergracht v.a. Korte Jansbrug

Ik volgde de gracht een stukje, sloeg vervolgens rechtsaf de Korte Begijnestraat in en kwam – hoe verrassend – uit in de Lange Begijnestraat. Een straat die op zijn beurt weer uitkomt op Het Klokhuisplein en waaraan zo’n beetje half cultureel Haarlem is gehuisvest: De Philharmonie (concertgebouw), De Filmschuur en De Toneelschuur staan hier naast elkaar. Op deze manier leer je een stad pas kennen…

Lange Begijnestraat
10. Lange Begijnestraat

Ik had diverse buienradars vanavond verkeerd ingeschat en werd hier overvallen door een korte doch stevige regenbui. Gelukkig kon ik even schuilen, maar kreeg toch een druppel op de lens. Maar elk nadeel heb ze voordeel (JC): die natte straten voegen toch wel iets toe.

Eenmaal weer droog liep ik via de Korte Begijnestraat terug naar de Bakenessergracht. Ik denk dat in dit buurtje nog wel meer fotogenieke straatjes en steegjes zijn te vinden, maar die bewaar ik voor een volgende keer.

Korte Begijnestraat
11. Korte Begijnestraat

Ik kom op de Begijnebrug terecht en bracht hier – na enige aarzeling – mijn apparatuur in stelling. Tijd voor wat spanning in dit verhaal, ter leering ende vermaeck:

Terwijl ik bezig was, stopte een politiebusje. In eerste instantie deed ik of mijn neus bloedde en keek ik niet op. Toch had ik het gevoel, dat er in mijn richting werd gekeken. Dan toch maar even wel kijken en oogcontact proberen te maken. En ja hoor, een Oom Agent stapte uit en op mij toe. Het is weer eens zover: mensen met een camera – en dan met name in het donker – zijn blijkbaar gauw verdacht. Nou weet ik niet wat je met een camera allemaal kunt aanrichten, maar het bleek niet om mij te gaan. Het huis waar ik vlakbij stond, was de boosdoener: daar gebeurde kennelijk wél iets verdachts en stond onder verscherpt toezicht. Ik kwam weer goed weg en hoefde niet mee naar het bureau. Weer kwam ik met de schrik vrij!

Kortom: het komt erop neer dat je je als nachtfotograaf beter ook kan bekwamen in het zo onschuldig mogelijk overkomen. Tussen alle commotie door was ik toch nog in staat deze foto van de Bakenessergracht te produceren. Ook dat is een gave…

Bakenessergracht v.a. Begijnebrug
12. Bakenessergracht v.a. Begijnebrug

Op bovenstaande foto is aan het eind van de Bakenessergracht De Olyphant zichtbaar, een tweelingpand met identieke trapgevels. Deze voormalige 17e eeuwse bierbrouwerij was al eerder onderwerp van mijn kunsten. Daarom nu alleen nog aandacht voor de opvallend groene Melkbrug.

Melkbrug
13. Melkbrug

Op de hoek van het Spaarne en de Damstraat staat al eeuwenlang De Waag (1599). De voorgevel van dit gebouw is identiek aan de zijgevel en er is tegenwoordig een bar in gehuisvest.

De Waag (Spaarne hoek Damstraat)
14. De Waag (Spaarne hoek Damstraat)

Via de Damstraat ben je al snel op de Grote Markt. Vaste prik voor een rondje Haarlem. Op 23 december ontkom je hier natuurlijk niet aan kerstverlichting en een grote kerstboom, maar de lucht werkte hier wel weer goed mee. Links zie je het politiebusje weer staan: ze lijken me nog steeds niet te vertrouwen…

Grote Markt met Oude Sint Bavokathedraal
15. Grote Markt met Oude Sint Bavokathedraal

Ik probeerde ze maar zoveel mogelijk te negeren en keek zoveel mogelijk de andere kant op. Hé, het stadhuis! Dat stond fraai uitgelicht!

Grote Markt met Stadhuis
16. Grote Markt met Stadhuis

Ik verliet het centrum en ging zo langzamerhand weer eens op huis aan. Ik koos voor het Groot Heiligland, een straatje dat bomvol staat met monumentale pandjes met klok- en trapgevels. Het leek er bijna uitgestorven. Alleen twee kinderen die naar de bekende weg vroegen: “Mijnheer, bent u een foto aan het maken van onze straat?”, waarbij ze tussen neus en lippen nog even opmerkten dat het een heel leuk straatje was. Dat heeft de jeugd van tegenwoordig toch nog gauw door.

Groot Heiligland
17. Groot Heiligland

Dan nog even naar de Stadsschouwburg aan het Wilsonplein. Een bij daglicht oerlelijk gebouw, maar met volle feestverlichting valt het wel mee.

Stadsschouwburg (Wilsonplein)
18. Stadsschouwburg (Wilsonplein)

Frontaal langs de gladde metalen trapleuning kijkend gaf een heel ander beeld. Jammer dat de leuning niet symmetrisch geplaatst stond. Nu is het het nét niet helemaal…

Stadsschouwburg
19. Stadsschouwburg

Direct achter de Schouwburg loopt de Leidsevaart. Het was nu nog maar een klein stukje (richting huis) naar de nieuwe Sint Bavo kathedraal. Die staat op een plek waar het normaal gesproken aardedonker is, maar vandaag was er van enige belichting sprake. Of ik de paarse bomen nou echt mooi vind, weet ik nog steeds niet…

Nieuwe Sint Bavokathedraal (Leidsevaart)
20. Nieuwe Sint Bavokathedraal (Leidsevaart)

Op weg naar huis fietste ik nog even langs het Heemsteedse Raadhuis. Vorig keer deed ik dat ook al, maar toen was het er druk. Vandaag was er nagenoeg niemand, bovendien stond het nog steeds rood uitgelicht (dat had een reden, maar die ben ik vergeten). Hoewel het niet in dit verhaal past, nam ik dit dus toch maar even mee. Omdat het bijna Kerstmis is (was).

Tot zover mijn tweede avondronde door Haarlem. Wordt vast nog wel een keer vervolgd. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

21 reacties op ‘De Nacht van Haarlem

 1. Hallo Dick, weer heel iets anders en ook weer heel mooi. Haarlem een fraaie stad! Leuk ook je commentaar bij elke foto, zo krijg je een nog beter beeld van wat je op de foto hebt gezet. Het spreekt me wel aan maar ik heb het geduld niet om dit soort foto’s te maken, plus alleen in de stille uurtjes door een stad te lopen is niet aan mij besteedt.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Wow, dit is echt een andere tak van sport! Je durft wel zo in de late uurtjes eropuit te gaan. Ik zou het niet durven. Bovendien zou ik er niets van bakken 😉
  Prachtige sfeer breng je over. Wat een schoonheid aan lichtjes en kleuren. Foto 1 en 2 vind ik super, wat kan nieuwbouw mooi zijn! Dan die Panoramafoto 4, wat schitterend. Je hebt er heel wat voor moeten doen, maar het is prachtig. Ik zou ook wel eens zo’n foto willen zijn van Pausdam in Utrecht, gezien vanaf de gracht…..( ik zou hem gelijk van je willen kopen….) Allemaal geslaagde platen!
  Heel bijzonder!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Alleen al het feit dat je met statief moet zeulen is voor mij al genoeg om dit niet te gaan doen. Al mijn avondfoto’s maak ik uit de losse hand. Maar het verschil is dan ook wel te zien, jouw foto’s zijn loeischerp en je weet ook duidelijk heel goed hoe je je camera moet instellen, ik doe maar wat.
  Het is weer een schitterende serie geworden, deze tak van fotografie ligt jou duidelijk ook heel goed.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick,
  Als ik deze beelden bekijk realiseer ik mij dat Haarlem er fantastisch uit kan zien. Je moet er natuurlijk oog voor hebben, maar als je goed oplet kan je je hart ophalen. Het zijn opnieuw schitterende platen die je aan het VVV moet aanbieden voor Haarlem promotie. Ik denk dat de beelden van nachtelijk Haarlem zelfs mooier kunnen zijn dan de beelden van overdag. Wellicht een idee om een volgende keer een vergelijking te maken. De spanning om er ’s avonds op uit te trekken is in ieder geval ruimschoots beloond.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha Dick,
  je hebt inmiddels ruime ervaring met nachtfotografie; dat is aan je foto’s zeker te zien. Prachtige beelden schiet je. Het mooist van deze serie vind ik je panorama van het Spaarne. Supermooi istie.
  Die twee nieuwe woontorens zijn wel erg leuk. Speels opgezet. En door jou weer mooi gefotografeerd. De tweede foto, met gras en spiegeling ervoor is helemaal top.
  De lichtbak geeft wel een sfeevolle achtergrond aan je foto’s, maar ik heb hier het idee dat de foto’s minder scherp worden weergegeven. Vond het in dit geval in de beeldencarrousel prettiger kijken.
  Dikke complimenten voor deze serie.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 6. Een vak apart, nachtfotografie, maar het gaat je goed af, want ik vind het stuk voor stuk prachtige foto’s. De foto’s van het historische centrum van Haarlem spreken mij het meest aan. Mooi de spiegeling bij het Spaarne, en de molen Adriaan natuurlijk. Ik woon in Leiden en deze stad heeft ook veel mooie historische gebouwen en leuke oude straatjes, dus leent zich goed hiervoor, maar ik zie mijzelf nog niet in het donker met een statief door Leiden lopen..
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,

  Dit is weer eens helemaal wat anders als natuurfotografie. Haarlem, een prachtige stad, ik was er meerdere malen maar heb er nooit foto’s gemaakt. Mooie sfeervolle serie heb je er gemaakt. Ik heb weinig ervaring met nachtfotografie, vroeg me dan ook af of je hier je witbalans anders voor ingesteld hebt en ook of je met een statief gewerkt hebt. Dit laatste lijkt me erg lastig als je met de fiets bent. Of heb je de iso-waarde zodanig hoog ingesteld dat je toch uit de hand kon fotograferen. Een gave serie waarvan ik vooral je panoramafoto erg geslaagd vind, zonder de andere tekort te willen doen overigens.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   Ik heb een fiets met van die grote boodschappentassen en daar gaat een statief (ingeschoven) met camera erop prima in. Witbalans staat op Auto (evt. nog aan te passen, ik schiet alles in RAW). Iso laag (200-100), draadontspanner. Compositie kiezen, indrukken en dan handen in de zakken… Ik maak verder van alles een belichtingsrfeeks (ca. 9 opnames) die ik dan weer samenvoeg met HDR software. O ja, en alles in de M-stand uiteraard
   Groet, Dick

   Like

 8. Hoi Dick,
  ik begin aardig in herhaling te vallen met mijn reacties maar het zijn ook gewoon hele gave platen. Je moet ze ook echt in de vergroting bekijken want dan zie je zoveel meer en zijn ze ook nog eens mooi scherp. Daarna alles in de gekleurde lichtbak bekeken maar hoe heb je dat dan gedaan !!??!! Zit dat in de WP of heb je een andere programma erop gezet ? Ik vind het wel ontzettend mooi zeg! Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Die gekleurde lichtbak zit inderdaad in WP. In de nieuwe blocks editor, wat verder nog steeds een ramp is om mee te werken. Het ontwikkelt zich nog steeds maar gaat zeer langzaam. Ik had die lichtbak eigenlijk ook graag bij de galerij gezien bijvoorbeeld. Mss komt dat nog

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik vind hem wel prachtig om te zien.
    Ik kom nog steeds niet verder in WP. Ik heb de oude versie nog gebruikt om foto’s op te zetten (en die staan er ook op) maar ik weet niet meer hoe ik daar verder mee moet. Na het ongeval met Jahnay ben ik er helemaal uitgeraakt dus blijf ik maar bij blogger en blijft WP verder maar onder de radar 😉
    Die lichtbak vind ik wel heel erg mooi hoor.
    Groet, Helma

    Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Knap werk hoor. Is toch een geduldig werkje die nachtfotografie en het geklooi met de camera houdt mij eigenlijk een beetje tegen om mij hier bezig mee te houden. Ik heb best een hoop geduld, maar niet hiervoor. Net als landschapsfotografie. Maar als ik toch wat meer tijd heb, wil ik mij er toch in verdiepen, want jouw blogs over nachtfotografie zijn zeer interessant. In ieder geval de resultaten die je laat zien. Zo’n panoramafoto mag ik graag zien, maar het is ook maar goed dat je even in je beschrijving laat merken hoeveel werk er inzit. Een blog waar ik weer met plezier en bewondering naar gekeken heb.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.