Terug naar de Woestijn

Duinstinkzwam

In mijn blog van 29 januari j.l. “Duivelsberg en Overplaats beloofde ik in mijn slotwoord voorlopig niemand meer te zullen vervelen met paddestoelenfoto’s. Maar hebben we niet allemaal wel eens dat je iets belooft en dat je op hetzelfde moment – of anders kort daarna – al weet dat je dat eigenlijk niet kan waarmaken? Nee? Nou, ik ook meestal niet, maar deze keer wél.

Kort na het publiceren van genoemd blog kwam ik op mijn harde schijf een nog maagdelijk mapje tegen met foto’s uit oktober, met daarin… paddo’s! Begin van die maand was ik door collega-blogger en -fotograaf Kees getipt over een bijzondere en zeldzame paddestoel in de Amsterdamse WaterleidingDuinen: de Duinstinkzwam. Deze paddestoel staat op de Rode Lijst en is alleen te vinden tussen helmgras in de buitenduinen, dezelfde woon- en verblijfplaats als van de eveneens zeldzame Duinfranjehoedjes en Zandtulpjes. Laatstgenoemde soorten had ik al vaker gezien en er ook over geblogd, zoals in 2018 en ook dit jaar, maar de Duinstinkzwam kon ik maar niet vinden. Dus terug naar ‘de zandbak’, of – zoals Kees het noemt – ‘de woestijn’. Kenners van de AWD weten vast wel waar dat is…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik was niet direct na het mailtje van Kees in staat om naar de woestijn te gaan, maar pas een week later. Het was duimen of ze er nog zouden staan, want zoals veel stinkzwammen hebben ze maar een kort leven. Voor niets zou ik sowieso niet gaan, want Duinfranjehoedjes vind je er altijd wel in deze tijd van het jaar.

Duinfranjehoed
01. Duinfranjehoed

Op de eerste foto is te zien dat er die dag veel wind stond. Ik werd bijna gezandstraald. Het is jammer dat ik pas thuis de vliegende zandkorrels zag, want anders had ik daar – met langere sluitertijden – meer werk van kunnen maken. Iets om te onthouden voor volgend jaar.

Nog een drietal Duinfranjehoedje om als mini-galerij te bekijken.

De ene Duinfranjehoed is de andere niet. Je kunt ze in allerlei vormen tegenkomen.

Duinfranjehoed
05. Duinfranjehoed

Deze twee zijn duidelijk ouder. De onderkant van de hoed is zwart van de sporen.

Duinfranjehoed
06. Duinfranjehoed

Met zijn tweeën is altijd leuker dan alleen, zeker voor een foto. Je treft ze echter meestal alleen aan.

Duinfranjehoed
07. Duinfranjehoed

Kees had de vindplaats van de Duinstinkzwammen uitgelegd aan de hand van een cirkel van stenen. Of hij die zelf gemaakt heeft of dat die er al lag, weet ik niet. Het duurde even voor ik hem gevonden had, maar van daar uit liep ik met zijn beschrijving erbij recht op mijn doel af.

Stonehenge

Ik had mazzel dat ze er inderdaad nog – of weer – waren. Ik vond een paar exemplaren, de meeste al op leeftijd, want in liggende houding. Deze had nog bezoek van wat strontvliegjes, ondanks het feit dat hij niet stonk.

Duinstinkzwam
08. Duinstinkzwam

De volgende stond nog min of meer overeind, maar had er wel een zwaar hoofd in of hij dat nog lang kon volhouden. Ik was er in ieder geval blij mee, want dit was één van de mooiere exemplaren. Deze foto is overigens ‘Foto van de Maand’ geworden op de AWD_Waternet site…

Duinstinkzwam
09. Duinstinkzwam

Andere exemplaren stonden goed verstopt tussen helmgras en vooral ook duindoornstruiken. Daar was verder geen garen mee te spinnen.
Op deze na, die wel redelijk vrij stond. Daar was niet veel tuinierswerk voor nodig om er toch een toonbaar plaatje van te maken. Het is een nog vrij jong exemplaar, want de zwarte, slijmerige sporenlaag is nog deels aanwezig. Het zal vermoedelijk aan de wind gelegen hebben, dat ik ook deze niet vond stinken…

Duinstinkzwam
10. Duinstinkzwam

Tot slot een detailfoto van de kop. Ik vond er ook een paar waar de resten van het duivelsei (waar ze uitgekomen zijn) goed zichtbaar waren, maar dat leverde geen plaatjes op die te moeite van het tonen waard zijn.

Duinstinkzwam
11. Duinstinkzwam

Na het afvinken van deze mooie vondst ging ik op zoek naar Zandtulpjes, want die had ik dit jaar nog niet kunnen vinden. Maar eerst weer een Duinfranjehoed.

Duinfranjehoed
12. Duinfranjehoed

Eindelijk vond ik de eerste van dit jaar. En als je er eenmaal één gevonden hebt, volgen er al gauw meer.

Het duurde even voor ik er nog meer vond. Ondertussen vermaakte ik me weer met de alom tegenwoordige Duinfranjehoedjes. Deze stond er een beetje hulpeloos bij, bijna geheel bedolven onder het zand. Moet je maar niet hier gaan staan…

Duinfranjehoed
15. Duinfranjehoed

Ik ben kennelijk nogal makkelijk af te leiden, want de ene na de andere Duinfranjehoed kwam voor mijn lens terecht.

Duinfranjehoed
16. Duinfranjehoed

Omdat ze zo verschillend zijn, leverde het steeds weer andere plaatjes op.

Duinfranjehoed
17. Duinfranjehoed

En hop, wéér op de knieën…

Duinfranjehoed
18. Duinfranjehoed

Drie bij elkaar is echt een zeldzaamheid. De vlieg op de hoed voegt hier wel iets toe. Hij bewoog druk met zijn vleugeltjes en dat is als gevolg van het focus-stacken goed te zien (in de vergroting…).

Duinfranjehoed
19. Duinfranjehoed

Tot slot de kers op de taart: twee Zandtulpjes vlak naast elkaar. Ook heel bijzonder.

Zandtulpjes
20. Zandtulpjes

En dit waren dan voorlopig écht de laatste paddo’s. Hoewel? Buiten lijkt het aanhoudend op herfst. Zouden ze de kop weer niet opsteken?
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

N.B.: hieronder volgen nog de inmiddels oude, vertrouwde BEELDENCAROUSSEL én de nieuwe, gelikte LICHTBAK. Ik weet zelf nog niet welke van de twee ik het mooist vind, vandaar dat ik voorlopig beide mogelijkheden aanbied.
Het heeft overigens weinig zin dit op een mobiele telefoon te gebruiken, want dan blijven het gewoon kleine plaatjes. Wie echt kwaliteit wil zien bezoekt deze blog dan ook via een PC, laptop of – desnoods – een tablet.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

11 reacties op ‘Terug naar de Woestijn

 1. Erg mooi gefotografeerd, Dick!
  De combinatie zand en deze beigebruine paddenstoelen vind ik erg mooi! Vooral de tulpjes, die vind ik zo gaaf! De liggende stinkzwam (ft 8) met vliegjes is ook een fraaie. Verder behoren foto 1, 16 en 19 ook tot mijn favorieten.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  “Ons” duingebied heeft wel een grote aantrekkingskracht, in ieder geval op ons. In het najaar van 2020 zullen we er zeker weer een aantal keren komen. De stenencirkel was een mooi oriëntatiepunt. Hij had van mijn hand kunnen zijn maar eerlijk is eerlijk, de cirkel was er al. De platen van de verschillende zwammen zijn weer als vanouds. Zelf heb ik ook twee keer een duo zandtulpjes gevonden. De duinfranjehoedjes bieden inderdaad eindeloze mogelijkheden, ik heb zelfs een trio gevonden. Nu maar weer geduld hebben tot het najaar, met hopelijk windstille dagen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, helemaal niet erg hoor om dit blog met deze prachtige foto’s van paddenstoelen te zien. Altijd leuk om nog zo’n mapje te vinden en ons daarmee te verrassen. De kleuren zijn prachtig op elkaar afgestemd. Nog nooit van deze soorten gehoord laat staan te hebben gezien. Je commentaar bij de foto’s zijn weer zeer geslaagd en vol humor. Ik heb er van genoten.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Slik!!!!!!…. zit ik je net uit te lachen op mijn eigen blog omdat je ook eindelijk eens mee kleurde en dan zie ik nu dit!!!! Ik moet weer helemaal naar adem happen. Ik was al groen tot donkergroen van je zandtulpjes en je franjehoeden maar dan nu ook nog eens een stinkzwam uit het zand kan mijn tere ziel niet aan hoor pffffff………
  Ik ken de AWD maar deze plek niet. Ik loop altijd het vaste rondje (bang om de weg niet meer terug te vinden whahahahaha……) Ik denk dat ik je toch nog maar eens als gids ga vragen!!!
  Maar echt Dick, dit zijn werkelijk prachtige foto’s en wat ontzettend mooi gefotografeerd! Ik word er echt “week” van.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Je hebt weer een prachtige serie uit de hoge hoed getoverd, sjonge je zou zo’n mapje maar onopgemerkt in het archief laten staan, zonde. Als ik je eerste foto zie dan schiet ik gelijk in een kramp, ai ai die lens met al dat stuivende zand, een goed geslepen lens is prima, maar gezandstraald? Je foto’s kenmerken zich weer door een hele fijne scherpte, foto 2 b.v. daar kun je de zandkorrels welhaast tellen. Zoals je weet ben ik geen specialist en die duinstinkzwam zal dan ook best heel bijzonder zijn, maar ik vind je zandtulpjes echt uit de kunst. Gave serie met ook hele fijne zachte achtergronden.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.