Pyreneeën 2019-2: Parelmoervlinders

Knoopkruidparelmoervlinder

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, werd ik in mijn Pyreneeënvakantie van afgelopen juni getrakteerd op veel parelmoervlinders (PMV). Prachtige vlinders en over het algemeen duidelijk verschillend van de meeste andere vlindersoorten. Ik zág er niet alleen veel, ik kon ze ook massaal vastleggen. Vaak best aardige plaatjes, maar veel te veel om allemaal te laten zien. Op een gegeven moment wordt het namelijk toch allemaal een beetje van hetzelfde. Na diverse selectierondes – zelfs nog tijdens het schrijven van dit blog – hield ik nog 32 foto’s over. Nog steeds allemaal oranje vlindertjes op een bloemetje, maar hopelijk met toch genoeg variatie om te blijven boeien tot het eind van dit verhaal.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Parelmoervlinders lijken best wel op elkaar, de één meer dan de andere. Om het nog wat moeilijker te maken, komen er binnen een soort ook nog eens verschillen voor en niet alleen tussen mannetje en vrouwtje. Determineren van een Keizersmantel wil me nog wel lukken, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje mee op.
Ik heb mijn best gedaan om bij de foto’s in dit blog het goede naamkaartje te hangen. Vele internetsites bezocht en plaatjes van anderen bekeken; in Facebookgroepen en op Waarnemning.nl gevraagd, maar daar word je allemaal niet echt veel wijzer van. Kortom: er staan namen bij, maar geloof niet alles wat je ziet…

Op de eerste drie foto’s zou een Bos-PMV te zien moeten zijn, maar hoewel er wel wat bos in de buurt was, ben ik er niet zo zeker van.

01 Bosparelmoervlinder

Ietsje meer overtuigd ben ik van de volgende: de Veld-PMV. Dat ik die vanaf de onderkant kon fotograferen maakte het iets makkelijker. Ik zag er echter maar eentje..

Veldparelmoervlinder
04 Veldparelmoervlinder

De volgende twee foto’s zijn overduidelijk van een Tweekleurige PMVs. Waarom ze zo heten is me echter een raadsel… De tekening op de bovenkant van de vleugels is duidelijk anders dan van de andere soorten die ik zag.

Dan de twee soorten die ik het vaakst voor de lens kreeg: de Westelijke PMV en de Knoopkruid-PMV. De Westelijke PMV zou nog te verwarren kunnen zijn met de Oostelijke PMV, de SteppePMV en de Spaanse PMV. Van deze drie is alleen de laatste hier te verwachten.

Beemdkroon is kennelijk de favoriete bloem van de Westelijke PMV

Westelijke parelmoervlinder
07 Westelijke parelmoervlinder

Twee parelmoervlinders voor één geld. Het was hier en daar gewoon druk. Of hier sprake was van toenadering of territoriumdrang zou ik niet durven zeggen…

Westelijke parelmoervlinder
08 Westelijke parelmoervlinder
Westelijke parelmoervlinder
09 Westelijke parelmoervlinder

Kennelijk valt er op uitgebloeide Beemdkroon ook nog iets te halen…

Westelijke parelmoervlinder
10 Westelijke parelmoervlinder
Westelijke parelmoervlinder
13 Westelijke parelmoervlinder

Op de enige ochtend dat er sprake was van lichte ochtendnevel wilde ik ook nog even kijken of er met dauwdruppels iets leuks te doen was. Het moest snel gebeuren, want zodra de zon over de bergketen kwam zou dat snel verdwijnen en dus de eventueel aanwezige vlinders ook. Gelukkig wist ik waar ongeveer ik moest zoeken.

Westelijke parelmoervlinder
16 Westelijke parelmoervlinder

Hier kwam de zon er al bij en was het licht alweer een stuk minder mooi. Voor de verandering eens op Weegbree.

Westelijke parelmoervlinder
17 Westelijke parelmoervlinder
Westelijke parelmoervlinder
18 Westelijke parelmoervlinder

De tweede grote groep is die van de Knoopkruid PMV. Een soort waarvan ik wist dat die hier voorkwam. Ik had er drie jaar geleden in september hier een paar gezien, maar ik wist niet of ze nu ook al zouden vliegen… Maar ze waren er gelukkig en niet weinig ook.

Knoopkruidparelmoervlinder
19 Knoopkruidparelmoervlinder

Ook deze PMV houdt van Beemdkroon. Knoopkruid lijkt er wel een beetje op, maar dat heb ik hier niet gezien.

Knoopkruidparelmoervlinder
20 Knoopkruidparelmoervlinder

De volgende foto’s zijn weer gemaakt op de bewuste dauwtrap ochtend.

Knoopkruidparelmoervlinder
21 Knoopkruidparelmoervlinder
Knoopkruidparelmoervlinder
22 Knoopkruidparelmoervlinder

Een frontaaltje van vlinder die nog even niet kan vliegen. Een focus stack van 10 opnames.

Knoopkruidparelmoervlinder
23 Knoopkruidparelmoervlinder

Een flink onderbelichte tegenlichtfoto met randlicht. In de nabewerking nog even wat aangedikt. Je moet hem wél in de vergroting bekijken…

Knoopkruidparelmoervlinder
24 Knoopkruidparelmoervlinder
Knoopkruidparelmoervlinder
25 Knoopkruidparelmoervlinder
Knoopkruidparelmoervlinder
26 Knoopkruidparelmoervlinder

Geen fraaie foto van de onderkant van de vleugel in de volle zon, maar de tekening op de vleugels is zo wel heel goed zichtbaar.

Knoopkruidparelmoervlinder
27 Knoopkruidparelmoervlinder

Dan de foto die ik vanwege de fraaie bokeh bollen persoonlijk het mooiste vind. Daarom maar in een cirkeltje geplaatst. Als je hem groot wilt zien, dan even aanklikken. Het is de moeite wel waard, al zeg ik het zelf.

Knoopkruidparelmoervlinder
28 Knoopkruidparelmoervlinder

En dit is een goede nummer twee…

Knoopkruidparelmoervlinder
29 Knoopkruidparelmoervlinder

Tot slot nog drie grote onbekende fladderaars. Wie denkt te weten hoe ze heten, mag het zeggen. Dat geldt eveneens voor alle bovenstaande foto’s. Er zal vast hier en daar wel een verkeerde naam onder staan, maar eigenlijk is dat niet echt heel erg belangrijk… toch?

Rest mij nog iedereen weer hartelijk te bedanken voor het lezen en kijken. Een derde en laatste blogje van deze vakantie volgt weldra. Daarin van alle wat en zeker géén vlinders. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

17 reacties op ‘Pyreneeën 2019-2: Parelmoervlinders

 1. Hoi Dick,
  Wow,, wat heb je veel verschillende Parelmoervlinders gezien en schitterend gefotografeerd!
  Ik ga je niet helpen aan de soorten, want dan zit ik ook een dag met de neus in de boeken…..
  Je dark-foto van de knoopkruidparelmoer is spannend! Geweldige Post!
  Groetjes, Maria

  Like

 2. Hoi Dick,

  Wat een enorme variatie aan parelmoervlinders laat je hier zien. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende soorten waren. Het lijkt me inderdaad ontzettend lastig om ze allemaal te determineren, maar je hebt er in elk geval veel moeite voor gedaan en dat ze dan misschien niet allemaal kloppen, het zij je vergeven, de niet vlinder experts zullen dat niet eens onderkennen. Er zitten werkelijk prachtige opnames tussen zoals je zelf al aangeeft die met de bokeh bollen, maar ik vind nr. `13 en ook 23 heel mooi. Van die laatste is het dan wel jammer dat hij een gedeelte van de voelspriet mist. Nr. 24 vind ik echt prachtig, zou je meer moeten doen, lekker kunstzinnig. Ook al lijken de PMV’s op elkaar, het heeft me geen moment verveeld, ik heb er met genoegen naar gekeken.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 3. Parelmoervlinders ar bijt ik mij niet meer in vast zo moeilijk vind ik dat.
  Dus hoe ze ook mogen heten de foto’s zijn prachtig.
  Je tegenlicht is voor mij zeker in de vergroting de winnaar.

  Like

 4. Dick, you made my day! Deze reeks is een pareltje van parelmoervlinders. Zoveel verschillende soorten, ik waag mij niet zette benoemen. Je ronde foto’s vind ik ook de meest geslaagde. Nu ja, eigenlijk zijn ze allemaal stuk voor stuk ontzettend mooi geslaagd. Dit verdient een bloemetje? Nee nee, een pareltje😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha Dick,
  wauw, wat zijn er veel verschillende parelmoervlinders; ik geloof dat ik nog geen enkele van deze ooit gezien heb. Je hebt er ook ontzettend mooie foto’s van gemaakt. En die met dauwdruppels zijn dan nóg mooier. Het “frontaaltje” op 23 is tegelijkertijd spooky en sprankelend. Foto 24 is helemaal bijzonder; zeer origineel en heel mooi uitgewerkt. Eigenlijk wat jammer dat in de vleugel nog een klein beetje oranje te zien is – valt misschien nog weg te poetsen? Maar een superfoto.
  Vind ’t eigenlijk helemaal een superblog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt foto 24 wel heel grondig bekeken! Het is amper te zien en is natuurlijk makkelijk weg te poetsen, maar ik vond het wel wat hebben… Overigens dank voor de complimenten.

   Like

 6. Hallo Dick, Een schitterende serie van deze soort. Ik wist dat er diverse soorten parelmoervlinders waren maar zoveel is wel heel bijzonder. Ik heb in Frankrijk op de boerderij van mijn broer een paar jaar terug ook diverse kunnen vastleggen en toen wist ik al niet hoe ze te benoemen dus jou helpen gaat niet lukken. Maar zoals als je zelf al aangeeft is dat niet zo erg. Ik heb genoten van je prachtige opnames vooral die met de dauwdruppels.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 7. Tjonge wat een prachtige reeks foto’s! Dat er zoveel verschillende parelmoervlinders zijn wist ik niet. Zelf heb ik alleen nog maar de Duinparelmoervlinder ooit gezien en gefotografeerd. Voor mij zijn foto 21, 23 en 25 de mooiste van deze reeks. De bokeh in jouw favorieten kan me zeker bekoren maar ik vind dat dwarse sprietje dan weer wat minder.

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  wat heb je weer een mooie serie geplant zeg!!!! Het is maar groen dat de achtergronden groen zijn dus dan val ik ook niet zo op mwhaaaaaahahahahah…… Ik vind deze platen echt heel gaaf en ook maar goed dat ik ze altijd in de vergroting bekijk want zo zag ik dat foto 2 met de bosparelmoervlinder wel degelijk in zijn geheel op de foto stond. Lastig bij jou is dat je niet door kan scrollen zoals bij blogger maar…….. zo kan ik ff extra genieten 🙂 Je hebt je ook echt super kunnen vermaken daar dus je mag van mij nog zo’n serie plaatsen hoor.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Speciaal voor mensen die graat scrollen eindigt mijn blog altijd met een beelden strooisel. Eentje aanklikken en scrollen maar, net als bij blogger 😜

   Like

 9. Hallo Dick,
  Wat zijn er veel soorten PMV’s, voor mij volstrekt nieuw. Je hebt lekker veel keus gehad met plaatjes maken. Het duurt dan meestal wel lang voordat je alles uitgezocht hebt, maar er zijn ergere dingen. De beelden met dauwdruppeltjes vind ik schitterend, waarbij nr 24 een vondst is. Nr 28 is inderdaad een topper.
  Groet, Kees

  Like

 10. Wat een soorten, en wat een prachtige foto’s. toch ook wel veel met zacht licht. Deze zomer heb ik hier weinig vlinders gefotografeerd, op de distelvlinders na waren er niet zoveel en meestal was het licht ook te hard. Jou zwarte foto met de vlinder en druppels die vind ik super. Gaaf gedaan. En de rest vind ik gewoon mooi….. ik ben ooit in de Pyreneeën geweest maar heb daar nauwelijks vlinders gezien (was wel in juni en hoog in de bergen)..
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 11. Hai Dick,

  Volgens mij ben je weer aan vakantie toe na al het speurwerk. Nooit geweten dat het zo lastig determineren is bij bepaalde vlindersoorten. Stuk voor stuk mooie foto’s en ik kan mij zeer goed voorstellen dat je het lastig vond om keuzes te maken. Hoe langer je fotografeert, hoe meer goeie er uiteindelijk overblijven en die wil je allemaal wel laten zien. Voor de vlinderfielen een geweldig blog en voor alle anderen een leerzaam blog. De beeldencarrousel is hier zeer geschikt om de diverse soorten naast elkaar te zien. Dan kun je pas goed de verschillen zien. Misschien inderdaad een beetje lang, maar zeker niet vervelend. Er zit genoeg afwisseling in. Leuk ook die zwaar bewerkte foto. Ik hou er wel van.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.