Zwammen in september

Zwam der zwammen

Nadat ik in augustus het paddestoelenseizoen 2019 al min of meer had geopend met de Paddo Ouverture, begon het eind september pas écht goed te draaien. Overvloedige regenval zorgde voor een explosie van zwammen en de laatste week van deze maand was ik dan ook vaker in de bossen te vinden dan thuis. Het leverde een flinke verzameling foto’s op, waarvan ik – na een stevige selectie – er nog 32 over heb gehouden om hier te laten zien.

Zoals ieder jaar beperk ik me hoofdzakelijk tot de bossen bij mij in de buurt, te weten Groenendaal, Leyduin en de AWD. Ik begin dit blog met Leyduin. Ga er maar even bij zitten…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Dit is niet de eerste septemberzwam die ik voor de lens kreeg, maar wél één van mijn favoriete soorten. Een Amethistzwammetje tussen het mos, een kleintje maar – door al het vocht – mooi op kleur!

Amethistzwammetje
01 Amethistzwammetje

De volgende is een gewone bruine zwam waarvan ik uiteraard de naam niet ken. Ondanks de wel mooie achtergrond dacht ik aanvankelijk geen blogwaardig plaatje te hebben geschoten. Pas thuis op het grote PC-scherm zag ik de minuscule speldenknopjes van een knopschimmel op de hoed van de zwam. Dat maakt hem toch wel weer te bijzonder om niet te laten zien (aanklikken voor een vergrote weergave is hier zeker aan te bevelen…)

Schimmelig
02 Schimmelig

Een aandoenlijk tafereeltje werd gevormd door een eenzame, reeds volgroeide mycena met aan de voet een klein exemplaar dat steun zocht bij zijn grote broer (m/v).

Groot en klein
03 Groot en klein

Door een stuk dichterbij te kruipen werd de dramatiek benadrukt én – niet onbelangrijk – de kleuren veel mooier. Vind ik persoonlijk.

Leun op mij
04 Leun op mij

Een triootje mycena’s tussen het mos.

05 Mycena trio

Vermoedelijk ook mycena’s, maar dan een duo. En ook niet op het mos, maar tussen de oude blaadjes van vorige herfst. Het zou volgens waarneming.nl een Melksteel- of Streepsteelmycena kunnen zijn, maar zeker géén Tepelmutsmycena. Hoewel ze daar wél op lijken…

Mycena duo
06 Mycena duo

Je kunt van mycena’s vinden wat je wilt, maar erg kleurrijk zijn ze meestal niet. Daarom voor de afwisseling deze Oranje Puntmuts. Hij deed me in eerste instantie aan een (Zwartwordende) Wasplaat denken, maar daarvoor is de hoed volgens mij te ruw.

Je kunt tegenwoordig op waarneming.nl een foto uploaden, waarna zij een paar voorstellen doen. Bij deze was de eerst mogelijkheid een Goudvis (33%), gevolgd door een rode Ibis. Pas daarna kwamen de zwammen in beeld. Wel vermakelijk, niet erg nuttig…

Oranje Puntmutszwam
07 Oranje Puntmutszwam

Ook deze heb ik met behulp van waarneming.nl geprobeerd te determineren. Het zou hier om Heksenschermpjes (35%) gaan, maar Gewoon Elfenschermpje lijkt mij vanwege de roze steel waarschijnlijker.

Heksenschermpje of Elfenschermpje?
08 Heksenschermpje of Elfenschermpje?

Maar weer eens een duo van – vermoedelijke – mycena’s op een bedje van mos. Klinkt best eetbaar, maar ik pas toch…

Mycena duo
09 Mycena?duo

Weer mycena’s. Een triootje deze keer, op een afgezaagde boomstam.

10 Mycena trio

En dan nu even tijd voor het betere priegelwerk. Een nauwelijks als zwam herkenbaar wit plukje op een stuk dood hout. Tussenringen van stal gehaald en zo dicht mogelijk erop. Een focus stack van 15 opnames (uit de hand, f/2.8, 1/10s) leverde dit plaatje op. Niet slecht, gezien de inmiddels donkere omstandigheden. Het zou hier om Gewone IJsvingertjes gaan. Ik wist dat ze bestonden, maar had ze zelf nog nooit gezien. Ze lijken niet erg op de meeste plaatjes die ik ervan vind, maar waarneming.nl keurde het goed. Ik denk zelf inmiddels aan Chromelosporium carneum.

Chromelosporium carneum
11 Chromelosporium carneum

De volgende foto is qua grootte van een heel andere orde, maar zo beroerd gefotografeerd dat determinatie onmogelijk is. Ik hou het op een Gele Knolamaniet…

Gele Knolamaniet?
12 Gele Knolamaniet?

De tijd vliegt als het leuk is, maar ik moet toch ook nog even naar de bekende boom waar de Kopergroenzwammetjes op groeien. Al een paar jaar op rij vaste prik, maar het wordt nu wél duidelijk minder. Ik kon er nog net een paar vinden die er nog wel redelijk uitzagen. Een focus stack van 32 opnames. Terwijl ik de opnames maakte liep er een garnaalachtig beestje door het beeld. Vond ik wel leuk voor de foto.

Kopergroenbekerzwam
13 Kopergroenbekerzwam

Vlakbij een paar Gewone Zwavelkopjes op een aardig plekje.

Gewone Zwavelkop
14 Gewone Zwavelkop

Tot slot van dit bezoek aan Leyduin een zwammensoort die ik meestal negeer. Deze was echter fraai op kleur en bovendien voegden de (guttatie?)druppeltjes iets toe. Het zou – met dank aan Facebook Paddestoelen Groep NL -een Roodgerande Houtzwam moeten zijn. Ik geloof daar wel in.

Roodgerande Houtzwam
15 Roodgerande Houtzwam

Twee dagen later maakte ik een rondje Groenendaal en nam een voor mij ongebruikelijke ingang, namelijk die aan de Herenweg tegenover Huis Te Manpad. De reden daarvoor was, dat de jaarlijkse Vliegenzwammenexplosie aldaar in aantocht was. Eergisteren terugkomend uit Leyduin fietste ik er langs en toen stond er al het één en ander op ontluiken. Vandaag was het hoogtepunt nabij getuige deze vier exemplaren in verschillende staat van hun ontwikkeling.

Zwam der zwammen
16 Zwam der zwammen

Het voordeel van een andere ingang nemen is dat je dan weer eens een ander paadje neemt en zodoende op heel andere plekjes komt. Ik was erg in mijn sas met dit tweetal bijzonder mooie Amethistzwammetjes die ik aantrof tussen de oude herfstblaadjes. Ik ben daar best wel een tijdje mee bezig geweest, want je onderwerp kan dan mooi zijn, de achtergrond moet ook nog een beetje meewerken.

Amethistzwammetje
17 Amethistzwammetjes

Van voor en achter, van links en rechts. Van alles geprobeerd, maar mooier dan dit kon ik het niet maken…

Amethistzwammetje
18 Amethist duo
Amethistzwammetje
19 Amethistzwammetjes

Terwijl ik druk met deze Rodekoolzwammetjes in de weer was, was het weer druk bezig geweest om om te slaan. Het werd duister en het dreigde zelfs te gaan regenen. Ik had gelukkig wel een paraplu bij me gestoken, maar het licht werd er niet mooier op. Het leverde een grijs plaatje van een Waaiertje op.

Waaiertje
20 Waaiertje

De eerste druppels vielen inmiddels en met geopende paraplu vervolgde ik mijn weg. Een wittige substantie op een omgevallen beuk trok mijn aandacht. Meestal is dat niks, maar deze keer zag ik het onderstaande plaatje op mijn beeldschermpje verschijnen. Nooit eerder gezien.
Tijdens het zoeken op internet zag ik de naam Witte Tandzwam voorbij komen. Overtuigd ben ik (nog) niet, maar kijkend naar de foto zou het best kunnen kloppen.

Witte Tandzwam
21 Witte Tandzwam

In de kleine ruimte achter een stuk loslatende boomschors zag een lange rij Beukenkorrelkopjes staan. Hoewel het steeds harder begon te regenen ben ik toch maar even op mijn knieën gegaan om een aantal focus stack series te schieten. ISO iets opgeschroefd naar 640 en dan maar hopen dat het goed zou gaan. Een sluitertijd van 1/13 sec. is natuurlijk best al aardig lang, maar gelukkig heeft mijn Olympus prima beeldstabilisatie.
Een stack van 30 opnames.

Beukenkorrelkopjes
22 Beukenkorrelkopjes

Een stack van 45 opnames, nu nog maar 1/8 sec. Ook dit ging nog prima. Ik ben zelfs nog door gegaan tot – ik meen – stacks van 75 opnames, maar daar werd het uiteindelijke plaatje toch een beetje te druk van.
Overigens krijg je gehurkt onder een paraplu toch gewoon een natte rug, maar dit terzijde…

Beukenkorrelkopjes
23 Beukenkorrelkopjes (n-45)

Het buitje was gelukkig van korte duur en niet gehinderd door een paraplu kon ik de tijd nemen om deze Gestreepte Nestzwammetjes vast te leggen. Ook weer een focus stack (15 opnames), waardoor ze van boven tot onder scherp zijn, inclusief de eitjes (peridiolen). Waarom die in het ene nestje zwart zijn en in het andere wit, zal met de staat van ontwikkeling te maken hebben. De eitjes bevatten de sporen die weg geslingerd worden als er regendruppels op vallen. Ik had het geluk dat dat nog niet gebeurd was tijdens de bui die net over was getrokken.

Gestreept Nestzwammetje
24 Gestreept Nestzwammetje

Drie dagen later maakte ik op een mooie middag met vrouwlief een wandeling in de AWD, door de bossen tussen Oase en Zandvoort. De wandeling moest uiteraard af en toe onderbroken worden voor iets moois, zoals deze Parelstuifzwammen

Parelstuifzwam
25 Parelstuifzwam

Of voor de in de AWD veel voorkomende Waterleidingmycena’s, zeker als ze op een mooi plekje staan, zoals hier:

WaterleidingMycena's
26 WaterleidingMycena’s

Scoren we vandaag ook zomaar even een primeurtje. Deze Spikkelplooi Parasolzwam (niet zelf verzonnen!) trok onze aandacht door de donkere cirkel op de hoed.

Spikkelplooi Parasolzwam
27 Spikkelplooi Parasolzwam

Een denne-appel met daarop paddestoeltjes. Dan roep je al gauw: Muizenstaartjes! Maar dat is hier zeker niet het geval; dit zijn duidelijk mycena’s…

Denneappelmycena's
28 Denneappelmycena’s

Wat zeg ik, één primeurtje? Twee zelfs, want ook het Week Oorzwammetje zat nog niet in mijn archief. Nu wél!

Week Oorzwammetje
29 Week Oorzwammetje

Tot zover de AWD. Op de terugweg kwamen we weer langs de Vliegenzwammen, maar die hadden hun beste tijd alweer gehad. Wat gaat dat toch snel. Als je een week niet langs zo’n plek fietst zou je ze zomaar gemist kunnen hebben. Wél stond er inmiddels een mooi alternatief: een nog jonge Panteramaniet.

Panteramaniet
30 Panteramaniet

Dit blog eindigt een beetje duister. Tijdens deze zwammenmaand ben ik namelijk begonnen met het spelen met een zaklampje. Dit was een eerste poging met nog niet bepaald het resultaat wat ik voor ogen had.

Schemerlampje?
31 Schemerlampje?

Inmiddels ben ik al wat verder gevorderd met deze experimenten. Makkelijk was het aanvankelijk niet, maar wel uitdagend. Ik weet inmiddels wel hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Nachtlampje!
32 Nachtlampje!

Dit komt al wat meer in de buurt. Meer hierover echter in een volgend blog… Voor nu een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

16 reacties op ‘Zwammen in september

 1. Wat een prachtige serie foto’s van alle paddenstoelen en zwammen.
  Echt mooi en zoveel verschillende soorten ook, er zitten er bij waar ik nog nooit van heb gehoord.
  Mijn favoriet is foto 11 het gewoon IJsvingertje vind ik subliem.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een verscheidenheid! En ook voor mij een aantal onbekende soorten. Een prachtige serie weer. Momenteel is het ook een groot feest in het bos voor de paddofan. Vanmorgen zag ik een prachtige grote sponszwam, daar stond ik toch ook even bij te kicken 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat maak jij toch een prachtige foto’s van de paddenstoelen/zwammen. Het zijn echt kunstwerkjes waar goed over nagedacht is en dan ook nog eens allerlei soorten waar ik nog nooit van gehoord heb. Schitterend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Ik heb er de tijd voor genomen….!!!
  Heerlijke omschrijvingen en geweldige platen! Die zwam met die spikkels erom heen( foto 2) vind ik echt top! Maar de leunende mini tegen een oudere broer is ook een hele fijne. Die tandzwam, vind ik net bruidsrokken erg leuk om te zien. Wat heb je bij al je foto’s met veel geduld gegoocheld met licht en setting. De waaierszwammetjes zijn ook loei scherp en prachtig. Maar eigenlijk kan ik er geen favoriet uit halen. Mooie zwammenblog!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, pffff wat een hoop moois laat je hier zien. Super dat je ook uitlegt hoe dit moois tot stand is gekomen. Dat gaat mij niet meer lukken, ik kom niet meer overeind als ik zo laag bij de grond iets moet fotograferen. Inderdaad foto 02 is prachtig. Maar ook alle andere foto’s groter zien is heel mooi.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige en heel diverse serie, Dick.
  Alle foto’s hebben een fijne, zachte scherpte en een fijne achtergrond; heel mooi. Extra knap vind ik hoe je die beukenkorrelkopjes in beeld hebt gebracht. Je laatste foto is echt top – smaakt beslist naar meer, dus ik kijk al uit naar je volgende blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Jouw geluksgetal moet wel 32 zijn. Net als in je vorige blog 32 platen en het grappige is dat het minder lijkt dan in je vorige bericht. Waarschijnlijk omdat de afwisseling groter is. Pas geleden heb ik op de Veluwe geprobeerd om een een paartje paddestoelen te fotograferen en daardoor heb ik alleen maar meer waardering gekregen voor wat je ons hier voorschotelt. Het lijkt allemaal zo simpel, maar het is o zo lastig. Hoewel ik bijna alle foto’s mooi vind, zijn er toch twee die ik super vind.
  Foto 16 is echt creme de la creme. Geweldige plaat. Ieder jaar neem ik mij weer voor om achter de vliegenzwammen aan te gaan en ieder jaar ben ik weer te laat. Zucht.
  Goede tweede is nummer 25. Ook zo’n fraaie.
  Bedankt voor de les in hoe je zwammen moet fotograferen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Inmiddels ben ik ook een paar keer in Leyduin en een keer in Groenendaal geweest. Keuze genoeg, de tijd vliegt iedere keer. Onvermijdelijk dat ik bij jou soorten zie die ik ook tegenkwam. Toch levert het steeds weer andere beelden op. Aan experimenteren met LED of een zaklamp ben ik nog niet begonnen, nog steeds gaat alles naturel (dus ook zonder stacks). Je laat weer een knappe reeks zien die je helemaal in de herfstsfeer brengt. Het is goed te merken dat je dit jaargetijde met de vele zwammen top vindt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 9. Wow!!!!! Dit is toch weer helemaal geweldig Dick!
  Ik zit me hier toch een partijtje te genieten van deze prachtige zwammen. Leyduin stond voor dit jaar eindelijk eens ook bij ons op ht programma maar we moeten er nog steeds heen hahahah…. ik denk dat als wij hier volgende week een van de weekenddagen naar toe gaan de meeste van deze prachtige zwammen dan alweer weg zijn. Echt…. prachtige en hele aparte exemplaren en ook nog eens schitterend vastgelegd.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Dick,

  Uit dit blog blijkt wel dat jij een ervaren paddenstoelenfotograaf bent, dit is echt gaaf. Veel mooie zachte achtergronden met perfecte bokeh’s, heerlijke composities en ook nog eens hele bijzondere soorten althans voor mij. Het merendeel heb ik n.l. nog nooit gezien en ken ik ook niet. Ik fotografeer wel eens paddenstoelen en vind het ontzettend moeilijk, zoveel meer waardering voor wat jij hier laat zien. Los van de zeldzaamheid vind ik de nrs. 1, 2, 5 en 23 de mooiste en nr. 28 de meest bijzondere, het lijkt wel of die onder water gefotografeerd is. Complimenten voor deze prachtige verzameling.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.