Tussen al het herfstgeweld door even een eerste blogje over de tuinvogels die in de winter van 2018-2019 bij ons op bezoek kwamen. In dit eerste deel wil ik wat foto’s laten zien die ik maakte vanaf het eind van de herfst tot aan de sneeuwperiode in januari.
Half november ben ik begonnen met het inrichten van een voederplek op de tuintafel. Het probleem met onze tuin is, is dat deze niet al te groot is en dat het flink schipperen is om een fraaie achtergrond te krijgen. Daarnaast zorgt de stand van de zon in combinatie met het fotograferen door dubbel glas soms voor hinderlijke reflecties. Kortom: het is eigenlijk één en al ellende 😉
Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!
De foto’s in dit blog staan in chronologische volgorde. Dat houdt in dat de eerste paar weken na de start van dit jaarlijks terugkerend project de beukenhaag de prachtige kleuren in de achtergrond verzorgde.
Pimpel- en Koolmezen waren vaste gasten en dat leverde dientengevolge een ruime keus aan materiaal op. Voor de Roodborst was dat anders, die kwam slechts af en toe langs.
Een koppeltje Turkse Tortels behoorde ook weer tot de stamgasten. Vrijwel iedere dag present.
Wat voor de Roodborst gold, gold in hogere mate voor de Heggemus. Slechts af en toe zag ik er eentje en vaak dan nog scharrelend op de grond. Daarom jammer genoeg slechts één foto in dit blog.
Spreeuwen waren niet vanaf het begin present, maar dat werd later meer dan goed gemaakt. Soms zaten ze met zijn tienen tegelijk op de voedertafel. Ik vind dit wel één van de leukere gasten om over de vloer te krijgen. Hun geluidjes en gedrag zijn erg vermakelijk. Ze komen dan ook uitgebreid aan bod in dit blog.
Eindelijk een aardige foto van een Roodborst. We zijn inmiddels al in december en van de fraaie beukenhaagkleuren is niet veel meer over.
Gelukkig was ook de Merel weer present. Een vrouwtje heb ik echter gemist (maar ik ben natuurlijk ook wel eens de hort op…)
Vinken waren ruim vertegenwoordigd, soms een stuk of acht tegelijk. Meestal scharrelend op de grond, zoals vinken nou eenmaal graag doen. Een enkeling waagde zich na verloop van tijd toch ook op de voedertafel. De verleiding was gewoon te groot…
Het nieuwe jaar is inmiddels aangebroken. Restanten van de kerstboom heb ik een tijdje gebruikt om de voedertafel een beetje op te leuken. Of het echt een verbetering was? Het zorgde in ieder geval voor wat afwisseling…
Van de grotere vogels waren de Kauwen – zoals altijd – weer de vaste gasten. Ik vind ze in principe net zo leuk als de Spreeuwen, ware het niet dat ze nogal grof omgaan met het aangeboden voedsel. Ze mochten van mij korte tijd hun gang gaan, maar daarna was het een kwestie van even naar het raam toe lopen en ze waren weg. Meestal zag je ze de rest van de dag dan niet meer.
Alweer een Spreeuw. Ik vind ze onweerstaanbaar…
De tweede Merel was weer een mannetje. Een nog jong exemplaar, gezien de nog niet op kleur zijnde snavel.
De laatste spreeuwenfoto dateert van 21 januari, de dag voor de eerste sneeuwval. Aan wat lichte rijpvorming is te zien dat het wél al koud was.
Tot zover dit eerste tuinvogeloverzicht. De volgende keer komen deze en andere gasten nogmaals in beeld, maar dan onder barre winterse omstandigheden. In dit overzicht ontbreken Eksters. Die kwamen wel geregeld in de tuin, maar in de tafel hadden ze geen interesse. Verder kwamen er – naar gelang de winter vorderde – steeds vaker Houtduiven op bezoek. Die komen in het deel 2 aan de orde.
Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL
Een heel mooi overzicht van de vogels die je tuin bezoeken Dick.
Groeten,
Roos
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi vogelfoto’s heb je gemaakt, die beukenhaag vormt echt een prachtige achtergrond. Spreeuwen zijn prachtige en boeiende vogels en helaas zie je ze steeds minder.
LikeGeliked door 1 persoon
oh, en dat allemaal gewoon in de tuin. Heerlijk. En die eerste foto’s, wat een geweldig mooie achtergrond, op en top warme herfstkleuren. Hele mooie blog met lekker veel soorten in je tuin. Ben nu wel benieuwd of er ook een blog komt met tuinvogels in de sneeuw…
groetjes Ghita
LikeGeliked door 1 persoon
Ondanks al die ellende 😉 een boel mooie foto’s van de tuinbezoekers. Wat een verscheidenheid ook!
LikeGeliked door 1 persoon
Wederom mooie foto’s Dick!!
Daar hoef je niet voor naar een (koude) fotohut 😉
Heerlijk als dit vanuit de (warme) woonkamer kan!
Is het mogelijk dat je ook een foto van je ingerichte tuintafelvoederplaats toont?
Kan ik wat inspiratie opdoen, misschien is het ook wel mogelijk in ons tuintje.
Gr. Han.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zal van de week wat foto’s maken. Stuur ik je toe per e-mail.
LikeLike
Hoi Dick,
Veel van de vogels die je hier laat zien komen ook bij ons in de tuin. Als we niet oppassen veel te veel kauwtjes, dus we moeten rekening houden met wat voor voedsel we aanbieden. Tortels zijn altijd welkom. Ze zijn zowaar al weer bezig met hun nest en we vermoeden zelfs al eitjes/jonkies.
Het geklaag over alle mogelijke belemmeringen neem ik met een korrel zout, want de plaatjes zijn volgens mij best goed gelukt. De spreeuwen zijn een aantrekkelijk extraatje, wij zien ze nooit in de tuin. Je hebt prima kansen gehad om ze te bekijken en vast te leggen.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Ja hoor, Dick, een en al ellende.
Toch heb ik je foto’s met veel plezier bekeken; ik weet niet hoe dat komt.
Hartelijke groet, Corrie
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig! Maar ik merk dan ook niks van de ellende, haha.
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
De beukenhaag is zeker een geweldig mooie achtergrond voor de setting! De pimpels en koolmees komen er prachtig op uit. Vooral foto 6, 7, en 8 met dat geel/groen links onder is een extraatje. Leuke houding van de roodborst op foto 12. De merelmannen op foto 14 en 20 zijn echt plaatjes, maar de vinkvrouw op foto 15 is super, wat een mooie pasteltinten bij elkaar. De kauw leverde ook een mooi plaatje op met die zaadkegeltjes op de voorgrond en hier en daar wat rijp. Wel wat ruis, maar gezien de omstandigheden die je beschrijft kon dat niet anders natuurlijk. ( ik had bij zulke lichtomstandigheden een sluitertijd op 200, ISO 640 en bijna 2 plusjes nodig) De spreeuwen dan. (Ik heb ook een centrifugespreeuw in de aanbieding), geweldige plaat kon je maken precies op het goeie moment gepakt! De andere foto’s van de spreeuwen zijn ook erg mooi, wat een fraaie beesten zijn het. ik vind ze ook onweerstaanbaar. Al je voorbereidende werk en de beste plek op de vierkante meter uitzoeken is je goed gelukt!
Groetjes, Maria
LikeGeliked door 1 persoon
Hai Dick,
Zo te zien heb je inderdaad een mooie setting gemaakt qua lichtval. Dat moet je ook wel hebben, want de soorten zijn helaas wat gewoontjes en dus moet je het hebben van een totaalplaatje. Bij een mooi totaalplaatje maakt het voor mij nooit uit wat voor soort er op staat.
IK moet wel weer ff zeiken over het takkie. Dat afgezaagde uiteinde leidt enorm af en doet afbreuk aan het totaalplaatje. Een prachtige achtergrond waar de kleuren van de mezen mooi tot hun recht komen en dan vind ik het zonde van die ene onnatuurlijke zaagsnede. In foto 1 heb je daar geen last van en dat maakt die foto veel fijner om naar te kijken.
Groet,
René
LikeLike
Bedankt, René. Nu heb ik daar ook last van….
LikeLike
Hoi Dick,
Weliswaar een klein tuintje maar door de beukenhaag in herfstkleur wel hele fijne achtergronden. Die foto’s en de spreeuwen springen er echt uit. Je hebt je plekje mooi ingericht en de lichtval is prima. Maar het is lastig fotograferen door dubbel glas, je krijgt vaak wat grijssluier over je foto’s, alhoewel dat hier nauwelijks zichtbaar is. Heb je al eens een klein schuiltentje overwogen (buteo). Is uiteraard een stuk minder comfortabel dan een verwarmde huiskamer, maar je hebt de situatie toch wat meer in de hand.
Groet,
Ad
LikeGeliked door 1 persoon