Weekje Veluwe 2 – Speuld

Vliegenzwam

Buiten lijkt het wel herfst: hoog tijd voor een passend blog!
De tweede dag van onze Veluwse herfstweek waren de kleuren nog even fantastisch. Het ijzer was nog steeds heet en dus gingen we vrolijk door met smeden. Vandaag maakten we een wandeling door het Speulderbos, met bijna 15 km een stuk langer dan die van gisteren. Het was dan ook de hele dag droog!

Er zijn mensen – zoals Kees – die zich afvragen of vrouwlief het geduld wel op kan brengen om steeds weer te moeten wachten tot de foto eindelijk gemaakt is. Tot nu toe was dat inderdaad vaak niet het geval, maar nu vond ze het wel aardig om – terwijl ik op mijn knieën lag – alvast te zoeken naar eventuele volgende kandidaten. Ze weet inmiddels zo langzamerhand wel wat ik ongeveer zoek. Daarnaast leggen we de ene wandeling de nadruk op het wandelen (meer háár ding) en de andere keer op het kieken. Vandaag was wandelen de hoofdzaak.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Niet omdat het accent vandaag anders lag, we zagen vandaag gewoon minder paddestoelen. Of in ieder geval minder ‘bruikbare’ paddestoelen.

Anoniemzwam
01 Anoniemzwam

Kleverige Koraalzwammetjes waren er in grote aantallen. Vaak tamelijk opvallend op de stronk van een omgezaagde boom, zoals deze. Ik had hier wel iets meer mogen tuinieren, zag ik achteraf.

Kleverig Koraalzwammetje
02 Kleverig Koraalzwammetje

De eerste ‘dansende bomen’ dienden zich aan. Vooral iets rechts van het midden staat een swingend groepje.

Speulderbos
03 Speulderbos

Ik vind het nog niet zo makkelijk om dit goed vast te leggen. Het zou op een mistige ochtend met zonneharpen vast mooier geweest zijn. Maar wie weet, de week is nog niet voorbij…

Speulderbos
04 Speulderbos

Ook een Vliegenzwam is een opvallende soort. Daar kijk je niet snel overheen. Ook als ze niet op een ideaal plekje staan, ga ik er toch voor op de knieën…

Vliegenzwam
05 Vliegenzwam

Terwijl je aan het wandelen bent, kun je natuurlijk ondertussen best even oefenen met opzettelijke beweging in de fotografie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan… Moeilijk is het niet. Gewoon de camera omhoog of omlaag bewegen tijdens het afdrukken. ISO laag, diafragma dicht om de sluitertijd te verlengen (1/5 sec bijv.) en dan een kwestie van goed timen.

Beweging
06 Beweging

Hetzelfde recept, maar dan in- of uitzoomen tijdens het afdrukken. Dit effect vind ik eerlijk gezegd leuker. Het beeld lijkt echt op je af te komen.

Beweging
07 Beweging

Nog een Vliegenzwam, nu op een beter plekje.

Vliegenzwam
08 Vliegenzwam

Het zijn niet enkele de ‘dansende bomen’ die de klok slaan in het Speulderbos. Je hebt er ook mooie wandelpaden… met daarop af een toe een eenzame wandelaar.

Speulderbospad
09 Speulderbospad

Tweemaal hetzelfde groepje paddestoelen, tussen de herfstbladeren.

Groepsgezwam
10 Groepsgezwam
Groepsgezwam
11 Groepsgezwam

Nog twee keer een wandelpad in het Speulderbos. De kleuren zijn nu echt op zijn mooist. Als er – later in de week – meer wind komt is dit natuurlijk allemaal snel weg…

Speulderbospad
12 Speulderbospad
Speulderbospad
13 Speulderbospad

Deze eenzame zwam – ook weer tussen het blad – zorgde voor een fraaie herfstsfeer…

Eenzwaam
14 Eenzwaam

Takje van een beuk in herfsttooi. Verder geen commentaar.

Tak
15 Tak

Hoewel het vandaag zondag was, was het niet druk in het bos. Enkel vlak bij de parkeerplaats en bij Boshuis Drie liepen er wat mensen in de weg.

Speulderbospad
16 Speulderbospad

Een iets kleiner exemplaar van de Kleverige Koraalzwam. Iets minder druk, en daardoor een stuk makkelijker om mooi in beeld te brengen.

Kleverig Koraalzwammetje
17 Kleverig Koraalzwammetje

Achter in het bos werd weer driftig gedanst…

Speulderbos
18 Speulderbos

Porseleinzwammen heb ik dit jaar slechts weinig gezien. Je bent dan al gauw blij met een enkel exemplaar.

Porseleinzwam
19 Porseleinzwam

We naderden het eind van de wandeling en liepen weer tussen de volop dansende bomen. Een beetje irritant is dat drukke gedoe wel…

Speulderbos
20 Speulderbos
Speulderbos
21 Speulderbos

Een vermoedelijke Mycena tussen het mos zorgde voor een rustpuntje.

Mycena
22 Mycena

Even iets anders geprobeerd: een iets andere kijk op het Speulderbos.

Speulderbos
23 Speulderbos

En toen waren we weer uitgewandeld. Nog één keer op de grond voor een laatste Kleverig Koraalzwammetje: een fraaie afsluiter van deze dag.

Kleverig Koraalzwammetje
24 Kleverig Koraalzwammetje

Tot zover deze herfstreportage vanuit het Speulderbos. Ook op en rond Landgoed Stakenberg was echter genoeg te beleven op fotografiegebied. In het volgende – en laatste – deel van deze trilogie beloof ik dan ook spectaculaire zwammenbeelden. Daarnaast ook wat plaatjes van het onvermijdelijke vakantiehuisjesgevogelte. Blijf dus kijken!

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

12 reacties op ‘Weekje Veluwe 2 – Speuld

 1. Wat een geweldige blog, supermooi die herfstkleuren. Jij was er echt op het juiste moment. Ik was iets van 2 weken te laat…..toen lag de kleurenpracht op de grond. Ook mooie foto’s van de zwammetjes, zoals de vliegenzwam en het kleverig koraalzwam, maar de bosfoto’s stelen de show.
  De foto van de stammetjes waar je hebt ingezoomd tijdens het afdrukken vond ik wat minder, ik wordt er een beetje draaierig van als ik ernaar kijk. (heb ik soms ook met foto’s die met zo’n lensbaby lens gemaakt zijn). Maar verder…laat even weten wanneer je komende herfst die kant op gaat, dan weet ik dat het dan heel mooi is.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Wat een mooi gebied is dit! De dansende bomen prachtig! Maar alle foto’s met die warme herfstkleuren hebben een soort herfstoverdaadgloed, schitterend! Foto 7 mooi en leuk, foto 8 de 2e vliegenzwam, de mooiste. foto 9, vanwege die eenzame wandelaar erbij, foto 14 wow factor! foto 11 net iets mooier dan ft 10. ft 15 beukentak. top, alles klopt op die plaat. foto 16 daar wil ik lopen!!! wat een uitnodigend pad….ft…kaboutervisie zeer geslaagd.
  Kortom ik heb weer genoten!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Als wij in Nederland gaan wandelen neem ik over het algemeen geen camera meer mee, het gaat dan echt alleen om het wandelen. Het is overigens wel herkenbaar hoe jij over jullie samenwerking schrijft.
  De zwammenplaten zijn weer van een uitstekend niveau, zoals meestal. Ik ben het met je eens dat het niet te druk moet worden, zoals je ook over de koraalzwammetjes schrijft. Het blijft toch een kunst om de sfeer rond de zwammen zo vast te leggen dat het een genot is om ernaar te kijken. Je beheerst die kunst.
  Het bos ademt een echte herfstsfeer, mooi vastgelegd.
  Groet, Kees

  Like

 4. Ha Dick,
  Supermooie, warme kleuren in het bos van de dansende bomen. Dat kan je dus ook prachtig vastleggen zonder zonlicht, zoals jij hier laat zien. Het is je goed gelukt om de (waarschijnlijk akelig witte) lucht steeds buiten beeld te houden. Zo worden de beelden ook wat intiemer.
  Foto 23 spreekt me ook erg aan – bijzonder standpunt – geeft diepte aan het beeld.
  Tja en de paddenstoelen: weer top. Mijn favorieten deze keer: 08 en 22.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja jeetje Dick,
  het is bij jou gewoon onbegonnen werk om hier een favoriet uit te kiezen!!!
  Deze vorm van fotografie beheers jij als geen ander en dit is ook weer zo ontzettend mooi. Ik geniet super van de platen met al die bomen. Wat en schitterende platen zijn dat en wat een sfeer ademt er uit die platen!! Echt geweldig. ook je paddo’s en zwammetjes zijn weer zo mooi vereeuwigd dat je er eigenlijk naar wilt blijven kijken. Echt een heel groot compliment.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie sfeervolle foto’s van een bekend bos voor mij. Leuk om te zien hoe een ander daar tegenaan kijkt en foto’s maakt. Nr 23 is voor mij een inspiratie foto; weer eens iets anders. Ook je macro foto’s zijn zo als altijd weer prachtig om te zien. Groetjes Adria

  Like

 7. Hai Dick,

  Twee hele fraaie berichten over een korte vakantie op de Veluwe. Je zwammen en paddenstoelenfoto’s zijn weer top. Knap werk iedere keer weer. De platen van de vliegenzwammen zijn toch altijd favoriet bij mij. Blijft een wondertje van de natuur. Maar de muizenstaartje op de dennenappel zijn ook erg mooi. Ik kan nou niet 1 foto van een zwam of paddenstoel opnoemen die ik niet mooi vind.
  Prachtige kleuren in de landschapsfoto’s van het bos. Ik moet wel zeggen dat het effect van de dansende bomen er niet helemaal uitkomt. Volgende keer misschien een staande uitsnede maken. Nu worden ze namelijk abrupt afgekapt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb uiteraard ook staande composities geprobeerd, maar dan kwam al gauw die akelig witte lucht in beeld en dat vind ik niet mooi.Bovendien wilde ik ook wat meer ‘breedbeeld’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.