In Detail (voornemens 2)

Swirly grashalm

Ging ik in mijn eerste blog van 2018 terug naar de zomer van 2017, in dit tweede blog ga ik nog veel verder terug, naar de zomer van 2016. De laatste series foto’s die ik maakte met mijn Canon spiegelreflex-camera. Het lijkt alweer eeuwen geleden…

Het was in de maand augustus van dat jaar dat ik ineens bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn om met mijn macrolens wat dichter op mijn onderwerp te kruipen om zodoende  meer detail vast te leggen en daarnaast (of daardoor) ook wat abstractere plaatjes te maken. Ik was er toen nog niet zo van overtuigd of het een succes was en of ik dit wel in een blogje wilde laten zien. Nu ik anderhalf jaar later mijn archief nog eens doorloop, denk ik dat het misschien toch aardig is om dit alsnog te doen. Er zitten namelijk best wel een paar plaatjes tussen die me op de gedachte brengen hier eens mee verder te gaan: het tweede voornemen van dit jaar is daarmee een feit.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Helaas kan ik me niet van alle foto’s meer herinneren wat ik precies heb vastgelegd, maar daar gaat het nu even niet om. Dieren zitten er in ieder geval niet tussen, dat is nog even te hoog gegrepen. Een volledig vegetarisch blogje dus… Ik begin met de weglopende nerven van een blad.

01 Bladnerven

Nogmaals bladnerven. Om de abstractie wat te versterken heb ik hier wat aan de kleurbalansknoppen gedraaid.

02 Bladnerven – bewerkt

Grashalmen kunnen ook een geschikt onderwerp zijn. Ik weet niet meer exact wat ik hier gedaan heb, maar vermoedelijk belichting en contrast wat bijgesteld om het een mooi zacht sfeertje te geven. Daarnaast een lokaal ‘swirly’ effect toegevoegd. Veel scherpte zat er niet in deze foto, maar dat heb je al gauw wanneer je met een macrolens met maximaal geopend diafragma dicht op je onderwerp kruipt.

03 Swirly grashalm

Vanaf nu geen ‘grappen’ meer. De rest van de foto’s is vrijwel onbewerkt. Het hart van een onbekende bloem.

04 Hart van een bloem

De knoppen van Komkommerkruid (Bernagie). Ze zijn – net als de rest van deze plant – sterk behaard.

Komkommerkruid
05 Komkommerkruid

Nogmaals het hart van een onbekende bloem, vermoedelijk dezelfde als van foto 04:

06 Hart van een bloem

En nog maar een bloemenhart, vermoedelijk van een andere soort. Het lijkt een stamper/meeldraden-combinatie:

07 Hart van een bloem

Het randje van een bloemblaadje:

08 Bloemblaadje

Detail van een blad. Een beetje vergelijkbaar met foto 01, maar toch heel anders:

09 Blaadje

Iets minder detail. Om even aan te geven om welk plantje het gaat. Desondanks heb ik de naam nog niet kunnen achterhalen…

10 Jong blaadje

Een stukje appel: het kroontje.

11 Appelkroontje

Onscherpte kan op zijn tijd ook mooi zijn. Ik weet niet meer hoe ik dit gedaan heb, maar het is in ieder geval geen dubbele belichting geweest…

12 Onscherpte

Blad van een varen, bewust onscherp.

varenblad
13 Onscherp varenblad

Een deel van een varenblad, nu wel met wat scherpte op de sporen. Beetje jammer van het afgesneden blaadje links… anders zou de titel van dit plaatje ‘driemaster’ (of viermaster) zijn geweest. En dat zou dan weer leuk zijn geweest i.v.m. de ‘varen’… Voortaan beter op letten.

14 Varen

Heel anders is dit detail van boomschors. Vaak let je daar niet zo op, maar sommige bomen vertonen erg fraaie structuren. Vermoedelijk was dit een eik (en als-ie de storm van 18/01/18 heeft doorstaan is-ie dat nog steeds).

15 Boomschors

Frontaal genomen foto van een uitgebloeide Kaardebol. Een druk beeld, waar je niet te lang naar moet kijken 😉

Kaardebol
16 Kaardebol

Nogmaals dezelfde Kaardebol, nu de zijkant. Geeft wel een iets rustiger beeld…

Kaardebol
17 Kaardebol

De laatste foto is een jaar later gemaakt, in augustus van 2017. Het schilderachtige hart van een klaproos. Veel van dit soort werk heb ik afgelopen jaar niet gemaakt, maar deze heeft wel mijn jaaroverzicht gehaald!

Klaproos
18 Klaproos

Dit waren zomaar wat resultaten van mijn geëxperimenteer. Hoe nu verder? Ik denk zelf dat ik om te beginnen wat meer op compositie en/of uitsnede moet letten. Het levert in ieder geval een heel ander blog op dan ‘normaal’. Geen gevogelte, priegelbeestjes of paddestoelen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de reacties. Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

 

11 reacties op ‘In Detail (voornemens 2)

 1. Zo Dick, dat is wel een tijdje terug in de tijd en ik ben zeer benieuwd hoe dit eruit gaat zien met je nieuwe camera. Foto’s 12 en 13 zijn niet mijn ding, daar doe je mij geen plezier mee. Nummers 16 en 18 daarentegen zijn prachtig. Vooral nummer 16 is er eentje die er bovenuit knalt. Niet allen qua uitvoering maar zeker qua originaliteit. Daar valt vast nog meer uit te halen.

  Groet,
  René

  Like

 2. Wat een ontzettend leuke blog en wat kun je dit goed. Ik vind het echt heel mooi. Bij veel foto’s zie je nog wel wat het moet zijn, abstract, goed gespeeld met scherptediepte. Jij lijkt toch wel een macro specialist te worden want het gaat je echt goed af. complimenten, ik doe het je niet na.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed dat je deze toch maar bewaard had, Dick, want er zitten heel mooie beelden bij.
  “Swirly”, blaadje op 9 en het prachtige ritme in de kaardenbol (16) zijn mijn favorieten.
  Ik geniet graag mee van jouw “voornemen 2”; want dat gaat vast leuke resultaten geven.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Hier heb ik nog nooit aan gedacht. Het leverde je verrassende en ook verrassend mooie beelden op. Natuurlijk is het ook weer een kwestie van smaak welke plaat je mooi vindt. Ik denk dat ik het nog meer zal waarderen als ik zelf ook eens iets dergelijks geprobeerd heb. Makkelijk zal het zeker niet geweest zijn. Ga zo door, blijf ons verrassen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Fraaie abstracties Dick, met vaak hele fijne zachte achtergronden en mooie frisse kleuren. Ik vind je experimenten zeer geslaagd en als ik jou was zou ik hier zeker mee doorgaan, het kan nog tot verdere verrassende resultaten leiden.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Het was een goed idee om deze foto’s toch te delen op je blog 🙂 De kleuren op zich vind ik al prachtig! Normaal hou ik niet zo van abstracte kunst, maar de abstractie van de natuur en zoals jij het in beeld brengt kan ik wel smaken 🙂 Mijn favorieten zijn: 03 Swirly grashalm; 07 Hart van een bloem; 18 Klaproos. Maar ook de andere foto’s kunnen me aardig bekoren. Ook voor mij zijn de foto’s 12 en 13 het minst. Foto 16 vind ik dan wel heel knap gedaan! Voor mijn part mag hier een vervolg op komen 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.