Vele Tinten Grijs

12 november 2014 – Groenendaalse Bos, Heemstede

Ik had gedacht dit jaar nog één blogje aan paddestoelen te wijden, maar helaas… dat gaat niet lukken. Ik heb nog zoveel plaatjes om te laten zien en om dat allemaal in één blog te proppen vind ik nou ook weer zowat. Deze keer een kort en saai verhaal om de resultaten te laten zien van een uurtje kieken in Groenendaal in de namiddag van 11 oktober. Het was erg somber weer en het leverde dan ook vrij kleurloze plaatjes op.

Op en bij een stapel boomstammen aan de Sparrenlaan: een groepje Inktzwammen, “gewone”  vermoedelijk. Overwegend grijs met een beetje bruin…Al wat oudere exemplaren: oud is niet altijd lelijk, soms zelfs best sierlijk!

Inktzwammen op leeftijd
Inktzwammen op leeftijd

Deze hadden ook goed in mijn blogje Priegelwerk gekund. Ze zijn dan ook erg klein en moeilijk te kieken. Ik weet niet hoe ze heten, maar vermoed dat het slijmzwammetjes zijn…

Witte slijmzwammen?
Witte slijmzwammen?

Een kleurloos plaatje, maar er is nog meer te zien hier. De Oranje Aderzwam, wel niet zo mooi als vorig jaar, maar hij zorgt wél voor wat kleur op deze sombere dag:

Oranje Aderzwam
Oranje Aderzwam

Want somber weer was het vandaag, alweer durf ik bijna te zeggen. De Groene Schelpzwam doet het erg goed op de kopse kant van de boomstammem, maar zorgen niet voor veel extra kleur, ze zijn meer grijs dan groen. Van bovenaf en opzij zijn ze niet erg fotogeniek, van onderaf is er meer mee te doen:

2014-11-12 15-35-56GroeneSchelpzwam_IMG_9127_1024px
Groene Schelpzwammen

De vrij donkere hoed laat toch nog wat licht door!

Meniezwammetjes zijn er altijd wel. Ze zijn piepklein, maar met velen, dus dat zorgt weer voor een wat kleurrijker kiekje.

Meniezwammetjes
Meniezwammetjes

Ik ben inmiddels wat dieper het bos in gegaan en stuit daar op wat Geweizwammetjes: daar spetteren de kleuren ook bepaald niet vanaf, maar het blijft altijd leuk om er even mee te spelen: deze doet me denken aan het oorlogsmonument in Rotterdam:

Geweigezwam 2
Geweigezwam 2

Een Porseleinzwam van onderaf levert ook weer een plaatje in vele tinten grijs op:

Porseleinzwam
Porseleinzwam

In de volgende plaat zorgt het frisse groen van het mos voor wat kleur. Dat is aan één kant wel jammer voor het verhaal, maar het is niet anders. Van de Suikermycena’s moeten we het hier in ieder geval niet hebben! Daarentegen brengt de dauw- of regendruppel wel wat extra’s:

Suikermycena's
Suikermycena’s

Het uurtje zit er alweer bijna op. De duisternis valt vroeg in vandaag. Ik ga nog even snel op zoek naar zo’n fragiele Tengere Beukentaailing en veeg op verschillende plaatsen de beukenbladeren voorzichtig opzij. Mijn gezoek wordt beloond met dit fraaie exemplaar:

Tengere Beukentaailing
Tengere Beukentaailing

Een mooi, maar – geheel in stijl met de rest – lekker saai plaatje. Het kan niet altijd feest zijn, de natuur heeft op bepaalde momenten nou eenmaal ook zijn minder vrolijke kanten en die mogen ook gezien worden, toch?

Dank voor het lezen en kijken. De volgende keer beloof ik weer wat meer kleur…

5 reacties op ‘Vele Tinten Grijs

 1. In deze tijd is het vaak wat moeilijk om inspiratie te vinden, zeker omdat het vaak somber weer is. Je moet een onderwerp zien te vinden, dat daar relatief weinig hinder van heeft. Zwammen en macro kan dan de oplossing zijn. Ondanks de moeilijke omstandigheden heb je hier een paar knappe platen tussen zitten, vooral van de groene schelpzwam, geweizwam, porseleinzwam en taailing.
  Prettige feestdagen. Kees

  Like

 2. Ik begrijp niet helemaal waarom je zegt dat dit blog wat kleurloze plaatjes oplevert want dat vind ik nl helemaal niet. Die Oranje Aderzwam is super maar ook die Meniezwammetjes. Dit in ieder geval als het om kleur gaat. Verder vind ik het echt hele mooie zwammen zoals de Groene Schelpzwammen
  en de lamellen daarvan. En zo zijn er nog een aantal hele mooie foto’s te zien. Ik had ze in ieder geval heel graag willen maken!

  Groet,
  Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.