Een Avondje Rotterdam

Zaterdag 29 november 2014 – Rotterdam

De afgelopen weken heb ik me fanatiek bezig gehouden met het kieken van paddestoelen. Dat heeft me zoveel materiaal opgeleverd, dat ik die voorlopig even niet meer wil zien, tenzij ze lekker klaar gemaakt zijn… De natuur zakt steeds verder weg in zijn winterslaap, hoewel: winter?

Gelukkig heb ik me op fotografiegebied geen beperkingen opgelegd en kan ik me ook prima vermaken met onderwerpen als architectuur en nachtfotografie. En waar kan je die twee nou beter combineren dan in Rotterdam? Het stond al een tijdje in de planning, maar vandaag leek het eindelijk een mooie dag te worden om het er maar eens op te wagen. Het was frisjes, maar zonnig en misschien zat er een mooie zonsondergang er wel in. Ik vertrok dan ook tijdig, zodat ik al om kwart over drie uit de trein stapte op het Centraal Station. Het duurt dus nog wel even voor de schemer invalt, maar ik was nog nooit in Rotterdam geweest en wilde me eerst een beetje bij daglicht kunnen oriënteren…

De eerste foto is dan ook een daglichtfoto van het startpunt van mijn rondwandeling en is meteen één van de architectonische hoogepunten van deze stad: de Delftse Poort aan het Weena, met op de voorgrond het nieuwe Rotterdam Centraal:

Delftse Poort
Delftse Poort

Omdat ik een rondwandeling maakte, eindigde ik hier ook. Ik zal maar vast verklappen dat op de laatste foto wéér de Delftse Poort staat, maar dan bij nacht: voorspelbaar, maar een héél ander plaatje!

Ik had van te voren een 11-12 km lange rondwandeling uitgestippelt langs zoveel mogelijk interessante objecten en met uiteraard het Internet als grote bron van informatie. Naast Google Maps en Google Earth vond ik veel info op een paar sites, waarvan de links aan het eind van dit blogje staan. Met de GPS in de hand begon ik het Weena af te lopen richting Hofplein en vervolgens via de Goudsesingel en Mariniersweg richting Blaak. Brede, drukke wegen maar tamelijk rechttoe-rechtaan. Ik kiekte links en rechts, maar omdat het nog licht was, laat ik de resultaten hier niet zien. Wie ze toch wil zien: klik hier.

Tussen half vijf en kwart voor vijf begon het gouden uurtje, dat ontzettend tegenviel. Ik was op dat moment aangekomen bij de Wijnhaven:

Wijnhaven - Red Apple
Wijnhaven – Red Apple

The Red Apple is het rode bouwwerk in het midden. Nadat de zon achter de horizon verdwenen was, was het ook gedaan met het heldere weer en kwam er iets van lichte zeedamp voor in de plaats. Daar was ik uiteraard niet zo blij mee, want dan krijg je weer allemaal van die diffuse plaatjes. Daarvoor reis ik niet helemaal naar Rotterdam! Het is helaas niet anders en aangekomen bij de Nieuwe Maas begon het ‘gouden uurtje’ al plaats te maken voor het ‘blauwe uurtje’:

Nieuwe Maas - Willemsbrug
Nieuwe Maas – Willemsbrug

Na het oversteken van de Nieuwe Maas via de Willemsbrug kwam ik op het Noordereiland, hetgeen ik aan de andere kant weer verliet via de Konninginebrug. Maar niet voordat ik wat foto’s maakte van de markante hefbrug met toepasselijke naam: De Hef! Het blauwe uurtje is nu goed op gang gekomen; het echte werk kan beginnen:

De Hef
De Hef

De oplettende kijker zal het onmiddellijk opvallen dat het middelste gedeelte van de brug ontbreekt! Klopt: dat is er – wegens groot onderhoud – een paar jaar tussenuit … Nog een kiekje van de ander kant, voor de verandering eens omgezet naar zwart-wit:

De Hef Z/W
De Hef Z/W

Achterom kijkend op de Koninginnebrug zag ik één van de vier fraaie brugwachtershuisjes (met koperen dak), dat samen met een deel van De Hef dit plaatje opleverde:

Koninginnebrugwachtershuisje - De Hef
Koninginnebrugwachtershuisje – De Hef

Aan het eind van de brug sloeg ik rechtsaf om langs de Koningshaven mijn weg te vervolgen op De Kop van Zuid. In deze haven lag dit groen verlichte party-schip De Waterman:

Koningshaven
Koningshaven

Het was inmiddels rond de klok van zes uur en het werd nu echt nachtwerk. Vrijwel alle foto’s zijn samengesteld uit drie belichtingen, opgenomen met de 15-85mm lens en bij een iso-waarde van 200; diafragma stond de hele avond op f/8 hetgeen resulteerde in sluitertijden variërend van 30-3.2 sec. Het moeilijkste vond ikzelf nog het bepalen van de ‘juiste’ witbalans. Opgenomen in ‘auto’-stand heb ik die in de nabewerking vanuit RAW – na een aantal proefjes – uiteindelijk gewijzigd naar 2800K.  Ik ben er nog niet helemaal uit.

Na dit technische gedeelte weer plaatjes kijken. De Koningshaven met Maastoren en – daar is-ie dan – de Erasmusbrug:

Koningshaven - Maastoren - Erasmusbrug
Koningshaven – Maastoren – Erasmusbrug

Wat het hoogtepunt van deze avond zou moeten worden – De Erasmusbrug – liet ik nog even rechts liggen. In en om de Rijnhaven lagen ook nog wat objecten te wachten, zoals het Luxortheater…

Luxortheater
Luxortheater

… en in de haven het Drijvende Paviljoen, met op de achtergrond een meelfabriek:

Rijnhaven - Drijvend Paviljoen - Meelfabriek
Rijnhaven – Drijvend Paviljoen – Meelfabriek

In staand formaat – met de maan erbij – misschien ook wel mooi:

Rijnhaven - Drijvend Paviljoen
Rijnhaven – Drijvend Paviljoen

Doorlopend naar de zuidelijk kade van de Rijnhaven – ter hoogte van het metrostation – kreeg ik een mooi zicht op één van de fraaiere skylines van Rotterdam:

Skyline Rijnhaven
Skyline Rijnhaven

Op de Wilhelminapier staan diverse hoge gebouwen, zoals het World Port Center, de New Orleans en de recentere drie torens van De Rotterdam. Toch jammer dat het niet helder was…

En dan nu op naar De Zwaan, zoals de Erasmusbrug ook wel genoemd wordt. Daarvoor moest ik weer terug naar Rotterdam noord, naar de Willemskade. Vanaf hier heb je het mooiste zicht op de brug. Het was wel even zoeken naar een goede plek, want er lag allerlei drijvend materieel langs de kade. Daar komt-ie dan, geflankeerd door De Rotterdam:

Erasmusbrug - De Rotterdam
Erasmusbrug – De Rotterdam – witbalans 2800K

Omdat-ie zo mooi is  – én omdat ik er nog niet helemaal uit ben – ook nog eens met de automatische witbalans (AWB): toch ook niet lelijk, maar wel een heel andere sfeer:

Erasmusbrug - De Rotterdam
Erasmusbrug – De Rotterdam – AWB

Vanuit een ander standpunt met links de Maastoren:

Erasmusbrug
Erasmusbrug

Vooruit, nog eentje dan, weer met witbalans ‘2800K’ en AWB. Ben benieuwd naar de meningen:

Erasmusbrug - 2800K
Erasmusbrug – 2800K
Erasmusbrug - AWB
Erasmusbrug – AWB

Ik moest nu weer een weg terug zien te vinden naar het Centraal Station, waarbij ik inmiddels had besloten dat de oorspronkelijk rondwandeling niet haalbaar was. Zou te laat worden. Bovendien wilde ik nog even langs Blaak om o.a. de nieuwe Markthal te kieken. Ik koos voor een route langs de Leuvehaven:

Leuvehavenbrug
Leuvehavenbrug

Dat was geen verkeerde keuze, want daar bleek het Havenmuseum te zitten met een aantal – voor mij – interessante objecten. De Leuvehaven met aan de Boompjes (een weg) drie fraai verlichte woontorens. Die pikte ik mooi even mee:

Leuvehaven - De Boompjes
Leuvehaven – De Boompjes

In het Havenmuseum waren drie fel verlichte havenkranen te bewonderen, net als de drie woontorens hierboven, in blauw-geel-rood. Mooi in stijl dus:

Havenmuseum - 3 Kranen
Havenmuseum – Havenkranen

In de verte een oude locomoter, de NS347.

Tot slot maakte ik hier deze foto van een wonderlijk uitziend vaartuig. Het deed denken aan een soort buitenaardse robot, maar bleek om een stadsgraanzuiger te gaan. Erg fotogeniek en mooi verlicht. Zo werd mijn avondje Rotterdam nog leerzaam ook!

Havenmuseum - Stadsgraanzuiger
Havenmuseum – Stadsgraanzuiger

Nu moest ik wel vaart maken, want het schoot al aardig op met de tijd. In stevig wandeltempo naar de Blaak, waar het station om aandacht vroeg en dat ook direct kreeg:

Station Blaak
Station Blaak – Overkapping – Potlood
Station Blaak
Station Blaak – Entree

Ook weer erg fotogeniek, echt weer een hoogtepuntje. Ik had niet gedacht dat Rotterdam zó leuk zou zijn. Snel nog even een plaatje vn de nieuwe Markthal. Vanmiddag was er op het plein ook een markt aan de gang en liepen er veel mensen hinderlijk in de weg. Nu was het – op de schoonmaakploeg na – vrijwel leeg:

Markthal
Markthal

De vlakbij gelegen Laurenskerk vroeg eigenlijk ook om een foto, maar helaas… de tijd raakte op en hetwas nog een stevig stukje lopen naar het station. Onderweg liet ik me nog één keer ophouden door de Nieuwe Delftse Poort, door kleur, verlichting en lijnenspel ook erg fotogeniek:

Nieuwe Delftse Poort
Nieuwe Delftse Poort

Tot besluit de reeds aangekondige foto van – opnieuw – de Delftse Poort met het Centraal Station.

CS - Delftse Poort
CS – Delftse Poort

Hiermee zat mijn avondje Rotterdam er op. Het vraagt zeker om een herhaling, want ik heb nog lang niet alles gezien. Misschien ook eens bij daglicht? Ik mag wel uitkijken dat ik geen fan van Rotterdam ga worden…

Voor meer foto’s van dit avondje: klik hier of navigeer er naartoe via de menubalk: Diversen\Nachtfotografie…

Info over Rotterdam en zijn architectuur op de volgende sites:

Advertentie

3 reacties op ‘Een Avondje Rotterdam

  1. Zo’n (fikse) wandeling levert toch een heel mooie serie op, als natuurfotograaf zou ik voor deze objecten niet zo’n oog hebben denk ik maar jij duidelijk wel. Zeer mooi vastgelegd. Awb spreekt mij persoonlijk het meest aan in de nachtelijke serie als antwoord op je vraag naar een mening. En de hoogkantfoto van het paviljoen is een hele mooie (o.a.)
    Rest me nog je mooie feestdagen te wensen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.