Dagje Duisburg

In de maand oktober van het afgelopen jaar verbleven wij twee weken in Nijmegen. Dat resulteerde o.a in een nazomerblogje met vooral natuurlijke waarnemingen, dat al eerder op deze site te lezen was. Deze keer echter iets totaal anders!

Want er is meer dan natuur om te fotograferen en Nijmegen is dan een mooie uitvalsbasis om je grenzen eens te verleggen. Op iets meer dan een uur rijden ligt in Duisburg-Nord een oud hoogovencomplex, een industriegebied dat teruggegeven wordt aan de natuur en dat is omgetoverd tot een park waar van alles te beleven valt. Landschaftspark Duisburg-Nord is voor kinderen een avonturenpark, er zijn klimwanden, je kan er duiken in een oude gastank, er is een bioscoop en een restaurant. Vooral voor ‘ons soort mensen’ is het echter een prachtige gelegenheid om eens te stoeien met urbex-fotografie, maar dan geheel en al legaal.
De toegang is gratis, parkeren voor de deur idem dito. Het park is altijd open en ’s avonds gaan de lichten automatisch aan. Verschillende gebouwen en industriële installaties worden daarbij kleurrijk uitgelicht. Je kunt rondleidingen volgen, maar ook gewoon op eigen houtje rondstruinen. Alles mag!

Dochterlief kan dit soort fotografie ook wel kan waarderen, dus op vrijdag 12 oktober reden we richting Duisburg voor een gezellig dagje uit. We kozen de vrijdag omdat in de weekends de ‘feestverlichting’ wat uitbundiger scheen te zijn dan op doordeweekse dagen. Ondanks dat het een prachtige nazomerdag was, was het er niet druk.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Hoewel ik opgegroeid ben onder de rook van Hoogovens IJmuiden (tegenwoordig Tata Steel) en wel weet hoe een hoogoven in principe werkt, ga ik daar niet dieper op in. Onze belangstelling op fotografiegebied was vooral gericht op het mooi vastleggen van details en lijnenspel van alles wat er bij het hoogovenproces komt kijken. Kijk of dat een beetje is gelukt.

Grijper
01 Grijper
Luchtig muurtrje
02 Luchtig muurtrje

Eén van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) was de beklimming van de 70m hoge hoogoven 5 en die begon hier.

Trappenhuis
03 Trappenhuis
Lichtspel
04 Lichtspel
Werkplatforms
05 Werkplatforms
Trappenhuis hoogoven 5
06 Trappenhuis hoogoven 5
Leidingwerk
07 Leidingwerk

Zicht op de warmtewisselaars t.b.v. het voorverwarmen van de lucht die de hoogoven in geleid wordt. Deze behoren bij twee andere, kleinere hoogovens.

Warmtewisselaars
08 Warmtewisselaars
Trappenhuis
09 Trappenhuis
Luchttoevoer
10 Luchttoevoer

Dochterlief in opperste concentratie in actie.

Familie actie
11 Familie actie
Warmtewisselaars
12 Warmtewisselaars
Afsluiter
13 Afsluiter
Boutjes en moeren
14 Boutjes en moeren
Warmtewisselaars hoogoven 5
15 Warmtewisselaars hoogoven 5

Dit soort architectuur vraagt erom om ook af en toe wat te experimenteren met zwart-wit

16 Zwart-wit
Schindler's List effect
17 Schindler’s List effect

Je zou het niet verwachten, maar kennelijk is er ook hier af en toe plaats voor wat romantiek! Her en der kwam je de getuigen daarvan tegen.

Romantiek
18 Romantiek

Tot zover hoogoven 5. Hierna liepen we het terrein rond om allerlei bijbehorende zaken vast te leggen. Rondom het Plaza Metalica bevond zich veel leidingwerk, buizen, afsluiters en ventielen.

19 Buizenwerk
Turbine
20 Turbine
Turbinebladen
21 Turbinebladen

Vooral de afsluiters in diverse, sprekende kleuren
in en rondom het schakelgebouw waren erg fotogeniek.

Afsluiters
22 Afsluiters
Afsluiters
23 Afsluiters

In een schakelgebouw moet natuurlijk van alles geregeld worden, zoals bijv. de aan- en afvoer van koelwater.

Afsluiters
24 Afsluiters
Symmetrie
25 Symmetrie

Het ventilatorgebouw wordt ’s nachts mooi verlicht, dus was het belangrijk uit te vinden waar zich dat bevindt. Gevonden!

Ventilatoren
26 Ventilatoren

Zoals gezegd was het vandaag een prachtige nazomerdag. Helaas met amper bewolking en vrij hard licht. Vooral voor de buitenopnamen zou wat tekening in de lucht leuker geweest zijn. Dan zou spelen met lange sluitertijden nog wat extra’s gebracht kunnen hebben.

Een enorme groene kraan voor het verplaatsen van ijzererts vanuit de opslagbunkers naar de hoogovens, bijnaam: ‘de Krokodil’. Ook dit is voor de avonduren een fotografische hotspot.

27 Krokodil

Tot slot het interieur van een intrigerend karretje op rails. Geen idee waar het voor gebruikt werd. Opname met een 9 mm groothoeklens.

Interieur
28 Interieur

Wij vonden het een erg leuk park om een dagje in te vertoeven, een aanrader! Misschien gaan we nog wel een keertje terug, want het kan altijd beter. We hebben vandaag ontzettend veel foto’s gemaakt. Dit was slechts een kleine selectie van de bij daglicht geschoten plaatjes. De resultaten van de avond komen in een ander blog aan de orde. Een veel kleiner aantal, maar zeker de moeite waard om ook te bekijken. Hou het dus in de gaten!
Tot zover een ieder weer dank voor het lezen en kijken.
Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

11 reacties op ‘Dagje Duisburg

 1. Geweldige serie! Prachtige kleuren. Voor mij springen de foto’s 14 en 15 en 25 er uit maar ze zijn allemaal prachtig.
  Even een opmerking m.b.t. de beeldencaroussel: de meeste foto’s zijn, in tegenstelling tot hetgeen je schrijft, daarin gelijk of kleiner van formaat dan wat ik op je blog zie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hai Ank,
   Dank voor je complimenten én voor je oplettendheid. Ik schrijf mijn blogs de laatste tijd met de nieuwe WordPress editor (Gutenberg) en dat is nog niet wat het moet zijn. Ik dacht dat ik alles goed had ingesteld, maar om onverklaarbare wijze verdwijnen soms dingen. Als het goed is staat alles nu zoals ik het bedoeld had.
   Groet, Dick

   Like

 2. Wat een bijzondere blog. Mooi met de grafische lijnen en ook de verschillende kleuren. Wat het allerleukste in de ze blog is, is als je langs de foto’s naar beneden scrolt dat foto 20 van de turbine meedraait en als je naar boven scrolt foto 21 meedraait. Geweldige optische illusie!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een verrassende kijk op een hoogoven. Ik zou nooit op het idee gekomen zijn, maar interessant is het absoluut. Is het je opgevallen dat op de warmtewisselaar(12) heel toepasselijk een liefdesuiting staat? Een leuk detail, net als het slotje. Zo zie je maar, op de details letten is belangrijk zoals je ook in de beelden laat zien.
  Trouwens, als je de beelden 20 en 21 snel omlaag scrolt in het verslag dat snap ik wel wat Marianne bedoelt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Echt heel iets anders, maar wel heel mooi!
  Prachtig al die kleuren in het staal en roest en robuuste kolossale tandwielen en buizenstelsels.
  Mooi heb je dat vast weten te leggen.
  Je dochter is een mooi en vriendelijk contrasterend accent tussen dat staal!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  inderdaad heel even wat anders maar niet minder mooi 😀
  Je familie actie(foto 11) vind ik echt superleuk hahahaha…..
  Daarnaast zijn het echt hele mooie beelden. Het lichtspel (foto 4) bv is ook al zo bijzonder om te zien en ook heel mooi vastgelegd. Foto 20 rolt gewoon mee met naar beneden scrollen hahaha.
  Erg leuk dit.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,

  Zag nu dit blog pas van een voor mij bekende plek. Ik was er enkele jaren geleden ook een dagje en de objecten van je foto’s komen me bekend voor. Je kunt je er inderdaad prima vermaken met weer eens heel andere tak van fotografie. Leuke foto’s, ook dit gaat je goed af.

  Groet,
  Ad

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.