Weekje Veluwe 1 – Leuvenum

Geen idee

De eerste week van november van het afgelopen jaar verbleven wij een week in een huisje op de Veluwe. In de loop der jaren was dat een gewoonte geworden. Vooral om de overgang van zomer- naar wintertijd wat makkelijker te maken, maar ook in de hoop te kunnen genieten van de mooie herfstkleuren.
Met dat laatste moet je de mazzel hebben dat de natuur in de pas loopt met jouw vakantieplanning. Tot nu toe was dat steeds niet het geval: de ene keer waren we te vroeg, de andere keer weer nét te laat. Deze keer echter vielen we wat je noemt met de neus in de boter! Toen we met de auto ons vakantieadres naderden, schreeuwden de kleuren ons al tegemoet.

Ons huisje bevond zich op Landgoed Stakenberg, in de buurt van Elspeet, en was een mooie uitvalsbasis voor zowel de Leuvenumse bossen als het Speulderbos. De eerste staan bekend om de fotogenieke Leuvenumse Beek, maar die zou door de droge zomer grotendeels droog staan. De tweede heeft als grote trekpleister de zogenaamde dansende bomen. Omdat je het ijzer dient te smeden als het heet is, planden we meteen de eerste dag een wandeling in de Leuvenumse Bossen…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De dagen voorafgaande aan deze week leek er definitief een einde gekomen te zijn aan de grote droogte van 2018 en regende het geregeld. Ook vandaag zag het er naar uit dat we het niet droog zouden houden.

Zwammenduo
01 Zwammenduo

Op weg naar de beek kwamen we geregeld paddestoelen tegen. Hoewel dat dit jaar zeker niet vanzelfsprekend was. De regen van de afgelopen dagen had zijn uitwerking kennelijk niet gemist…

Vage zwammetjes
02 Vage zwammetjes

Toen we bij de Leuvenumse Beek arriveerden, bleek de droogte net op tijd afgelopen te zijn. Er stond in één van de takken van de beek – door ingrijpen van de mens – nog redelijk wat water.

Leuvenumse Beek
03 Leuvenumse Beek

De plaatjes in dit blog staan niet in chronologische volgorde. Om wat variatie aan te brengen worden landschapsbeelden afgewisseld met zwammenfoto’s.

Glimhoedje
04 Glimhoedje

De combinatie van zwammetjes met uitbundige herfstkleuren leverde mooie sfeerbeelden op. De naam van de zwammen moet ik in de meeste gevallen helaas schuldig blijven… hoewel de volgende hoogstwaarschijnlijk een mycenasoort is.

Mycena
05 Mycena
Leuvenumse Beek
06 Leuvenumse Beek

Muizenstaartjes vind ik nog steeds een bijzondere soort. Ze groeien op dennenappels en deden het dit jaar – in ieder geval hier – erg goed.

Muizenstaartjes
07 Muizenstaartjes

Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat dit een Oorzwammetje is (of eigenlijk zijn het er twee…). Dat zou dan de eerste van dit jaar zijn.

Oorzwammetje?
08 Oorzwammetje?

De Leuvenumse Beek mocht dan wel fotogeniek zijn, ik vond het nog niet meevallen om de leuke plekjes te vinden. Nou was er ook niet veel keus dit jaar… Gelukkig maakten de kleuren veel goed!

Leuvenumse Beek
09 Leuvenumse Beek

Snel weer terug naar de paddestoelen. Vind ik toch eerlijk gezegd uitdagender dan landschapsfotografie in een bos.

Bruinhoedje
10 Bruinhoedje

Ook bij de volgende foto houd ik het op Oorzwammetjes, gewoon omdat ik niet zou weten wat het anders zou moeten zijn.

Oorzwammetjes (?)
11 Oorzwammetjes (?)

Ik had ergens gelezen dat de beheerders van dit gebied besloten hadden het resterende water in de beek te concentreren in slecht één tak, zodat in ieder geval in dat deel het waterleven niet ook slachtoffer zou worden van de droogte.

Leuvenumse Beek
12 Leuvenumse Beek

Zoals verwacht hielden we het vandaag niet droog. Ondanks – of misschien wel dankzij – het sombere weer kwamen de herfstkleuren toch erg goed uit… Ik denk dat het met een zonnetje erbij geen mooiere foto’s zou hebben opgeleverd.

Zwammenkwartet
13 Zwammenkwartet

De lamellen van een flink uit de kluiten gewassen omgevallen zwam zorgden voor een paar foto’s waar ik erg mee in mijn sas was. Ik heb er een hele serie van geschoten, de twee mooiste laat ik hier zien.

Omgevallen zwam
14 Omgevallen zwam
Omgevallen zwam
15 Omgevallen zwam

Ik heb vele tientallen plaatjes geschoten van de beek en ook de omringende bossen, maar het werd toch veel van hetzelfde, zodat ik het hierbij verder maar laat.
Op de volgende plaat, de laatste van deze dag, heb ik een beetje gespeeld met opzettelijke camera beweging (OCB) door in- en uitzoomen tijdens het afdrukken. Daar heb je iets langere sluitertijden voor nodig en dat was onder deze omstandigheden geen enkel probleem. Niet iedereen zal dit waarderen…

Leuvenumse Bos
16 Leuvenumse Bos

Een paar dagen later maakten we nogmaals een wandeling in de Leuvenumse bossen. De mooie herfstkleuren waren al grotendeels verdwenen doordat het de afgelopen dagen stevig waaide.
Het werd – na een nevelig begin – vandaag een zonnige dag. We gingen al vroeg op pad en er was zelfs nog sprake van enige dauwvorming. Aan het begin van de wandeling heb ik dan ook geprobeerd wat ‘bling-bling’ te vangen in mijn foto’s. Een groot succes werd het niet…

Blingbling
17 Blingbling

De vorige foto vind ik eigenlijk wat te druk, te veel kleurtjes ook. De volgende bekoort mij meer, ondanks dat er niet zoveel van dat bling-bling in zit. Het draait toch een beetje om de eenvoud.

Beetje Blingbling
18 Beetje Blingbling

Zoals gezegd waren er – hier en nu – veel Muizenstaartjes. Ze zorgden er voor dat ik geregeld op de knieën ging. Niet altijd met evenveel succes, maar het houdt je lenig… min of meer….

Muizenstaartjes
19 Muizenstaartjes

Meer nog dan Muizenstaartjes hebben Vliegenzwammen een grote aantrekkingskracht op mij. Vaak prachtig om te zien, maar je moet een beetje geluk hebben met compositie en achtergrond. Grote paddestoelen zijn gewoon een stuk moeilijker te fotograferen dan de kleintjes. Dit was geen onaardig exemplaar.

Vliegenzwam
20 Vliegenzwam

Teveel zwammen op een hoop is ook vaak weer niet goed, maar als ze op een hoop staan, de achtergrond en het licht meewerken en je door wat begroeiing heen kiekt, kan het toch een fraai beeld opleveren. Wat een gezwam, hè?

Zwammen op een hoop
21 Hoop zwammen op een hoop

Dan volgt nu een serietje beelden waar ik niks zinnigs over te melden heb, Ook niks onzinnigs, overigens… Gewoon maar kijken dus.

Geen idee
22 Geen idee
Mycena's ?
23 Mycena’s ?
Langsteelmycena's?
24 Langstelige mycena’s?
Kleinhoedje
25 Kleinhoedje

Eindelijk weer een soort waar ik voorzichtig wel een naam onder durf te zetten. Volgens mij zijn dit namelijk Waaiertjes

Waaiertjes
26 Waaiertjes

Als afsluiter een foto waar ik zelf erg tevreden over ben. De eenvoud, de kleurstelling, het licht, de compositie, alles was goed. Het werd dan ook niet voor niets mijn foto van de maand november in het jaaroverzicht van 2018. Het zal mijn trouwe volgers niet ontgaan zijn…

Geen idee
27 Geen idee

Voor nu ben ik even klaar met de Leuvenumse bossen. We waren ontzettend onder de indruk van de overweldigende herfstkleuren en zullen dit niet snel vergeten. Ik hoop dat ik daarvan iets hebben kunnen overbrengen in dit blog. Ook de hoeveelheid paddestoelen was verrassend, veel meer dan in de voorafgaande herfstweken. De regen was net op tijd gekomen om het seizoen nog enigszins te redden!.

In deel 2 zal ik beelden laten zien uit het Speulderbos. Dansende bomen, veel fraaie herfstkleuren en – voor de liefhebbers – ook weer voldoende zwammen. Omdat het op fotografiegebied een succesvol weekje was, komt er zelfs nog een derde deel. Hou het dus in de gaten.

Tot zover een ieder weer dank voor het lezen, kijken en reageren. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

12 reacties op ‘Weekje Veluwe 1 – Leuvenum

 1. Ha Dick,
  fijn dat jullie vakantieweek dit keer goed getimed bleek; lekker weer en volop paddenstoelen.
  Wat mij betreft kan je niet genoeg zwammen: prachtige foto’s weet je daarvan te maken. Mijn favorieten in dit blog zijn: 01 zwammenduo; 07 muizenstaartjes (zo knap gedaan ook, want oh… wat zijn dit iele zwammetjes); 18 beetje blingbling; 25 kleinhoedje en de allermooiste – ook jouw favoriet, lees ik – het kleine, mooi belichte stoeltje op 27.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was inderdaad een herfst met prachtige kleuren, wat dat betreft waren jullie op het goede moment op de juiste plek. Prachtige foto’s heb je weer gemaakt ook van de Leuvenumse beek al is die niet meer zo gevuld als voorgaande jaren. Nr 12 is voor mij favoriet en nr 21 ; prachtig ! Ben heel benieuwd naar de blog van de dansende bomen , groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Het was daar een aantrekkelijke omgeving om je uit te leven. Kreeg je vrouw er niet genoeg van dat ze steeds een tijdje moest wachten totdat jij je plaatjes gemaakt had? De omgeving is mooi, maar de verschillende zwammen spreken mij meer aan. Een goede scherpte van het onderwerp, gecombineerd met een zachte achtergrond en weinig andere details die afleiden leveren de plaatjes op die mij het meeste aanspreken. Je voelt vanzelf wel aan welke ik bedoel.
  Voor mij is het er in november niet van gekomen om een inmiddels bekende reden. In oktober trokken de duinzwammen, daarna was het voor mij voorbij. Jij hebt lekker geprofiteerd van de toch nog gekomen vochtigheid.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Werkelijk fantastische foto’s van de zwammen! De ene nog mooier dan de ander. De omgevallen zwammen bv, plaatjes, maar ook de waaiertjes en de oorzwammetjes en de groep zwammen op de heuvel. De eerste twee foto’s hebben ook een heerlijke sfeer. De laatste foto is echt een juweeltje! Ik sjees maar even heen en weer door je Post … En ik ben natuurlijk een tikkie jaloers op de muizensteeltjes, want die heb ik zelfs nog nooit gezien!!! Het fraaie Leuvenumse herfstbos is prachtig vastgelegd. Echt genieten, kom maar op met je deel 2.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat heb je de sfeer weer goed kunnen vastleggen Dick. Ook de kleuren allemaal in harmonie. De foto’s zijn prachtig. Ook je vorige serie heb ik met genoegen bekeken. Heel apart en een mooi onderwerp op zich.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  ……………………… hier kan ik toch echt helemaal niets van zeggen!
  Hier kan ik alleen maar stil naar zitten kijken en de schoonheid in me opnemen. wat een prachtige platen tover je ons hier voor en wat een geweldige mooie natuur. De enige foto die ik niet mooi vind is foto 16. dat is niet zo mijn ding en ik ga er scheel van kijken hihi…..
  De blingetjes vind ik uitetaard heel erg mooi maar ook bv het zwammenkwartet en de oortje. Nou eigenlijk vind ik alles heel mooi op die en na dan…. Ik ga gelijk mijn pc afsluiten en laat dit nog even heerlijk op me inwerken.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. ohh, volgens mij had ik hier ook nog niet gereageerd. Ook weer een kleurenpracht… en mooie zwammetjes. Ook in dit bos ben ik wel eens geweest, maar niet op het juiste moment. Wat een geluk had jij, alles was op zijn mooist en je had ook het licht mee denk ik, mooie warme herfsttinten..
  en dat zie ik dan op een druilerige grijze winterdag
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.