Kristallenjacht

Vrijdag 23 januari 2015 – Groenendaalse Bos, Heemstede

<<< Foto’s even aanklikken om ze in groter formaat (mooier) te bekijken >>>

Van een echte winter kunnen we tot nu toe natuurlijk niet spreken, maar toch… dit is al de tweede nachtvorst op rij, hier aan de kust. Gisteren had ik al gehoopt op rijpvorming, maar daar was geen sprake van. Bovendien was het maar sombertjes. Vandaag is het heel anders: het is prachtig zonnig weer en… er is rijp! Niet op grote schaal, maar toch. Dus snel de stoute wandelschoenen aan en naar Groenendaal. Volgens de voorspellingen zou het kwik pas rond het middaguur boven nul komen, dus ik heb een paar uur de tijd.

Ik wil op jacht naar mooie ijskristallen, het liefst in een mooie setting. Daarnaast wil ik van de gelegenheid gebruik maken om te experimenteren met de Raynox M150 macro-voorzetlens, die de kerstman voor me had meegebracht. Eigenlijk bedoeld voor mijn Lumix FZ200, maar hij past (o.a.) ook prima op de 100mm macro van Canon. Ik bedenk dat ik iets met mos wil, maar dat valt nog niet mee. Het is al gauw een rommeltje, zeker in het geval van het volgende tafereeltje, maar als je daar dan een brievenbus-uitsnede van maakt wordt het wel weer spannend:

Brievenbus
Brievenbus

Eindelijk vind ik dan de kristallen die ik zoek, van die mooie blad- of veervormige. Op mos zelfs en… met een mooie achtergrond. Het zonlicht valt er ook nog eens mooi op en maakt het geheel niet te hard.

Blaadjes van kristal
Blaadjes van kristal

Nu wordt het tijd om de Raynox op de macrolens te klemmen en meteen stuit ik op het ‘probleem’ van de beperkte scherptediepte. Met f/4.5 ziet het er zo uit:

f/4.5
f/4.5

Met f/16 krijg je wel meer scherptediepte, maar of ik het – in dit geval – mooier vind? Oordeel zelf:

F/16
F/16

Bijkomend nadeel van kleine diafragma’s is dat je meteen ziet dat het tijd wordt de sensor weer eens te poetsen. Ik heb geprobeerd de vlekjes zoveel mogelijk weg te klonen…

Ik stoei nog wat verder met mosjes en betrek er ook een paar sporenkapsels bij. Nu weer zonder voorzetlens.

Ijsmos met sporenkapsels
IJsmos met sporenkapsels

In beide gevallen heb ik mijn twijfels over de compositie, maar de in laagjes opgebouwde ijskristallen zijn erg fraai!

Met lichtbolletjes en de zon speel ik nog wat verder. Het zonlicht geeft er mooie regenboogkleuren aan:

2015-01-23 11-05-24 - IMG_4409dev_1024px
Spelen met zonlicht 

Het loopt al tegen twaalven als ik me realiseer dat ik nog helemaal geen berijpte paddo’s heb gezien. Als paddestoelenfanaat kan ik dat natuurlijk niet maken, dus begeef ik me rap richting parkeerterreintje. Daar zitten op de boomstammen altijd wel wat zwammen, zelfs in de winter. Al snel heb ik de eerste kandidaat te pakken. Ik maak me vandaag niet druk om de determinatie van de zwam, maar richt mijn macrolens op de rand van de hoed. Ik zie weer een groepje fraaie kristallen en dit vraagt natuurlijk weer om de voorzetlens. Manueel scherpstellen is met zo weinig scherptediepte een soort van ramp; je kan zeker niet zonder statief. Niet geheel toevallig heb ik die bij me, dus het lukt uiteindelijk wel:

Met de voorzetlens
Met de voorzetlens

Worstelend met de poten van het statief en de positionering op en tussen de boomstammen lukt het om nóg iets dichterbij te komen:

Nog wat dichterbij
Nog wat dichterbij

Voor dit soort onderwerpen heeft de Raynox wel meerwaarde, vind ik. Ook de kwaliteit, lees scherpte, valt me niet tegen. Wel ben ik blij dat ik de 150 heb gekregen en niet de 250. Eerst dit maar eens beter in de vingers zien te krijgen.

Nog één laatste object en dan hou ik er mee op. Het is een boeiende bezigheid, maar ook een koud klusje. Op de rand van een andere paddo zie ik ook nog wat rijp, dat bij nadere beschouwing heel apart van vorm blijkt: het lijkt op wijnglazen op een steeltje.

Kristalglazen
Kristalglazen

Zo groeien ijskristallen natuurlijk niet. Ik heb er de volgende verklaring voor bedacht: de in principe staafvormige kristallen smelten van onderaf weg onder invloed van de in de zon opwarmende hoed van de zwam. Zou best kunnen, toch? Ik vind het wel heel bijzonder om te zien en maak er nog wat meer plaatjes van:

Kriostalglazen @f/5.6
Kristalglazen @f/5.6
Kristalglazen @f/5
Kristalglazen @f/5

Het is wel een heel gedoe met zo’n voorzetlens, maar de eerste resultaten zijn toch bemoedigend. De foto’s zijn amper gecropt. Geen miskoop… eh… kadootje geweest en zeker geschikt voor dit soort onderwerpen. Het heeft me in ieder geval een aardig setje kristalglazen opgeleverd en dat zonder zegeltjes!

Ik ben geen liefhebber van de winter, maar stiekem hoop ik nu toch op nog wat meer ijsdagen… Op weg naar huis wordt ik overvallen door een dikke mistdeken, die de rest van de dag niet meer zou optrekken. Wat een bofkont ben ik toch!

Bedankt voor het lezen en kijken. Wordt –  misschien – vervolgd…

6 reacties op ‘Kristallenjacht

 1. Hele fraaie serie, en volgens mij valt het nog niet mee om die ijskristallen er goed op te krijgen. Ik zelf heb die actie nog niet geprobeerd, maar krijg er wel zin in als ik je foto’s zie. Zie er alleen tegen op om met die kou op de grond te gaan liggen, brrrr

  Like

 2. Ik sta er telkens weer versteld van hoeveel jij in een paar uurtjes kunt doen!
  Mooie en interessante serie, altijd leuk om te lezen hoe je van alles uitprobeert, zo herkenbaar.
  De juiste scherptediepte is inderdaad heel lastig, bij je keuze f/4.5 en f/16 ga ik dit geval voor de f/4,5. die kijkt rustiger.
  Leuk dat je ook met warm en koud bezig geweest bent, moeilijk kiezen, maar ik neig hier net als jij naar de warme.
  De ijsmosjes met sporenkapsels hebben het voor mij niet helemaal, ik denk dat hier net even te weinig scherp is.
  Spelen met zonlicht oogt op het eerste gezicht wat onrustig, maar in het groot zijn ze wel prachtig!
  En dan vanaf de paddenstoel krijg je echt de smaak te pakken, ik vind ik ze allemaal zeer geslaagd, dat voorzetlensje van jou doet goed werk.
  Laat er nog maar meer van deze ochtendjes komen!

  Groeten Loes

  Like

 3. Macro gebruiken onder winterse omstandigheden valt niet mee. Ik ben er ook een keer mee bezig geweest maar het resultaat is in de prullenbak verdwenen. Het zoeken naar de juiste scherptediepte en het onderwerp blijft een eeuwig durende zoektocht, maar wel boeiend en leerzaam. De foto’s van de paddenstoel bedekt met rijp vind ik de mooiste.
  Groet, Kees

  Like

 4. Prachtig om te zien. Dit zijn de echte juwelen van de natuur.
  Ik vind de F4 en de F16 beide wel wat hebben. De F4 (foto 5) is iets sfeervoller maar de F16 (foto 6) heeft weer mooie scherpe details. Hoe dan ook, ik heb dit nog niet voor elkaar gekregen. Prachtige serie.

  Groet, Helma

  Like

 5. Leuk hè, nieuw speelgoed! Maar prachtige foto’s hoor. Bij de vergelijking warm en koud ga ik voor koud. Past toch beter bij het onderwerp. De paddokristallen hebt je prachtig vastgelegd en je verklaring van de wijnglaasjes zou best eens waar kunnen zijn. En ik had biet verwacht dat JIJ nog eens naar koud winterweer zou verlangen 😉

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.