De Mist in…

Maandag 19 januari 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Niets zo veranderlijk als het weer, zeggen ze wel eens. Wat een zonnige dag had moeten worden, draaide dan ook op iets totaal anders uit. De voorspellingen waren redelijk zonnig en weinig wind, ideaal weer om nog eens een poging te ondernemen om in de AWD de baarmannetjes te vinden. Omdat er bij onze a.s. nieuwe buren al vroeg begonnen werd met kabaal makende werkzaamheden, stapte ik al bijtijds de deur uit. Het was koud – het had zowaar gevroren vannacht – en vrijwel onbewolkt, maar ik was de straat nog niet uit of er viel een deken van mist op me neer. Dat leek plaatselijk en van korte duur, maar eenmaal aangekomen bij De Oase, kwam de mist toch weer opzetten. Ach, dat zou misschien best een paar mooie plaatjes op kunnen leveren en het zou vast wel weer snel optrekken…

Mijn eerste doel is in dit jaargetijde vaak de Oranjekom, gewoon om te kijken of er nog wat bijzonders zit. Meestal niet en ook nu niet; deze aalscholver heb ik gebruikt om te testen of het met fotograferen sowieso iets zou worden met dit weer:

Aalscholver in opkomende mist
Aalscholver in opkomende mist

Valt niet tegen, dus vol goede moed via de Vinkenbaan naar het Naaldenbos. De macrolens ligt thuis, dus deze Judasoren – met klein rijprandje – moeten met de telezoom op 400mm en uit de losse hand. Onder het motto: “alles wat je thuis laat is mooi meegenomen” ligt het statief namelijk ook thuis….

Judasoor met rijprandje
Judasoor met rijprandje

Langzaam maar zeker daalt de donzen mistdeken steeds lager en als ik langs het betonnen kanaaltje loop, zie ik bijna geen hand meer voor ogen. Het grootste nadeel van mist is, dat je bijna niets ziet; het bijbehorende voordeel is, dat anderen – en dan met name dieren – jou ook niet zien. Zo kon ik op mijn dooie gemak dit aan de dennenaalden knabbelende damhert vastleggen:

2015-01-19 10-29-21 - IMG_3618_1024px
Damhert in de mist

Ik heb echt het idee dat ik alleen in het duingebied loop, er hangt een heel apart sfeertje. Dit maak je niet zo vaak mee en ik begin zelfs te hopen dat het nog even duurt voor de mist optrekt. Bij het Zwarteveldkanaal aangekomen, probeer ik nog wat sfeervolle mistlandschapjes te kieken:

Langs het Zwarteveldkanaal
Langs het Zwarteveldkanaal

Achter de bomen is een dun zonnetje zichtbaar…

Wel leuk, natuurlijk, die sfeerplaatjes, maar ik hoop ook nog wat fauna tegen te komen. Al snel wordt mijn wens vervuld, want uit de mist doemen langzaam een paar jonge knobbelzwanen op. Of het aan de mist ligt, weet ik niet maar ze lijken dichter bij te komen dan dat ze anders zouden doen en ik kan dan ook een mooi portet maken:

Portret van een Jonge Knobbelzwaan
Portret van een Jonge Knobbelzwaan

Als ze zo dichtbij komen valt het misteffect wel weg, natuurlijk. Gelukkig komt er een eenzame Wilde Zwaan de bocht om varen en dat levert dan gelijk weer een mooi mistig sfeerbeeld op:

Wilde Zwanen in de mist
Wilde Zwaan in de mist

Een hybride wilde eend die op het bekende bruggetje in het Zwarteveldkanaal zit, is vandaag ook fotogeniek. Ook hier heb ik weer het idee dat ze niet zo gauw wegvluchten…

Wilde Eend in de mist
Wilde Eend in de mist

Dit roodborstje lijkt ook niet te weten wat-ie ziet en staart in de verte. Veel zal die niet zien… Daar kom je nou helemaal voor uit Polen, of nog verder!

Roodborstje in de mist
Roodborstje

Dat er ook geen zuchtje wind staat, blijkt wel uit onderstaand plaatje. Het wateroppervlak is bijna zo glad als een spiegeltje:

Weerspiegeling
Weerspiegeling

Weer lijkt de zon er doorheen te breken, maar het blijft bij voorzichtig dreigen en ik kan nog wel even doorgaan met mistbeelden vastleggen. Ik besluit nog even een poging te wagen een ijsvogel te spotten, maar stilzitten is met dit weer geen pretje, dus dat heb ik na een minuut of 20 wel gezien.

Dan volgt nog een lange wandeling heen en weer het Rechte en Kromme Schusterkanaal, want ik blijf toch stiekem hopen op baardmannetjes, misschien wel tegen beter weten in. Ik zie ze in ieder geval weer niet. Wel nog een koppeltje Wlde Zwanen in de mist:

Wilde Zwanen in de mist
Wilde Zwanen in de mist

Ik tuur vergeefs alle rietkragen af en zie ineens in de zwaar van de dauwdruppels omlaag hangende rietpluimen een mooi foto-onderwerp:

Rietpluimen in de mist
Rietpluimen in de mist

Een mooi plaatje om dit blog te beëindigen, want verder levert deze dag niets meer op. Mijn derde zoektocht naar baardmannen gaat volledig de mist in, om zo maar eens te zeggen en levert heel andere plaatjes op dan ik van te voren had gedacht. Niets zo onbetrouwbaar als de weersvoorspellingen, de natuur laat zich niet sturen en dat is wel zo mooi.

Dank voor het lezen van deze vage teksten en de bijbehorende mistige beelden

10 reacties op ‘De Mist in…

 1. Toch een mooie sfeervolle serie, maar volgens mij was het nog donkerder toen als afgelopen vrijdag toen ik ineens in de mist liep. het etende damhert, de foto van het zwarteveldkanaal en de wilde zwanen vind ik de mooiste van deze mistige serie.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Niks mis met deze serie in de mist maar ik kan me voorstellen dat een beetje zon erbij nog veel meer sfeer geeft aan de foto’s. Toch zijn deze echt wel mooi zoals het damhert wat aan een boom staat te knabbelen of de grove dennen. Wij zouden afgelopen zaterdag die kant op maar door de sneeuw was de reis net iets te ver.
  Groet, Helma

  Like

 3. een genot vh oog…. wij waren die dag heel vroeg en hadden nog wat zon erbij maar ook wij werden verrast door ineens de mist… en de kou maar je hebt het wederom weer mooi weergegeven, bedankt v het mogen aansschouwen…

  Like

 4. Mist zorgt dan wel voor een bijzonder sfeertje, je levert wel veel kleur in. Zo’n wat mystieke omgeving heeft beslist ook wat en kan ook mooie beelden opleveren zoals je laat zien. Hoe anders was het vandaag (27 januari).
  Groet, Kees

  Like

 5. Het was inderdaad erg grauw en mistig die dag, maar dat is toch ook wel weer een leuke uitdaging. Sommige van je foto’s vind ik wel héél erg donker, zoals damherten, eend en zwanen. Vooral bij de zwanen stel ik me voor hoe mooi die foto’s zouden zijn meer belichting.

  Groet Loes

  Like

  1. Dat zal een kwestie van smaak zijn, Loes (of je monitor staat te donker, dat kan ook…)? Mooie helder plaatjes kan je op genoeg andere dagen maken. Ik vind juist de grijze, schimmige beelden wel sfeervol. Er was ook niet veel licht, natuurlijk…. Ik heb niet anders belicht dan anders en als je ze ophaalt, worden ze gauw te flets (vind ik).

   Like

 6. Hoi Dick…..

  Ze hadden idd die dag een mooie dag voorspeld, met ’s ochtends wat mist, maar de zon zou er doorkomen…tja nee dus!!
  Maar maakt niet uit een goede fotograaf moet met alle weertypen kunnen fotograferen,….
  en dat kun je…prachtige blog, mooi al die mistige beelden!!

  gr. Nieske

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.