Bezigheden Binnenshuis – Februari

De afgelopen winterperiode heb ik me weer eens paar dagen heerlijk uitgeleefd op wat toch wel een soort van verslaving dreigt te worden: het fotograferen van vallende druppels. Dus werd met veel huisvlijt op zolder weer de bekende opstelling opgebouwd, ongeveer zoals te zien in een eerder blogje uit 2014. In 2016 stortte ik me nogmaals op deze materie met alweer wat betere resultaten. Veel beter zou het wel niet worden, dacht ik toen.

Maar deze winter was alles anders: ik had inmiddels de overstap gemaakt naar een Olympus MFT  camera en daarbij een externe, zgn. reportageflitser aangeschaft. Dat tezamen met een supersnel geheugenkaartje scheelde een slok op en borrel. Ik kon nu een stuk sneller én veel langer achter elkaar opnemen. Dat verhoogde niet alleen de trefkans, maar leverde – als je je een beetje kwaad maakte – ook binnen korte tijd een vol geheugenkaartje op. Voordat je het wist stonden er weer een dikke 2200 RAW-bestanden meer op de harde schijf.

De externe flitser maakte het verder mogelijk de flitsrichting en -afstand eenvoudig aan te passen met als voordeel: minder storende reflecties en minder flitskracht (= kortere belichting) nodig. Instellingen waren grofweg: Olympus EM5mk2 met 60 mm f/2.8 macrolens – 1/250-1/160s – f7.1-f/10 – iso 200 – flitskracht 1/64 of 1/32 – manueel scherpstellen. In dit blog wil ik de mooiste resultaten van de maand februari laten zien…

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik begon weer met een diepe, glazen slakom als opvangbak, maar stapte gaandeweg over op een ondiepere ovenschaal. Dat leverde een minder turbulent vloeistof-oppervlak op en ook mooiere druppelvormen. Eerst nog kleurloos water, zowel vallend vanuit de infuuszak als in het opvangreservoir. Gekleurd velletje papier of plastic erachter en eronder.

#01

Al snel stapte ik over op verdunde Optimel met een kleurtje (rode voedselkleurstof).

#02
#03

Soms heb je geluk en kun je een botsing vastleggen tussen een opspattende druppel en de volgende vallende druppel.

#04

Een zwarte achtergrond geeft weer een heel andere sfeer.

#05

Botsende druppels geven soms de wonderlijkste creaties:

#06
#07

Omdat het gebruik van Optimel of andere melkproducten zijn beperkingen heeft (houdbaarheid bij kamertemperatuur), stapte ik later over op acrylverf in diverse kleuren. Dat zou in principe minder vertraging in de opspattende druppel moeten geven, maar het verschil was nauwelijks waarneembaar.

#08

Als je de druppels op een glasplaatje laat vallen, krijg je vaak kroontjes waar Maxima jaloers op zou zijn. Het is erg kritisch op welk moment je de (draad)ontspanner indrukt. Opperste concentratie is daarbij vereist.

#09
#10
#11
#12
#13

Weer terug naar de ovenschaal als opvangbak. Water gekleurd met witte acrylverf (om het melkachtig te maken) en eventueel nog een beetje extra van een ander kleurtje.

#14

Je hoeft niet altijd met kleurstoffen te werken. Achteraf is met de meeste fotobewerkings-software ook nog een hoop bij te regelen, zoals bijv. in onderstaand plaatje gedaan is.

#15

De volgende deed mij erg denken aan de paddenstoelentijd: het is net een jong peervormig draadwatje (zie blogje):

#16
#17

Tot slot nog één van de weinige krenten in de pap:

#18

Tot zover de resultaten van mijn geknoei met water in de maand februari. In maart speelde ik rustig verder met – voor zover ik het nu kan zien – weer af en toe spectaculaire resultaten. Ik ben nog wel even druk met deze foto’s, want zoals gezegd: een geheugenkaartje schiet je zo vol, maar de daarop volgende selectie en nabewerking kost veel tijd. Ze zullen op een later tijdstip echter eveneens in dit theater te bewonderen zijn. De natuur vraagt namelijk op moment van schrijven ook mijn volle aandacht…

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

Dit waren de 18 mooiste druppels van de maand februari. Keuzes maken is echter niet mijn sterkste punt en wat de één mooi vindt, zal de ander minder aanspreken. Mijn trouwe blogvolgers zullen na het zien van dit alles nu wel nattigheid voelen. Ook mijn ‘tweede keus’ druppels zijn namelijk de moeite waard om te bekijken. Daarom heb ik voor de ware liefhebber een tweede galerij ingevoegd met nogmaals 18 foto’s. Bij de laatste heb ik een afbeelding van huilende Nijntje als achtergrond gebruikt: een echte tranentrekker dus.

Iedereen weer bedankt voor het lezen en vooral kijken. Tot een volgende blog.

19 reacties op ‘Bezigheden Binnenshuis – Februari

  1. Weer een mooie druppel reeks, Dick! Foto 1 vind ik de mooiste qua kleur. Foto 4, 6, 7 en 18 zijn het interessantst door de botsing! En foto 9, 10 en 12 zijn net kroontjes en heel leuk om te zien! Maar het totale pakket is super! Ik zou het niet kunnen, denk ik zo. Op zijn Belgisch “Chapeau” petje af!
    Groetjes, Heidi

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind dit geweldig om te zien. Ik vraag me af of ik er het geduld voor zou hebben maar zou graag zo’n mooie reeks maken.

    groetjes van Ank

    Like

  3. Heel mooi, super! Eigenlijk zou je langer dan een paar seconden bij een foto stil moeten staan, maar daar heeft/neemt niemand de tijd voor. Er zijn te veel fotografen..! 😉

    Like

  4. Allemachtig Dick,
    het zal je duidelijk zijn dat ik toch wel met een behoorlijk groene kleur hierna zit te kijken!!!!! Ik probeer het niet eens meer want dit vereist echt wel het nodige vakwerk (waar jij inmiddels behoorlijk in bent gegroeid). Een erge leuke serie waar ik met plezier, maar ook een beetje afgunstig naar heb gekeken.
    Fijne Paasdagen.
    Groetjes, Helma

    Like

  5. Hoi Dick,
    Je bent lekker bezig geweest. Wat een bijzondere beelden tover je ons hier voor. Je moet daar niet alleen zin in hebben maar je moet het ook kúnnen. Petje af voor wat je ons hier voorschotelt.
    het is fascinerend om te zien wat voor bijzondere effecten vallende druppels kunnen veroorzaken.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank voor je reactie, Dirk. Nee, ik gebruik hierbij geen elektronica. Dat vind ik de investering (nog) niet waard. De meeste druppelfoto’s zijn ook prima te maken zonder timers. Gewoon goed concentreren en veel opnames maken. Ervaring helpt wel, maar voor botsende druppels moet je echt geluk hebben.

      Like

  6. Hai Dick,

    Petje af hoor voor de resultaten. Hoewel je wel een kleine dosis geluk moet hebben voor echt spectaculaire resultaten, ben je er in geslaagd om de geluksfactor aardig uit te schakelen. De eerste vind ik de allermooiste van de hele reeks. De kleuren en het verloop daarin zijn zeer aansprekend. De nijntje-foto is wel een hele knappe. Ik ben benieuwd hoe veel moeite dat gekost heeft.
    Foto 26 behoeft nog een beetje nabewerking zie ik. Daar zit nog wat ruis op diverse plekken.
    Complimenten Dick voor deze zeer fraaie serie.

    Groet,
    René

    Geliked door 1 persoon

    1. Bedankt voor de complimenten, René en ook voor de oplettendheid bij het bekijken van de foto’s. Wat er met 26 fout is gegaan weet ik niet, maar die ziet er inderdaad niet uit. Ik heb hem inmiddels vervangen voor een beter exemplaar.
      Die nijntje-foto is nou net één van de makkelijkste om te maken. Gewoon water zonder kleurstof laten druppelen met een plaatje van Nijntje (of wat dan ook) erachter. Plaatje moet eigenlijk op zijn kop staan, maar dat had ik hier niet gedaan. Foto is gespiegeld,vandaar.
      Groet, Dick

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.